Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Pa pazi, kreirao sa tuya cloud nalog, imam tuya app na mobilnom, sve sam to odradio da bih izvukao device id i local key... Takodje sam sa tinytuya sam izvukao device info (sa id-evima senzora)... Dodao local tuya integraciju i dodao senzor rucno (nije ga automatski nasao)... Ali i dalje je unavailable... Sumnjam da je problem sto je senzor u drugom vlan-u a za komunikaciju sa HA izgleda koristi UDP... Moracu to da proverim...

A mozda je lakse da prodam senzor i narucim zigbee varijantu...
Ne local tuya, nego tuya u home assistant i tako se vezuje na tuya server na isti način kao što bi to uradio telefon. Uređaj se ne dodaje naknadno nego je već dodat preko telefona na zvaničan tuya i onda ga HA samo čita odatle.
Jeste i lakše i bolje da uzmeš zigbee ako možeš da izvučeš lovu nazad i možeš da čekaš.

Wifi prekidac za roletne da radi bez nule? IMG_5465.jpeg

@milos0888 Prilicno sam siguran da je to nemoguce. Ali verovatno gore u kutiji od roletne moze da se ubaci modul, to i mene ceka ovih dana.
Mene zanima jel postoji neki smart termostat za podno grejanje na protocnu toplu vodu koji moze da zameni stari koji ima samo 2 zice?

To je onda fantasticna opcija za pocetak tranzicije za nekoga ko koristi tuya da polako predje na HA

Ja gledam da uzmem sve što je Zigbee koliko toliko, imam Raspberry PI,HA na njemu i Zigbee dongle.

Već treći put mi se desilo da neplanirano kupim neki ZigBee uređaj na Temu. Stavim u korpu ako mi nekad zatreba, kad posle nekoliko dana mi daju neki dobar popust na item iz korpe. Upravo sam kupio senzor za vrata za 200 din, drugi po redu za te pare. Pre toga sam uzeo osigurač/prekidač za 1100 din. Nije da mi trebaju, ali već ću im naći namenu.
Da li još neko kupuje smart stvari tamo? Dobijate li neke dobre cene? Javite ako ste primetili neki zanimljiv uređaj.

Jel pravio neko automatizaciju ventilatora u kupatilu, tipa kad je vlaga iznad nekog procenta da uključi ventilator?

to ti je lagano... humidity senzor i jedan smart prekidac... sta te buni?

Buni me kako da napravim slajeder na kome namestam na kojoj vlaznosti se uključi/isključi.

Pa to napraviš u automatizaciji u HA, trigger da ti bude humidity preko X%, action da bude da upali taj prekidač.
I napraviš odma kad padne ispod X da isključi isti.

Vidi ovako nešto

@Masinac ovo znam da uradim, al nije ti to.

@nightshadow to je nešto na tu temu.

Uspeo na kraju pomoću ChatGPT-a, napravio i za grenja u stanu.

Prilozi

• Screenshot_20260411_145058_Fennec.jpg
    Screenshot_20260411_145058_Fennec.jpg
    35.9 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20260411_145153_Fennec.jpg
    Screenshot_20260411_145153_Fennec.jpg
    36.7 KB · Pregleda: 31
Sklonio sam poslednji Tuya uređaj u kući.
1775916004409.png
Verno je služio preko dve godine na toplotnoj pumpi. Nikada nisam skinuo ni zaštitnu foliju sa dipleja 🙂. Verovatno će završiti kao poklon.

A sto ih menjaš? Mogao si možda da flesujes tasmota ill esp home na njih?

Ne znam to da radim i ne znam da li može sa ovim modelom.
Imam već ZigBee koji pokrivaju svaku utičnicu/uređaj. WiFi Tuya sam kupovao kada sam tek počinjao. Tada su mi bili dobri.

Vi ste ovde profesionalnci 🫣 svaka čast.
Hteo bih i ja malo da krenem u tu priču automatizacije… stiglo mi je sa Temu-a nekoliko Zegbee senzora za vrata, senzor temperature/vlažnosti, osigurači… prekidači…
Planiram isto ventilator u kupatilu da namestim da se pali gasi na odredjenu vlažnost vazduha… kupio bih sirenu pa da napravim kao alarm kad se otvore vrata… itd 🙂

E sad koji hub da uzmem… kontam da su na Temu svi koji rade sa Tuya/SmartLife…
Da li je Xiaomi Smart Hub 2 bolja varijanta pošto već imam nekoliko Xiaomi uredjaja ubačenih?
Ili nešto treće?

