Šta je novo?

Galaksija

Ako nešto treba za z88dk, ja sam tu. Ja kompaliram iz komadne linije, ne treba ti VSCode za to, jedino je koristan za pisanje koda, posebno u asembleru, inače ako želiš možeš i u notepade da uradiš i zoveš zcc.exe

nije problem upotrebiti z88dk i kompajlirati, treba znati sta prepraviti u asm kodu na primer za PT3 player koji pusta muzicke fajlove a pretvorene u GTP (koristeci i taj neki SJasmPlus)... to cu da eksperimentisem pa cu videti kako ide... za sad SOUND komanda odlicno radi i u bejziku za SOUND moze se pisati dosta uglavnom izbacivati razne note tonovi i jos neki parametri za YM2149 cip...

10 !F#1-C8 C-DUR SKALA
20 SOUND 7,62
30 SOUND 8,15
40 SOUND 9,0
50 SOUND 10,0
60 FOR I=1 TO 50
70 TAKE F80 TAKE C
90 SOUND 8,0
110 SOUND 0,F
120 SOUND 8,15
130 FOR T=1 TO 350:NEXT T
140 NEXT I
150 SOUND 8,0
160 SOUND 1,0
170 SOUND 0,0
180 SOUND 7,255
190 SOUND 9,0
200 SOUND 10,0
210 STOP
220 # 255,15,255,15,255,15,255,15,24,15,104,13,240,11
230 # 64,11,8,10,240,8,116,8,140,7,180,6,248,5
240 # 160,5,4,5,120,4,58,4,198,3,90,3,252,2
250 # 208,2,130,2,60,2,29,2,227,1,173,1,126,1
260 # 105,1,65,1,30,1,15,1,242,0,214,0,191,0
270 # 181,0,161,0,143,0,136,0,121,0,107,0,96,0
280 # 91,0,81,0,72,0,68,0,61,0,54,0,48,0,46,0
Evo drugari ovo je odlican SOUND programcic (C dur skale sve po belim dirkama sem pocetak je cetiri F#4 niske note crna dirka 🙂 )u BASIC za galaksiju 2024 i cip YM2149 testirao sam maksimalno moze da svira sest i po oktava pocevsi od tona F#1(Fis1) do tona C8. Da bi mogao da svira i jos dodatna cetiri najniza tona C1, D1, E1 i F1 treba ili smanjiti clock PSG‑a (dodati preskaler) ili hardverski deliti takt. U suprotnom, najbolje je da skalu kreneš od C2. U svakom slucaju nista ne znace puno ta cetiri niska tona C1, D1, E1 i F1 tako da YM2149 cip svira na galaksiji 2024 na svih sest oktava odlicno i zahvata malo prvo gornju nizu oktavu znaci sest i po 🙂 alal vera 😀

Poslednja izmena:
10 !FRERE JACQUES
20 SOUND 7,62
30 SOUND 8,15
40 SOUND 9,0
50 SOUND 10,0
60 W=400
70 H=200
80 Q=100
90 E=50
100 S=25
110 FOR I=1 TO 14
120 TAKE F
130 TAKE C
140 TAKE D
150 SOUND 8,0
160 SOUND 1,C
170 SOUND 0,F
180 SOUND 8,15
190 FOR T=1 TO D:NEXT T
200 NEXT I
210 SOUND 8,0
220 SOUND 1,0
230 SOUND 0,0
240 SOUND 7,255
250 SOUND 9,0
260 SOUND 10,0
270 STOP
290 # 208,2,Q, 130,2,Q, 60,2,Q, 208,2,Q
300 # 208,2,Q, 130,2,Q, 60,2,Q, 208,2,Q
310 # 60,2,Q, 29,2,Q, 227,1,H
320 # 60,2,Q, 29,2,Q, 227,1,H

