Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam kojom racunicom ti dodje do troskova carine u poreza od 9k. Sve i da ide na pravu fakturu, nije toliko.

Zar nije carina za električna vozila 5% umesto 12.5%?

Cena: 25.000 €
Osnovica za PDV: 26.250 € (Cena + Carina)
Ukupno dažbina (Carina + PDV): 6.500 €

Ne znam kojom racunicom ti dodje do troskova carine u poreza od 9k. Sve i da ide na pravu fakturu, nije toliko.

Uzeo sam 12% carine ali me pokolebao sad @Gizmo, mozda je 5% za ev. Ako je tako, onda je cifra nefto oko 6.5k za carinu i pdv.

Svejedno, opet 32k minimum, bez transporta AMSS itd.

Za te pare moze i pristojan sus da se kupi (neki cak i novi).

Mada nije bas uporedivo, kao vespa i KTM...

Postoji uslovni AMSS pregled? Kakav bananalend. AMSS je privatna firma sa imenom takvim da deluje kao da je u pitanju državna, a i sami često navode ljude pogrešno. Godinama su na sva usta zavaravali narod da ti je potrebna internacionalna dozvola koju oni izdaju/prodaju. Prevaranti najobičniji.

Agencija za bezbednost saobraćaja ovlastila je AMSS - Centar za motorna vozila (CMV) da ispituje uvezena polovna vozila. Nakon utvrđivanja stanja uvezenog vozila, CMV formira Izveštaj na osnovu koga Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju vozila koje se uvozi kao upotrebljavano).

Kopirano sa sajta AMSS

Ne mora AMSS, može i Mašinski fakultet ako vam draže.

Jel to na Teslu ima carina jer nije iz EU?
Samo pojedine Model Y Tesle, napravljene u njihovoj fabrici u Nemačkoj bi trebalo da se klasifikuju kao da su iz EU i ne bi trebala da se plaća carina, koliko ja znam (uz onaj EUR.1 obrazac). Gde je proizveden auto može da se zaključi na osnovu VIN-a - automobilima proizvedenim u Nemačkoj VIN kreće sa XP7. Ali, pošto je carina za EV vozila 5%, to onda i nije preterano velik trošak.

Ostatak modela se prave u Americi i Kini.

Istine radi, teslu kad uvezes od 25k, imaš još 9000eur carine i poreza pa to opušteno izadje 35k za auto od 100kkm.
Tesla model 3 2022 god standard range sa LFP baterijom i manje od 100k km na satu, ima da se nadje i u Norveskoj i u Nemackoj za 21k eura. Ako se malo iscimas sa oglasima i uz malo cenkanja ima da se kupi i za 20k eura. Carina, pdv i svi ostali troskovi nece biti vise od 6500 eur.

Čisto informativno - šta je alternativa Modelu 3 i Modelu Y ako neko ne bi želio Teslu?

Čisto informativno - šta je alternativa Modelu 3 i Modelu Y ako neko ne bi želio Teslu?
Pa gotovo i da ih nema. Tačnije ima ali veliki kompromisi ukoliko pričamo o nekoliko godina starim polovnjacima.

Za M3 je Ioniq 6 koji ima brže punjenje i sličan domet ali i ogroman problem sa ICCU koji na svakom crkava i nema rešenja osim skupe povravke i gledanja u pasulj kada će opet da rikne. Imaš i BMW i4 koji je skuplji, manji domet, teži, manje prostora itd. I Polestar 2 koji je tek neracionalna kupovina.

Za MY je Ioniq 5 koji ima istu manu, i VW ID.4 koji je mnogo slabiji, manji domet, i gomilu problema sa softverom koje nikako da reše.

Ako pričamo o novim ima svašta iz Kine, ali iz Evrope gotovo da nemaju konkurenciju kada se gleda uloženo/dobijeno.

Mene zbunjuje ovaj deo o carini, inace se placa se PDV, amss, i te gluposti. Carina se ne placa koliko znam. Ja sam prosle godine sam uvezao auto kome je trzisna vrednost 25k+ i platio 1900e sve troskove.

Zato pitam jel ima posebna carina za Teslu, jer ja koliko znam nema carine ovako na kola iz EU.

Zato pitam jel ima posebna carina za Teslu, jer ja koliko znam nema carine ovako na kola iz EU.

Nema carina za vozila proizvedena u EU. Ne na vozila uvezena iz EU.

Ako je vozilo proizvedeno u Japanu, Koreji ili USA npr, plaćaš carinu na polovnjaka iako ga uvoziš sa EU tržišta. Ako je vozilo proizvedeno u EU (imaš npr. modele Kie ili Hyndai iz Slovačke, ili neke Toyote iz Španije), ne plaćaš carinu ni na polovan automobil.