Kupi neki Zigbee koordinator (npr. Sonoff na Temu) i utakni ga u PC na kome ćeš da instaliraš Home Assistant samo za tu namenu (kao čist OS - pregaziće sve što imaš na njemu). Ako imaš neki stari laptop ili mini PC koji ti negde čuči, biće odličan.
Mnogo je fleksibilnije od Huba, a i moći ćeš da integrišeš više stvari.

Ne bih da se mesam da li win verziju ili VM verziju unutar iste... ali sta god da kupujete od senzora, moj neki savet
(kao neko ko se bavi automatizacijom poslednjih 15 godina)
je da kupite sta god, ali da radi na USB napajanje, a ne na baterije.
mirna glava

Senzori za vrata i pozore drze i obicne alkalne jako dugo indoor, ali ako je outdoor prica, onda ako se bas mora ici bez kablova,
Varta Litium baterije (AA i AAA), jer obicne alkalne zima iscedi dok si rekao "6 meseci", dok ove prvopomenute traju i traju, i trajuuuu... jer podnose minus.

Poslednja izmena:
@srkiller
Ali senzor za vrata teško da može da bude na USB. Isto mislim da ni ne prave senzore za temperaturu i vlažnost koji nisu na baterije.
Koje uređaje koristiš? 15 godina je baš dosta vremena. Pretpostavljam da se radi o industriji, ne o kućnoj automatizaciji?

@srkiller
Ali senzor za vrata teško da može da bude na USB. Isto mislim da ni ne prave senzore za temperaturu i vlažnost koji nisu na baterije.
Koje uređaje koristiš? 15 godina je baš dosta vremena. Pretpostavljam da se radi o industriji, ne o kućnoj automatizaciji?

Ima Tuya senzora (RH i temp) na USB mini, ja ih koristim, za vrata iprozore nisam video doduse.

Poceo sam, ima na forumu moja tema, od 433MHz Telldus aparata i offline usb sticka koji je to sve kupio u eventghost tada, i pravio automatizacije (kako ga vec programiras)

EDIT:
... ali sada ni google, niti forum search ne vide.
Znam da je naslov teme 2011. ili 2012. pocinjao sa "automatizacija... eventghost", ali iz nekog razloga vise ni forum, niti google to (ne) vide.

Poslednja izmena:
Kupi neki Zigbee koordinator (npr. Sonoff na Temu) i utakni ga u PC na kome ćeš da instaliraš Home Assistant samo za tu namenu (kao čist OS - pregaziće sve što imaš na njemu). Ako imaš neki stari laptop ili mini PC koji ti negde čuči, biće odličan.
Mnogo je fleksibilnije od Huba, a i moći ćeš da integrišeš više stvari.
Imam neki Dell optiplex koji bih trebao da proverim da li radi i taman bih njega mogao da iskoristim za to 🙂

Ako bih ipak išao na onu drugu variajantu sa Hub-om… da li ima tu neki malo bolji… sa boljom aplikacijom ili svi rade sa Tuya?

Pa pazi, kreirao sa tuya cloud nalog, imam tuya app na mobilnom, sve sam to odradio da bih izvukao device id i local key... Takodje sam sa tinytuya sam izvukao device info (sa id-evima senzora)... Dodao local tuya integraciju i dodao senzor rucno (nije ga automatski nasao)... Ali i dalje je unavailable... Sumnjam da je problem sto je senzor u drugom vlan-u a za komunikaciju sa HA izgleda koristi UDP... Moracu to da proverim...

A mozda je lakse da prodam senzor i narucim zigbee varijantu...

Takođe nisam uspeo da namestim Local Tuya još pre, pa sam se pomirio sa sudbinom i ubacio njihovu regularnu integraciju dok ne batalim skroz wifi...

Otkad je Sonoff na Temuu? Nemam app pa nisam u toku. 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno