Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naravno da je moguće hladiti procesore vazdušnim kulerima. Dosta sam konfiguracija napakovao i to namerno s vazdušnim kulerima, da ne mislim kada će pumpa u AIO da rikne. Podesio custom PBO limite i svi procesori su išli oko 80, možda koji stepen više. Rezultati su kao na defaultu, a temperature jedno 15 stepeni manje. Govorim o 12 i 16 cores procesorima.
Što se tiče low profile vazdušnog kulera, nisam nikada isprobavao tako nešto i koliko bi morao procesor da se uštroji da bi to moglo da drži, ali je svakako zanimljiva ideja ako mi nekad naleti da probam.
Def je veoma interesatno/challenging, isti ovaj lik je istestirao dosta stvari na 9800x3D,

Thermalright AXP90-X47 Full Copper ~90W sa 1100rpm brzinom na 92x15mm ventilatorima [Noctua NF-A9x14, Thermalright stock, Nvidia 4070 cnc okvir] (performanse krece da idu ispod 7800x3D u ovoj kombinaciji 😆

Thermalright AXP120-X67 ~110W sa ~1300RPM na 120x15mm ventilatorima [Silverstone Air Slimmer, Cooler Master Mobius 120 Slim]

Thermalright AXP120-X67 -~120W sa ~1500RPM na 120x15mm ventilatorima [Silverstone Air Slimmer, Cooler Master Mobius 120 Slim], mada mu je to vec bilo bucno

to je bilo u 5-10L kucistima (console layout)

Naravno sve na ivici throttle-ovanje/throttle-uje, sa nekoliko hiljada Cinebench R23 score manje od sta moze 9800x3D regularno

Nisam 100% siguran ali mislim da je sad Lian Li GA II Lite ~150W sa ~900RPM na 120x15mm ventilatorima, ~78 stepeni, 24569 Cinebench R23 skor

Poslednja izmena:
Ako ćeš da juriš markice onda ok, ja se ne sekiram preterano što ću izgubiti 300-400 markica u Cinebenchu recimo. Ništa ja nisam uštrojio. Sa all cores -20 gubiš dosta više nego kada podesiš za CCD, u mom slucaju -20 za CCD0 i -15 CCD1 i curve shaper -20 do -10. A što se tiče OCCT testa koji siluje proc slažem se ide do 75-76c i to je ok. Cinebech ide 69-70c.
Ide i kod mene CB23 (10min) na max 67C kada otpanjim, do 75C na 50% kulerima i pumpi, da bude skoro pa necujno.
420 je ipak znacajno veci kuler.

Pa ja tesko da cu za 9850 da podesim odvojene ccd 🙂
I bitno je spomenuti da u nasem slucaju, jedan CCD radi na 150W, kod tebe ide ispod 100W po CCD-u, sto daje rasporedjenije grejanje.
A sa individualnim corovima mi ne pada na pamet da se bakcem, da izgubim nedelju dana da bih dobio prakticno nista 🙂

Bogami, gubi se lagano i preko 2000 markica, sto je 10-15% performansi u mom slucaju, a ne dobijas nista ako nemas ozbiljan termalni problem.
Juriti da ti procesor radi losije da bi imao bespotrebno niske temp u realnom koriscenju je po mom misljenju bas bespoentno.

Poslednja izmena:
Noctua odradili ekspirement, testiranje turbulente buke sa nepotrebnim ventilatorima kod graficke u Fractal Design Ridge-u sa NH-L9x65 i NH-12 Ghost S1 na 9800x3D procesoru

Prvo sto kazu, uopste ne pratimo temperature procesora, to vise nije bitan faktor, tako da i oni su deo zavere izgleda 😉

Nadjoh jos malo detalja gde je ovaj lik sa Discord-a testirao, nije cak ni 450W graficka, nego koristi svuda 600W 5090, i radio je

Cooler Master atmos 240 sa 50% brzine ventilatora, na 82C i to u 8L kucistu

od 240 AIO sto je isprobao, Atmos 240, sve Lian LI Galahad II verzije, Deepcool mystique 240, LS520SE i LT520 rade solidno, a Arctic Cooling Liquid Freezer 280c je bio cak 7C losiji od Cooler Master Atmos 240 na primer (sve cinebench R23 markice oko 24000-24500)

Poslednja izmena:
Generalno se ne zna sta ubija procesore da se zna neko bi to rekao, drugo kukaju ljudi kao ranjeni zato sto je umre procesor koje 1:1000(ako nije i redje) kao da dvaki drugi crkava i pravi se drama kao i svaka drama na internetu. Jedno su kucista koja se ovde spominju u koja moze da se ubacio neki AIO a drugo su kucista gde samo Noctua L9 staje to su razlicite dimenzije. 7900X radi na sa CM 212 coolerom kada se podesi na temp limit gubi se 3 4% u Cinebench skoru znaci u relanom radu nije primetno.