evo obican primer pesmice "Frere Jacques" da malo brze svira 🙂

Uspeo sam da pronađem malo vremena i upustio sam se u novi projekat sa Galaksijom G40. Naime, razmišljao sam da napravim nešto fleksibilnije za ubacivanje GTP fajlova u Galaksiju 40 (koju imam), pa sam za to iskoristio dosta jeftini ESP8266 tj. Wemos D1 R1 (ima ih kod nas, lako je upisati Wemos D1 za oko 1000rsd). Pozitivna stvar je što se povezuje na Wifi kod vaše kuće i lako je napraviti dosta jednostavni web interface. Pored toga možete ga podesiti da ima 3MB za pohranu podataka i iskoristiti neki jednostavni fajl sistem (ja sam se odlučio za LittleFS) da tamo ubacim .gtp.

Evo trenutnog interfejsa:
Screenshot 2026-01-06 at 20.31.20.png

Trenutno omogućava da ubacite više GTP od jednom i kada ga povežete sa Galaksijom preko TTL, dovolno je da upišete OLD#IMEGTP-a i učitaće se, tako isto ako upište SAVE#IME, sačuvaće u flešu ESP-a vaš GTP. Ukoliko upišete OLD#, učitaće vam se zadnji GTP koji ste ubacili gore.
IMG_0744.jpg

No, to nije sve, pošto je povezan na mrežu, ESP8266 nudi mogunost povezivanja na mrežu, pa tako je lako iskoristiti ga kao TTL2TCP most za komunikaciju, zatim možete sa Galaksija slati komanda za generisanje zvuka, ali jedna interesantna stvar je da se možete konačno, verovatno u istoriji Galaksija povezati na BBS (preko telneta).

a možete i da ćaskate sa ChatGPT-om sa Galaksije 40.

Uskoro ću postaviti kod za Wemos kao i kod/gtp za BBS i ostalo.

Evo postavio sam na github dokumentaciju kako radi serijska veza:

I evo *.ino fajl za ESP:

U gtp podfolderu možete da nađete BBS.gtp i BBS.asm probnu verziju.

Imajte na umu da je ovo prva verzija, i ako budem imao vremena, pokušaću da poboljšam neke stvari.

Evo postavio sve i radi
🙂
učitao sa ESP-a BBS.GTP )prethodno sam uplodao na ESP. Sve radi iz prve. Odličan odabir za Retrocampus BBS-a jer podržava VIC20 prikaz karaktera. Chat otvara, ne mogu se primati poruke nego samo slati ali stvarno odlično!
Velika stavka IMG_4842.jpeg

Chat otvara, ne mogu se primati poruke nego samo slati ali stvarno odlično!

Hvala na ovoj informaciji. Mislim da to mogu da popravim u sledećoj iteraciji, iskreno, nisam razmišljao o tome (chatu).

Prilično sam se namučio da napravim da sve radi relativno stabilno sa BBS-om. Glavni razlog je to što je baudrate od 19200 prilično optimističan, ali sam na kraju odlučio da ga zadržim zbog kompatibilnosti sa rutinama SAVE# i OLD# u ROM-u. Radi se o softverskoj realizaciji serijske veze, dakle bez bafera i precizan clock je neophodan, u suprotnom dolazi do grešaka u prenosu.

Po mom mišljenju, 9600 bi moglo da radi mnogo stabilnije. Glavni razlog je što sa 19200 praktično nema mnogo prostora da se radi bilo šta osim učitavanja podataka, a pogotovo ne i očitavanje tastature. S druge strane, da bi to uopšte funkcionisalo, s obzirom na to kako je RX (prijem) implementiran u ROM-u, on praktično blokira izvršavanje svih drugih instrukcija. Ukratko, postoji tzv. jednobitni RxFLAG koji procesor postavlja na 0 tokom interapta. Otuda i potreba da svakoj poruci prethodi preambula od najmanje 50 × 00, kako bi se tokom crtanja slike Galaksija na vreme pripremila za prijem podataka. Da bi se poruka na 19200 uspešno primila, potrebno je i da se isključi crtanje slike — otuda treperenje. Više o tome sam detaljnije opisao ovde:

