Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zgodna stvar. Ja sam ovlašćen na dva tuđa PR-a i ovlašćen sam u jednom doo. Po tim ovlašćenjima, sve mi je dostupno na ePorezi, ali i na FL plaformi (ianko sam samo ja lično frilenser).

Na upwork-u mi traži neki poreski broj nešto poput TIN (Tax indentification number)

Pošto se u našoj zemlji ne izdaje takav poreski indentifikacioni broj ako niste firma (to je po analogiji PIB za firme) i ako radite kao fizičko lice šta treba navesti?

Može li matični broj?

Da, JMBG je poreski identifikacioni broj za fizičko lice (recimo, opunomoćeni preko PEP obrasca kroz ePorezi dobije u sandučetu potvrdu o registracionoj prijavi za obveznika fl gde se navodi matični broj).

Da, JMBG je poreski identifikacioni broj za fizičko lice (recimo, opunomoćeni preko PEP obrasca kroz ePorezi dobije u sandučetu potvrdu o registracionoj prijavi za obveznika fl gde se navodi matični broj).
Hvala ti

Predpostavio sam ali reko da proverim 🙂

• Like
Reagovanja: uji
Pitanje za iskusnije , prilikom isplate honorara ko snosi troskove transfera novca.
Jel treba da se dobije dogovoreni honorar ili sve troskove transfera do mene snosim ja?
Na primer sada je islo preko dve neke banke strane i uzeli su mi 15$ taxe.

Zavisi kako se dogovorite, sta navede u ugovoru...

Koliko sada moze da se podize kvartalno da se ne placa porez i doprinosi? Hvala

Videćeš kad ti legne kinta, pitaće te banka za dozvolu prijema novca po tom osnovu od tog uplatioca, prvi put samo. Nisu to neke strašne sume i da je na tebi.

Pa to zavisi od onog ko uplacuje... moze da uzme troskove na sebe, ne mora...
Nema neko pravilo, ako si na to mislio...

Jel' ima negde FAQ na sajtu za ovo, cini mi se da je bio? 🤔

Pitanje za Frilenseri portal - prijavio sam i platio I kvartal. Da li se staž automatski reguliše u PIO ili mora da se ide kod njih lično? Ukoliko mora lično, šta mi je potrebno?

Dobio sam resenje od poreske uprave da platim porez za 2020. God kao frilenser u 120rata. Da li neko zna koje su sifre za placanje poreza preko mbankinga
Sifra placanja i model

@Sm10 koristi se šifra 253 (iako je 254 uvedena, takve naloge Trezor odbija, pošto se odnosi na doprinose uz platu kod poslodavca na 240). Model je 97.

Dobio sam resenje od poreske uprave da platim porez za 2020. God kao frilenser u 120rata. Da li neko zna koje su sifre za placanje poreza preko mbankinga
Sifra placanja i model
A sta se desilo? Ono std sto su neprijavljenima poslali pisamca?

Ko je od 2016. do 2021. imao prihode preko 768.000 dinara u protivvrednosti po srednjem, to je bio osnov da mu bude doneto rešenje do kraja 5. godine pred zastaru, ali tek za 2020. i 2021. je eksplicitno obelodanjeno da važi to pravilo. U praksi, te podatke je tražila poreska od platformi pa na osnovu toga slala rešenja, dok od 2020. banke striktno prijaljuju poreskoj, a neke od njih ne uvažavaju godišnju izjavu od istog nalogodavca kako bi te prijave mogle iznova da podnose.

^^ kako su od platformi dobijali?

Pitanje.
Sin je postao punoletan i ima ponudu da za jednu stranu firmu radi ali ne bi imao fiksnu platu već samo kada im uradi neki update na igrici. Za početak prva uplata bi mu bila 800 evra a kasnije sa svakim apdejtom po 400. Takođe ima i zaradu na jednoj drugoj igrici koju je napravio na Robloxu i tu ima oko 200 evra mesečno. Tu može da sakuplja Robuxe (novac u igrici) i njih može da tamo skladišti i traži isplatu kad on hoće. E sad, da bi smanjio poreze, dajte savet ako vam nije teško šta da radi i na koju opciju za frinels da se prijavi. Hvala

Sa 200 mesečno će biti ispod poreza. Može slobodno da krene da prebacuje, ali ne na gomili, nego pomalo ako je moguće.

