Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I ja moram ovih da zamenim gume, zadnja skoro da nema krampone po sredini prednja onako, došle sa bajsom a prešle kod mene preko 5500Km.
Zadnju sam uzeo Racing Ralph kao što je bila ali addix speed smeša u istoj dimenziji, prednja 2.35 Rocket Ron takođe crvena šara umesto 2.25 Racing Ray za bolju trakciju i cornering
Ove nove ne očekujem da pređu toliko zbog mekše smeše, stare su bile obične performance verzija pa ćemo videti.
Taman i "sealant" u gumama ima već 6 meseci pa je prava prilika za zamenu.

Prilozi

• IMG_20260401_175913.jpg
    IMG_20260401_175913.jpg
    157.7 KB · Pregleda: 83
  • IMG_20260401_175732.jpg
    IMG_20260401_175732.jpg
    313.7 KB · Pregleda: 86
Pa gde sad na drop, kad mu nije vreme 🙂
Koliko sam zapazio u zadnje vreme, industrija krenula da ubeđuje putem tjubera da je ipak flat bolje rešenje za gravel - bolja kontrola! 🙂
U to sam se i sam uverio vozeći par tura Stevens Supreme Pro 2x11 - sigurnije se osećam sa flat na nekim poznatim deonicama.

A šta znam, dropbar mi izgleda više kul 🙂
Vozio bih ja uglavnom po drumu, ali bih radije gravel zbog geometrije i širih guma. Ne znam koliko bi bilo (ne)udobno voziti neki endurance tipa Scott Addict 50 sa 32mm gumam po ovim raspalim putevima.

kada mogu cyclocross sa 33mm gumama….

ok je gravel za vecinu staza po nasim planinama, malo vise bole ruke ali ok, svakako neces ici po nekim black trails.

Da li neko može da mi odgovori na sledeću dilemu, izvinjavam se ako je već bilo nešto slično...

Želeo bih da kupim bicikl koji bih vozio samo da bih pravio društvo detetu, znači, kupio sam klincu od 6god Capriolo oxygen 24" i sada me tera da kupim i ja da bismo se vozili po parkovima. E sad, niti me zanima da dajem neke velike pare, niti je potrebno da bicikla bude nekog extra kvaliteta, bitno je samo da bude 29" zbog moje visine 189cm.
Izbor pada na 3 modela:

Koliko sam našao ovde u temi, sve su ovo kinezi sa čeličnim ramom i lošim komponentama ali kao što rekoh, ne treba mi da se spuštam niz stepenište ili za neki ludi off-road a cena mi je bitna. Video sam da prva dva imaju Shimano menjače a ovaj xplorer neke sunrise. Svaki savet dobrodošao, polovan bicikl ne bih kupovao.
Ovaj poslednji Xplorer mogu da kupim za 18k, a oxygen I nitro oko 27k

Da li neko može da mi odgovori na sledeću dilemu, izvinjavam se ako je već bilo nešto slično...

Želeo bih da kupim bicikl koji bih vozio samo da bih pravio društvo detetu, znači, kupio sam klincu od 6god Capriolo oxygen 24" i sada me tera da kupim i ja da bismo se vozili po parkovima. E sad, niti me zanima da dajem neke velike pare, niti je potrebno da bicikla bude nekog extra kvaliteta, bitno je samo da bude 29" zbog moje visine 189cm.
Izbor pada na 3 modela:

Koliko sam našao ovde u temi, sve su ovo kinezi sa čeličnim ramom i lošim komponentama ali kao što rekoh, ne treba mi da se spuštam niz stepenište ili za neki ludi off-road a cena mi je bitna. Video sam da prva dva imaju Shimano menjače a ovaj xplorer neke sunrise. Svaki savet dobrodošao, polovan bicikl ne bih kupovao.
Ovaj poslednji Xplorer mogu da kupim za 18k, a oxygen I nitro oko 27k
Ja bih uzeo polovnu. Ako baš nećeš, onda najjeftiniju za tu namenu.

Pa da, najjeftiije.
Nema tu neka razlika.