Pošto je BBS zasnovan na dvosmernoj komunikaciji, nisam uspeo da sa 19200 istovremeno automatski osluškujem i primam dolazne podatke, a ujedno i da skeniram tastaturu za unos. Da bih to rešio, odlučio sam da implementiram dva stanja rada Galaksije:

1. stanje prijema
2. stanje slanja (+očitavanja tastature)

Dakle, ESP šalje ASCII komandu ENQ (0x04), čime prebacuje Galaksiju u stanje 2. Tada možete da napišete šta god želite, čak i poruke duže od 16 bajtova, koje će biti prosleđene BBS-u. Nakon slanja, Galaksija se automatski vraća u stanje 1.

Međutim, zaboravio sam na chat scenariji, jer u tom slučaju neko može da primi poruku, ali ostaje zaglavljen u stanju 2. Primljena poruka tada ostaje praktično nevidljiva sve dok se ne pošalje neki ulaz, verovatno je dovoljno pritiskati --Enter-- da bi se videle eventualne poruke. Ovo se može popraviti, barem delimično, tako što bih i bez unosa u nekom intervalu prebacio galaksiju u stanje 1.

Ako neko ima bolje rešenje za serijsku vezu u kontekstu BBS-a, slobodno neka se javi 🙂 Evo ovde BBS izvornog koda https://github.com/miladinovic/galaksija/blob/main/gal40_wemos_esp_loader/gtp/BBS.asm

Nema veze sa serijskom komunikacijom, ali usudio bih se da predložim jedno malo unapređenje za ovaj sjajni projekat, a koje se može implementirati u doslovno 3-4 linije koda, a to je implementiranje mDNS protokola na strani ESP8266. Onda neće biti potrebno tražiti IP adresu ESP8266 u lokalnoj WiFi mreži, već će se moći pristupati preko imena koje je postavljeno programski, sa "http://<ime>.local". To funkcioniše na Windows 10+, Linux-u i Mac-u odavno, iPhone-u , kao i na novijim Android verzijama. Naravno, i dalje će se moći pristupati uređaju i preko klasične IP adrese. Inače, to funkcioniše tako što će onda ESP8266 periodično emitovati na mreži podatke o sebi, kao što su svoj naziv i servise koje nudi (u ovom slučaju HTTP na TCP portu 80), tako da drugi računari na lokalnoj mreži znaju za ovo i onda omogućavaju pristup preko imena.

Poslednja izmena:
Update:
Za neke stvari treba više puta pritisnuti enter da prihvati (Wikipedia) prompt za npr Query ili promjenu jezika , ponekad se RS232 zablokira ili daje poruku o greški (Framing Error in Serial Signal). Ono što ne radi kod mene je download zadnje učitanog programa (samo OLD#) možda ja nešto krivo radim ili nisam shvatio iz uputa. Korištenje znaka ! umjesto @ koji ne postoji na Galaksiji, odabir slanja velikih ili malih slova na BBS ! Ideja da se programi učitavaju s ESP-a i snimaju na ESP je odlična!
Ovo što je predložio DigitalVS za ime na mreži je odlično, trebao sam poprilično tražiti po skeniranju mreže koja je adresa ESP-a. Svakako bi bilo jdnostavnije.
Najmanje sam se igrao sa uploadom i downloadom na ESP, ovaj BBS uzima toliko puno vremena 🙂 Ovo treperenje slike me ne smeta niti najmanje, dapače daje informaciju da se nešto događa 🙂 Očekivao sam zapravo ekran bez slike kada se pristupa serijskom interfejsu. Još jedan prijedlog ako je izvediv, ESP ima 2 LED diode, trenutno nemaju nikakvu indikaciju, možda da trepere kada ima aktivnosti na TX i RX ? nešto kao modem, ili bar jedan LED kada je ESP spojen na WiFi... eto toliko...

