Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zgodna stvar. Ja sam ovlašćen na dva tuđa PR-a i ovlašćen sam u jednom doo. Po tim ovlašćenjima, sve mi je dostupno na ePorezi, ali i na FL plaformi (ianko sam samo ja lično frilenser).

Na upwork-u mi traži neki poreski broj nešto poput TIN (Tax indentification number)

Pošto se u našoj zemlji ne izdaje takav poreski indentifikacioni broj ako niste firma (to je po analogiji PIB za firme) i ako radite kao fizičko lice šta treba navesti?

Može li matični broj?

Da, JMBG je poreski identifikacioni broj za fizičko lice (recimo, opunomoćeni preko PEP obrasca kroz ePorezi dobije u sandučetu potvrdu o registracionoj prijavi za obveznika fl gde se navodi matični broj).

Da, JMBG je poreski identifikacioni broj za fizičko lice (recimo, opunomoćeni preko PEP obrasca kroz ePorezi dobije u sandučetu potvrdu o registracionoj prijavi za obveznika fl gde se navodi matični broj).
Hvala ti

Predpostavio sam ali reko da proverim 🙂

• Like
Reagovanja: uji
Pitanje za iskusnije , prilikom isplate honorara ko snosi troskove transfera novca.
Jel treba da se dobije dogovoreni honorar ili sve troskove transfera do mene snosim ja?
Na primer sada je islo preko dve neke banke strane i uzeli su mi 15$ taxe.

Zavisi kako se dogovorite, sta navede u ugovoru...

Koliko sada moze da se podize kvartalno da se ne placa porez i doprinosi? Hvala

Videćeš kad ti legne kinta, pitaće te banka za dozvolu prijema novca po tom osnovu od tog uplatioca, prvi put samo. Nisu to neke strašne sume i da je na tebi.

Pa to zavisi od onog ko uplacuje... moze da uzme troskove na sebe, ne mora...
Nema neko pravilo, ako si na to mislio...

Jel' ima negde FAQ na sajtu za ovo, cini mi se da je bio? 🤔

Pitanje za Frilenseri portal - prijavio sam i platio I kvartal. Da li se staž automatski reguliše u PIO ili mora da se ide kod njih lično? Ukoliko mora lično, šta mi je potrebno?

Nazad
Vrh Dno