Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Svaka cast na pogađanju.

Ne kladim se ni na sta jer ne mogu da pogodim ni jednom, a kamoli 3 puta.

Hold od pocetka i u plusu sam kolko na zlatu i boljim investicijama nece se biti jos par života.

No tema je diskusija o cenama krptovaluta

No tema je diskusija o cenama krptovaluta

Izvinjavam se što se petljam u temu, nego stalno onaj avetni Babić kaže nešto glupo što me isprovocira da mu odgovorim. Nije mi jasno kako nikako da naučim da ga iskuliram.

Taj lik izasao iz kripta 2021 presao u zlato i samo o tome prica, a eto od 2021 nije napravio ni jedan trade. Tema je o kriptovalutama, on niti ima kripto u posjedu niti trejduje zlato, ali kad nema admina/moderatora to prolazi vec 5 godina...

Verovatno će većina ovde napljuvati ovo, ali meni je odlično objašnjeno i u potpunosti se slažem sa svakim delom (osim sa naslovom gde kaže da je "scam" - već više da je ideja otišla gde nije trebalo):

samo da se podsetimo ovo ispod sam napisao 5. novemra 2024 🙂 neko mi odmah odgovorio u fazonu tadasnjeg hype-a oko Trump-a " Ispada da će svet biti bolje mesto sa Kamalom, što svi znamo da nije tačno" 🙂

05.11.2024
Evo jedne opservacije u vezi izbora i crypto kretanja pa ako moderatori ne obrisu za godinu-dve da vidimo sta se obistinilo

1. Optimisticki scenario:
  • prvi izvestaji daju prednost Kamali -- BTC + sve ide jos dole
  • proglasava se pobeda Kamale - Trump pravi frku -- BTC + sve ide jos dole
  • Trump ne priznaje rezultate - jos veca frka -- BTC + sve ponire btc 30-40k ( VREME ZA ULAZ )
  • Kamala nakon svega preuzima Belu kucu -- BTC + sve ide naglo na gore
  • nakon toga -- najpre stagnacija a onda konstantni rast ( btc , eth , meme i poneki ALT )
2. Pesimisticki scenario
  • prvi izvestaji daju prednost Trumpu -- BTC + sve nagli skok
  • proglasava se pobeda Trumpa - BTC + sve raketa
  • Trump preuzima Belu kucu -- BTC + sve ide gore+dole MAGA i sl naglo gore( BTC 85-100 k) ( VREME ZA PRODAJU )
  • Trump daje zeleno svetlo Izraelu da krene punom snagom na Iran ( pad svega )
  • Trump daje zeleno svetlo Rusiji da resi Ukrajinu - Evropa razmatra dalje saveznistvo sa USA i Nato paktom ( pad svega )
  • Trump ulazi u trgovisnki rat sa Kinom i okrsaj oko Tajvana ( pad svega )
  • Opsta svetska frka ( sunovart i nestajanje vecine Altova ) BTC 1-10K ( VREME ZA ULAZ )
  • Impeachment , novi izbori ili stagod ( novi ciklus - rast trzista rast crypto itd... sporo ali stabilno ) ( i dalje vreme za ULAZ )
Nije finansijski savet vec analiza mojih ocekivanih kretanja crypto trzista za vreme i nakon USA izbora 2024....

Od kad se racuna da je poceo bear market?

Od oktobra prosle godine za BTC, tad je bio zadnji ATH i od tad idemo samo dole. A sto se tice shitcoina samo bog zna, jer nisu pratili BTC nikako.

Sada opet može dva meseca da bude ''ravna linija'', kao 21. novembra kada se desio onaj pad na 82k i kada je nešto duže od dva meseca (77 dana) bio relativno miran, uz blage skokove (do najviše 20% u nekim trenucima), pa onda pad na 61k, prošle nedelje.
Sada nam je početna tačka taj 6. februar kada je pao na 61k i ako se ponovi ova slična ravna linija, mogao bi da ima skokove do 73k, a onda negde oko 20. aprila bi trebalo da padnemo na novo dno i po ovom kretanju ono bi trebalo da bude 48k, odnosno da opet padne za 21%.
Ajde da zaokružimo na 50k, dakle na proleće u drugoj polovini aprila.