Onda neće biti potrebno tražiti IP adresu ESP8266 u lokalnoj WiFi mreži, već će se moći pristupati preko imena koje je postavljeno programski, sa "http://<ime>.local"

Dobro razmišljanje, to sam i ja hteo da ubacim, tako da se može lako pristupiti uređaju preko hostname-a. Nije problem.

Update:
Za neke stvari treba više puta pritisnuti enter da prihvati (Wikipedia) prompt za npr Query ili promjenu jezika , ponekad se RS232 zablokira ili daje poruku o greški (Framing Error in Serial Signal).
Framing Error in Serial Signal je problem kada recimo galaksija iz nekog razloga ne uspe da učita korektno bajtove prosle preambule i onda se to dogodi. Ono što može poboljšati je povećati:
INTERFRAME_GAP_MS = 100

na

INTERFRAME_GAP_MS = 200 milisekundi. Sporije će se učitavati, ali možda će biti stabilne. Još ove vremenske konstante treba istražiti, jer sam ja onako otprilike njih upisao i svakako bi pomoć dobrodošla.

Za wikipediju i za više entera treba videti naštelovati BBS_ENQ_IDLE_MS. Mada, to sa wiki nije mi potpuno jasno zašto se dešava, ali ću pokušati da vidim zašto je tako. Ili je problem u konverziji brojeva, pa BBS ne prihvati unos (npr. kao da pritisnite A, umesto 1-4) ili kao da postoji neki dodatni RETURN koji vas vrati nazad na izbor. Gledao sam nabrzinu log i zapravo ESP pošalje "QUERY>" na kratko, ali gra prepiše novom stranicom.

Ono što ne radi kod mene je download zadnje učitanog programa (samo OLD#) možda ja nešto krivo radim ili nisam shvatio iz uputa.

Sada nisam kod kuće da isprobam, ali bi trebalo da automatski učitava poslenje uploadovani .gtp, ali samo do restarta ESP-a. ESP privremeno čuova ime zadnjeg fajla i onda ga sam učita. Čini mi se da na web interfejsu stoji koji je poslednji.

Korištenje znaka ! umjesto @ koji ne postoji na Galaksiji, odabir slanja velikih ili malih slova na BBS !

Da, ali "!" je isto bitan, zato što retrocampus kaže da se koristi "!" ako nema znak "@". Nije problem to dodati, možda je bolje "^" staviti "@", jer galaksija prikazuje pseudografički karatker umesto pravog znaka.

Što se odabira velikih/malih slova tiče, to je pak limit operativnog sistema. Postoje dva problema, "SHIFT" ne modifikuje sve tipke na stataturi, recimo SHIFT+A je isto kao da pritisnite samo A. Takođe, karkter rom ne sadrži mala slova 🙁 Ne postoji mogućnost da ih pošaljem. Naravno, neki protocol sa ESP-om bi se mogao standardizovati, pa tako ako stavite nešto između "*" biće ispisano malim slovima, ali to ne možete da vidite na galaksiji.

Ovo treperenje slike me ne smeta niti najmanje, dapače daje informaciju da se nešto događa 🙂 Očekivao sam zapravo ekran bez slike kada se pristupa serijskom interfejsu.

Dakle, ja svakako moram da isključim/uključim interapte kad čitam serijsku vezu. Prvobitno sam ih potpuno isključio, ali onda, kao što kažeš, nema nikakvog feedback-a kad učitava. Pa sam napravio da ipak tokom učitavanja svakog sledećeg bayta se pojavi malo slike i dodao sam u gornjem desnom uglu kvatratić da nam je jasno da učitava.

Ja imam nekgde na računaru i verziju gde učitava poruke po 16byte i odmah ih prikazuje bez buffera, mogu da je postavim.

