Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nema potrebe da citiraš post pre svog
Kladim se da nisi kliknuo na dugme Cleanup system files 😁

Pročitaj i proprati pažljivo sve što sam napisao, dopunio sam post. Nisu loše podelili, 100GB sistemske particije je više nego dovoljno za normalnu upotrebu. Ja stavljam dosta manje
Pa samo sistemski apdejti vuku i preko 10-ak GB (viđao sam i do 30). Hibernacija ime da pojede i po 16GB

Poslednja izmena:
ne bih ja stavljao manje od 250gb za sistemsku particiju u 2026.
ako se iole bavis necim cak i iz hobija, probaj da editujes neki video od 5 minuta i gledaj koliko ce swap-a da pojede premier ili resolve, koji god softver koristis.
da ne spominjem biblioteke sa sampleovima, ili drugim materijalom.

cak i ako se neko samo igra na racunaru, nakon nekog vremena se nakupe skrinsotovi i video snimci iz igara, i ostali crap.

Onaj ko radi u premieru nije većina korisnika. Lokacija swap fajla se podešava
Skrinšotovi malo zauzimaju čak i kada ih ima na hiljade. I dečurlija koja se dosta igra, danas se uglavnom igraju online.. Minecraft, Discord, Fortnite i ostale gluposti jesu ti koji jedu desetine gigabajta. Ostane i dosta repova od isprobavanja svega i svačega.
Skoro sam klincu mog prijatelja čistio sistem. C je ceo SSD od 120GB, ima i hard od terabajt. Nakon proščešljavanja zauzeče je palo na oko 70 i nešto GB (bilo je na 4GB praznog prostora)

Poslednja izmena:
Sergei Strelec butabilni ISO ima neophodne alate.
Jedan od najprostijih i najboljih alata je GParted. Ima i on da se skine kao "Live CD/USB".
Potrebna ti je jedna fleška, Rufus program za Windows i ISO fajl koji "narežeš" uz pomoć Rufus-a na USB.
Prvo skineš 100 Gb sa te particije gde imaš viška, ali skineš sa početka te particije, ne sa kraja.
Kad taj proces završiš, sa tih "novih", slobodnih 100Gb proširiš C: particiju.

ako se iole bavis necim cak i iz hobija, probaj da editujes neki video od 5 minuta i gledaj koliko ce swap-a da pojede premier ili resolve, koji god softver koristis.
Swap fajl može da se preusmeri na neku drugu particiji.

Ako je to SSD nemaš ništa od odvajanja Swap fajla ili bilo čega, Ja bih tu samo spojio particie, nije tu ništa veliko Uštedi se nešto i na celokupnom zauzeću.

Sergei Strelec butabilni ISO ima neophodne alate.
Jedan od najprostijih i najboljih alata je GParted. Ima i on da se skine kao "Live CD/USB".
Nema potrebe, MinTool radi posao perfektno direktno iz Windowsa i jednostavniji je
Jedno starije izdanje nema bloatware i dosta je kompaktnije.

Poslednja izmena:
A da proba, umeju da zauzmu bas mnogo mesta:
-delete Windows prefetch files
-delete the hiberfil.sys file

To sam napisao već
Pokriveni su svi scenariji

Delete hiberfil.sys file je jedini konačan, ostali se odmah popune.

Imam jedan stari komp (i5-4460, AsRock H97 Pro, 16GB, 1TB m.2 SSD, 2 HDDa) i na njemu Win10 Pro sa aktiviranim ESU. Od dodatnih uredjaja ima eksternu Audient id44 zvucnu karticu i gomilu programa za audio produkciju uz brdo raznih plaginova. Sve je ovo godinama radilo bez greske. Od pre nekoliko dana se pojavio problem da, po ukljucivanju, radi 5 minuta i zamrzne. Jedino resenje bude hard reset na dugme. Mislio sam da je napajanje, ali nije. Sa novim napajanjem ista stvar se desava. Temperature su normalne. Skenirao sam ga sa adwcleaner, nista. Jedino je sfc /scannow nasao jedan korumpirani fajl i resio ga. Diskovi u HDD Sentinel i CrystalDisk Info, sve bez greske. Uz pomoc Microsoft PC Manager sam ga ocistio od starih nepotrebnih fajlova (oko 2GB). Programi i drajveri su azurirani. Razmisljam da mu uradim inplace upgrade, ali strah me da posle 5 minuta opet ne zamrzne. Sistem ne mogu da reinstaliram jer kompjuter nije kod mene i pristupam mu preko AnyDesk. Ima li neko ideju sta bi moglo biti i kako to da resim?

Neće komp da se zamrzava zbog sistema. Niti je bitan koji je i šta je instalirano. Kada se zamrzava - uzrok je jedne prirode, kada se restartuje -druge, kada BSOD-uje - treći.
Najpre treba da isključiš banalne fizičke uzroke koji su veoma česti, a za to jeste potrebno fizičko prisustvo. Prvenstveni - prašina.
"Izduvati" komp, napajanje i memorijske slotove. Pri tom se proverava stanje kondenzatora.
Sledeća stavka ako se problem nastavi jeste memorija.

