Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Kupac lako moze da proveri da li je MDM prisutan.

1. Settings > General > Management.
3. Terminal > profiles status -type enrollment

Znam da nije problem da se odradi bypass, ali postoji problem ako vlasnik lupi remote lock.
Ne znam kako ovo zaista funkcionise i da li bypass moze i ovo da bypass.
Ne moze da ga lockuje dok je bypass aktivan,ja pricam za situaciju da je dobio mbp i da ne moze da ga vrati,zameni itd prosto moze da se koristi najnormalnije,bolje nego da stoji kao cigla,ne moze da lupi remote lock ako si kickovao profil managment.

Kad se uradi bypass ova prica 1. Settings > General > Management je nepostojeca jer profila NEMA,za opciju na terminalu nisam probao provericu bas kad budem bio pri kompu dal prikazuje

Tako je.kopira se skripta i ima jos park koraka,ima na githubu uputstvo,radi normalno i na 26.5.1

Naravno, ali ovde se piše o metodi kako da se hakuje mdm, nije u pitanju regularna procedura skidanja.
MBP može da bude potpuno legalan, ali kako to kupac da zna?

MDM sam po sebi jeste legalan, ali ga retko kada na laptop stavlja pojedinac, već uobičajeno firme. Sada, možda su oni "zaboravili da se razduže", pa ti je ostao laptop sa MDM-om, ali to nije tvoj laptop. Tehnički ga nisi ukrao, ali nije ni tvoj. Ako kao u slučaju kolege iz ove teme, prodavac zaista reši MDM, jasno je da je sve čisto, ali to je 1% slučajeva.

Postoji još varijanta da si svoj lični laptop enroll-ova u BYOD program, ne radiš više u toj firmi, ali si zaboravio da odradiš unroll. Opet, to bi verovatno bio rešiv problem, ali opet to je hipotetička situacija i verovatno veoma retka.

Uglavnom, obično ti laptopovi idu upola cene sa razlogom...

A možda ga je jednostavno neko zdipio iz firme i hakovao mdm.

Čitam ovde o bajpasu. Viđao sam na oglasima brutalne povoljne mekove sa mdm. I šta bude sa bajpasom ako poželi vlasnik da brikuje taj laptop a ti nekad reinstaliraš svoj OS? Jel intad ima bajpasa ili nema više i cigla je?

Ne moze da ga brikuje,nema remote pristup jer je uradjen bypass,a ti ako ga prodajes kada uradis erase all content and settings moras opet da primenis bypass da bi usao u Os i to je to,sve normalno.

Znam šta se priča ali ja kažem šta je meni normalno i da jednostavno nisam za bilo kakve rizike i mogućnosti da sutradan dođe do bilo kakvog problema pa makar i za par puta nižu cenu ali poštujem svačiji izbor i kome to odgovara.

Sledeci mek uzimam direkt iz prodavnice, bilo to apple ili neka kod nas.
Ovaj mdm stres ne zelim nikome.

Ulogovan na macOS/terminal/profile status enrollment itd itd ne moze da pokaze pravi status mdm-a,po meni jedini nacin je factory reset pa ako se pojavi device managment pojavilo se,ako nije nije se pojavilo 🙂

Planiram kupovinu MacBook Air M5 13" i dvoumim se između US i EU verzije. Cene su praktično iste, pa me zanima vaše mišljenje – da li vredi uzeti US verziju zbog originalnog Apple punjača ili je bolje uzeti EU verziju i po potrebi nabaviti neki kvalitetan punjač?
Čini mi se da bi mi EU raspored tastature više odgovarao za svakodnevno korišćenje. Osim tastature, postoje li još neke razlike između US i EU modela?
Takođe, za US punjač bi mi svakako bio potreban adapter za naše utičnice, pa nisam siguran koliko je to uopšte prednost u odnosu na EU verziju.

Osim tastature i punjača nema razlike. Proveri sa prodavcem da li uz "US verziju" zaista i ide punjač, pošto "US verzija" može da podrazumeva samo ANSI tastaturu. Ja sam svoj MBP M5 Max poručio sa US tastaturom (tako mi odgovara) zvaničnim kanalima i stigao je model sa EU kutijom (bez mesta za punjač unutra) i samo sa kablom. Na kutiji postoji oznaka da unutra nema punjača.

Za MBA nije toliki problem naći dobar punjač pošto je kod njega mislim i dalje 30w.

I koliko te je to zadovoljstvo koštalo @marantz , pošto ih ni nema nešto u ponudama sa više rama na oglasima. Koliko GB rama reče da ima?
Nešto koliko sam primetio ko ima 64gb mac kaže da su spori dosta ti lokalni AI sa većim brojem parametara. Daleko od Codexa 5.5 ili Claudea u kodiranju.

Poslednja izmena:
I koliko te je to zadovoljstvo koštalo @marantz , pošto ih ni nema nešto u ponudama sa više rama na oglasima. Kolikop rama reče da ima?
Nešto koliko sam primetio ko ima 64gb mac kaže da su spori dosta ti lokalni AI sa većim brojem parametara. Daleko od Codexa 5.5 ili Claudea.
4300 eur u jednoj članici EU. Dugo se čekalo na 128GB, pa sam uzeo 36GB, pošto mi svakako treba laptop. Mada sam se načekao i na US tastaturu, tako da sam mogao još par nedelja i na RAM.
Planiram da uzmem M5 Max Mac Studio sa 128GB, možda ću sa njime imati više sreće.

Imaš platforme poput vast.ai gde možeš rentati server sa koliko hoćeš vram i testirati modele praktično džabe, što je mnogo povoljniji sport nego odmah skočiti na mac.

300 din 1 sat. Ne bih da tema postane nešto drugo ali tema se dirktnp tiče Mac isplativosti za AI. U smislu samo testiraš da li ti vredi neki AI model i ako vredi onda bar znaš da vredi kupiti svoj mac sa puno rama. Ako je tamo loš, samo 300 din si izgubio.

Da, bilo je dosta skuplje, verovatno kada je H200 bio noviji (oko 8-9$ sat, toliko je sada G300).
Solidna H200 mašina sa 180GB RAM-a i 141GB VRAM je oko 4$/sat. Možda se poigram i sa time.

Ali dobro, laptop nisam kupio samo za AI, već i druge primene - npr. da pišem ovo na forumu 🙂

Ja sam uzeo pro 48 zbog muzicke produkcije, ali i za posao.
Pre neki dan sam uzeo da se poigram sa LLM.
Koji god broj parametara da sam odabrao, sporo sljaka. Testirao sam i na 40gb ram-a.
I dalje mu treba brda vremena da procesuira sta sam mu zadao. Oba ventilatora na 16" su krenula da rade na oko 50% snage.
Krenuo je i swap da radi ako dodatno nesto upalim pored LLM dok cekam.
Na kraju sam odustao.

Ja koristim ComfyUI, ali planiram da napravim Openclaw + jači local LLM, ali mi za to treba više RAM-a... Sačekaću Mac Studio M5. Za AI je ipak CUDA zakon.

Nazad
Vrh Dno