Inače, da li si razmišljao da ne bude MTB, nego Touring.
Biće udobnija, a i možeš po gradu svašta završiti mimo auta, gradskog prevoza i sl..

MTB ergonomija nije baš za grad, ili park u tvom slučaju.

Nemoj bacati pare, pogledaj malo oglase.

Jesu polovni, ali svi ovi modeli su 3 klase iznad tih koje si nabrojao.
Sve izgledaju super i verovatno bih bez razmišljanja uzeo da mi treba za svaki dan, ovako, za 3 vožnje mesečno da dam preko 40k, ne odgovara mi. Ne odgovara mi ni sa aspekta bezbednosti, do sada su u mojoj zgradi ukradene bicikle od 500 do 2000e i da nikada nisu pronađene a ja da se stresiram oko toga u svojih 40+ godina, ne treba mi. 🙂

Inače, da li si razmišljao da ne bude MTB, nego Touring.
Biće udobnija, a i možeš po gradu svašta završiti mimo auta, gradskog prevoza i sl..

MTB ergonomija nije baš za grad, ili park u tvom slučaju.
Ne bih touring, ružno mi to, poslove završavam automobilom ili pešaka pošto živim u centru, bicikl mi treba samo po nekad da odem do Niške banje ili Čaira/Bubnja sa klincem.

ne treba mi da se spuštam niz stepenište ili za neki ludi off-road a cena mi je bitna. Video sam da prva dva imaju Shimano menjače a ovaj xplorer neke sunrise. Svaki savet dobrodošao, polovan bicikl ne bih kupovao.
Bicikli koje su naveo su bicikli za klince od 15godina a ne za odrasle.

Ako ti je cena bitna, kupi polovan jer ovi što si naveo kao polovni ne vrede ni 50€...
Eto tolika je razlika.

Sve izgledaju super i verovatno bih bez razmišljanja uzeo da mi treba za svaki dan, ovako, za 3 vožnje mesečno da dam preko 40k, ne odgovara mi. Ne odgovara mi ni sa aspekta bezbednosti, do sada su u mojoj zgradi ukradene bicikle od 500 do 2000e i da nikada nisu pronađene a ja da se stresiram oko toga u svojih 40+ godina, ne treba mi. 🙂

Ne bih touring, ružno mi to, poslove završavam automobilom ili pešaka pošto živim u centru, bicikl mi treba samo po nekad da odem do Niške banje ili Čaira/Bubnja sa klincem.
Pa od krađe u zgradi nijedan bajs ti neće biti zaštićen. Čak lopov pre može da se zaleti na bajs koji je nov, jer čist bicikl, u raznim bojama i sa novim nalepnicama prosto privlači pažnju. A na kraju, i nije neka razlika ako ti ukradu nov bajs od 33k din, ili nekoliko hiljada din. skuplji polovan.

Bitnija ti je veličina rama (u ovom slučaju XL) nego točkova, pa pogledaj i neke XL sa 27.5'' točkovima.
Sve ispod ovog je baš bacanje novca, a i ovaj je dosta slabiji od onih polovnih koje sam naveo - https://www.decathlon.rs/p/342673-263826-brdski-bicikl-touring-expl-50-tamno-sivi.html

Imaš i ovaj 29'' na navodnom sniženju, samo ne vidim da bilo gde piše veličina rama, verovatno je neki mali ram u pitanju - https://ananas.rs/proizvod/capriolo-bicikl-lc-9-1-924542-19-zeleno-crveni/2642595

Nećeš verovati, ostavili su neki šljašteći narandžasto beli Capriolo na prvom spratu a ukrali neki besni Scott sa četvrtog, tako da su i lopovi počeli da biraju.
Ne mogu da naručujem polovan, da stigne izgreban ili oštećen od strane kurirske službe pa onda oni kažu takav je bio, pošiljalac kaže,ne nije bio takav i na kraju se samo nerviram bespotrebno.
Da li je ovaj ok?

Sve ti je to manje više isto, pa uzmi koji ti se najviše sviđa.
Ram veličine 21-22", tockove po izboru.

