Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Šta je ključ na vrata ?

Šta je ključ na vrata ?
Izvinjavam se, mislio sam daljinac, kako da ga dodam na ovaj sistem tako da preko njega mogu da otvaram garazna vrata. Prethodni daljinac(isti ovakav model je slucajno pokvasen i ne radi vise)

Zavisi od motora i ključa. Ako imaš ključ koji šalje enkriptovani signal, onda moraš da kupiš nov ključ (verovatno od istog proizvođača) i da ga upariš sa motorom garažnih vrata.
Druga opcija je da postaviš neki smart prekidač na unutrašnji taster. Obično sva garažna vrata tj. motori, osim ključa imaju i opciju da otvoriš/zatvoriš vrata preko dodatog tastera koji postaviš negde unutar garaže. Na taj taster samo dodaš bilo koji modul za pametni taster koji ti se sviđa i to je to.
Ja sam na AE našao neki Zigbee koji je baš za garažna vrata, ali jedina hardverska razlika u odnosu na recimo prekidač za roletne ili svetla je što ima i senzor za vrata preko koga zna da li su otvorena. To sam mogao da izvedem i drugim uređajem, ali je ovo praktičnije pošto HA vidi kako jedan uređaj sa prekidačem i senzorom kao entitetima.

Kakvo bre crno dodavanje Zigbee prekidača, čovek pita za ulaz u garažu u stambenoj zgradi...
Vidi sa upravnikom zgrade ko vam je instalirao/održava ta vrata i pozovi ih da ti to urade. Ako nemate nikog, potraži po internetu nekog ko se time bavi (ugradnja interfona/video nadzora/daljinski za garažna vrata/...) pa zovi i pitaj.
Pozdrav

Prevideo sam da je zgrada u pitanju. Nema onda šta sam da čeprka. Samo upravnik.

To je brendirani proizvod,mora da skine uputstvo, vide se mikro prekidači za programiranje.Onaj ko prodaje takav uređaj zna u pola noći sve o njemu , ostali mora da čitaju uputstvo.

Ikea Alpstuga air senzor sam testirao.Kada su svi prozori zatvoreni u ovom hladnijem periodu bez grejanja,dobijem oko 2000 ,kada otvorim prozore na par sati pada na 1300,dok u sobama gde se spava sa zatvorenim prozorima tokom noci ide na 2700.Ostaje da pratim kada dodje leto i topliji period i kada su svi prozori na kant mltene tokom celog dana sta se desava.
Imam dva Alpstuga senzora. Prvi mi je radio korektno "out of the box", dok je drugi u startu pokazivao abnormalno velike vrednosti za CO2, isto preko 2000 iako je sigurno provetrena (imam i treći custom senzor, koristi Sensirion SCD41). Našao na nekom Reddit postu da je lik ostavio skoro 24h napolju da radi da se odradi kalibracija. Ostavio sam na terasi oba Alpstuga senzora i posle 20+ sati počeo je da prikazuje normalne vrednosti CO2.

Tako da, probaj samo da ostaviš da radi napolju neko duže vreme.

Posle nekog vremena se ponovo "zaglupi" ako se nalazi u prostorji koja se ne vetri.
Ajde što pokazuje visoke vrednosti ako nije promaja u prostorji gde je senzor, nego što je na 1000 postavljen threshold gde Apple HomeKit upozorava da je kvalitet vazduha kritičan. Na svakih par sekundi stiže notifikacija na telefon dok se ne spusti vrednost ispod 1000.

Za sada utisak da je ovaj senzor totalni promašaj.

Posle nekog vremena se ponovo "zaglupi" ako se nalazi u prostorji koja se ne vetri.
Ajde što pokazuje visoke vrednosti ako nije promaja u prostorji gde je senzor, nego što je na 1000 postavljen threshold gde Apple HomeKit upozorava da je kvalitet vazduha kritičan. Na svakih par sekundi stiže notifikacija na telefon dok se ne spusti vrednost ispod 1000.