Toliko je puta receno a nikako ljudi da shvati dzabe vam AIO 3243242 rad kada ne moze sa CPU die da predje na taj vas cooler, znaci normlano vazdusno hladjenje je sasvim dovoljno dokle god CPU nije delidovan. Svi AMD CPU kada je defaul u pitanju rokaju 90C ako je su iskljuceni svi litmi sto na je na starijim biosima bio slucaj, kod mene na custom vodu gde ima 2l vode i 9 ventilatora i dve pumpe CPU rokne na 93 92C ako je sve defult znaci dzabe vam kakvo god hladjenje preko debelog IHS ne moze da preda tu toplotu, sa delidom to postaju drugi procesori.

Ide i kod mene CB23 (10min) na max 67C kada otpanjim, do 75C na 50% kulerima i pumpi, da bude skoro pa necujno.
420 je ipak znacajno veci kuler.

Pa ja tesko da cu za 9850 da podesim odvojene ccd 🙂
I bitno je spomenuti da u nasem slucaju, jedan CCD radi na 150W, kod tebe ide ispod 100W po CCD-u, sto daje rasporedjenije grejanje.
A sa individualnim corovima mi ne pada na pamet da se bakcem, da izgubim nedelju dana da bih dobio prakticno nista 🙂

Bogami, gubi se lagano i preko 2000 markica, sto je 10-15% performansi u mom slucaju, a ne dobijas nista ako nemas ozbiljan termalni problem.
Juriti da ti procesor radi losije da bi imao bespotrebno niske temp u realnom koriscenju je po mom misljenju bas bespoentno.
2000?? Ne znam šta si ti podešavao ali šta god da si podesio ako si izgubio 2000 onda nisi uradio kako treba. Odgledaj video.

Ne treba mi video 🙂
Svako smanjivanje nakon sto su temp stabilne je gubljenje performansi.

I ja sam citao sve, niko se naucen rodio nije 😀
Samo overklokujem procesore vec 25 godina, pa se samo update-uje znanje.

Sa određenim (umerenim) UV možeš u krajnjem rezultatu dobiti viši radni takt, što upravo jeste OC. Sa umerenim UV smanjuješ T za zadati napon i time stvaraš uslove za viši radni takt.

Kvaka je u meri UV, zavisi od pojedinačnog primerka procesora. Kod nekih i nema boljitka.

Ako postaviš agresivniji UV, onda u krajnjem rezultatu dobijaš niže radne taktove.

Nije mi se desilo nikad da sa agresivijim UV dobijem niže taktove. Jedino nestabilnost.

Poslednja izmena:
Pbo je na +200. Da bi se boljitak ocrtao u realnosti, mora se obuzdati Vcore AMD-a koji bespotrebno gruva visoke voltaze.
Jedino bolje moze da se rucno overclockuje i podesi frekvencija i naponi. Posto nemam nikakve potrebe za tim, pogotovo sa ovim potencijalnim fijaskom koji se desavao na 9800, necu time da se bavim, kao sto necu ni da se bacim podesavanjem krive za svako jezgro, jer mi ne vredi utrosenog vremena. Ovde je bila sustina da namestim sistem da radi sto bolje, sa sto manje cackanja, a da bude tih.

Vise sam se fokusirao ma fclk koji mi radi na 2200, da mclk bude isti kao i uclk, da podesim Vsoc na stabilno za taj fclk, kao i da na ovoj krs Micron memoriji spustim malo trfc(ebg, boli vec 400e za 32Gb, a za malo bolju je trebalo 700e, dok za dobru 1000+...mozak me boli samo sto mislim o tome), jer te stvari vise znace x3d procesorima za 1% lows.

Sa određenim (umerenim) UV možeš u krajnjem rezultatu dobiti viši radni takt, što upravo jeste OC. Sa umerenim UV smanjuješ T za zadati napon i time stvaraš uslove za viši radni takt.

