Šta je novo?

AIK Banka

Onda se stvarno čini da su nama kojima su kao poslate Poštom već aktivne (u skladu sa statusom u aplikaciji), što objektivno nije dobra stvar, ali makar mi je prazan račun, pa nema šta da se zloupotrebi. Povezana stvar, da napomenem, pošto mislim da dosad nije pominjano, Aik nema mogućnost kontrole kartica preko aplikacije. Limiti su fiksirani, mogu se videti ovde (POS i onlajn kupovine su pritom jedan kanal), a nije moguće ni privremeno blokirati karticu. Ne znam, doduše, da li bi se mogli povećati nekako (mada bi glupo bilo da ne mogu), dok, s druge strane, sa sigurnošću znam da je dnevni limit od 400k za plaćanje putem mobilnog bankarstva po želji promenljiv pozivom kontakt centru, mada ne znam postoji li gornje ograničenje.

Onda se stvarno čini da su nama kojima su kao poslate Poštom već aktivne (u skladu sa statusom u aplikaciji), što objektivno nije dobra stvar, ali makar mi je prazan račun, pa nema šta da se zloupotrebi. Povezana stvar, da napomenem, pošto mislim da dosad nije pominjano, Aik nema mogućnost kontrole kartica preko aplikacije. Limiti su fiksirani, mogu se videti ovde (POS i onlajn kupovine su pritom jedan kanal), a nije moguće ni privremeno blokirati karticu. Ne znam, doduše, da li bi se mogli povećati nekako (mada bi glupo bilo da ne mogu), dok, s druge strane, sa sigurnošću znam da je dnevni limit od 400k za plaćanje putem mobilnog bankarstva po želji promenljiv pozivom kontakt centru, mada ne znam postoji li gornje ograničenje.
Na drugoj strani ovog dokumenta koji si zakačio piše da nema limita u okviru istog JMBG-a.

1779879228409.webp
Edit: Ipak se ovo odnosi na interne transfere između istog lica.

Moguca je blokada kartice u Android aplikaciji na dnu dela koji se zove Detalji kartice (poprilicno je zavuceno, jer je UI losiji u svakom smislu nego npr. kod Rajfajzen banke).

Na drugoj strani ovog dokumenta koji si zakačio piše da nema limita u okviru istog JMBG-a.
Naravno, možeš slobodno da prebacuješ koliko hoćeš između npr. tekućeg i štednog računa, to se u suštini i podrazumeva. I to je unutar banke, jelte. Ako hoćeš da prebaciš sebi na račun u drugoj banci, opet važi limit od 400k, odnosno manje od toga ako si već nešto plaćao tog dana. Ali eto, jedan poziv kontakt centru to rešava.

Moguca je blokada kartice u Android aplikaciji na dnu dela koji se zove Detalji kartice (poprilicno je zavuceno, a i losiji je UI nego npr. kod Rajfajzen banke).
To dugme te uputi na poziv kontakt centru, hahah, kontam da su ga stavili samo zato što ljudi očekuju da takva opcija postoji, pa da znaju šta da urade. I to konkretno upućuje na klasičan broj (011), iako postoji i besplatan (0800). Oni su, doduše, i različiti, jer drugi odmah povezuje sa operaterom, dok prvi izlistava opcije, među kojima je blokada kartice.

Naravno, možeš slobodno da prebacuješ koliko hoćeš između npr. tekućeg i štednog računa, to se u suštini i podrazumeva. I to je unutar banke, jelte. Ako hoćeš da prebaciš sebi na račun u drugoj banci, opet važi limit od 400k, odnosno manje od toga ako si već nešto plaćao tog dana. Ali eto, jedan poziv kontakt centru to rešava.

To dugme te uputi na poziv kontakt centru, hahah, kontam da su ga stavili samo zato što ljudi očekuju da takva opcija postoji, pa da znaju šta da urade. I to konkretno upućuje na klasičan broj (011), iako postoji i besplatan (0800). Oni su, doduše, i različiti, jer drugi odmah povezuje sa operaterom, dok prvi izlistava opcije, među kojima je blokada kartice.
Nisam kliknuo na njega, ali videh da ima opcija. Bitno je da radi, makar i preko telefonskog poziva 🙂 .