Još jedan prijedlog ako je izvediv, ESP ima 2 LED diode, trenutno nemaju nikakvu indikaciju, možda da trepere kada ima aktivnosti na TX i RX ? nešto kao modem, ili bar jedan LED kada je ESP spojen na WiFi... eto toliko...

Koji ESP koristiš? Ja imam stari Wemos D1 R1, možda su LED na različim metima, ali možeš recimo da vidiš na kojim pinovima su te LED i da ih staviš kao TX i RX pin u konfiguraciji 🙂 To bi bilo dovoljno da trepere kada ima nečega, kod mene čini mise da trepere kad koristim TX/RX

Poslednja izmena:
Aleksandre, hvala na komentarima, ja svakako imam volje i vremena (ne i nekog znanja o svemu tome ali je volja tu) za testirati, ovo mi je odlično što si napravio.
Moj ESP je NodeMcu V3, pogledat ću za pinove i LED. Mogu isprobati i NTERFRAME_GAP_MS = 200
Pozdrav i DigitalVS i svima koji radite i trošite svoje vrijeme za nove i odlične projekte za Galaksiju!

Isprobao sam NTERFRAME_GAP_MS = 200, i dalje se ponekad pojavi Framing Error In Serial Signal, a vidljivo sporije učitava.

Moj ESP ima jedan LED na D4. To sam stavio pod ESP TX pin i sada ima Data activity.

Koliko je izvodivo da u se u Chatu ne ispisuje 2 puta isti tekst? Dakle nakon ? Upisani tekst se pojavljuje jos jednom nakon pritiska na Enter.

Šro se tiče nemogućnosti učitavanje zadnjeg downloadanog programa sa OLD# , ja sam krivo povezao. Sa OLD# se može učitati zadnji UPLOAD-ovani .gtp na ESP bilo snimljen sa Galaksije sa SAVE#imeprograma ili preko WEB UI, a ne kako sam ja (krivo) shvatio, zadnji učitani program na Galaksiju sa ESP. Dakle sve radi kao je opisano. I taj zadnji uploadani fajl se vidi u WEB UI
Također sam se igrao sa upload i download preko Galaksije sa i u ESP. I tu se ponekad dogodi Framing Error in Serial Signal ili Checksum error.

Ne znam uzrok. Na win7 kod mene nema ovakvih greški. Vlado Vince ( mejs) je imao slični problem , rešio ga je brzo ali ne znam kako, to ćeš saznati od njega. Sorry.
Uspeo sam reproducirati bug sa slike. Uzrok je banalan - emulator radi normalno samo ako je desktop video mod 32bitni, odnosno TrueColor.
Bug je prisutan u oba emulatora (i u Min i u Max verziji)

Uspeo sam reproducirati bug sa slike. Uzrok je banalan - emulator radi normalno samo ako je desktop video mod 32bitni, odnosno TrueColor.

Prilozi

• galminbug.jpg
    galminbug.jpg
    91.6 KB · Pregleda: 31
Kod mene je desktop uvek 32bit na ovoj win 7 mašini, ali problem je i dalje tu.
Na drugom računaru, sa čistom win 10 instalacijom, sve radi kako treba, tako da mislim da je ipak nešto drugo u pitanju.
Trenutno mi se ne instalira win 7 od nule, ali verovatno je u ovoj mojoj instalaciji nabacano sve i svašta, nešto od toga je očito zabrljalo grafički prikaz, ali stvarno nemam ideju šta...

super je i galaksija u boji al ja bi da mi neko napise dugacak program koji ce da bude plejer da pusta pt3 fajlove sa zvucnog YM2149 dodatka za galaksiju 40 🙂 (Nista bez softvera dzaba hardver kad sve mora softver da odradi 🙂 🙂

Poslednja izmena:
pa bi jos plus voleo neki tracker i onda fino pravim staru retro muziku na galaksiji (a ne samo komodor, spektrum, amiga da imaju te trakere znam da to moze i galaksija 🙂

This computer game is based on BrainTeaser by Wim Nijland.
Choose digits from 1 to 9, split by reaction method into three groups: 1-3-7-9, 2-4-6-8, and 5.
The goal is to display all digits except 5, avoiding the field clearing.

