Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nogara je jeres na mtb 🙂
Imao sam je jako davno, bila je na bajsu 1-2 meseci i dovela me je u rizične situacije, nikad više. Nasloniš ga na nešto ili ležeći.

Beosport ima možda neke akcije za kacige, oni drže Smith i možda još neke marke.

Za šorc idi do Decathlona pa isprobaj šta ti odgovara, ima za 1500 najosnovniji model koji je ok.

Nosač bidona koji ti se sviđa, a za bidon neki koji nema nikakav miris, Planet bajk bi trebalo da ima ok ponudu.

Od alata imbusi (neki kršteni), komplet ili neki koji su najviše prisutni na bajsu, 3-4-5-6 da bi podesio sve i svašta i našao najudobniji položaj.
Ako ćeš da krpiš/menjaš sam gume onda montirače za skidanje guma (unior, schwalbe), flekice, lepak (tip top).
Ulje/Sprej za lanac i neko sredstvo za čišćenje lanca (Axel recimo) i četke/četkice za zube.
Eventualno alat za skidanje lanca, ali ne verujem da će ti to zatrebati.

Sve ostalo u servis za sada, osim ako posle nećeš sam da se bakćeš pa ćeš da kupiš dodatan alat.
Hvala puno.
U PB-u sam gledao neke Camelbak bidone, znam da su ih hvalili ovde. Drugar me ubedjuje da kupim neki alu bidon, kao ne oseca se i duze drzi vodu hladnom.

Porucio sam relativno veliku torbicu pa cu imati mesta da stavim sve sto eventualno moze da zatreba od alata negde u "divljini". Sta je krsteno? Je l moze na Aliju/Temuu da se nadje neki set da valja?

Čist AL je odličan provodnik toplote. Brzo će se zagrevati. Jedino nešto na principu termosa.

Sto se tice bidona imam 2x Bidon Camelbak Podium CHILL, ima neku izolaciju unutra izmedju (drzi vodu hladnijom ).

Mozda drzi al neznatno u odnosu na obican bidon (ili ja imam prevelika ocekivanja), takodje ne izgleda identicno kao na slici koja je render ni izbliza.

Hvala puno.
U PB-u sam gledao neke Camelbak bidone, znam da su ih hvalili ovde. Drugar me ubedjuje da kupim neki alu bidon, kao ne oseca se i duze drzi vodu hladnom.

Porucio sam relativno veliku torbicu pa cu imati mesta da stavim sve sto eventualno moze da zatreba od alata negde u "divljini". Sta je krsteno? Je l moze na Aliju/Temuu da se nadje neki set da valja?
ima u PB Elite bidoni, 600-700din, najbolji. imao i te chill, leti isti k ugreje se sve
Elite nema nikakav miris i ukus, mekana lako se stiska i lako se pije, imaju i modeli sa "kapicom" za mtb i ako ides kroz blato

ima i veci od 750ml

nosac, Syncros, neunistivo 🙂

imas u PB i multi tool alate

ovako nesto i miran si godinama

Hvala puno.

Elite bidoni bi trebali da su i dalje ok (davno sam ga koristio).

Kad budu imbusi u Lidlu mozes njih da uzmes, bitno samo da ne uzmeš neke kineze (ili Womax) pa uništiš srafove i nemaš alat kada ti bude zatrebao.
Postoji i multi alat kao švajcarski nož sa najpotrebnijim alatima za bajs, pa ti je to možda i praktičnije rešenje.

Elite cu uzeti onda, nema potrebe da dajem 2+ hiljade za Camelbak ako nije nista specijalno bolji.

Svetlo sam uzeo neko i prednje i zadnje na Aliju, bila je preporuka negde na temi da je ok. Zadnje ide na sticnu, kapiram da je to klasika.
Zadnje svetlo koje sam dobio uz bicikl se kaci na onaj prsten sa kojim se steze sticna za ram i nije svetlo sa baterijom nego macje oko (valjda sam se dobro izrazio). Kad skinem to macje oko, i stavim iznad svetlo koje sam kupio ruzno mi izgleda kad je taj deo tako prazan. Je l znate da li uopste postoji opcija zadnjeg svetla sa baterijom koje moze da ide u taj slot ili da mozda zamenim ceo taj prsten?
Ne znam da li sam dobro objasnio, postavicu sliku.

Prilozi

• IMG_20260331_203936.jpg
    IMG_20260331_203936.jpg
    67 KB · Pregleda: 49
tesko, svaki proizvodjac pravi neki svoj sistem kacenja...

sto se tice camelbak, jos uvek imam 2-3 njihova bidona, i chill i obican, bukvalno waste of money

Hvala puno.
drugar nema pojma...
Bidon treba da bude sto meksi da ga mozes stisnuti, stvarno ne mogu da zamislim kako bi stisnuo metalni bidon dok vozis bajs.
Uz to on ce da se ugreje vise nego plastika. sa takvim bidonom moras da stanes da pijes vodu.

