Evo (skoro pa) konačnog epiloga moje odiseje sa onlajn otvaranjem računa. Pošto mi ni nakon bezmalo puna dva meseca nisu rešili problem sa nefunkcionisanjem mobilnog bankarstva, rešio sam ga sâm... Podsećanja radi, problem je bio to što mi navodno nema dokumenta u sistemu, tako da sam aplikaciju mogao da koristim samo za uvid u stanje. I onda mi je palo na pamet sledeće: okej, ako nema dokumenta, imalo bi smisla probati sa ažuriranjem, kao da mi je stara lična karta istekla, iako nije.
Pozvao sam digitalnu filijalu, podsetio ih situacije, a i oni su malo mozgali (nekoliko puta se agentkinja isključivala nakratko da pogleda moj istorijat žalbi i konsultuje se sa ostalima), i na kraju se složili da bih mogao da probam da odem u najbližu poslovnicu i zatražim ažuriranje. I to je baš akcenat na odlazak uživo, jer digitalno nemaju mogućnost da ažuriraju dokumenta. Već sam to pominjao drugom prilikom, ali evo opet, znajte da ćete, ukoliko se ništa ne promeni, morati ići uživo kad vam istekne lična karta, bez obzira na to što ste račun otvorili onlajn. Zašto je tako, nije ni meni jasno, kad dobar deo banaka prihvata da se samo mejlom pošalje očitana nova lična, ali tako je kako je...
Bilo kako bilo, otišao sam u lokalnu poslovnicu, tamo su se iznenadili što tražim to što tražim, ali objasnio sam im i odradili su proceduru. Ona uključuje i popunjavanje KYC upitnika, pa je potrajalo, ali uspešno se rešilo. Odmah mi se u aplikaciji pojavila lična karta i sada skoro sve radi. Nema više programerskih grešaka, a i uspešno sam otvorio non-stop štednju. E, sad, zašto naglašavam skoro, pa jedna stvar i dalje ne radi, a to je promena korisničkog imena za prijavu na elektronsko bankarstvo. Ima li još neko taj problem? Nije strašno, ali je glupo. Sve ostalo je sad kako treba, a evo i da naglasim da ni meni ni drugima koje znam nisu naplatili ni drugi mesec održavanja niti SMS servis, tako da je i sa tim sve u redu.
Usput da pomenem i jednu smešnu (malo i nadrealnu) situaciju iz poslovnice. Neko je tu bio iz ne znam ni ja kog razloga, ali mu je službenica usput rekla da bi mogao da aktivira mobilno bankarstvo. I on pristane, ona mu pošalje LIB, ali đavola, Yettelov korisnik, pa ne može da je aktivira, a iz nekog razloga ni službenica ne može da mu skine blokadu. To, inače, nije slučaj u Raiffeisenu, tamo može i službenik da odblokira prijavu. I šta tu službenica uradi, uzme klijentov telefon i krene ona da zove digitalnu filijalu. Predstavi se, kaže šta treba, a oni njoj odgovore da ne može tako i da klijent mora da se javi. Bi mi to baš smešno. Ali dobro, dala mu je telefon, on je potvrdio svoje podatke, i odblokirali su mu prijavu.