Poslednja izmena:
Valjda radi, nisam probao, hahah. Ali ima još jedna stvar, to je trajna blokada, tako da se svakako ne može koristiti kao zaštita, jer za to treba privremena, a mislim da ona ne postoji. U tom kontekstu sam je zapravo pomenuo, jer mnogi vole da imaju kontrolu nad limitima kartica zbog eventualnih zloupotreba, a Aik to nikako ne nudi.

Valjda radi, nisam probao, hahah. Ali ima još jedna stvar, to je trajna blokada, tako da se svakako ne može koristiti kao zaštita, jer za to treba privremena, a mislim da ona ne postoji. U tom kontekstu sam je zapravo pomenuo, jer mnogi vole da imaju kontrolu nad limitima kartica zbog eventualnih zloupotreba, a Aik to nikako ne nudi.
U pravu si. To za privremenu blokadu jedino mozemo da proverimo da li postoji kada pozovemo taj 011 broj, ali otom potom.

Čitam ovu priču sa karticama i moram priznati da je moje iskustvo drugačije, naime kod se pojavljuje na poštinom trackingu ali se već više od 10 dana ne miče od prijemne pošte u Beogradu...

Inače je kod proradio dan nakon slanja SMS poruke.

Evo, ne znam čitaju li temu ili je slučajnost, ali bukvalno su se jutros pojavili kodovi na praćenju! Svi meni poznati (moj i drugih koje znam da su dobili istu poruku) navodno su primljeni juče pre podne u isto vreme (27.05.2026 11:04:07) u pošti u Paviljonima na Novom Beogradu (11070 БЕОГРАД 27), pa ćemo videti kad će stići, mada tvoje iskustvo ne ohrabruje.

Evo, ne znam čitaju li temu ili je slučajnost, ali bukvalno su se jutros pojavili kodovi na praćenju! Svi meni poznati (moj i drugih koje znam da su dobili istu poruku) navodno su primljeni juče pre podne u isto vreme (27.05.2026 11:04:07) u pošti u Paviljonima na Novom Beogradu (11070 БЕОГРАД 27), pa ćemo videti kad će stići, mada tvoje iskustvo ne ohrabruje.
Ako su poslali juce, stice danas. Bez brige.

Ako su poslali juce, stice danas. Bez brige.
Kao što rekoh u poruci iznad njegove, ne mora značiti. Nek prati da li će (i kada) doći do promene statusa na Poštinom sajtu.

za @rovello ako ti ne stigne u roku od 5 radnih dana pokreni reklamaciju u Pošti (ili "potražni postupak") pa nek je iskopaju sami.

Uzgred, malocas sam dobio SMS od AikBank da mi je poslata DinaCard kartica AKS-om. U stvarnosti je poslata u utorak i stigla je juce 🙂 . Ukratko, SMS koji sam dobio danas kasni 48h 🙂 .

Malo su se zapleli sa tim obaveštenjima, ali dobro, važno je da ipak stižu kartice, a valjda će se otkriti i šta se desilo @leethium-ovoj. Stigla je i meni danas, što znači da je stvarno juče poslata. Promenio sam PIN na bankomatu, uplatio 500 dinara, odmah ih podigao, i to je to, sve radi kako treba. Stigli su i SMS-ovi, iako po ugovoru ne bi trebalo da su aktivni (kao što se već pisalo o tome), pa ću ispratiti da li će pokušati da ih naplate. Verujem da bi radila i plaćanja (na prodajnim mestima i onlajn), uprkos tome što mi sistem kao ne vidi ličnu kartu, ali to neću probati. Ostaje da se izborim sa njima po pitanju nefunkcionisanja mobilnog bankarstva, jer je ono ipak ključno, a trenutno mi služi samo za uvid u stanje...

