Šta je novo?

Kome treba Tesla kada novi BYD Seal 08 prelazi 400 km sa svega 5 minuta punjenja

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
BYD-Seal-08-naslovna.webp

Kome treba Tesla kada novi BYD Seal 08 prelazi 400 km sa svega 5 minuta punjenja​

BYD Seal 08, novi flagship električni sedan sa Blade Battery 2.0, 1.000+ km dometa, megavatnim flash punjenjem i upravljanjem zadnjim točkovima stiže u Q2 2026

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...08-prelazi-400-km-sa-svega-5-minuta-punjenja/

Ove Blade 2.0 baterije imaju i veoma dug životni vek: 4000-4500 ciklusa dok kapacitet ne padne ispod 80%. U prevodu baterija će trajati koliko i sam auto.

Ako je domet 1000km, a može da izdrži 4000 ciklusa, baterija može da pređe 4 miliona km 😲. Ne da može da nadživi auto, nego može da se prebaci i u dva sledeća automibila. Dobro, verovatno će i godine učiniti svoje, ali rezultati su i ovako impresivni.

Ne da je duže od auta, nego drastično duže od auta - u teoriji barem. Uzmi da prosečan vozač potroši manje od jednog celog punog ciklusa nedeljno (recimo prelaziš 250km nedeljno), sad na modernim Teslama imaš 1500 do 2000 ciklusa kao životni rok.

Globalni prosek koliko ljudi prelaze - 250km nedeljno, 13k km godišnje - na 52 nedelje u godini ti potrošiš 30 ciklusa godišnje - ima da traje 49.6 godina.

Voziš recimo jedan ceo ciklus nedeljno - 430km nedeljno, 22.3 hiljade km godišnje - u godini potrošiš 52 ciklusa - na 1500 ciklusa imaš da se voziš 645k km pre nego što zdravlje baterije opadne ispod 80%, znači ~29 godina vožnje.

Tih 4000 ciklusa na BYD - 77 godina vožnje - ako prelaziš 22.3 hiljade km godišnje, imaš da pređeš 1.72 miliona km pre nego što baterija padne ispod 80% zdravlja.

Naravno, u praksi će baterija ranije da počne da pravi probleme, usled drugih faktora i kvarova na BMS-u i sličnih problema, ali ako baš računamo cikluse, u vakumu baterija ima potencijal da traje, jaaaaako dugo do tih 80% zdravlja.

Fascinantne cifre...
Ako je u realnom radu tako, ne vidi razlog da se kupuju drugi automobili, osim cene.

kako ne? a gde da se puni kod nas? ceo ns ima 4 "brza" punjaca

Mi kasnimo u svemu, Nemačka ima 15-20 puta više brzih punjača po stanovniku, u odnosu na Srbiju. Dalje, u Srbiji većina stanovnika žive u kućama pa mogu da instaliraju 11kW punjač i da napune auto preko noći. Što se tiče životnog veka baterije, u teoriji preko 4 miliona km, ali u praksi nakon 20 godina baterija degradira i samo od stajanja... Svejedno, trajaće 20+ godina, koliko može da traje i auto, a posle na reciklažu, teško da će je stavljati u novi auto, tako staru bateriju.

Predjeni km po jednom punjenju su bitni.
Verovatno ce dugo trajati ovaj automobil.
Meni je interesantno punjenje! Gde puniti na brzim punjacima? Zamislite 5000 ili 50000 ili 100000 ovakvih automobila na brzom punjacu. Ode Djerdap u aut i celi energetski sistem.
U Ozbiljnim smo problemima za 20tak godina kada to bude masovnije u Srb i Evropi uopste.

Super brzi punjači imaju "bafere", odnosno baterije koje se pune sporo i kada ima "viška" el. energije u sistemu, pa nema naglog velikog opterećenja na energetski sistem.

Nije to neka prevelika potrošnja, 100 000 do 150 000 EV bi u Srbiji podiglo potrošnju električne energije za 1-2%. Problem je mreža, ali je to lakše rešiv problem nego izgradnja nuklearne elektrane. Ipak, kada bi se svi automobili u Srbiji zamenili za EV, jedna nuklearna elektrana bi rešila taj i sve ostale probleme koje imamo sa el. energijom. Nuklearka će svakako morati da se gradi, nevezano za EU i zelene standarde, jer uglja neće više biti.

Drastično povećanje Co2 za proizvodnju struje za EV su mitovi i FUD.
Ko je bio po većim kineskim gradovima, zna da je najveća prednost EV-a koja je odmah vidljiva - odsustvo zvučnog zagađenja. U vreme kada neki fanatici mogu da blokiraju tranzit 30% svetske nafte, valjda je jasno da se treba ići ka čistim izvorima.

Svakako su EV buducnost ma koliko se neko opirao. Malo je smesno sto se i posle 140 godina koriste motori sa unutrasnjim sagorevanjem.

Meni ne smeta što je vozilo električno. Meni smeta što je i kod električnih, a i kod gotovo svih novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sa sagorevanjem auto “pametan”.

Gde pametan znači vrlo kvarljiva, puna distrakcija, špijunsko adware elektronika u kojoj su informacije o osobi predmet kojim kompanije trguju, sa infotainment ekranima na kojima šibaju reklame na sve strane.

Hoću glupi auto koji ima dugmiće i analognu tablu. Koji ne zna šta je internet i bluetooth. Koji je alat, a ne prostor za plasiranje reklama. To danas možeš naći u 10+ godina starim automobilima na gorivo.

Ali ne iti u jednom električnom.

