Šta je novo?

AIK Banka

Za slanje će biti između 600 i 1.750 dinara (5–15 EUR), tako su danas najavili preko mejla, sa ovim linkom. Tu stoji i da će prilivi biti bez naknade, sudeći po formulaciji.
Treba imati na umu i ovaj dodatak:

Kada stigne uplata, novac će se istog dana naći na Vašem računu. U skladu sa NBS Odlukom o načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom („Službeni glasnik RS“ br. 24/2007, 31/2007, 38/2010, 111/2015 i 13/2025), potrebno je da istog, a najkasnije narednog radnog dana, Banci dostavite podatke o osnovu naplate i prateću dokumentaciju ukoliko je ona potrebna za rasknjižavanje.

Očigledno, i dalje su na snazi kontrolni platni režimi nalik onima iz doba SFRJ. Sa ovom garniturom na čelu NBS teško da će biti pomaka ka savremenijoj regulativi.

Imam neki račun u AIK-u koji ne koristim često. Imam i aplikaciju. Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji? Pokušavam ali ne uspevam.
Inače plaćam mesečno održavanje 790din

Imam neki račun u AIK-u koji ne koristim često. Imam i aplikaciju. Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji? Pokušavam ali ne uspevam.
Inače plaćam mesečno održavanje 790din
To je njihov najskuplji paket - Aik Supreme:

Treba imati na umu i ovaj dodatak
Pa da, to važi za sve banke, restriktivna je politika prometa sa inostranstvom. Makar ih SEPA primovara da odobre sredstva i pre dokumentacije, što ranije nije bio slučaj. Ali dobro je pitanje šta bi se desilo ako se ne pošalje dokumentacija, a ti u međuvremenu taj novac podigneš ili potrošiš karticom. Ponašanje u tom slučaju nije eksplicitno propisano, tj. Odluka NBS navodi da je klijent dužan da dostavi dokumentaciju, ali ne i šta se dešava ako je ne dostavi. Za SWIFT je jasno, bez dokumentacije ni nema odobrenja.

koji ne koristim često
Bogami, šteta je takav račun ne koristiti, jer ima dosta pogodnosti, kako možeš i videti na linku iz prethodne poruke. Ako ti baš ne trebaju, ali ti sam taj račun znači (baš taj broj računa, baš u Aiku), smanji ga makar na Start (daju svima iako je to zvanično specijalni platni račun sa osnovnim uslugama), da ne plaćaš toliko.

Kako da znam koji paket imam? Može li se to videti u aplikaciji?
Ne piše direktno u aplikaciji, ali ima više posrednih načina. Kod tebe je jasno bilo po održavanju (Start 150, Advance 390, Supreme 790), a navešću još neke stvari u nastavku, ako nekome zatreba. Kartice su isto lake za proveru, Start ima samo Dinu, Advance dodatno Mastercard Standard (običnu), a Supreme Mastercard Gold. Tu je i razlika u proviziji kod plaćanja mobilnim bankarstvom, pokuša se i vidi se šta će da napiše aplikacija: 17 za Start, 25 za Advance, 0 za Supreme.

To je super informacija.
Ali bilo bi zaista odlično kada bi imali dobar kurs za prodaju evra, pa da možeš iz druge banke kod njih da prebaciš evre (jer s njihove strane nema provizije za SEPA) i onda da prodaš evre po dobrom kursu. Kad ti ovako nešto zatreba naravno 🙂
Zavisi za sta ti treba, koliko cesto i suma, vrvt imas alternativa.

Nazad
Vrh Dno