Ako 50k bude na proleće ili ako se produži pa bude na leto, ja bih već počeo sa prvom kupovinom. Možda bih probao i da prodam na skoku od 20%, na 60k, jer i on bi trebao da se desi, pa onda opet da dodirne 50k.
Trebalo je to uraditi i na 60k, kao i pre toga na 82k.
Bliži se ova moja prognoza o konsolidaciji koja traje 77 dana kao i prošla, to bi trebalo da nastupi oko 24. aprila.
Ipak to bi bilo i suviše brzo, tako da je verovatno da će konsolidacija produžiti i da će padovi biti manji, odnosno da ćemo duže čekati 50k i niže vrednosti.

Bliži se ova moja prognoza o konsolidaciji koja traje 77 dana kao i prošla, to bi trebalo da nastupi oko 24. aprila.
Ipak to bi bilo i suviše brzo, tako da je verovatno da će konsolidacija produžiti i da će padovi biti manji, odnosno da ćemo duže čekati 50k i niže vrednosti.
Fear index je već mjesecima jako nizak. Svi pričaju da će ići još niže. Ko je mislio prodati i kupiti po nižoj cijeni, taj je to već uradio. Već je previše rasprodano Zato ja mislim da neće ići niže. Ovo je već prenisko, ali očito je bilo mnogo leveragea na tržištu Obično market radi suprotno od onoga što većina očekuje.

Ja očekujem superciklus i snažan bull run koji bi mogao trajati 10-15 godina,i približiti market cap Bitcoina market capu zlata od 31,1 trillion dolara i na kraju ga nadmašiti. To bi značilo cijenu od oko 1.6 miliona dolara po coinu, a moguće i više ako uracunamo inflaciju. Zato mislim da je potpuno nebitno i iracionalno gledati da li si ušao na 50.000, 60.000, 80.000 ili 100.000 dolara i kockati se sa bitcoinom. Bitno je ulaziti po svakoj cijeni sa viškom fiata, kroz DCA. Inflacija je ogromna, fiat brzo gubi vrijednost,Ljudi će početi tražiti rješenje, a Bitcoin je najbolje rješenje koje danas postoji.Bitcoin je bolji od zlata po svojstvima koja novac čine novcem i, pošto je bolji, tržište će to prije ili kasnije morati prepoznati. Samo je pitanje vremena kada će to postati jasno i kroz market cap i cijenu

Jašta kralju, šta će ljudima plemeniti metal, kad u ovoj instanci ove baze podataka ima ograničena količina brojeva.

Sine, zlato je novac za ljude. Bitcoin je novac za botove. Kako misliš da ja tri puta za redom tačno pogađam krajnju cenu BTC ciklusa koristeći samo Fibonači nizove? Zato što ovde odavno nema čoveka, sve je samo algoritam, finansijska abrakadabra. Evo, rat je, sve živo pada, al BTC ne, jer algoritmu niko nije objasnio šta je to naftna kriza, on piči po starom. 🤣
Očigledno je da ne razumiješ baš najbolje šta je novac. Iskreno, nisam ni ja to razumio do prije nekoliko godina. U međuvremenu sam pročitao nekoliko odličnih knjiga na tu temu. Bitcoin Standard od profesora Saifedeana Ammousa je sjajna knjiga koja objašnjava šta je novac i kako se razvijao kroz istoriju. Broken Money od Lyn Alden, koja je po mom mišljenju možda čak i bolja. Zanimljiva je i austrijska škola ekonomije autori Menger, Mises i Hayek Ovo je neizbježna literatura za svakoga ko se bavi novcem, kriptovalutama, zlatom i sličnim temama, ako žels da ih razumijes mnogo dublje.
Na ovaj način samo pokazuješ klasičan Dunning-Krugerov efekat.Trebaš biti otvorenog uma. Nikad ne znaš sve, uvijek postoji nešto novo što možeš naučiti i što ti može promijeniti mišljenje.

U stvari ne mislim da si u pravu. Evro je fiat, dolar isto tako, dinar...
Možda nemamo istu definiciju šta je novac. Najbolji test je da odeš u prodavnicu i kupiš nešto. Ako uspeš da platiš i vratiš se kući sa hlebom i mlekom, onda je novac.