Kvaka je u meri UV, zavisi od pojedinačnog primerka procesora. Kod nekih i nema boljitka.

Ako postaviš agresivniji UV, onda u krajnjem rezultatu dobijaš niže radne taktove.
Znači ako je Boost clock 5.2Ghz za 9800x3d, a sa tim -15 ide na 5.185Ghz to je overclock? Nije baš logično.

Ljudi guraju 9950x3d i na 250w ali to je već degradacija u najavi. Dovoljno je brz, nema potrebe za tim.

Ljudi guraju 9950x3d i na 250w ali to je već degradacija u najavi. Dovoljno je brz, nema potrebe za tim.
ne znam odakle izvlacis kompletno netacne informacije, po inzenjerima iz AMD-a degradacija tek krece >95C i to na tek drasticno na ~105C,

a po inzenjerima iz Intel-a na primer za Intel Arrow Lake i Arrow Lake Refresh degradacija krece tek >105C i to tek drasticno na ~115C

Obe kompanije su onemogucile da stvari idu preko >105C i >115C, a da ne spominjemo da 250W na chiplet procesure nije isto kao 250W na monolitnim, zbog povecane gustine toplote, toplotnog fluksa, ...

Najveci faktor za degradaciju je napon, za sve ostalo ili drasticno opada sansa, ili nije faktor

Poslednja izmena:
Inženjeri iz oba tabora mogu da kažu da ne degradiraju dok ne pređu 350 stepeni kao što i ja na tarabu mogu da napišem...svašta.
Kako su im procesori počeli da vuku sve više struje i greju se sve više, tako su sve više i pomerali tu granicu. Ne znam kako jer ti čipovi pakuju sve više komponenti u sebi a fizika se nije promenila zadnjih decenija, koliko znam. Sviđa mi se kako je Nvidia prosto prestala da registruje temperaturu hotspota na svojim GPU-ovima a AMD se setio da pomeri senzore na manje vrelo mesto. "Evo rrrrrešenja!", što bi rek'o Radovan...
Naravno da degradiraju. I naravno da te izjave inženjera služe samo da smire raju...

a fizika se nije promenila zadnjih decenija, koliko znam.
Fizika se jeste promenila, chipleti/tile-ovi, posto su logicka jezgra odvojeno od ostalih delova chipa zato moze vise temp (jer je bitno gde se meri temp, i koji je algoritam za prosecnu temp)
Kako su im procesori počeli da vuku sve više struje i greju se sve više, tako su sve više i pomerali tu granicu.
Ne bas, nego su u startu redizajnirali procesore sa pomeranjem granice na umu, i to je donelo mogucnost da se vuce vise struje i da se greju vise nego ranije, pre nego sto nastanu problemi
I naravno da te izjave inženjera služe samo da smire raju...
Pricamo o inzenjerima a ne marketing odeljenje zaposleni, ...

i to nije samo da su AMD ili Intel inzenjeri pricali, nego svi inzenjeri od svih kompanija vezanih za procesore i graficku i memoriju, inzenjeri fabrika, inzenjeri instituta za istrazivanje, itd, koja je sansa da sad svi oni lazu na svim simpozijumima i sajmovima naprednog istrazivanje i proizvodnje ?

znaci inzenjeri koji uopste nemaju direkt dobit od tog laganja, i kojima smo nebitni, zadnja rupa na svirali koja dobija otpatke od server i vojne i svemirske industrije ?, njima je bitno da tehnologija ne prestane da se unapredjuje i da moze da radi u ekstremnim uslovima, to su prioriteti

Zar nije mnogo veca sansa/mnogo lakse objasnjenje, da mi koji se ne razumemo u to, teramo inat/imamo strah od ranije, a da je istina negde na pola puta

1. da procesori i graficke idu vise na reklamacije jer su vise nasvirani

2. ne nije toliko drasticno koliko se plasimo

3. njima nije problem uracunali su nam u vece cene, koliko % su veci kvarovi

Poslednja izmena:
Pročitaj još jednom šta sam napisao.
Možda jednostavno tvoj primerak ne trpi UV.
Pa
ne znam odakle izvlacis kompletno netacne informacije, po inzenjerima iz AMD-a degradacija tek krece >95C i to na tek drasticno na ~105C,

a po inzenjerima iz Intel-a na primer za Intel Arrow Lake i Arrow Lake Refresh degradacija krece tek >105C i to tek drasticno na ~115C

Obe kompanije su onemogucile da stvari idu preko >105C i >115C, a da ne spominjemo da 250W na chiplet procesure nije isto kao 250W na monolitnim, zbog povecane gustine toplote, toplotnog fluksa, ...

