Šta je novo?

SEPA Srbija

Hmmm, zanimljivo, s obzirom rok za dostavu osnova priliva za SWIFT kod njih je do 3 meseca.
Kod SEPA odmah imaš novac na raspolaganju a pravdaš naknadno. Čak možeš i da neopravdaš i onda tvoja banka obaveštava NBS da nisi dao potrebnu dokumentaciju, e sad, kakav to postupak pokreće - ne znam.
Kod SWIFT ne dobijaš novac dok ne dodaš potrebnu dokumentaciju

Ovo ostaje kao dobro pitanje. Štedni račun se uvek može otvoriti, samo je pitanje da li će knjižiti prilive. Ali SWIFT su knjižili, pa će valjda i SEPA.

Inače, imam utisak da se devizni računi generalno vode kao beskamatni štedni račun. U RFB devizni iRačun se vodi kao A Vista devizni račun. U BPŠ sam uz račun vezan za Visa Internet deviznu dobio onu neku staromodnu plastificiranu karticu koju sam prethodno potpisa. Mislim da ne bi trebalo da bude problem za prijem sredstava uz IBAN.

U BPŠ sam uz račun vezan za Visa Internet deviznu dobio onu neku staromodnu plastificiranu karticu koju sam prethodno potpisa. Mislim da ne bi trebalo da bude problem za prijem sredstava uz IBAN.
Biće, pošto u starom sistemu po potraživanju instrukcija za plaćanje, Homebanking je izbacivao poruku da nema dostupnih računa pa samim tim je uprogramirano da taj račun uistinu i bude namenski (za potrošnju po kartici i kupoprodaju u e/mBanking menjačnici).

Štedni i račun za internet karticu su dva različita tipa, ali dobro je znati da na avista deviznom mogu da se knjiže prilivi.
magnetic: Je li vlasnici Aik Start platnih računa mogu otvoriti devizni račun račun za prijem EUR preko SEPA?
Može još uvek da se otvori avista devizni i bez drugih računa, skoro sam to isto pitao, pošto je povučen pregled usluga i naknada iz tarifa.

Poslednja izmena:
Štedni i račun za internet karticu su dva različita tipa, ali dobro je znati da na avista deviznom mogu da se knjiže prilivi.

Može još uvek da se otvori avista devizni i bez drugih računa, skoro sam to isto pitao, pošto je povučen pregled usluga i naknada iz tarifa.
Razumem, ali bi svakako bilo lepo ako bi neko testirao da li radi priliv preko SEPA na avista devizne racune u AikBank, i pored toga sto znamo da radi preko Swift-a.

Razumem, ali bi svakako bilo lepo ako bi neko testirao da li radi priliv preko SEPA na avista devizne racune u AikBank, i pored toga sto znamo da radi preko Swift-a.
Čim se vodi kao tekući/platni i ide za prijem swift doznaka, nema sumnje da će moći i sepa. Baš istu tu kombinaciju nameravam i ja da napravim pošto postoji mogućnost da primim neke sitne uplate koje bi kod drugih pojela provizija.

@rovello reče da knjiže SWIFT prilive. Ako je tako, ne vidim što ne bi i SEPA.
Ja sam rekao za Aik, a poruka pre tvoje se odnosi na BPŠ, konkretno račun vezan za Visa internet deviznu karticu. On je namenski, a zato se i pominje Homeb@nking.

Mozes li nekako to da testiras ako imas stedni devizni racun i Aik Start dinarski?
Ja trenutno imam probleme sa Aikom (detalji u temi), pa zasad imam samo sveže onlajn otvoren dinarski. Informacija o SWIFT prilivima nije lična, a rade i bez paketa zapravo.

Koliko vidim, mešamo Aik i BPŠ. Ja pišem isključivo za Aik, dok sa BPŠ ne znam kakva je situacija.

Da, ovo htedoh i ja da kažem kad sam rekao da se devizni može svakako otvoriti. Što se tiče toga što ga više nema u tarifniku, sve i kad bi prestali samostalno da ga otvaraju, uvek bi otvaranje moglo da se "isforsira" otvaranjem oročene štednje, jer je račun po viđenju tu neophodan međukorak.

Mislim na štedni devizni po viđenju (Non stop štednja; https://www.aikbank.rs/stanovnistvo/stednja/non-stop-stednja/).
E, non-stop štednja je već treća stvar, za nju ne mogu ništa da tvrdim. Zakomplikovali su situaciju time što se sad samo ona može otvoriti preko aplikacije, ali postoji i klasičan a vista račun bez ikakve kamate. Na njega se odnosi to da SWIFT prolazi (vidim da je to u međuvremenu još neko potvrdio) i on se uživo može otvoriti u bilo kom trenutku.

Ako ne budeš imao drugi tip računa, doplaćuje se 70 dinara mesečno.
Tako je na papiru, ali na temi o banci su javljali neki da imaju digitalne servise samo sa štednjom i da im se ne naplaćuju. Ili se to možda odnosi samo na stare klijente, pre uvođenja novog tarifnika početkom prošle godine, sve je moguće.