U stvari ne mislim da si u pravu. Evro je fiat, dolar isto tako, dinar...
Možda nemamo istu definiciju šta je novac. Najbolji test je da odeš u prodavnicu i kupiš nešto. Ako uspeš da platiš i vratiš se kući sa hlebom i mlekom, onda je novac.
Pa i nije ti bas neki primer... Evo idi sa dinarima u prodavnicu u Finsku, Nemacku, Hrvatsku (na more), Bugarsku (na more) i da ne nabrajam jos i probaj da kupis hleb i mleko. Mislim da ima vise sanse da ti neko prihvati kripto nego dinare

Imaju tamo lokalnu valutu (evro). Gde je Bitcoin lokalna valuta? Ili misliš da je globalna?

Ovako možemo do sutra: Jeste. Nije. Jeste. Nije.
Verovatno nemamo istu definiciju šta neko smatra da je novac. Moja definicija je da je opšte prihvaćeno kao sredstvo plaćanja, da se koristi kao mera vrednosti i da ne menja vrednost naglo tj. da može da se čuva.
Bitcoin može da se smatra kao neka vrsta novca, ali mu fali da bude opšte prihvaćen i suviše je nestabilan kao valuta.
Ako treba ljudima da objašnjavamo da čitaju knjige pre nego što shvate šta je i kako da ga koriste, onda nikada neće biti opšte prihvaćen i iz tog razloga nećemo videti cene izražene u bitcoinima. I na ovoj temi niko ne izražava u bictoinima, nego automatski prebacujemo u dolare. Ako ikada po ovim parametrima dostigne pravi novac (a sumnjam da hoće) onda možemo da pričamo da će da zameni neki fiat.

Očigledno je da ne razumiješ baš najbolje šta je novac.

Ma nemoj? Postoji robni novac i to je pošten novac. Ali pošto niko ne voli poštenje, postoji i fiat novac. Gomila knjiga da ubedi ljude da BTC nije fiat, kad je svakom jasno da jeste. I malo dete intuitivno razume zašto vredi komad žice, čarapa ili čaša vode, a treba gomila knjiga i mentalne gimnastike da odraslom čoveku objasni zašto vredi Bitcoin, da ga nekako ubedi da beskorisno ne znači da nije korisno, da bezvredno ne znači da nije vredno.

Mi danas u svetu koristimo fiat ledger novac, jer je tako bolje za vlasti, ne neophodno bolje i za nas. Novac su prazni brojevi u bazama podataka raznih banaka, ne računajući onaj mali postotak novca što postoji u formi šarenih papirića. Bitcoin je onda doneo još praznih brojeva koji su ovaj put u distribuiranoj bazi podataka, umesto u bazama banaka. Ništa nismo dobili, samo još više fiata za još više špekulacije. Umesto da nas majmunišu vlasti, sad nas dodatno majmunišu i razni internet šileri, smutljivci i secikese.

I molim te, nemoj me više gnjaviti svojim besmislicama, ljudi se bune kad postujem u temi o ponzi parama.

Prvo i osnovno, BTC, FIAT i zlato imaju neku vrednost onoliko koliko se mogu iskoristiti za zadovoljenje čovekovih potreba, jer su samo posrednik za to, s obzirom da je trampa nekomforna.
BTC ima karakteristike novca, jer sa njim može da se kupuje, doduše, ograničeno, ali može, s obzirom da ima mesta gde je neko spreman da robu/uslugu menja za BTC.
Zlato i FIAT su duže prisutni, opšte prepoznati i s tim u vezi popularniji mnogo od BTC-a.
Zlato je najviše novac od svega, jer bukvalno ima sve karakteristike novca, i ono što ga odvaja od FIAT-a je to da ne može dodatno da se napravi od ničega, FIAT može (štamparija).
BTC opet isto ne može dodatno da se napravi od ničega (ako je verovati da je količina u startu definisana i ograničena), ali je skopčan sa postojanjem ureðaja koji radi na struju, bez struje praktično BTC ne može da se upotrebi.
Kako god, svako ima svog favorita za koga je spreman da trampi svoj rad, pa svaki od ovih aseta i ima neku dogovornu vrednost. Jer vrednost je ustvari dogovor, spremnost da se za to nešto trampi lični resurs.

Trenutno se pregovori vode oko CLARITY akta.
Ukoliko naprave dogovor, veliki kapital pod regulativom ulazi.
Biće rast ali ne toliko drastičan ali biće rast.