Kao frilenser, moraće da plati zdravstveno osiguranje, ako je završio srednju školu. Sve i ako je student.
Ako je tata u radnom odnosu, najboje je da tata prima uplate kao frilenser, neće koštati ništa, do ~110k din kvartalno.

Kao frilenser, moraće da plati zdravstveno osiguranje, ako je završio srednju školu. Sve i ako je student.
Ako je tata u radnom odnosu, najboje je da tata prima uplate kao frilenser, neće koštati ništa, do ~110k din kvartalno.
Sad će četvrta godina srednje a osiguran je preko mene. Znači ne može da prijavi da je osiguran preko roditelja, to ne može?
Takođe ako nekada pređe 110k, na primer napravi 150k, da li plaća porez na ceo iznos ili samo na onih 40k koje je premašio? Hvala

^^ kako su od platformi dobijali?
Ovo tek sada vidim. Banka registruje swift uplatu, poreska vidi nalogodavce i onda svuda gde su mogli (Payoneer, Upwork, AirBnb) da dobiju povratne informacije, dobijali su.
image-3-2.png

Sad će četvrta godina srednje a osiguran je preko mene. Znači ne može da prijavi da je osiguran preko roditelja, to ne može?
Takođe ako nekada pređe 110k, na primer napravi 150k, da li plaća porez na ceo iznos ili samo na onih 40k koje je premašio? Hvala
Ovo su pitanja za knjigovođe/poreske savetnike. Većina njih nudi plaćene konsultacije, predlažem da se njima obratite.
Koliko ja znam, ovako stoje stvari:
1. Frilenser zarađuje. To znači da ne može nastaviti da bude zdravstveno osiguran po povlašćenom osnovu (kao đak, student, nezaposleni...). Zdrasvteno osiguranje mora da plati (7.000 din), čak i ako zaradi manje od tih 7000. Da. dodaće iz džepa
2. Pogledaj kalkulator, može se slobodno koristiti bez logovanja. Na 150k, čisto mu ostaje 125.681 (po modelu 1) ili 102.836 (po modelu 2). Model oporezivanja se slobodno bira, pri svakoj kvartalnoj prijavi.
3. Ako planira da studira, moguće je da mu frilens zarada poništava mogućnost budžetskog finansiranja studija, konkurisanja za stipendije... Ovo uopšte nisam siguran u kojim slučajevima važi, zato treba da se dobro raspitate.
4. Ako planirate gimanstike pri primanju uplata, treba da budete svesvni posta @uji, iznad ovog.

Ovo su pitanja za knjigovođe/poreske savetnike. Većina njih nudi plaćene konsultacije, predlažem da se njima obratite.
Koliko ja znam, ovako stoje stvari:
1. Frilenser zarađuje. To znači da ne može nastaviti da bude zdravstveno osiguran po povlašćenom osnovu (kao đak, student, nezaposleni...). Zdrasvteno osiguranje mora da plati (7.000 din), čak i ako zaradi manje od tih 7000. Da. dodaće iz džepa
2. Pogledaj kalkulator, može se slobodno koristiti bez logovanja. Na 150k, čisto mu ostaje 125.681 (po modelu 1) ili 102.836 (po modelu 2). Model oporezivanja se slobodno bira, pri svakoj kvartalnoj prijavi.
3. Ako planira da studira, moguće je da mu frilens zarada poništava mogućnost budžetskog finansiranja studija, konkurisanja za stipendije... Ovo uopšte nisam siguran u kojim slučajevima važi, zato treba da se dobro raspitate.
4. Ako planirate gimanstike pri primanju uplata, treba da budete svesvni posta @uji, iznad ovog.
A tih 7000 za zdravstveno plaća se jednom u 3 meseca ili svaki mesec? Nisu baš precizirali na sajtu frilenseri.purs

Nazad
Vrh Dno