Napomenuo bih još neke stvari. Jedna tehnička, pazite da ne pogrešite originalni PIN prilikom pokušaja promene. Bankomat u tom slučaju zabaguje, kao da više puta uzastopno pokuša promenu, tako da vam odmah javi da ste prekoračili broj pokušaja, iako treba da ih bude tri. Ipak, jedan poziv kontakt centru to rešava, ali je svakako neprijatnost koja vam nije potrebna. Dalje, kartica ipak nije sasvim aktivna uručenjem (promenom statusa iz NIJE URUČENA u REDOVAN STATUS). Potrebno ju je otključati za beskontaktno plaćanje upotrebom PIN-a prvi put, pa makar i pomenutom promenom PIN-a, koja je besplatna (upit stanja nije, pa i tu pazite). S tim u vezi, to ipak nije razlog što šalju preporučeno (a MC nikako), ali je onda verovatno zbog onlajn plaćanja, jer su izgleda i ona odmah aktivna (nisam probao, doduše, ali ne piše da nisu, tj. pominje se samo beskontaktno plaćanje plastikom), a ne postoji mogućnost ni da se ručno deaktiviraju, niti su još sasvim bezbedna (valjda se ne primenjuje i dalje to da se svako plaćanje mora potvrditi u aplikaciji). To je onda s jedne strane pohvalno, a s druge opet može da bude neprijatnost, jer zahteva lično prisustvo u određeno vreme ili kasniji odlazak u poštu, kome je tako poslato. Sve u svemu, nešto valja, nešto ne, ali tako je kako je.

Je li neko dodavao MasterCard karticu u Google Wallet? Koji je postupak? Je li je trebam prvo aktivirati za beskontaktna placanja?
Ili samo se prijaviti na call centru?

S obzirom na to da se MC uručuje lično, verujem da je automatski aktivna za beskontaktna plaćanja, kako je i ranije bilo, mada ne smem da tvrdim. Svakako, trebalo bi da je to nezavisno od digitalnog novčanika, jer se otključanost/zaključanost odnosi na plastiku, tj. njen čip. Makar je tako u ostalim bankama, pa valjda Aik nije loš izuzetak.

Procedura je, inače, da ručno ubaciš karticu u novčanik (znači moraš da je imaš kod sebe, jer unosiš sve podatke, kojih nema u mobilnom bankarstku, a nema ni dugmeta za automatsko dodavanje), a zatim pozoveš kontakt centar da aktiviraju token. To je prva opcija (1) kod pozivanja klasičnog kontakt centra, bilo na 0117859999, kako sugeriše sam novčanik, bilo na 0800101015, jer je to isti broj, samo je prvi neophodan ako se zove iz inostranstva, a drugi je besplatan i zgodniji ako zoveš sa pripejda bez kredita, recimo. Ne znam šta bi se desilo kada bi pozvao digitalnu poslovnicu na 0800101005, tj. razgovarao direktno sa operaterom. Nakon odabira te opcije, uneseš poslednje četiri cifre kartice i to je to, čekaš malo.

E, sad, neko to ručno mora da odobri, pa za prvi put očekuj da će te neko pozvati da potvrdi tvoje podatke, valjda ime, prezime, adresu i JMBG, koliko je ostalo u sećanju rođaka kad je to prvi put podešavao. Za svaki sledeći samo po automatizmu odobre, tako da istu karticu lako možeš dodati na više uređaja, pa i na tuđe Gugl naloge, tipa ženin ili čiji god. Edit: Da preciziram, i za svako sledeće dodavanje moraš da pozoveš kontakt centar, odabereš prvu opciju i uneseš poslednje cifre kartice, ali neće te više zvati da potvrđuju podatke.

Poslednja izmena:
Da li je za online otvoreni račun moguće dodati ovlašćeno lice bez fizičkog odlaska u ekspozituru?
I da mu se (ovlašćenom licu) uradi sopstvena dina kartica?

Kada AIK obično pripisuje kamatu za A Vista štednju za prošli mesec?

Evo (skoro pa) konačnog epiloga moje odiseje sa onlajn otvaranjem računa. Pošto mi ni nakon bezmalo puna dva meseca nisu rešili problem sa nefunkcionisanjem mobilnog bankarstva, rešio sam ga sâm... Podsećanja radi, problem je bio to što mi navodno nema dokumenta u sistemu, tako da sam aplikaciju mogao da koristim samo za uvid u stanje. I onda mi je palo na pamet sledeće: okej, ako nema dokumenta, imalo bi smisla probati sa ažuriranjem, kao da mi je stara lična karta istekla, iako nije.