Uzeo Road Cruiser Plus 47-622. Conti su nešto lakše ali su tanke kao balon i kao da nikakvu zaštitu od bušenja nemaju.

Prilozi

• IMG_20260405_083929.jpg
    IMG_20260405_083929.jpg
    483.5 KB · Pregleda: 72
Bas si super naslonio lanac na prekrivac za kauc.

Nigde lanac nije dokacio prekrivac. Bas je super naslonjen je dole na pedalu.

Mišljenja o Decathlon bravama / zaštiti za bicikl?
Ako ne oni, da li imate nekog drugog favorita?

Mislim da sam jednom već pitao, ali ne uspevam da nadjem. Kako održavate kacige?

Ja izvadim onaj uložak, što ide na čičak na desetak pozicija i operem u mašini, ali upravo shvatih da su one trake na kojima stoji kopča počele da smrduckaju. Te trake ne vidim kako se skidaju. Kapiram da joj ne smeta da je celu potopim u vodu, sa nekim deterdžentom?🤔

operem celu kacigu u kadi 🙂 ostavim da malo odstoji u vodi

Mišljenja o Decathlon bravama / zaštiti za bicikl?
Ako ne oni, da li imate nekog drugog favorita?
Za koju namenu?
Ja imam debelu sajlu, ali je teska i prestao sam da je nosim. Sada imam bas tanku sajlu i bravu koja ide na disk.
To je dovoljno da ne moze da mi uzme tocak ili bajs bez tocka, uvek vezem i ram i tocak zajedno. Za zadnji mu treba 20 sekundi vise da skida pa se nadam da bi odustao od kradje.
Naravno, ta sajla se sece bilo kojim klestima, ali i dalje ne moze da se odveze zbog brave na disku pa bi morao da ga nosi dok ga ja jurim.
Za toliko se usudim da otrcim do javnog toaleta na adi. Ostavljanje ispred radnje dok kupujem ne bih pokusavao. Mozda kafic ili restoran sa direktnim pogledom na bajs. Mozda neka radnja sa izlogom koji gleda na bajs...
Ako je za ostavljanje preko dana za opsao ili preko noci oko kuce/stana... to je skroz nebitno, ostetice te neko na neki nacin kad tad.
Cak i ostavljanje na sat vremena je glupo jer, i ako ti ne ukradu, i dalje neko moze da ga osteti ili uzme nesto sa njega, pogotovo u vecernjim satima. Ima raznih budala po ulicama.

Mislim da sam jednom već pitao, ali ne uspevam da nadjem. Kako održavate kacige?

Ja izvadim onaj uložak, što ide na čičak na desetak pozicija i operem u mašini, ali upravo shvatih da su one trake na kojima stoji kopča počele da smrduckaju. Te trake ne vidim kako se skidaju. Kapiram da joj ne smeta da je celu potopim u vodu, sa nekim deterdžentom?🤔
Kad ja izađem ispod tuša, kaciga ide pod tuš cela. Ubacim kopče unutra i tuširam 30-60 sekundi. Ne vadim nikakve čičke (to sam radio na prvoj, pa se raspalo nakon par meseci). Uglavnom ne koristim deterdžent, ali tebi će verovatno trebati jer je već počelo da se oseća.

Za koju namenu?
Ja imam debelu sajlu, ali je teska i prestao sam da je nosim. Sada imam bas tanku sajlu i bravu koja ide na disk.
To je dovoljno da ne moze da mi uzme tocak ili bajs bez tocka, uvek vezem i ram i tocak zajedno. Za zadnji mu treba 20 sekundi vise da skida pa se nadam da bi odustao od kradje.
Naravno, ta sajla se sece bilo kojim klestima, ali i dalje ne moze da se odveze zbog brave na disku pa bi morao da ga nosi dok ga ja jurim.
Za toliko se usudim da otrcim do javnog toaleta na adi. Ostavljanje ispred radnje dok kupujem ne bih pokusavao. Mozda kafic ili restoran sa direktnim pogledom na bajs. Mozda neka radnja sa izlogom koji gleda na bajs...
Ako je za ostavljanje preko dana za opsao ili preko noci oko kuce/stana... to je skroz nebitno, ostetice te neko na neki nacin kad tad.
Cak i ostavljanje na sat vremena je glupo jer, i ako ti ne ukradu, i dalje neko moze da ga osteti ili uzme nesto sa njega, pogotovo u vecernjim satima. Ima raznih budala po ulicama.
Nisam planirao da ga ostavljam celu noć, nego npr. na 2-3h ispred sportskog centra, ili tržnog centra (oni obično imaju i parking za bajseve), ispred nekog kafića ili slično.
Gledao sam Abus Facilo juče, to je neka U-brava, a pored nje dolazi i sajla kao mala dodatna zaštita ja mislim.