Za sada utisak da je ovaj senzor totalni promašaj.
Zanimljivo, kod mene suprotno, baš imam pozitivno iskustvo sa Alpstuga. Zakačio na HA preko Thread. Stabilna konekcija, nečujan, pokazuje mi koncentraciju manje-više istu kao i drugi senzor.

Nazalost sa svakim novim Ikea smart home uredjajima ,njima opada kvalitet.Gledam mobilne hromirane prekidace i poredim ih sa ovim novim,to je uzas od kvaliteta,deluju kao igracke.Takodje nov senzor pokreta je losiji od svih prethodnika,spor,trom sa slabom zonom pokrivenosti.Novi senzori za vrata i pozore,korak unazad po pitanju kvaliteta.Cana haba im je previsoka.Generalno je Tapo bolja kupovina po svim parametrima,svaki njihov senzor je daleko kvalitetniji sa veoma dobrim cenama a narocito hab H110,tri puta jeftiniji od Dirigere plus je i univerzalni Ir.Ko sada ide od nule,Tapo je bolja opcija,jos ako se doda neka Tapo kamera,tu Ikea nema sta da trazi.

Poslednja izmena:
Vidis, meni su najnoviji matter senzori za vrata iz Ikee najbolji do sada, imam ih 5 i vise mi se svidjaju ud prethodnih (mada mi ke favorit Mi senzor).

Alpstuga mi stalno pokazuje oko 1100 i svetli dioda, ali i proverravanje nije bas na nivou, spusti se kada se provetri.

Ja sve to koristim ne sa Dirigerom (osim Alpstuge) vec sa HA.

Izvinjavam se, mislio sam daljinac, kako da ga dodam na ovaj sistem tako da preko njega mogu da otvaram garazna vrata. Prethodni daljinac(isti ovakav model je slucajno pokvasen i ne radi vise)
Koji je proizvodjac rampe?

Imate za preporuku neki zigbee senzor za spoljnu temperaturu? Stavio bih ga na terasu, znaci ne bi bio izlozen nekim ekstremno vlaznim uslovima, jedino sto sunce siba u toku dana, ali resio bih neki zaklon...voleo bih cisto da imam info spoljne temperature.

A ja imam one sa Aliexpressa i Temua koji koštaju oko 5-7€:
1779976336008.webp
Rade na dve AAA baterije i nisam za sada ni jednom menjao bateriju (mislim da je sada oko godinu i po dana otkako rade)
četiri komada mi stoje napolju (uz zid ispod nadstrešnice, da ne pada kiša i sneg direktno na njega). Izdržavaju za sada od -10°C do +40°C
1779976623201.webp
a jedan u neizolovanom tavanu garaže, gde leti bude skoro 50°C
1779976673828.webp
Računajući i one po sobama, imam 24 komada i za sada se ni jedan nije pokvario.
Trenutna merenja:
1779976894228.webp

Mislim da su dovoljno dobri za to koliko koštaju.

Ja imam i Aquara, baterija mi izdrzi jedva godinu dana, na hladnoci bas brzo gubi napon.

Imam gomilu ovih sa Alija, i tu kako se zalomi. Zadnja sarza mi se jedva upare na Z2M i gube signal, prethodni ne.

Ako imas 3d stampac ili znas nekoga konima, ima spoljnih zastita, bilo je na temi vec.

Imate za preporuku neki zigbee senzor za spoljnu temperaturu? Stavio bih ga na terasu, znaci ne bi bio izlozen nekim ekstremno vlaznim uslovima, jedino sto sunce siba u toku dana, ali resio bih neki zaklon...voleo bih cisto da imam info spoljne temperature.
SONOFF SNZB-02WD

Hvala svima na preporukama, čekam da mi stigne SNZB-02D koji sam uzeo za unutra, a vidiš ovaj SNZB-02WD je interesantan za terasu, jedino što mu je cena malo jača, ali svakako ću uzeti u obzir i prethodno pomenute.