Prvo i osnovno, BTC, FIAT i zlato imaju neku vrednost onoliko koliko se mogu iskoristiti za zadovoljenje čovekovih potreba, jer su samo posrednik za to, s obzirom da je trampa nekomforna.
BTC ima karakteristike novca, jer sa njim može da se kupuje, doduše, ograničeno, ali može, s obzirom da ima mesta gde je neko spreman da robu/uslugu menja za BTC.
Zlato i FIAT su duže prisutni, opšte prepoznati i s tim u vezi popularniji mnogo od BTC-a.
Zlato je najviše novac od svega, jer bukvalno ima sve karakteristike novca, i ono što ga odvaja od FIAT-a je to da ne može dodatno da se napravi od ničega, FIAT može (štamparija).
BTC opet isto ne može dodatno da se napravi od ničega (ako je verovati da je količina u startu definisana i ograničena), ali je skopčan sa postojanjem ureðaja koji radi na struju, bez struje praktično BTC ne može da se upotrebi.
Kako god, svako ima svog favorita za koga je spreman da trampi svoj rad, pa svaki od ovih aseta i ima neku dogovornu vrednost. Jer vrednost je ustvari dogovor, spremnost da se za to nešto trampi lični resurs.
Jedini koristan post u zadnjih par stranica.
Samo kako Morbiusu ovo objasniti… 🤯

Vidi, @morbius je za mnogo toga u pravu glede BTC-a.
Niko od nas ovde ne može 100% da bude siguran da je mehanizam po kom funkcioniše baš taj, jer niko ne zna da li je taj neko ko je postavio celu arhitekturu možda ostavio neku vrstu "backdoora" ili nije. Sad će mi dosta ljudi ovde reći da ne razumem osnove funkcionisanja BTC-a kao kriptovalute, i u pravu su, dosta ljudi ovde zna o tome mnogo više od mene. Ali, ono zbog čega ja ne ulažem svoj FIAT u BTC ili neku drugu kripto valutu je jednostavan...tri razloga.
1. Imanje (ili nemanje) je direktno povezano sa imanjem (ili nemanjem) električne energije
2. U imanju (ili nemanju) ne učestvuje čulo dodira
3. Imanje (ili nemanje) nečega je niz jedinica i nula
Ma koliko me neko ubeđivao da je 1 BTC na mom "cold walletu" siguran i neprobojan, meni je sigurniji moj Franc u ruci.
FIAT prezirem, jer je najkontrolisaniji i time najmanipulativniji aset koji je čovek izmislio.

@RingeRaja

Naravno, tvoji razlozi su za tebe kao individuu potpuno validni. Niko ovdje nikoga ne tjera da ulaze u bilo sta. Konkretno ja sam ulozio u kripto, na necemu sam pogrijesio, na velikoj vecini nisam i ugrubo sam u plusu x10-30-100. A opet nikad nikome nisam savjetovao i rekao kripto je sigurica, ulozi. Savjet je uvijek bio, ulozi koliko si spreman izgubiti.
Ali @morbius vec godinama tupi o tome da u 21-om vijeku cijenu necega odredjuje njena upotrebna vrijednost. Van svake pameti.
Dalje, kakvo god neko misljenje imao o kriptu, on je tu skoro 10 godina na temi, a nista zaradio nije. Ne znam cemu onda gubljenje vremena. Doduse, jeste u zadnjem periodu smanjio svoju mantru, javi se samo na Babica 🤣🤣.

Ali @morbius vec godinama tupi o tome da u 21-om vijeku cijenu necega odredjuje njena upotrebna vrijednost. Van svake pameti.
Dalje, kakvo god neko misljenje imao o kriptu, on je tu skoro 10 godina na temi, a nista zaradio nije. Ne znam cemu onda gubljenje vremena. Doduse, jeste u zadnjem periodu smanjio svoju mantru, javi se samo na Babica 🤣🤣.

Jel? Šta ti držiš u svojoj kući da je beskorisno? Ne razume morbius jer je kripto neka mnogo velika pamet, bože sačuvaj da je tako veliki genije kao ti zaradio na ponzi šemi, ne ne ne... Mislim, veruj šta god hoćeš zajedno sa onim Babićem, boli me uvo najiskrenije, samo me odmori od tvoje smorne prozivke. Ne interesuje me mrtvi kripto uopšte, ne želim ni da mislim o njemu, kamoli da diskutujem.

