Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Da se načestitam mts-u i celokupnoj menadzerskoj ekipi njihovoj koji vode to leglo prevare..... pre neki dan odem, gospodja na šalteru kaže samo donesite opremu (citaj ruter) i odmah raskidamo istog dana, danas odem i nosim sve, poptisujem raskid, kaze neka oprema nek stoji kod vas imate 30 dana otkaznog roka, i morate i taj period da platite koriscenje.... to je uvedeno 9. aprila...
racunam kolko ljudi otkazuje a kako oni šibicare na te sitne fore.....
Meni ističe ugovor početkom jula i planiram da završim sa MTS_om pa me zanima gde se može pročitati to o otkaznom roku. Šta biva ako ja početkom Juna podnesem zahtev za raskid ugovora (mesec dana pre isticanja istog).

Ovde su dostupni svi uslovi korišćenja i ostala dokumenta. Ovde su konkretno opšti uslovi za fiksne usluge, koji startuju 1. juna, pa će tebi biti relevantni, ali se suštinski ne razlikiju od aktuelnih. Zanima te član 21. Отказ / раскид Уговора, koji kaže sledeće:
21.1. Крајњи корисник има право на отказ Уговора у свако доба достављањем Телекому Србија обавештења о отказу Уговора, на начин и у форми којом се недвосмислено може утврдити намера и идентитет крајњег корисника, са максималним отказним роком од месец дана. У случају отказа Уговора, крајњи корисник остаје обавезан на плаћање за услуге пружене у периоду до раскида Уговора, a поред тога крајњи корисник може имати и друге обавезе, уколико је Уговор закључен са обавезним периодом важења, у складу са тачком 21.4. Општих услова.
Znači najaviš im raskid, čini se da može i preko mejla, a onda čekaš (najviše) pun mesec. U međuvremenu će te sigurno zvati sa nekom ponudom za zadržavanje. Ako to ne prihvatiš, a vreme prođe, gubiš signal, nakon čega im vraćaš opremu. To je klasična procedura, ali eto, zaključno sa martom su dozvoljavali i raskid na licu mesta.

FYI, ja sam Box2 raskinuo pre koji mesec i jeste bio otkazni rok.
(I kao sve ostalo lose prepisano iz Nemacke, i kad nema UO uvek ima otkazni rok od mesec dana barem - nekad cak mora do 10 da se otkaze za SLEDECI mesec da vazi)

Ali nisi došao sa opremom? Ta fora je svakako imala, samo da podneseš zahtev, u želji da te pozovu sa ponudom za zadržavanje. Ali ako si insistirao na instant raskidu, davali su.

nekad cak mora do 10 da se otkaze za SLEDECI mesec da vazi
Ovo kod nas u svom obliku radi A1, tj. oni imaju fore sa obračunskim periodima. Ostali su uvek fiksno gledali 30 dana i naplaćivali proporcionalno danima korišćenja.

Pre 4-5 godina je bio otkazni rok za bezugovornu obavezu za internet kod beotel neta. To se dobro secam. Morao sam da platim mesec dana.

Pa da, Supernova je to imala najpre zato što je i nastala od manjih lokalnih provajdera (to je na kraju i Beotelova sudbina), koji su po pravilu imali otkazni rok. Onda su ga ukinuli jačim spajanjem u Telekom. Zašto je sad odlučeno da se vrati za sve, samo oni znaju, ali verovatno je kombinacija želje za više novca (dodatni mesec pretplate) i lakšeg zadržavanja korisnika (ovako imaju prilike da zovu i nude nešto). Ostaje i pitanje da li su ga aktivirali i za mobilne usluge ili samo za fiksne, to još niko nije pomenuo.

(I kao sve ostalo lose prepisano iz Nemacke, i kad nema UO uvek ima otkazni rok od mesec dana barem - nekad cak mora do 10 da se otkaze za SLEDECI mesec da vazi)
Da li si najavio raskid mesec dana pre nego sto ti istice ugovor . Ili si kada ti je istekao ugovor tog dana se najavio pa onda jos mesec dana morao naknadno da placas taj novi mesec? Ja sam u supernovoj ali to je isto , meni istice ugovor sledece godina pa da znam kako da se pripremim .

Niko ne zna šta će biti sledeće godine, a ni sad ne znamo kako reaguju na najave pre isteka UO. Ali da, važi i za Supernovu isto, pominjali smo u temi o njoj.

Da li si najavio raskid mesec dana pre nego sto ti istice ugovor . Ili si kada ti je istekao ugovor tog dana se najavio pa onda jos mesec dana morao naknadno da placas taj novi mesec? Ja sam u supernovoj ali to je isto , meni istice ugovor sledece godina pa da znam kako da se pripremim .
Morao sam nakon isteka jos mesec dana, dosao sam sa opremom, nisu dali.