Prilozi

• bt-src.zip
    bt-src.zip
    1.9 KB · Pregleda: 4
  • bt-gtp.zip
    bt-gtp.zip
    2 KB · Pregleda: 6
  • scr-5.png
    scr-5.png
    232 bajta · Pregleda: 9
  • scr-4.png
    scr-4.png
    178 bajta · Pregleda: 6
  • scr-3.png
    scr-3.png
    179 bajta · Pregleda: 7
  • scr-2.png
    scr-2.png
    260 bajta · Pregleda: 9
  • scr-1.png
    scr-1.png
    1.2 KB · Pregleda: 17
Korisnici onlajn emulatora JSGalmin su ostali bez download sekcije iz sigurnosni razloga odlukom administratora infinityfree servera.
Već radim na novoj download sekciji, ali će potrajati, pošto sada sve treba prebaciti u HTML liste, pronaći i promeniti sve linkove, dodati nove stvari itd.
Što se tiče rasprave o programima pseudo visoke rezolucije na raznim Galaksijama:
-sve programe koje sam ja napisao (year30, phonespy, sidetekst i još par koji koriste IM2 ili izmenjenu rutinu Tomaža), napisao sam na emulatoru, bez provere na pravoj Galaksiji, znači, nisu autentično Galaksija softver.
-highres. gtp Tomaža Šolca isto nije napisan za originalnu galaksiju, nego na CMOS verziju.
-originalna igra Zid objavljena u SK je svojevremeno (85-88) prikazivala neke nepostojeći karaktere nalik na cigle, a ne logo karaktere, i jedina je opstala igra sa takvom vrstom grafike visoke rezolucije (efekat je zavisio od proizvođača z80 pa nisu sve originalne galaksije prikazivala istu sliku u igri). Sličnu (ili istu) hardversku caku su koristili igre Ilije Vitanova - Plavi grom, Marti trispi i još par - ali, na žalost nisu opstali.
Mogućnost prikaza bilo koje vrste visoke rezolucije se može svesti na to: koji hardver, na kom taktu i sa kakvim dodatnim proširenjima je opremljena Galaksija koja prikazuje ili ne prikazuje takvu vrstu slike.
Zahvaljujući Digitalvs sprema se dodatak za G2024/G40 koja omogućava visoku rezoluciju na ovim replika a, tj. G2024 će postati GPlus2024. Kad bude spreman, verovatno će ga i on sam objaviti ovde. Do tada, nisam ništa rekao.

Kao što neki od vas već znaju, već neko vreme je u pripremi dodatak za visoku rezoluciju na Galaksiji 2024, pa ovom prilikom želim da vas malo detaljnije obavestim o tome.

To je mali hardverski dodatak koji Galaksiji 2024 omogućava da prikazuje sliku rezolucije 256 x 208 tačaka. Dodatni hardver je krajnje jednostavan i sastoji se od samo jednog flip-flopa, a softver je velikim delom prenet sa Galaksije Plus. U kombinaciji sa generatorom zvuka, ovaj dodatak praktično predstavlja nadgradnju Galaksije 2024 na Galaksiju Plus. Više podataka o svemu ovome možete naći na GitHub repozitorijumu ovog projekta. Za sada je tamo samo dokumentacija na engleskom jeziku, ali će uskoro biti objavljena i verzija na srpskom. Verovatno ne treba ni da napominjem da sve što je potrebno za izradu ovog dodatka možete nabaviti i kod mene (mala dodatna štampana pločica, novi BASIC i karakter generator EPROM-i).