Fear index je već mjesecima jako nizak. Svi pričaju da će ići još niže. Ko je mislio prodati i kupiti po nižoj cijeni, taj je to već uradio. Već je previše rasprodano Zato ja mislim da neće ići niže. Ovo je već prenisko, ali očito je bilo mnogo leveragea na tržištu Obično market radi suprotno od onoga što većina očekuje.
Slazem se, dosta je cudno ponasanje cene. Vidim i ja da svi ocekuju nize cene. Iskreno i ja cekam level 50k. Ono sto se nadam da prvo cena ide gore bar do 80k da bi opet pala, jer da bi islo jos dole prvo mora da ide gore. Ti si izgleda jedini na forumu koji mislis da je 60k bottom, ja mogu da dam 10-20% sanse da je bio bottom sto vidim ovde na forumu manje vise svi iskljucuju i da "100%" cena ide u Q3 ili Q4 2026 na 50k, 40k, 30k. Ja da sam siguran da ce cena ici dole vec sada bih otvorio Short i cekao te cene ali jako sam oprezan, tacno je da trziste radi suprotno sto vecina ocekuje ali kada pogledamo prosle cikluse vecina ljudi ako ceka 50k oni nece kupiti na toj ceni vec ce cekati 40k ako bi dosla cena i do 40k onda bi cekali jos nize jer bi tada sentiment bio uzasan, neki negativan dogadjaj bi oborio cenu a psihologija ljudi se ne menja vec vekovima.

Inace evo da podelim koju glupost sam napravio iako sam jako disciplinovan trader. U januaru udjem u Short ETH, postavio sam limit order na 3.200 za 50 ETH. Zasto? Zato sto sam bio siguran da je kraj bull marketa ali skoro siguran da cemo ipak opet imati klasicne cikluse iako su usle institucije, Short-ujem ETH jer ocekujem da pada vise od BTC i gledam TP level 2.200. Ali uhvati me FOMO i udjem pre, pa posle pojacam poziciju za jos 20ETH i vec sam odlucio da drzim tu Short poziciju 70 ETH (ulaz 3.160) u narednih 5-6 meseci dok cena ne dodje do 2.200. ETH cena je isla na gore do 3.400 a ovo je bila Short pozicija koju drzim nekoliko meseci ali bez Stop Lossa i vec na 3.400 kada sam u minusu 16-17.000 dolara pocnem da se pitam ma mozda je sada super ciklus, nema velike volatilnosti, sada je drugacije bla bla ali odatle se cena odbije na dole ali opet se pravim pametan, ma zasto da ne zaradim novac, ne moze ovo odjednom da padne na 2.200 mora da ide cik-cak pad, zatvorim na 3.000 i uzmem profit. Posle par dana opet otvorim gore na 3030 (2.000 dolara dodatni profit, nije nesto ali hiljadu ovde, hiljadu onde ispadne posle veca cifra) i onda moj idiotski potez kao noob zatvorim na 2.890, udjem u Long sa 1% Risk jer cu hvatati opet gore Short, ocekujem cik-cak pad cene ali cena za par dana projuri na dole probije 2.000 level i ja ostanem spustenih gaca. I dalje ne mogu da verujem da ja koji sam disciplinovan trader, koji sam dosta prosao, naucio puno iz svojih i tudjih gresaka sam posle duzeg vremena opet naseo i ono sto je meni bila sigurica (sigurna zarada) ja sam ostao sa malim delom profita. Iskreno i dalje razmisljam da udjem u Short ako BTC cena ode na 80k ali jako sam oprezan, mozda smo vec imali bottom, dajem male sanse ali ne iskljucujem.

@RingeRaja

Naravno, tvoji razlozi su za tebe kao individuu potpuno validni. Niko ovdje nikoga ne tjera da ulaze u bilo sta. Konkretno ja sam ulozio u kripto, na necemu sam pogrijesio, na velikoj vecini nisam i ugrubo sam u plusu x10-30-100. A opet nikad nikome nisam savjetovao i rekao kripto je sigurica, ulozi. Savjet je uvijek bio, ulozi koliko si spreman izgubiti.
Baš to što si napisao, uloži koliko si spreman da izgubiš.
Imao sam priliku da ulożim oko 18K u jedan ceo BTC pre par godina, razmišljao i odustao. Mogao sam da budem 100k u plusu posle par godina i da rešim kredit za stan, ali nisam i to je to.
Bitno je da novac nisam ostavio da čuči i gubi vrednost, u plusu sam, ali ne toliko.

Vidim da je ovde atmosfera zivnula. Znaci zima je prosla i dolazi otopljenje. Bice zeleno 🙂.

Nazad
Vrh Dno