Decathlon ima bidone na principu kao camelbak ali su oni transparetni tvrdji nego oni u boji, ne znam zasto.

nikad ne bih kupio bidon u boji, ali je cinjenica je su oni u boji meksi i prijatniji (odnosi se samo na dectahlon)

Iskopah u nekim mailovima sliku neke narudzbine delova od pre par godina.

Pogledajte cene, za twin pack continental guma, vittoria, sram lanci .... i elite bidon i na sve 20%
to vise ne postoji nigde....

2026-03-31_21-18-11-856.jpg

Čist AL je odličan provodnik toplote. Brzo će se zagrevati. Jedino nešto na principu termosa.

Pa gde alu na vožnju, kako da piješ iz njega usput? Na stranu što alu, ako nije viseslojni termos, provodi toplotu kao da ga nema. Prošle ili pre dve godine smo na Tour de Fruška U startnom paketu dobili prelepe Alu bočice. Stajalo to tako i jedno jutro krećem na put, properem bočicu, napunim je kafom i u prvoj sekundi uhvatim rukom. Dobro mi nije deo kože ostao na bidonu. Prosuo, napunio hladnom vodom, prosuo, bacio u đubre.

Update: ok, vidim da ti ljudi prve dve opaske već napisali. Ovo treće je iskustvo iz prakse 🙂

Elite cu uzeti onda, nema potrebe da dajem 2+ hiljade za Camelbak ako nije nista specijalno bolji.

Svetlo sam uzeo neko i prednje i zadnje na Aliju, bila je preporuka negde na temi da je ok. Zadnje ide na sticnu, kapiram da je to klasika.
Zadnje svetlo koje sam dobio uz bicikl se kaci na onaj prsten sa kojim se steze sticna za ram i nije svetlo sa baterijom nego macje oko (valjda sam se dobro izrazio). Kad skinem to macje oko, i stavim iznad svetlo koje sam kupio ruzno mi izgleda kad je taj deo tako prazan. Je l znate da li uopste postoji opcija zadnjeg svetla sa baterijom koje moze da ide u taj slot ili da mozda zamenim ceo taj prsten?
Ne znam da li sam dobro objasnio, postavicu sliku.
Imaš taj imbus. Pokušaj da skineš samo taj nastavak, a ma njegovo mesto da nabudžiš neki Garmin mount. Onda ćeš imati daleko veći izbor. U suštini, na bajsu sve gledaj da uklopiš u Garmin držač. Ja kupujem sve adaptere za Garmin na Aliju, na šta god naletim. Nešto uvek može da se iskoristi.

Prilozi

• 20260331_222808.jpg
    20260331_222808.jpg
    245.1 KB · Pregleda: 30
Za Imbuse pogledaj Bondhus Gorila Grip ili neka sličan, brendiran. Stvarno nije skupo, s obzirom da ti traje ceo život, a siguran si da nećeš oštetiti nijedan šraf.

Pa gde alu na vožnju, kako da piješ iz njega usput? Na stranu što alu, ako nije viseslojni termos, provodi toplotu kao da ga nema. Prošle ili pre dve godine smo na Tour de Fruška U startnom paketu dobili prelepe Alu bočice. Stajalo to tako i jedno jutro krećem na put, properem bočicu, napunim je kafom i u prvoj sekundi uhvatim rukom. Dobro mi nije deo kože ostao na bidonu. Prosuo, napunio hladnom vodom, prosuo, bacio u đubre.

Update: ok, vidim da ti ljudi prve dve opaske već napisali. Ovo treće je iskustvo iz prakse 🙂
A šta ja imam sa tim?

Izvini, slučajno kvotovao pogrešnu poruku.
Tvoju poruku nisam bio ni pročitao, inače moju ne bih ni pisao.

Mislim da je u pitanju nesto kao termos, ne javlja mi se drugar da proverim sta on koristi i na sta je mislio. Svakako cu uzeti plastiku, ako ni zbog cega drugog onda zbog stiskanja koje je neko pomenuo.
Imaš taj imbus. Pokušaj da skineš samo taj nastavak, a ma njegovo mesto da nabudžiš neki Garmin mount. Onda ćeš imati daleko veći izbor. U suštini, na bajsu sve gledaj da uklopiš u Garmin držač. Ja kupujem sve adaptere za Garmin na Aliju, na šta god naletim. Nešto uvek može da se iskoristi.
Odvrtanjem tog imbusa se skida ceo prsten sto sluzi da zategne sticnu. Kao da je izliveno iz jednog dela.

• Like
Reagovanja: PJ
Zameni šelnu sticne i onda montiraj novo svetlo odmah iznad nje, ionako te šelne sa ručicom nisu bas pouzdane (bar po mom iskustvu), uzmi običnu na imbus.

Što se alata tiče (konkretno sada mislim na imbuse ili multi), ako se već budeš odlučio da daš neke veće pare nemoj da se lepiš na biciklističke brednove i prodavanje muda za bubrege nego za iste pare uzmi od pravih prozvođača tipa Wera, Wiha, Gedore i sl.
Opet kažem, u Lidlu za 500-600 din komplet imbusa je i više nego dovoljan.

