Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Samo što je ovo daleko od kafe za espreso, tj. ni ne može da se napravi od nje espreso u aparatu u kom je proces kompletan. Jednostavno proleti jer je krupna, bajata i tamnije pržena, ali je (meni) upotrebljiva iz moka pota.

1:10 je američka priča, zapadna evropa i druga mesta gde se objektivno pije brlja. Italija - ne.

To sa slike je baš za moka pot (nacrtano bukvalno lonče na kesi) i to se u Italiji pije kao kod nas što se pije "turska kafa".
Meni ta kafa uopšte nije loša, uostalom ne bi je pili Italijani da je loša 🙂
Nema kuće u Italiji koja nema nekoliko tih Bialetti lončića, kakva crna Amerika i zapadna Evropa 😀

Filter kafa koju piju Skandinavci/Ameri je još slabija od te: 1:10 vs 1:16 odnos kafe i vode.

Meni je ubedljivo najbolji "duzi" espresso. Pravim ga kod kuce stalno. Dakle, za oko 8.5g, output je 40g i taj odnos mi savrseno odgovara, jer je ukus kafe odlican, nije prejaka kao u espressu, a opet ima malo vise od 2-3 gutljaja koliko je klasican single shot : )

Pa baš tako kao što si napisao, max može da stane 20 grama kafe kada se koristi puck screen.
Kafu dobijam uglavnom iz Italije i to su njihove klasične svima nama dobro poznate marke/mešavine...
Kada nestane, a ne stigne dopuna kupim kod nas ove do 3500 din/kg koje su se pominjale u temi. 🙂

Mlevenje je dobro baš kao što stoji u uputstvu za mlin, a sam ručni mlin je jedan od 2 najviše pominjanih u ovoj temi 🙂

Trenutno koristim u zrnu za espreso/filter i ovu koji sam dobio za moka pot:

20260422-152359.jpg

Te i slične kafe su zlatni standard u Italiji, a tu je odnos kafe i vode 1:10 😀
Realno, ako se tebi dopada ukus, apsolutno je nebitno koji je odnos kafe i vode. Ja, obicno, kada imam goste, pravim produzeni ili kapucino, jer sa klasicnim, od dva- tri srka, morao bih po dve, tri kafe svima da pravim, sto ce reci, previse izgubljenog vremena. 😅

Realno i ovo je cimanje za više od 2 (dupli espreso) kafe 🙂
Što se tiče ostalog na našem Xiaomi espreso aparatu podrazumevana i jedina podešavanja su 40ml i 80ml:

Screenshot-20260422-183352-Chrome.jpg

Jedino što može da se podešava i menja je vreme ekstrakcije ili da se podešava mlin na finije/krupnije!?

Meni je ubedljivo najbolji "duzi" espresso. Pravim ga kod kuce stalno. Dakle, za oko 8.5g, output je 40g i taj odnos mi savrseno odgovara, jer je ukus kafe odlican, nije prejaka kao u espressu, a opet ima malo vise od 2-3 gutljaja koliko je klasican single shot : )

Pa to je još slabiji odnos od ovog mog, pazi se sad 🙂
I 40ml je malo, ispod 60ml ne priznajem kafu 😀

Sigurno može manuelno ili da se skrati ponovnim stiskanjem. Mlevenjem se podešava vreme ekstrakcije. Za tu ligu aparata je nebitno, i jesu zamišljeni za tu kafu koju i kupuješ, iako mogu dosta više.

Mislim da se malo brkaju pojmovi i vrste kafe, zna se šta je espreso, šta moka pot, šta filter, a vi ih sve strpaste u isti kontekst.
Kafa iz moka pota ili filter aparata nije niti će ikada biti espreso ili obratno. Standadni italijanski espreso je 7g na 20ml. Naravno da sada tu može svašta da se modifikuje i menja kako kome odgovara i u zavisnosti od zrna ali to ne znači da je to standard.
Svako pije ono što mu odgovara i šta voli, ukusi su različiti

Sigurno može manuelno ili da se skrati ponovnim stiskanjem. Mlevenjem se podešava vreme ekstrakcije. Za tu ligu aparata je nebitno, i jesu zamišljeni za tu kafu koju i kupuješ, iako mogu dosta više.

Što malo 3500 din za kilogram kafe, bez 10000 din iz fensi pržionice nema ok kafe !? I to da se prati odnos 1:2 pa da dajem 10000 din za kafu svakih 7-10 dana? 🙂

Ovo mi je skroz ok, i ove kafe što mi donose većina je iz ITA pržionica ili njihovih radnji.
Xiaomi aparat je skroz ok, Blade R3 mlin je odličan... Može da se podešava, ali sam ja ostavio kako je fabrički podrazumevano.
Sa takvim podešavanjima aparata i mlina meni bude u šoljici oko 60ml što mi je ok.

Poslednja izmena:
Ako daješ 3500 za kilo premlevene crema de gusto, nisi pri sebi. Za te novce ima da se kupi i kafa.

O čemu ti pričaš, slika sa prethodne strane je kafa za moka pot koju mi donose iz Italije jer imam tamo rođake - vidiš i po kesi i jeziku da to nema veze sa espreso kafom 😀

Kafu u zrnu kupujem/dobijam za espreso/filter aparat koju naravno meljem različito u zavisnosti od uređaja 🙂

Imaš je na pijaci ako ti se sviđa. Supruga voli da pije, moguće da imam. Najbolja moka im je verovatno qualita Oro.