Za ovo do 10 - ako se nismo razumeli, ko otkaze do 10 vazice raskid na kraju sledeceg meseca (znaci zove se MESEC dana otkazni rok a efektivno najmanje 50 dana). Ko raskine posle 10 raskid vazi za mesec nakon sledeceg - dakle 80 dana efektivno.
A stoji "Monatlich kundbar" l🤣

Morao sam nakon isteka jos mesec dana, dosao sam sa opremom, nisu dali.
Au, ovo je već čudno. Možda su, doduše, u nekim poslovnicama opipavali tržište, što bi se reklo, hahah. Mogli su, nažalost, jer je svakako deo opštih uslova, mada jeste diskriminatorno ako je postojao period u kom je nekima otkazni rok bio 30 dana, a nekima 0...

Za ovo do 10 - ako se nismo razumeli
Aha, u A1 je manje ekstremno. Ovaj tvoj primer više liči na servise sa pretplatom, gde se mora otkazati do nekog trenutka, ali još jača verzija, tj. sa dužim otkaznim rokom. Kod nas je, ako ništa, zakonski ograničen na 30 dana za telekomunikacione usluge, nikako ne bi smeo biti duži od toga.

Au, ovo je već čudno. Možda su, doduše, u nekim poslovnicama opipavali tržište, što bi se reklo, hahah. Mogli su, nažalost, jer je svakako deo opštih uslova, mada jeste diskriminatorno ako je postojao period u kom je nekima otkazni rok bio 30 dana, a nekima 0...
Mi idemo u poslovnicu kod poznanika, koji vecinu stvari dobro zna. Da je moglo bez, odradio bi nam.

Aha, u A1 je manje ekstremno. Ovaj tvoj primer više liči na servise sa pretplatom, gde se mora otkazati do nekog trenutka, ali još jača verzija, tj. sa dužim otkaznim rokom. Kod nas je, ako ništa, zakonski ograničen na 30 dana za telekomunikacione usluge, nikako ne bi smeo biti duži od toga.
OVo sto sam opisao je relativno standard u Nemackoj, iako ima izuzetaka (za mesecne karte za prevoz se ljudi, pogotovu turisti bas zeznu pa plate bar mesec vise). Iznajmljivanje stana do 3. u mesecu ili vazi tek od sledeceg meseca otkazni rok od 3 KALENDARSKA neseca (efektivno skoro 120 dana).
I skoro sve mora na kalendarski mesec da se poklopi.

To i nas ceka, mi sve to prepisujemo iz Nemacke mic po mic.

Mi idemo u poslovnicu kod poznanika, koji vecinu stvari dobro zna. Da je moglo bez, odradio bi nam.
Onda su verovatno stvarno testirali tržište na tvojoj poslovnici, u smislu kako će korisnici reagovati na tu situaciju ili šta već. U mojoj lokalnoj si koliko u martu mogao da raskineš na licu mesta, bez ikakvih poznanstava. A, naravno, ima i dosta iskustava sa foruma. Globalno otkazni rok forsiraju tek od aprila.

To i nas ceka, mi sve to prepisujemo iz Nemacke mic po mic.
Ispratićemo. 😃

Mene interesuje, ako već mora taj otkazni rok, dali pomaže ukoliko ga najavim mesec dana pre isteka ugovora pa da mi tih mesec dana protekne u trajanju ugovorne obaveze jer po isteku ugovorne obaveze cena za Box3 S (Fiksni + Net 20/Net 200 + TV) na bakru mi ide sa 3700 koliko sada plaćam na 6100 za isti paket bez ugovorne obaveze što je 2400 veća cena (malo li je). E sad pitanje je šta se dešava ako podnesem zahtev za raskid ugovora mesec dana pre isteka ugovorne obaveze, dali će tražiti da platim razliku koju sam imao u početku 7-8 meseci 50% što mi dođe još gora varijanta. Jedino da probam mesec dana pre isteka UO da podnesem zahtev za raskid ugovora nakon isteka ugovorne obaveze pa da vidim šta će biti reakcija.

Ne samo što možeš, nego je to i poželjno, jer si tako siguran da ćeš moći da se razdužiš na dan isteka UO. Penala nema, oni se primenjuju samo kod prevremenog raskida, a čak i kod njih važi da se gleda manji od dva sledeća iznosa: razlika između ostvarenih popusta i pune cene ili iznos pretplata koje su ti preostale. Drugim rečima, sve i kad bi iz nekog razloga raskinuo na licu mesta mesec unapred (umesto da sečekaš da prođe 30 dana), ne bi ti penali bili ogromna razlika popusta s početka ugovora, već poslednji mesec pretplate, što je u tvom slučaju 3700 dinara, kako si naveo. Njihova reakcija na zahtev bi inače trebalo da bude neka dobra ponuda za zadržavanje, ali o tom potom.