sto skuplja brava tj teza za obiti to je manja sansa da ce neko ukrasti tvoj bicikl pored drugih. sve moze da se obije, samo je pitanje vremena. sto duze to je veca sansa da te uhvate. nigde ga ne vezuj negde da je jedini bicikl i da nije neka ulicica, mracna

obicno se gleda da brava bude u vrednosti 10% vrednosti bicikla (sto skuplje, tj kvalitetnije to bolje)

ovo je onako, ok (ne znam kakav je bicikl u pitanju)

ako je bicikl skup, nesto ovako, ne bih stedeo 🙂
inace najbolje je ne ostavljati bicikl nigde 🙂

ako vezujes, vezuj za one parkinge za bajseve gde su debele sipke ubetonirane, ne ono za tocak sto se usrafi u asfalt

Poslednja izmena:
Ja zbog straha da bi mi neko ukrao ne stavljam u suteren ispred ulaza za podrum. I ako pre toga mora da se otkljucaju jedna vrata sa resetkama. Nosim ga na 4. sprat pa u stan. Mada tu gde bih ga ostavio ne bi se ni video (bio bi ispod stepenika) kada neko udje u zgradu. Pa sam mozda razmisljao da kupim ovako nesto samo da vidim da li imam za nesto da ga vezem.

kada pogledas neki video od lock picking lawyer, bude ti jasno 🙂

Znaci da ne ostavljam dole vec opet nosenje u stan.

sto skuplja brava tj teza za obiti to je manja sansa da ce neko ukrasti tvoj bicikl pored drugih. sve moze da se obije, samo je pitanje vremena. sto duze to je veca sansa da te uhvate. nigde ga ne vezuj negde da je jedini bicikl i da nije neka ulicica, mracna

obicno se gleda da brava bude u vrednosti 10% vrednosti bicikla (sto skuplje, tj kvalitetnije to bolje)

ovo je onako, ok (ne znam kakav je bicikl u pitanju)

ako je bicikl skup, nesto ovako, ne bih stedeo 🙂
inace najbolje je ne ostavljati bicikl nigde 🙂

ako vezujes, vezuj za one parkinge za bajseve gde su debele sipke ubetonirane, ne ono za tocak sto se usrafi u asfalt
KTM bajs neki imam, 270e placen polovan pre par godina.
Video sam da Abus ima i te pristupačnije lance, samo da još odlučim da li je bolje uzeti to ili njihov Facilo U-lock.

U lock je jedino malo teze pronaci mesto za zakljucavanje, lanac nekako lakse mozes zavezati za razlicite stubove. plus lanac uhvati i ram i tocak. vidjao sam zakljucane bicikle bez tockova 🙂

pre bih uzeo neku njihovu Granit U-Lock

U lock je jedino malo teze pronaci mesto za zakljucavanje, lanac nekako lakse mozes zavezati za razlicite stubove. plus lanac uhvati i ram i tocak. vidjao sam zakljucane bicikle bez tockova 🙂

pre bih uzeo neku njihovu Granit U-Lock

To zapravo i jeste stvar koja me odvraća od U-brave, jer ne znam da li ću uvek imati gde da ga ostavim...

I sad kada gledam ovaj video moze svako ko ima ovakav alat i ko je izverziran da skine bravu. Opet mora da mi bicikl bude na vidiku.

Nazad
Vrh Dno