Juče je komp ceo dan bio isključen. Uveče je uključen i radio je više od sat vremena pre nego što je zamrzao. I nakon toga zamrzavanja svakih 5 minuta. U međuvremenu sam saznao da DVD rezač već neko vreme pravi problem, puca rezanje diskova i ponekad "cakće". Juče je pre paljenja uveče iskopčan rezač sa ploče i napajanja. Mislili smo da je problem u rezaču, ali očigledno nije. Takođe, od jutros, posle hard reseta na dugme, Edge sam od sebe otvara stranicu

Ne znam šta da mislim. Komp je radio bez greške godinama. Pre ovih problema ništa nije bilo instalirano ili menjano na sistemu. Ponekad jedino je pucalo rezanje diska, ali to je bilo do diskova.
Memorija je produvana, kontakti obrisani gumicom. Ima malo prašine u kućištu, ali ništa što bi uticalo na hlađenje. Počinjem da sumnjam na ploču jer restarti postaju učestaliji kad se komp zagreje. Već je 10 godina kako radi.

Juče je komp ceo dan bio isključen. Uveče je uključen i radio je više od sat vremena pre nego što je zamrzao.
-Pogledaj u folderu C:\Windows\LiveKernelReports sta ima i arhiviraj/okaci sve .dmp fajlove koje nadjes.
-Skini https://github.com/CoolCmd/TestMem5 kao i HWInfo i pusti da test radi bar sat vremena uz pracenje temperaturi i napona na senzorima maticne ploce (12v, 3.3v, 5v i napon procesora)
-Za problem sa otvaranjem Edge browsera, skini ADWCleaner i KVRT i preskeniraj

Preskenirao sam sistem sa KVRT i AdwCleaner. Nisu pronasli nista. U medjuvremenu je zamenjen rezac za drugi i ovaj drugi rezac sistem nije prepoznavao (uz zamrzavanje na svakih 5 minuta). Onda je taj rezac povezan na drugi SATA port (sa drugim kablom) i sistem ga je prepoznao, a zamrzavanja su prestala (za sada). Takodje je iskljucen i citac kartica sa ploce. Problem sa otvaranjem gorepomenute stranice je posledica koriscenja jednog programa (repack) za rezanje. I dalje sumnjam na plocu iako prvobitni rezac vec odavno pravi probleme.
Nisam imao vremena da pustim programe za testiranje (TestMem5 i HWInfo), ali ukoliko se zamrzavanja nastave to cu prvo uraditi.

Prilozi

Da, ali HWInfo ima i stress testove u programu.

HWInfo sam mislio za pracenje napona itd

Koju grafičku ima komp?
Ipak je to relativno noviji sistem (u odnosu na nekadašnje), male su šanse da su popustili elektroliti ili sama ploča. Izglednije je da je grafa u pitanju

Poslednja izmena:
Grafa je integrisana, tj. ona iz procesora.
Kompjuter je radio skoro 2 dana bez zamrzavanja. Doduse, nije bio ni iskljucivan. Medjutim, danas posle restarta je krenuo po starom, da zamrzava svakih 5 minuta, a u pojedinim trenucima na svaki minut.

Onda skini procesor/hladnjak, lepo ih očisti i stavi svežu pastu (bilo koju krštenu), za početak Usput proveri da vent na kuleru nije zaribao nekim slučajem, podmaži.
Ako i nakon toga zeza, probati sa drugim napajanjem, ako ne valja i dalje ondak je cpu ili verovatnije ploča

Temperature su ok. Nije do toga. A i napajanje je prvo bilo promenjeno.

Očitavanja često nisu merodavna

Ako senzor laže, oko ne laže. Prašine na ventilatoru i rebrima ima minimalno, ali nedovoljno da bi uticalo na temperaturu.

Otkači jedan hard -> otkači drugi hard -> izvadi jedan štap memorije -> zameni mesto štapu memorije koji je ostao -> zameni štap memorije (izvadi koji je u ploči, stavi onaj koji je napolju) -> radi preko noći (kada nema potrebe da se koristi) memtest da potvrdiš da su štapovi memorije ispravni -> probaj komp bez tog SSD-a ili mu zameni mesto ako postoji još jedan slot -> tek onda sumnjaj na MoBo.
Da bi bio u potpunosti siugran sve ovo gore treba istestirati na drugoj platformi (MoBo + CPU).

Zongliranje hardovima nije resilo problem. Memorija (4x4GB) je bila izvadjena, ocisceni kontakti gumicom. SSD je Kingston m.2 A2000 1TB u adapteru koji je ubacen u PCIE slot. Problem je sto taj kompjuter nije blizu mene, imam udaljeni pristup, a osoba kod koje je kompjuter nije bas vicna cackanju oko hardvera. Sat vremena nam je trebalo da zamenimo napajanje uz moje instrukcije. Verovatno cemo za vikend pokusati reinstalaciju sistema uz izbacivanje svega nepotrebnog od hardvera (citac kartica, WiFi kartica).

Da li je pametno da se sa Win 11 vratim na Win 10 Pro, samo bi skinuo iso file i uradio clean install, da li ću imati problema sa security updates pošto to nije LTSC verzija i zvanično je završena podrška za Win 10?

Nazad
Vrh Dno