Ne samo što možeš
oni se primenjuju samo kod prevremenog raskida,

Najave raskida mogu i prolaze kod SBB-a a kod Telekoma moje iskustvo makar je da neće da može. Ni dan pre isteka UO pa čak ni na dan isteka UO mi 3 od 3 puta nisu hteli da daju zahtev za raskid da potpišem, nego dođi sutra / prekosutra ili računamo kao prevremeni raskid.
Kao što nisu dali ni da se unapred isplati preostalih 1-2 meseca UO kad juriš da "oslobodiš vlakno" i ne propustiš neki fin promo u A1, Yettel, YuNet.

A meni jesu, ja sam za Box4 prosle najavio tokom UO da na kraju UO gasim.
Ista poslovnica / poznanik.

Najave raskida mogu i prolaze kod SBB-a a kod Telekoma moje iskustvo makar je da neće da može.
Ali to je bilo pre primene otkaznog roka, pa je i imalo smisla. Sad baš i ne bi, ispalo bi da su svi ugovori na makar 25 meseci, što ne sme biti slučaj.

Kao što nisu dali ni da se unapred isplati preostalih 1-2 meseca UO kad juriš da "oslobodiš vlakno" i ne propustiš neki fin promo u A1, Yettel, YuNet.
Ovo mi već nije poznato. U mojoj lokalnoj poslovnici se uvek moglo prevremeno raskinuti bez nekog natezanja.

ili računamo kao prevremeni raskid
Pa na kraju je i isplativije platiti nekoliko dana penala po povlašćenoj ceni nego ceo mesec po punoj, ako ćemo realno, hahah.

A meni jesu, ja sam za Box4 prosle najavio tokom UO da na kraju UO gasim.
Ovo bi trebalo da kod svih bude standard, da se kad god pred istek UO može najaviti raskid na dan UO, ali u praksi to nažalost nije uvek slučaj.

Kakav otkazni rok ako je isteklo 24 meseca?
Sve je već napisano tim povodom, pogotovu na poslednje dve stranice, ali najkraće moguće: nažalost, imaju pravo na to, a i propisano je opštim uslovima poslovanja već duže vreme (citirani na ovoj stranici), samo su sad naprasno odlučili da to primenjuju.

Kad istekne Box 4 ugovor mogu, ili ne mogu da odem u poslovnicu i razdužim opremu i završim priču?
Od aprila ne, moraš da najaviš mesec unapred.

Ako nakon isteka UO pređete na novog provajdera onda stari provajder ne može da vam naplaćuje od dana prelaska, samo do dana prelaska. Ne može za internet + tv da vam naplaćuju dva provajdera istovremeno. Ako raskidate bez prelaska na novog provajdera onda može otkazni rok.

Malopre bejah u poslovnici u Novom Merkatoru, rekoh šta me muči, devojka znala o čemu se radi, kaže bilo je obaveštenje na TV-u i SMS, ja rekoh SMS nisam dobio, TV ne trošim, kaže mnogima nije stigla poruka. Napisaćemo prigovor da se smanji račun, ja rekoh ne odgovara mi to, hoću raskid. Nije se uzrujala ni najmanje, kaže napišite tu ispod, završismo za par minuta. E sad čekanje na odgovor, pitanje je kako će ići.

Sto bi se uzrujala, nit joj iz dzepa nit u dzep 🙂
Ceknite da prepisemo da samo do 3-eg u mesecu moze raskid za 3 kalendarska meseca unapred (znaci 87 do 120 dana otkazni rok), a ponekad i bez prava na instant raskid zbog povecanja cene (ima fora tih za kiriju).

Sto vise ljudi izgubi vremenom volju da se buni / bori, to ce vise da im prodje!

Naravno, pišem jer su ljudi navodili da su se svađali sa zaposlenima u poslovnicama, ovo je vrlo uljudno i kulturno bilo. Inače ja i podržavam da mogu da podignu cenu za recimo zvaničnu inflaciju, i da to ne bude razlog za raskid. Ali da ne diraju ugovore koji su u toku. Meni je čak i bolje što su povećali cenu jer ću da raskinem ugovor nakon 1.5 meseca plaćenog, i 14 meseci po dinar. Mada verovatno da nema puno ljudi u situaciji kao što sam ja, i da se većina ne buni, ali ne znam kome je ok da za internet i TV plaća 5-6 ili više hiljada mesečno. Meni mnogo što sad krećem da plaćam za soko max nekih 2.250 valjda, nakon 12 meseci po dinar, a kad pogledam da je full cena za neku box4 paket 8 hiljada, sloši mi se.