Pozvao sam digitalnu filijalu, podsetio ih situacije, a i oni su malo mozgali (nekoliko puta se agentkinja isključivala nakratko da pogleda moj istorijat žalbi i konsultuje se sa ostalima), i na kraju se složili da bih mogao da probam da odem u najbližu poslovnicu i zatražim ažuriranje. I to je baš akcenat na odlazak uživo, jer digitalno nemaju mogućnost da ažuriraju dokumenta. Već sam to pominjao drugom prilikom, ali evo opet, znajte da ćete, ukoliko se ništa ne promeni, morati ići uživo kad vam istekne lična karta, bez obzira na to što ste račun otvorili onlajn. Zašto je tako, nije ni meni jasno, kad dobar deo banaka prihvata da se samo mejlom pošalje očitana nova lična, ali tako je kako je...

Bilo kako bilo, otišao sam u lokalnu poslovnicu, tamo su se iznenadili što tražim to što tražim, ali objasnio sam im i odradili su proceduru. Ona uključuje i popunjavanje KYC upitnika, pa je potrajalo, ali uspešno se rešilo. Odmah mi se u aplikaciji pojavila lična karta i sada skoro sve radi. Nema više programerskih grešaka, a i uspešno sam otvorio non-stop štednju. E, sad, zašto naglašavam skoro, pa jedna stvar i dalje ne radi, a to je promena korisničkog imena za prijavu na elektronsko bankarstvo. Ima li još neko taj problem? Nije strašno, ali je glupo. Sve ostalo je sad kako treba, a evo i da naglasim da ni meni ni drugima koje znam nisu naplatili ni drugi mesec održavanja niti SMS servis, tako da je i sa tim sve u redu.

Usput da pomenem i jednu smešnu (malo i nadrealnu) situaciju iz poslovnice. Neko je tu bio iz ne znam ni ja kog razloga, ali mu je službenica usput rekla da bi mogao da aktivira mobilno bankarstvo. I on pristane, ona mu pošalje LIB, ali đavola, Yettelov korisnik, pa ne može da je aktivira, a iz nekog razloga ni službenica ne može da mu skine blokadu. To, inače, nije slučaj u Raiffeisenu, tamo može i službenik da odblokira prijavu. I šta tu službenica uradi, uzme klijentov telefon i krene ona da zove digitalnu filijalu. Predstavi se, kaže šta treba, a oni njoj odgovore da ne može tako i da klijent mora da se javi. Bi mi to baš smešno. Ali dobro, dala mu je telefon, on je potvrdio svoje podatke, i odblokirali su mu prijavu.

Evo (skoro pa) konačnog epiloga moje odiseje sa onlajn otvaranjem računa. Pošto mi ni nakon bezmalo puna dva meseca nisu rešili problem sa nefunkcionisanjem mobilnog bankarstva, rešio sam ga sâm... Podsećanja radi, problem je bio to što mi navodno nema dokumenta u sistemu, tako da sam aplikaciju mogao da koristim samo za uvid u stanje. I onda mi je palo na pamet sledeće: okej, ako nema dokumenta, imalo bi smisla probati sa ažuriranjem, kao da mi je stara lična karta istekla, iako nije.

Pozvao sam digitalnu filijalu, podsetio ih situacije, a i oni su malo mozgali (nekoliko puta se agentkinja isključivala nakratko da pogleda moj istorijat žalbi i konsultuje se sa ostalima), i na kraju se složili da bih mogao da probam da odem u najbližu poslovnicu i zatražim ažuriranje. I to je baš akcenat na odlazak uživo, jer digitalno nemaju mogućnost da ažuriraju dokumenta. Već sam to pominjao drugom prilikom, ali evo opet, znajte da ćete, ukoliko se ništa ne promeni, morati ići uživo kad vam istekne lična karta, bez obzira na to što ste račun otvorili onlajn. Zašto je tako, nije ni meni jasno, kad dobar deo banaka prihvata da se samo mejlom pošalje očitana nova lična, ali tako je kako je...