JAvi kad nadjesh takvu ves masinu ocu mami da kupim

Meni ne smeta što je vozilo električno. Meni smeta što je i kod električnih, a i kod gotovo svih novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sa sagorevanjem auto “pametan”.

Gde pametan znači vrlo kvarljiva, puna distrakcija, špijunsko adware elektronika u kojoj su informacije o osobi predmet kojim kompanije trguju, sa infotainment ekranima na kojima šibaju reklame na sve strane.

Hoću glupi auto koji ima dugmiće i analognu tablu. Koji ne zna šta je internet i bluetooth. Koji je alat, a ne prostor za plasiranje reklama. To danas možeš naći u 10+ godina starim automobilima na gorivo.

Ali ne iti u jednom električnom.
Znaci nextdns, ublock origin i sponsor block ce morati da fasuje na kolima uskoro.

pa jeli hoces da punis bateriju 5 minuta i prelazis celu srbiju sa jednim punjenjem? sta se zalis?

Meni je ovo vrh, samo da se ne sedi u autu kao na hoklci posto vecina limuzina ima baterije u podu sto poduze pod i jako se cudno sedi.

Verujem da je i cena vrh, tipa 40.000+ hiljada.

Kakvo je to čudno sedenje?

JAvi kad nadjesh takvu ves masinu ocu mami da kupim
U školi kada se dokaže teorema, završavalo se sa: Što je trebalo i dokazati.

Stvar stoji i ovde - upravo kao što veš mašina je običan alat i uređaj koji nema potrebe ikakve za ,pameću”, internetom, bluetooth-om, update-ovima, ekranima na dodir i mobilnim aplikacijama - tako automobili nemaju ikakvu realnu potrebu za time.

Međutim, čak i beskoristan novitet je novitet, šire narodne mase će kupovati i plaćati beskorisne i nepotrebne stvari jer su ,,moderne” i ima ovo što komšijina nema, a koje će kompanije još duplo monetizovati prodajom podataka samih korisnika oglašivačima.

Cela stvar je duboko neetička i utemeljena ne na razmeni vrednosti, već na maksimalnom iskorišćavanju i eksploataciji konzumerističkih nagona, što je jedna od odlika kronističkog kapitalizma u kojem živimo, kao i prelazni stepenik ka izgleda neizbežnom tehnofeudalizmu.

Pre ćemo doći u situaciju da menjamo automobile često kao telefone, zbog novog softvera, nego što će se neko vratiti na analogne delove.

Pre ćemo doći u situaciju da menjamo automobile često kao telefone, zbog novog softvera, nego što će se neko vratiti na analogne delove.
I s time se, nažalost, slažem. Ali to ne znači da trebaju svi da se prave kako je sve to super i progres.

Nije. Regres je.

Da eskaliram filozofski i poetski: I to regres direktno nazad u srednji vek, samo sa tehnologijom u ulozi vračeva i magova.
Ideje prosvetiteljstva su propale.
Ljudi ne žele slobodu, već ropstvo.

Meni nije ropstvo ako mašine rade dosadan posao za mene. Nije mi žao što ne umem da jašem konja, a voleo bih i da me auto sam vozi, da ne moram ja da upravljam.

Meni nije ropstvo ako mašine rade dosadan posao za mene. Nije mi žao što ne umem da jašem konja, a voleo bih i da me auto sam vozi, da ne moram ja da upravljam.
Svakako jeste najmanje odricanje od autonomije upravljanja svojim putovanjem.

Auto koji te sam vozi i koji kontroliše korporacija kojoj je zakonski definisano jedini cilj ekstrakcija što je više moguće profita, može iz milion razloga da odluci da te ne odveze ili da odveze gde nisi naumio, da se ne upali ili u najgorem slučaju da odluci da se slupa i da te likvidira.

U distopijskom scenariju to može biti npr. jer je bio neizbežan sudar sa nekim ko ima jači social rating od tebe, sin je tehnofeudalnog lorda ili … izaberi distopiju koju želiš, milion scenarija mogu da se smisle ..

U nedistopijskom - prosto zabagovala mreža i zaštucao distribuirani sistem. Isti onaj kojeg programiraju vibe coderi sa AI-jem.

Više poverenja bih imao u pomenutog konja.

od kada je sveta i veka, kompanije gledaju da imaju što veći profit. Nema ništa lošeg u tome. Dobra kompanija je ona koja je bogata. Ne postoji dobra siromašna kompanija. Ostatak tvog odgovora je verovatno iz nekog SF filma kojeg nisam imao prilike da pogledam, ne bih mogao da diskutujem dalje na tu temu.

Ostatak tvog odgovora je verovatno iz nekog SF filma kojeg nisam imao prilike da pogledam, ne bih mogao da diskutujem dalje na tu temu.
Kina trenutno ima social rating svoje populacije.

Teslin sistem automatskog upravljanja je imao više nezgoda i mnogo je nezgodnih etičkih pitanja na temu koje su se pokrenule.

Npr. ako je sudar dve Tesle kojima se automatski upravlja neizbežan i verovatno je da će biti žrtava - ko odlučuje i donosi odluku o tome ko će da nastrada. Na osnovu kojih kriterijuma?

Scenariji koje sam naveo jesu ekstrapolacije, ali nisu iz SF filma, već utemeljene na realnim pozicijama danas.

od kada je sveta i veka, kompanije gledaju da imaju što veći profit. Nema ništa lošeg u tome. Dobra kompanija je ona koja je bogata. Ne postoji dobra siromašna kompanija.
S time nemam problem. Imam problem da iste samostalno donose odluke o tome da li će auto da mi se upali, da li imam dovoljno kredita uplaćenih da me odvezu na destinaciju X ili ko će poginuti u nezgodi.

Nazad
Vrh Dno