Poslednja izmena:
Juce je bilo. Nije skinuto do sada. Verovatno nece.
Sredstva su bila odmah dostupna, ali postoji obaveza pravdanja priliva u roku od 24h. U emailu o prilivu je navedeno da banka takodje moze automatski izabrati sifru priliva.

UniCredit-u je za preduzetnike (pretpostavljam da je to tvoj slučaj) prijem svakako besplatan, tako da nemaju šta ni da skidaju.

E, non-stop štednja je već treća stvar, za nju ne mogu ništa da tvrdim. Zakomplikovali su situaciju time što se sad samo ona može otvoriti preko aplikacije, ali postoji i klasičan a vista račun bez ikakve kamate. Na njega se odnosi to da SWIFT prolazi (vidim da je to u međuvremenu još neko potvrdio) i on se uživo može otvoriti u bilo kom trenutku.
Je li i dalje dostupan za otvaranje taj a vista devizni racun u AikBank, koji spominješ? Ne vidim ga u ponudi na njihovom sajtu pa zato pitam.

Pa jeste, o njemu zapravo sve vreme i pišemo (ne o non-stop), mada se sporadično umešaju i neki drugi računi i banke, hahah.
Štedni račun se uvek može otvoriti, samo je pitanje da li će knjižiti prilive. Ali SWIFT su knjižili, pa će valjda i SEPA.
Da, ovo htedoh i ja da kažem kad sam rekao da se devizni može svakako otvoriti. Što se tiče toga što ga više nema u tarifniku, sve i kad bi prestali samostalno da ga otvaraju, uvek bi otvaranje moglo da se "isforsira" otvaranjem oročene štednje, jer je račun po viđenju tu neophodan međukorak.
Na njega se odnosi to da SWIFT prolazi (vidim da je to u međuvremenu još neko potvrdio) i on se uživo može otvoriti u bilo kom trenutku.
Evo sumirano šta je tačno rečeno o tome, pri čemu imaš i nezavisnu potvrdu (u smislu ne od mene) da se može otvoriti.

• Like
Reagovanja: uji
Nisu, nisu, i to je pokriveno citatima zapravo. Uji je isto primetio, pa je zato i pitao, i potvrdili su mu da može. A i ja sam dodao, sve i kad iz bilo kog razloga ne bi želeli da ga otvore nezavisno, morali bi automatski kada bi nešto hteo da oročiš i ne bi ga ugasili razoročenjem. Ali ne bi trebalo da postoji potreba za takvim "kreativnim" načinom otvaranja.

Zvanično su svi prilivi besplatni, tj. srpska UC tebi ništa ne uzima, ali može da ti legne manji iznos ako pošiljalac kod SWIFT-a nije izabrao OUR opciju. To je uostalom glavna prednost SEPA transfera i razlog zašto su jeftiniji. Nema previše posrednika, a iako se primenjuje opcija SHA, garantuje se da ti leže pun iznos, dok tvoja banka ima pravo da odvojeno naplati neku naknadu, koja u slučaju UC za preduzetnike ne postoji. Kod SWIFT-a usput ponešto pojedu posredničke banke. Baš se juče ovde i o tome pisalo, bilo je neke zabune oko naknada.

Je li vlasnici Aik Start platnih računa mogu otvoriti devizni račun račun za prijem EUR preko SEPA?
Mislim da to nema veze, a-vista devizni za slanje i primanja mozes otvoriti besplatno i bez odrzavanja i bez tekuceg.

Pustio sam 10e za probu iz N26 ns njega, ne moze Instant transfer ali kaze trebalo bi danas da stigne svejedno (ne verujem). Javljam.

Funk.... nemam aktivan mBanking i ne mogu vise ni na eBanking za pregled da se ulogujem da vidim stanje 🤔🤣

Poslednja izmena:
Juce pustena oko 13h jedna uplata putem Sepa od strane korisnika, za sada nista nije stiglo. Unikredit banka

SEPA znači "Single Euro Payments Area", a brzinu mi očekujemo, jer tako radi u drugim državama. Srediće se.

To od skora radi brzo. 2023-24 skoro nista nije bilo instant iz n26 i Revo. Revo je cini mi se prvi poceo (od onih koje koristim)
Trade Republuc je barem godinu kaskao za njima, tek tokom 2025 nwgde je mogao instant (i dan danas mnogo cesto zeza i nece instant)

Zaboravili su da SEPA znaci brzi transfer haha
Srbija je za sad pristupila samo SCT šemi SEPA, kad pristupi Instant SCT šemi onda možemo očekivati da transferi budu sprovedeni u nekoliko sekundi.

Inače, ažurirao se i sistem od Raiffeisen banke u CZ, sad kad zadam IBAN od srpske banke odmah napiše SEPA i drugačiji je formular za plaćanje.

Nazad
Vrh Dno