Nisi video ekrane windows laptopova u tom cenovnom rangu?
😀
Ništa od navedenog ne sprečava konkurente da naprave dobar proizvod. Valve je pokazao da sa standardnim proizvodom može da se napravi, možda ne revolucija, ali značajan poremećaj tržišta. To što MS, Asus i Lenovo ne mogu 4 godine da naprave krštenu alternativu, već se oslanjaju na sirovu snagu govori samo o njima. Workstation je drugi segment gde se prozivodi prave prema kupcima i njihovim potrebama, tu se ne koriste grafike nasvirane na 800W, već sa razumnim specifikacijama, iako su čipovi isti. Znači da može, samo treba hteti.
Apple je svoje proizvode zalemio da bi imao bolje performanse, to zaista jeste kompromis između mogućnosti za nadogradnju i slobode izbora komponenti sa jedne, i bržeg sistema sa druge. Uradio je i AMD nešto slično sa Strix Pointom - to što izabereš od RAM-a prilikom kupovine, to ti je. Dok su Lenovo, Dell prodavali laptopove sa standardnim procesorima sa zalemnjenih 8GB memorije i bez dodatnog slota, jer im se može. Možda si kupio spor računar, ali bar će postati neupotrebljiv za godinu, dve. Tek kad je Framework malo uzdrmao tržište krenuli su kao da nude modele sa više opcija za konfigurisanje i održavanje, setili su se da su i oni to nekad radili (imam HP i Acer od pre 15 godina, znam da može)
To što je PC fragmentiram ne znači da Acer treba da koristi 16 različitih wifi karti za svoje modele, već da može da izabere šta im odgovara. Oni jedno, HP drugo, Lenovo treće... i da se fokusiraju na svoje i svrhu tih računara Ne kupujem ja PC da bih ga imao, već jer mi treba da nešto radim. Ko je odgovoran za to što BIOS/firmware možeš da ažuriraš samo preko .exe fajla na IdeaPad-u, a na Thinkpadu i preko fwupd-a? A tek ovo:
I posle se neko pita zašto ljudi kupuju Apple. Zatvoren sistem koji ti nudi više opcija i slobode nego "otvoreni", nije više ni skuplji, a uz to još i radi. Windows 11 laptop u korporativnom okruženju i podrazumevano su uključene MSN gluposti, da mogu da čitam o ženama u severnokoresjkoj vojsci ili poznatima starijim od 30 koji i dalje izgledaju kao tinejdžeri. Nije preterivanje, već lično iskustvo. I pitam se ko je tu luđi - MS što nudi to u Enterprise verziji OS-a, korporacija koja nije to onemogućila ili zaposleni koji to ima aktivirano i selektovana interesovanja za prikaz. Dok im polako Appe
uzima i to tržište, mada kažu ljudi da nije toliko dobro iskustvo još uvek.