Najave raskida mogu i prolaze kod SBB-a a kod Telekoma moje iskustvo makar je da neće da može. Ni dan pre isteka UO pa čak ni na dan isteka UO mi 3 od 3 puta nisu hteli da daju zahtev za raskid da potpišem, nego dođi sutra / prekosutra ili računamo kao prevremeni raskid.
Pa, ček, zašto nisi prosto prihvatio prevremeni raskid? Zar nije to rešenje za sve koji ne žele da plaćaju 25. mesec?

zašto nisi prosto prihvatio prevremeni raskid?
Zato što onda hoće da naplate troškove uvođenja za svaku pojedinačnu uslugu iz Box paketa, pa rentu za STB i razliku u ceni paketa za 23 meseca.
Dakle prevremeni raskid uz naplatu "penala".

Poslednja izmena:
Pa evo vest od pre par dana da se telekom zadužio za dodatne 2 milijarde evra, tačnije emitovao obveznice u vrednosti od 1.95 milijardi.
Usluge će biti sve skuplje i skuplje, popusti sve manji

Ja ne znam više gde je kraj poskupljenjima. Struja van grejne sezone 7000, voda 2000, internet i telefoni 6000, higijena 1200, stambena zajednica 2000, porez 2000 (kvartal 6000).. Najbolje da dignu sve na 20 hiljada i da budu mirni 3 godine.

Da ne pominjem registraciju automobila i slično stvari (koja zapravo služi samo da ti pare uzmu)..

Ja sam počeo da odustajem od kupovina i pretplata. Do sad se poskupljenja trpela a sada polako se zaustavlja potrošnja. Nov komp i grafika? Ne treba mi. Netflix, hbo, skyshotime i slično? Neka hvala.
Nov telefon? Ma ajd zdravo, može ovaj 5godina.

Mts oće još para? Ma ima da predjem s optike na 5g ili starlink..

Dobio 24 meseca free box 3 i 400/400 u Kacu jel sam presao sa ST Cable mreze (gde mi inace istekao ugovor u februaru ali nastavio da koristim) na Telekom optiku. Kontam da hoce da ugase Madjare skroz pa zato idu u bunar sa cenama, ne vidim drugog razloga.

Sto kaze moj brat, kako si krenuo da pregovaras (yettel, mts) jos ce da ti plate na kraju da koristis!

Naravno, pišem jer su ljudi navodili da su se svađali sa zaposlenima u poslovnicama, ovo je vrlo uljudno i kulturno bilo. Inače ja i podržavam da mogu da podignu cenu za recimo zvaničnu inflaciju, i da to ne bude razlog za raskid. Ali da ne diraju ugovore koji su u toku. Meni je čak i bolje što su povećali cenu jer ću da raskinem ugovor nakon 1.5 meseca plaćenog, i 14 meseci po dinar. Mada verovatno da nema puno ljudi u situaciji kao što sam ja, i da se većina ne buni, ali ne znam kome je ok da za internet i TV plaća 5-6 ili više hiljada mesečno. Meni mnogo što sad krećem da plaćam za soko max nekih 2.250 valjda, nakon 12 meseci po dinar, a kad pogledam da je full cena za neku box4 paket 8 hiljada, sloši mi se.
Ja moje nisam mogao da nateram na 3 lokacije da predju na A1, isto nakon 12+ meseci po dinar... mrzi ih!
To sto cemo placati bar 5000 vise mesecno nema veze (ako je i samo toliko, vise me mrzi i da racunam).... mrzi ih da se "uvodi" optika. Mrzi ih da dodje neko i pobusi oko ulaznih vrata i stavi ruter iznad vrata, bukvalno....
Ranije sam sve vodio i rekao kad sta uvodimo, od kako sam u Nemackoj, poceli sami...

Sta da ocekujem od ostalih ljudi, kad treba sa sopstvenim roditeljima da se raspravljam? 🙂

#rantoff, sorry 🙂

Pa evo vest od pre par dana da se telekom zadužio za dodatne 2 milijarde evra, tačnije emitovao obveznice u vrednosti od 1.95 milijardi.
Usluge će biti sve skuplje i skuplje, popusti sve manji
Za sta se zaduzio, kad ima likvidnost hbt?🤦‍♀️

Nazad
Vrh Dno