Na sledećoj slici je prikazana fotografija ekrana Galaksije sa primerom slike visoke rezolucije. Kada se slika veličine 256 x 208 tačaka razvuče preko nekog LCD ekrana, ne deluje baš kao prava visoka rezolucija, ali to je najviše što se može iz Galaksije "izvući" 😉.

primer.png

In 1976, Donald Ervin Knuth demonstrated that the codebreaker can solve the pattern in five moves or fewer, using an algorithm that progressively reduces the number of possible patterns. 😉

Described using the numbers 1–6 to represent the six colors of the code pegs, the algorithm works as follows:
◦ Create the set S of 1,296 possible codes {1111, 1112, ... 6665, 6666}.
◦ Start with initial guess 1122.
◦ Play the guess to get a response of colored and white key pegs.
◦ If the response is four colored key pegs, the game is won, the algorithm terminates.
◦ Otherwise, remove from S any code that would not give that response of colored and white pegs.
◦ The next guess is chosen by the minimax technique, which chooses a guess that has the least worst response score. In this case, a response to a guess is some number of colored and white key pegs, and the score of a response is defined to be the number of codes in S that are still possible even after the response is known. The score of a guess is pessimistically defined to be the worst (maximum) of all its response scores. From the set of guesses with the best (minimum) guess score, select one as the next guess, choosing a code from S whenever possible.
◦ Repeat from Step 3.

Dodatak za visoku rezoluciju koristi činjenicu da su svih osam linija magistrale podataka Galaksije 2024 povezani na adresne ulaze karakter generator EPROM-a. Međutim, to može biti korisno i u tekst modu, jer je Galaksija 2024 zbog toga sposobna da prikaže veći broj različitih znakova nego stara Galaksija. Na mom GitHub repozitorijumu je objavljen karakter generator fajl za Galaksiju 2024 koji, pored standardnog karakter seta, sadrži i mala slova i još nekoliko drugih znakova koji do sada nisu bili podržani. Izgled novih znakova možete videti na donjoj slici (kodovi 96 do 126).

Novi znakovi se mogu prikazati samo programski i ne mogu se uneti preko tastature. Da bi i to bilo moguće, potrebno je promeniti rutinu za očitavanje tastature, ali je potrebno dodati i mogućnost da se komande unose malim slovima, kako ne bi bilo neophodno neprekidno držati pritisnut SHIFT taster dok se kucaju. Ovo je sve izvodljivo, ali, bar za sada, nije implementirano.

Novi karakteri su takođe dodati i u proširenje za visoku rezoluciju, tako da je sa ovim dodatkom Galaksija sposobna da prikazuje nove znakove, kako u tekst modu, tako i u grafičkom modu, koji, inače, koristi svoj, drugačiji font.

Na kraju da spomenem i da se na navedenom repozitorijumu nalazi i jednostavan font editor program, pa ko želi može da kreira svoj font, a postoji i prostor od 64 slobodnih kodova (192 do 255), pa možda neko tu doda nešto upotrebljivo.

lowercase_characters_small.jpg

Dodatak za visoku rezoluciju koristi činjenicu da su svih osam linija magistrale podataka Galaksije 2024 povezani na adresne ulaze karakter generator EPROM-a. Međutim, to može biti korisno i u tekst modu, jer je Galaksija 2024 zbog toga sposobna da prikaže veći broj različitih znakova nego stara Galaksija. Na mom GitHub repozitorijumu je objavljen karakter generator fajl za Galaksiju 2024 koji, pored standardnog karakter seta, sadrži i mala slova i još nekoliko drugih znakova koji do sada nisu bili podržani. Izgled novih znakova možete videti na donjoj slici (kodovi 96 do 126).

Thanks a lot for the excellent font editor! Created a Russian font and included it alongside the Latin alphabet, but I had to remove a few characters from the Gaj's Latin alphabet (Čč, Ćć, Šš, Žž — and Đđ wasn’t there at all). If replace a few more characters, will be able to include letters from the Belarusian and Ukrainian alphabets.

rusfont.png

Prilozi

Nazad
Vrh Dno