Da li je Shelly 1pm i dalje neprikosnoven za bojler da stoji u dozni? Imao sam u stanu tako, a sad sam presao u kucu i vidim da mi bas fali to da se puni sam nocu. Obzirom da sam uzeo zigbee usb coordinator, mislio sam da uzmem onda Shelly 1PM gen4, ili da gledam neki SONOFF ili drugu marku.

E vidiš, taj sam totalno prevideo. A imam 2 komada 🙂 Prednost je što ima displej. Baterija je dugme CR2477 pa ne mogu da se koriste punjive baterije. Ali trebalo bi da traje 2 godine i baterija košta 250 dinara.
To što ima sondu može da bude prednost ali i nezgodno. Kad je sve u kutijici samo je staviš negde i ne razmišljaš. Ali sondu možeš da staviš da meri neko mesto više izloženo atmosferskim uticajima. Ja sam koristio da merim toplotu u bojleru dok tu nisam prešao na ESP32. Sada si me potsetio da ih imam pa ću možda da postavim da mere temperaturu do ulice, pošto mi je tu bilo nezgodno da postavim ove kutijice. Namerno da ga sunce greje, pa da na osnovu toga spuštam roletne ili nešto tako...

Da li neko ima iskustva sa SLZB-MR3U koordinatorom?
Već 6 godina koristim Sonoff ZBBridge flešovan na Tasmotu uz ZHA na Home Assistantu ali u zadnje vreme svako malo HA update polomi integeaciju.
Koliko sam istraživao deluje da je problem u podršci za prastare uređaje (kao što je ZBBridge) pa rekoh da razmotrim upgrade.
A ako već uzimam novi, da uzmem neki koji podržava i Thread.

Da li neko ima iskustva sa SLZB-MR3U koordinatorom?
Već 6 godina koristim Sonoff ZBBridge flešovan na Tasmotu uz ZHA na Home Assistantu ali u zadnje vreme svako malo HA update polomi integeaciju.
Koliko sam istraživao deluje da je problem u podršci za prastare uređaje (kao što je ZBBridge) pa rekoh da razmotrim upgrade.
A ako već uzimam novi, da uzmem neki koji podržava i Thread.
Ja uzeo preko alija. Imao sam ranije problem sa usb varijantama, samo prestanu da rade.

Slzb radi oko 2 meseca, zaboravio sam i da postoji 🙂

Eh da, poe napajanje, mogu ga staviti gde hocu...

Ako te zanima nesto specificno, reci pa cu pogledati...

Razmišljam da ‚‚krenem‚‚ sa pametnom kućom...
Koju marku proizvoda preporučujete? Da li da krenem sa zigbee (ima ga na temu i aliexpress) proizvodima ili imate neku drugu preporuku?

Maksimalno izbegavaj Wifi uredjaje. Zigbee je stabilan i pouzdan. Novi protokoli(Matter) su još u razvoju. Preporuka je da odmah kreneš sa Home assistantom. U početku deluje suvišno i komplikovano ali vremenom legne. Kreni sa par integracija pa ces se polako navići. Kao što i svi putevi vode u Rim tako i svi putevi kojim god da kreneš u Smart home-u na kraju završiš u HA. Aliekspres je mnogo bolji po tom pitanju nego Temu ali sa skorašnjom naplatom otvaranja i carine pitanje je koliko se isplati. Imaš dosta pouzdanih brendova na Aliju. Dosta dobar izbor imaš i u Ikei. Shelly je liga iznad. Domaći distributeri smart uredjaja su dosta skupi i uglavnom nude zastarele sisteme. Scena napreduje iz dana u dan. Izbegavaj smart sijalice. Mnogo su bolji zigbee prekidači. Baterijski zigbee senzori traju godinama dok Wifi senzore moraš da menjaš baterije svakih par meseci...

Jedino bih dodao da su smart sijalice super za ugaone lampe i ambijentalna svetla, jer mozes fino da podesavas intenzitet i boju. Zigbee prekidaci su OK ako samo treba on/off.

Nazad
Vrh Dno