I nemoj previše da se zamaraš, pre svega ga vozi 🙂

Super. Hvala jos jednom. Zato sam i pitao da saznam moze li se sve zameniti. Nije problem ni ovako da ostane ali mi je ruzno da stoji prazan slot a i ako spustim nize novo svetlo mislim da ce biti iznad mesta za torbicu.

moze, samo izmeri precnik cevi rama 🙂

drugar nema pojma...
Bidon treba da bude sto meksi da ga mozes stisnuti, stvarno ne mogu da zamislim kako bi stisnuo metalni bidon dok vozis bajs.
Uz to on ce da se ugreje vise nego plastika. sa takvim bidonom moras da stanes da pijes vodu.

Decathlon ima bidone na principu kao camelbak ali su oni transparetni tvrdji nego oni u boji, ne znam zasto.

nikad ne bih kupio bidon u boji, ali je cinjenica je su oni u boji meksi i prijatniji (odnosi se samo na dectahlon)

Iskopah u nekim mailovima sliku neke narudzbine delova od pre par godina.

Pogledajte cene, za twin pack continental guma, vittoria, sram lanci .... i elite bidon i na sve 20%
to vise ne postoji nigde....

Pogledajte prilog 534005
Bakara jel si vozio pireli pzero race ? Kapiram da si izmenjao ko zna koliko brenda, sta je bolje po tvom misljenju pzero race ili conti 5000? 28mm

Nogara je jeres na mtb 🙂
Imao sam je jako davno, bila je na bajsu 1-2 meseci i dovela me je u rizične situacije, nikad više. Nasloniš ga na nešto ili ležeći.
Gde god usput zgodno mesto nađeš - ti tu bajk nasloni..
Haha, istina.

1000001170.jpg

Ispod sedišta imam gumicu napravljenu od unutrašnje gume kojim blokiram kočnicu i tada bajk bude posebno siguran:

1000001171.jpg
1000001172.jpg

Na taj način ga ni jači vetar ne može oboriti jednostavno.

A imam ih dve.
Druga za rezervu ako prva pukne ili kada je potrebno blokirati obe kočnice.

Poslednja izmena:
Da, da. Dobro zapažanje.
Koštaju samo truda da se nađu u okolini, haha..

IMAG0198.jpg

Ne smeta u vožnji, a nije ti ni žao ako se polomi.
Novi model pri svakom zaustavljanju.

Bakara jel si vozio pireli pzero race ? Kapiram da si izmenjao ko zna koliko brenda, sta je bolje po tvom misljenju pzero race ili conti 5000? 28mm
Nisam, hteo sam par puta da ih kupim, ali na kraju se ipak sve kupuje šta je lakše dobavljivo.

Ne volim raspar gume,
uvek ih menjam u paru i nakon 4-5000km rotiram prednju gumu pozadi i to mi se pokazalo kao najracionalnije i najvise kilometara

Kad pogledam iz ove perspektive onaj spiska delova i to se sve potrošilo i još svašta pored toga.

Secam se jednog lika koji prodaje delove i pitam ga sta se najvise kupuje...
Pa kaze, drumasi najvise trose gume i lance...i nista vise ne kupuju.

Od guma se u pocetku kupovalo shwalbe, posle uglavnom continental, najcesce grand prix, nekako one budu najekonomicnije i GP 5000 se brzo trose
Vittoria rubino pro je takodje dobra, ali se i ona brzo trosi, i michelin pro 3 i 4 je odlican

U sustini skuplje gume se brze trose, pa tako da gledam da ipak kupim onu srednju koja je dobra a ipak traje duze od jedne sezone, narocito sto sada jedna guma ume da kosta vise nego nekad twin pack.

Da li je neko koristio Look plocice iz decathlona?
Uvek sam kupovao look original, jer uvek lose iskustvo bude kopijama,
ali ovo ipak neki brend pravi za decathlon i oni drze neki nivo kvaliteta, a mozda i sam look pravi za njih plocice.

Lance sam se prebacio na decathlon pod njihovim brendom dobijete KMC lanac po odlicnoj ceni.

Poslednja izmena:
dobavljivo je u PB i Conti i Pirelli pa ko sta vise voli 🙂

Conti Double Fighter 3, Schwalbe Delta Cruiser Plus ili nešto treće? U pitanju je Polar Tsunami 29". Uglavnom asfalt

Ja vozim Delta Cruiser Plus 40-622 i odlično se kotrljaju po asfaltu. Van asfalta su još bolje. Ni jedno bušenje nisam imao za godinu i nešto jače (oko 5k km), a nisu se nešto ni potrošile. Još par ortaka ih koriste, samo pozitivno iskustvo.

Ako ti je bitna zaštita od bušenja - Švalbe. U suprotnom - Konti

obe su ok protiv busenja, ja bih uzeo onu koja je laksa 🙂

Nazad
Vrh Dno