Bilo kako bilo, otišao sam u lokalnu poslovnicu, tamo su se iznenadili što tražim to što tražim, ali objasnio sam im i odradili su proceduru. Ona uključuje i popunjavanje KYC upitnika, pa je potrajalo, ali uspešno se rešilo. Odmah mi se u aplikaciji pojavila lična karta i sada skoro sve radi. Nema više programerskih grešaka, a i uspešno sam otvorio non-stop štednju. E, sad, zašto naglašavam skoro, pa jedna stvar i dalje ne radi, a to je promena korisničkog imena za prijavu na elektronsko bankarstvo. Ima li još neko taj problem? Nije strašno, ali je glupo. Sve ostalo je sad kako treba, a evo i da naglasim da ni meni ni drugima koje znam nisu naplatili ni drugi mesec održavanja niti SMS servis, tako da je i sa tim sve u redu.

Usput da pomenem i jednu smešnu (malo i nadrealnu) situaciju iz poslovnice. Neko je tu bio iz ne znam ni ja kog razloga, ali mu je službenica usput rekla da bi mogao da aktivira mobilno bankarstvo. I on pristane, ona mu pošalje LIB, ali đavola, Yettelov korisnik, pa ne može da je aktivira, a iz nekog razloga ni službenica ne može da mu skine blokadu. To, inače, nije slučaj u Raiffeisenu, tamo može i službenik da odblokira prijavu. I šta tu službenica uradi, uzme klijentov telefon i krene ona da zove digitalnu filijalu. Predstavi se, kaže šta treba, a oni njoj odgovore da ne može tako i da klijent mora da se javi. Bi mi to baš smešno. Ali dobro, dala mu je telefon, on je potvrdio svoje podatke, i odblokirali su mu prijavu.

Svaka ti čast na istrajnosti, ja bih odustao od AIK banke odavno da mi se sve ovo dešavalo. Ja nisam imao nikakvih problema sa otvaranjem.
Za devizni račun piše A avista devizni, ali je isti broj u ugovoru tako da verujem da je to taj, probao sam da promenim korisničko (nisam ni znao da postoji), takođe izbacuje grešku.
Što se štednje tiče, kao što je neko rekao, stigla je oko 12.

Pošto sam ranije bio klijent i psihički pripremljen za situaciju, zvao 0800/101-005, namestiše šta je trebalo i kad sam otišao na aktivaciju, stigao je SMS OTP, nisu bili neophodni mobilni podaci. Doduše, jeste numeracija 062, a mreža mts, ali sam sve odradio preko kućnog interneta, te je to lako i uredno prošlo. Meni lično je glupo što, ako već šalju Dina kartice kurirom, da se makar u aplikaciji vidi PIN pa lako ću da ga promenim čim stigne.

Svaka ti čast na istrajnosti, ja bih odustao od AIK banke odavno da mi se sve ovo dešavalo.
Pisao sam i ja prošle sedmice da sam u glavi odustao, hahah, ali sam se danas nešto zainatio da isteram to do kraja, pa tako i bi. Bio sam spreman i da pišem pritužbu NBS, kad već ništa ne pomaže. Otvorio sam Start kao potpuno (makar do daljnjeg) besplatan račun, pa je šteta da ne funkcioniše, a tu je i fina štednja po viđenju, kao glavna motivacija.

A ko zna da li bi ikad bilo rešeno da mi samom nije palo na pamet da bi se moglo probati ažuriranje dokumenta. Predložiću zato to isto i onoj drugoj klijentkinji koju sam pominjao, a kojoj sistem vidi isteklu ličnu kartu iz Eurobanke. Mada ona ima i dodatni problem, a to je da joj se ne prikazuje preneta (doduše, i neuručena) kreditna Dina, ali zvanično je aktivna, pa joj i (prazni) izvodi stižu na mejl, tako da bi trebalo da se negde taj kreditni račun (čiji broj zna) prikaže makar. Sve u svemu, sistem im je sve samo ne upeglan.

probao sam da promenim korisničko (nisam ni znao da postoji), takođe izbacuje grešku.
Hvala na potvrdi, znači to je nešto globalno. Po mojoj dosadašnjoj evidenciji, radi svima koji su otvorili račun uživo, a nikome ko je otvorio onlajn. Ima li oprečnih iskustava?