Najveci faktor za degradaciju je napon, za sve ostalo ili drasticno opada sansa, ili nije faktor
Po njima ploče us kirve što procesori crkavaju nakon par meseci ili out of the box, mogu i to da napišu u specifikacijama. Ako vam crkne CPU kriva je ploča.

Fizika se jeste promenila, chipleti/tile-ovi, posto su logicka jezgra odvojeno od ostalih delova chipa zato moze vise temp (jer je bitno gde se meri temp, i koji je algoritam za prosecnu temp)

Ne bas, nego su u startu redizajnirali procesore sa pomeranjem granice na umu, i to je donelo mogucnost da se vuce vise struje i da se greju vise nego ranije, pre nego sto nastanu problemi

Pricamo o inzenjerima a ne marketing odeljenje zaposleni, ...

i to nije samo da su AMD ili Intel inzenjeri pricali, nego svi inzenjeri od svih kompanija vezanih za procesore i graficku i memoriju, inzenjeri fabrika, inzenjeri instituta za istrazivanje, itd, koja je sansa da sad svi oni lazu na svim simpozijumima i sajmovima naprednog istrazivanje i proizvodnje ?

Zar nije mnogo veca sansa/mnogo lakse objasnjenje, da mi koji se ne razumemo u to, teramo inat/imamo strah od ranije, a da je istina negde na pola puta

1. da procesori i graficke idu vise na reklamacije jer su vise nasvirani

2. ne nije toliko drasticno koliko se plasimo

3. njima nije problem uracunali su nam u vece cene, koliko % su veci kvarovi
Promenila se fizika?

Po njima ploče us kirve što procesori crkavaju nakon par meseci ili out of the box, mogu i to da napišu u specifikacijama. Ako vam crkne CPU kriva je ploča.
to nema nikakvih dodirnih tacaka sa temperaturom niti potrosnjem, babe i zabe, preskakanje na to, a da nisi spomenuo odma to je klasicna strawman logical fallacy (slamnati argument logicka zabluda) / moving goal post
Pa

Promenila se fizika?
da, promenila se fizika xD, ono fizicko ponasanje sa monolitnim procesorima nije isto kao fizicko ponasanje za chip-letima / tile-ovima

nacin na koji fizicke sile interaktuju sa logickim kolima se drasticno promenio, i to nece biti prvi put, stizu nove promene uskoro, pa onda jos nove za par decenija, pa onda jos nove tamo blize 2040/2050

svaka donosi drasticnu promenu sta se desava unutra po pitanju potrosnje/toplote/geometrije rasipanja toplote, interakcije cestica, napona, itd

Na primer prelazak na glass substrates i photonic inter-connects sto ce omoguciti siroko rasprostranjene chip-lete u Grafickama ce sve opet na okrene naglavacke, a to stize brze nego sto mislimo xD

Poslednja izmena:
Može to još malo da se dotegne, ali ako ti tako odgovara, to je to.

Znači ako je Boost clock 5.2Ghz za 9800x3d, a sa tim -15 ide na 5.185Ghz to je overclock? Nije baš logično.
Ako dobijas manje, onda si underclockovao, prosto.
A sve je to klokovanje, samo je pitanje da li je overklok ili underklok, a under i overvolt su samo parametri koje podesavas da bi dobio zeljene rezultate.
Ploca/cpu sibaju veci napon od potrebnog da bi bili sigurni da sve radi stabilno...to uvek mozes da ustrojis bez da izgubis frekvenciju, na tebi je da provalis koja je granica svega toga.
Kod mene cpu radi na 200Mhz vise u odnosu na default:

1778156378642.png1778156390303.png

9800x3D na -35 +200 ide all core 5350-5400, zavisno od temperature. Ako se drži ispod nekih 77-78 onda ide 5400. Napon opet varira, od 1.2v ili malo ispod za ispod 77-78 stepeni, do 1.23 kada pređe 80.
Effective clock naravno, single core svi 5400+.
Tako da ako moze da se ohladi, može to i 5500 all core, ali kao što kaze @Gulftown, jedino direct die.

Nazad
Vrh Dno