Znam ja sve to, ali bukvalno dobijam besplatno kafu od ljudi koji žive na relaciji Italija - Srbija 🙂
Kad se desi da nestane kupim kod nas 1kg u zrnu i rešen problem.
Pa te sa buvljaka su baš šverc-komerc iz zapadne Evrope i naravno ljudi uzimaju masovno jer su cene u našim prodavnicama nenormalne...

Tu crema e gusto za moka pot sa slike pije tast koji je ITA penzos i koji samo nju može da pije.
Čak pije i našu "tursku", ali espreso ili filter nikako 😀

Nije ti neki kompliment. Nauči da mu spremiš espreso, šta da ti kažem. 😀

Da se ukljucim i ja u diskusiju oko kolicine napitka 🙂

Pitanje za kolegu @Stock .

Da li kolicinu napitka podesavas na samom aparatu ili meris na vagicu? Takodje, mozes i da slikas soljicu iz koje pijes, kada budes napravio kafu.

Ovo pitam, zato sto na poslu gde imam automatik, kad namestim 50-55ml na aparatu dobijem pribliznu kolicinu napitka koliko dobijem kada kuci na manuelcu dobijem oko 35ml mereno na vagici. Moguce da je iz tog razloga toliko odstupanje od toga sta pijes i onoga sta preporucuju kolege sa foruma kao pravu kolicinu napitka.

Već sam napisao, vaga kaže da u šoljici bude oko 60g kafe kada se odabere dupli espreso. Aparat je toliko jednostavan da ne ni ne postoji ništa drugo od opcija. Ovo zadnje sa slike ni ne koristim jedino kad neko kuka da mu je previše jaka kafa pa onda mora da radi mleko 😀

c319fdb9cea75d1faa51dc00a1d8415b-2.jpg

Poslednja izmena:
Aprorpo Colombia Decaf teme, stigle malo drugačije Kolumbije 😉

Probao sam obe u Artistu, preporuka za Papayo na espresu. Danas-sutra ću ih probati kod mene.
1000022903.jpg

Ponavlja se Gvatemala, pa da vas pitam. Uvek mi je Kolumbija bolja. Pio od više različitih proizvođača. Može da bude dobra ali nikad kao dobra Kolumbija.

Ponavlja se Gvatemala, pa da vas pitam. Uvek mi je Kolumbija bolja. Pio od više različitih proizvođača. Može da bude dobra ali nikad kao dobra Kolumbija.
u 80% slučajeva ću da se složim sa tobom, iako mi je lično Etiopija uvek broj 1.
Sa Gvatemalom sam imao šarena iskustva, jedina koja mi je bila baš, baš dobra je neka Fukina serija pre koji mesec.

E sad, tu ne računam onu co-fermented ili aroma nativo fazone, to je ipak poezija i klasa za sebe.

Nisam spominjao Etiopiju, samo ove dve.

Etiopija najčešće liga iznad Kolumbije. Brazil između Gvatemale i Kolumbije.

Generalizujem, verovatno postoje kafe koje su priča za sebe.

Fermentisane zasad favorizujem el Salvador. To mi je dostupno i ekstra za aeropres.

Javi tamo pržionici da izbace ove opcije gde nije odnos kafe i vode 1:2, da ne piju ljudi 1:10 i 1:16.5 "đubre" 😀

Screenshot-20260423-123004-Chrome.jpg

Etiopiju kad god sam pio negde bila je prekisela.

Etiopiju kad god sam pio negde bila je prekisela.

Ovu sam poslednju uzeo:

Iskreno, pitka je, nije kisela uopšte (ima malo) - jako lepa kafa za espresso.

Od danas u Lidlu:

LIDL.png

Jel kupovao možda neko ove "termo čaše", cena za 4 (od 75ml) je 700 din što je džabe!?

Pozdrav društvo, imam dilemu oko basketa.
Naime, uz ručku koju sam kupio sa Alija dobio sam i basket:
Već dugo vremena me svrbi da kupim IMS basket, pa me zanima da li je neko imao iskustvo da uporedi IMS sa nečim drugim, npr kinezom kao ja?
Aparat je Delonghi ECP 33.21 sa botomless ručkom, Timemore ESP pro mlin, vagica se podrazumeva, kao i ostali asesoar.

Ponavlja se Gvatemala, pa da vas pitam. Uvek mi je Kolumbija bolja. Pio od više različitih proizvođača. Može da bude dobra ali nikad kao dobra Kolumbij
Kolumbiju koju sam probao je kiselkasta / citrusna dok je Gvatemala koju pijem uglavnom orašasto / čokoladna nota.

Od danas u Lidlu:
Jel kupovao možda neko ove "termo čaše", cena za 4 (od 75ml) je 700 din što je džabe!?

Imao njihov uređaj za pravljenje pene i programi su ili toplo mleko ili pregusta pena.

Borosilikatne čaše, najbolje da odeš i pogleš kako ti se čine.
Ja ove koje imam (pre par godina naručio sa Aliexpressa), pretanko i krhko mi deluju zidovi šoljice pa mi stoje da popune prazan prostor na stalaži za šoljice.
Iako su stigle sigurno čak iz Kine, ne da mi se je da ih koristim 🙂.

Nazad
Vrh Dno