Što se štednje tiče, kao što je neko rekao, stigla je oko 12.
To je to, ja sam baš rekao, hahah.

nisu bili neophodni mobilni podaci. Doduše, jeste numeracija 062, a mreža mts
Definitivno jesu potrebni, ali ti si ih zvao, pa su ti unapred otključali. Ja znam primer gde je jedan korisnik A1 morao da zove jer nije imao internet.

Meni lično je glupo što, ako već šalju Dina kartice kurirom, da se makar u aplikaciji vidi PIN pa lako ću da ga promenim čim stigne.
Čekaj prvo da ubace podatke sa kartice, PIN ide tek posle toga. 😆 Ali da, glupost je što nema baš nikakve kontrole nad karticama, čak ni privremena blokada (ima dugme, ali ono upućuje na kontakt centar), a kamoli kontrola po kanalima potrošnje ili uvid u podatke. Sve je iz tog domena analogno...

To baš i ne očekujem, iskreno, jer i u Rajfajzenu je malo priglupo što može privremena blokada za sve ili totalna deblokada, no dobro ae štaš... Doduše, ne mora ni da se vidi stari, u redu bi bilo makar i kao u UniCredit (kad se opredeli digitalna/digitalna pa plastična) ili Yettel da se definiše bilo koji.

Da li je neko primetio bug kod obračuna kamate na non stop štednju - pošto nemam zaradu kod njih imam kamatu na 12m na onih 2000 eur i sad mi je legla kamata od 0.15 EUR ?

Da li je za online otvoreni račun moguće dodati ovlašćeno lice bez fizičkog odlaska u ekspozituru?
Ovo nema veze sa načinom otvaranja računa, tj. ništa nema veze sa tim (uvek su procedure iste), te svakako mora uživo. Mislim da ni ne postoji banka u kojoj se to može odraditi u potpunosti onlajn, ako se ne varam. Najbliže tome što mi je poznato je Yettel, gde se može dodati ovlašćeno lice onlajn, ali to lice mora otići uživo u poslovnicu kako bi se verifikovalo, čak i ako ima svoj račun, što znači da bi u teoriji moglo da prihvati ovlašćenje preko aplikacije ili tako nešto, ali u praksi nije tako.

I da mu se (ovlašćenom licu) uradi sopstvena dina kartica?
Za ovo ne znam, ali mislim da je odgovor potvrdan, budući da opšti uslovi poslovanja i tarifnik propisuju izdavanje dodatnih kartica (Dine, naravno, bez naknade), a to im je glavna uloga. Svakako, ako nema već neko da podeli lično iskustvo, slobodno možeš pozvati digitalnu filijalu (0800101005) i pitati ih šta god. Trebalo bi da znaju ovakve stvari, a poziv je svakako besplatan i brzo se javljaju.

Da li je neko primetio bug kod obračuna kamate na non stop štednju - pošto nemam zaradu kod njih imam kamatu na 12m na onih 2000 eur i sad mi je legla kamata od 0.15 EUR ?
A imaš li tekući račun uopšte ili samo štedne? Pitam, pošto je non-stop štednju moguće otvoriti i bez tekućih računa, ali onda je manja kamatna stopa, javio je već neko ko je otvorio samo sa štednim. Svakako, mogao bi nam reći koji si iznos i kad tačno stavio, pa da vidimo koja je stopa primenjena. Proporcionalni metod je, tako da je formula X × K × N/365, gde je X iznos, K efektivna kamatna stopa (inače 2,55% za evre), a N broj dana. Na primer, sa punih 2k već za jedan dan ispada kamata 0,14 EUR uz redovan EKS.

Da je mobilni app moguće koristiti u "dual app" režimu na istom telefonu?
Za dva različita računa (npr. kevin i moj).

Ranije je moglo, pa verujem da može i sad. Potvrđeno može sa Raiffeisenovom aplikacijom, a isti je programer.

Nazad
Vrh Dno