Tesla neke modele proizvodi u EU, i na njega nećeš platiti carinu. Neka druga Tesla proizvedena u USA ili u Kini, plaćaš carinu bez obzira što si ga kao polovnjaka uvezao sa EU tržišta.

Stiže uz njih neki papir koji to potvrđuje, ili se utvrđuje na osnovu VIN broja.

Samo da budemo precizni, nije da se po automatizmu ne plaća carina, nego ako se priloži adekvatan dokument (EUR.1), što neki prodavci/uvoznici ne mogu/ne žele/neće da urade. Dakle moguće je i na automobil proizveden u EU platiti carinu.

Tako je, sta vise, cesci je slucaj da ce te platiti carinu na EU automobil nego da necete. Izuzetak su vozila nize vrednosti, mislim da je 6000eur limit gde nasa carina ne trazi eur.1

Kakvo je vaše mišljenje o kasnijoj prodaji EV kineza koji postaju sve prisutniji na našim ulicama? Recimo meni je to veoma bitan faktor kada planiram kupovinu auta. Koliko gubi na ceni i koliko se 'lako' prodaje kasnije. Jer kada se jednom uzme automobil u salonu - moja filozofija je menjati pri kraju garancije i pazariti ponovo novi. I uvek voziš nov auto.

Kakvo je vaše mišljenje o kasnijoj prodaji EV kineza koji postaju sve prisutniji na našim ulicama? Recimo meni je to veoma bitan faktor kada planiram kupovinu auta. Koliko gubi na ceni i koliko se 'lako' prodaje kasnije.
Niko ti to ne može reći u ovom momentu ali ako ćemo da se gađamo procenama slabije će držati cenu a nije isključeno ni sa takvom cenom da će imati manje zainteresovanih.
Dosta će trebati vremena da kod nas ev kineska vozila budu iole masovno prisutna u pravom smislu te reči i da se u narodu formiraju pozitivna iskustva.
Vše od 5 godina, možda i desetak.

Ja mislim da će se mnogo bolje prodavati kineski ev nego sus automobili. Štaviše, uopšte ne smatram da su evropski proizvođači u prednosti sa ev tehnologijom u odnosu na Kineze.

Tokom godina sam uvek lakše prodao polovan automobil kojih ima više na ulici i koji su u standardnim bojama. Nisam trgovac kolima, pa svesno prihvatim da na svakom automobilu gubim, i prodajem ga po nižoj ceni od sličnih oglašenih na PolovniAutomobili.

E sad napravi paralelu na kineske brendove koji veoma brzo menjaju modele, imaju čudne nazive modela, biće nekih koji će se na našem tržištu prodati u nekoliko primeraka. Kada dođe do prodaje, potencijalni kupci neće imati ideju šta prodaješ, niti će ga pretraživati na oglasima, osim ako im sam ne iskoči.

Tako da sam 100% siguran da će lakše da se prodaje neki polovan Lynk 02, koje već viđamo svaki dan na ulicama, nego BAIC EU5 (ovaj drugi sam sada našao, kao besmislen primer 🙂).

Možda neki brendovi odu sa našeg tržišta. Sa druge strane, treba pratiti i politički odnos EU - NRK.

Prilagodiće se tržište, i pretraživači, i kupci. Isto će biti kao i sa sus, šta je koska veća za održavanje biće jeftinije, i obrnuto, neki električni kineski "vw" ili "škoda" će biti skupi polovni, jer kupac zna na šta se kladi, i da problemi koje donosi sa sobom taj automobil nisu nerešivi i pomoć je brza i lako dostupna.

Možda i autokuće budu imale neku priču u tome da otkupljuju vozila pri kraju garancije pa ih oni posle prodaju kao polovne.

Ja mislim da će se mnogo bolje prodavati kineski ev nego sus automobili.
Ako pričamo o domaćem tržištu slobodno možeš da se kladiš u to da neće.
Za kineske telefone je trebalo desetak godina a za kineske automobile videćemo, po prirodi stvari može biti samo isti ili još duži period.

Tokom godina sam uvek lakše prodao polovan automobil kojih ima više na ulici i koji su u standardnim bojama. Nisam trgovac kolima, pa svesno prihvatim da na svakom automobilu gubim, i prodajem ga po nižoj ceni od sličnih oglašenih na PolovniAutomobili.
Uvek je tako bilo, ljudi kupuju ono sto vide da drugi voze, i sto cuju iskustva drugih ljudi iz svoje okoline.
Opet, auto koji je prodat u velikoj seriji garantuje servisnu podrsku dugi niz godina i kroz neovlascene servise.

Nazad
Vrh Dno