Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
MacBook-Neo-_1.webp

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju​

Jedan od direktora kompanije Asus, S.Y. Hsu izjavio je da jeftini Apple MacBook Neo primorava čitav PC ekosistem da odgovori, ali je istovremeno upozorio da kriza sa memorijom gura cene laptopova nagore i da bi to moglo trajati sve do 2027. godine

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/macbook-neo-za-599-dolara-je-sok-za-celu-pc-industriju/

Slabo sok za Kineze, kad imaju da uzmu pre-order Panther Lake 358H ThinkBook 14-ice sa LPCAMM2 memorijom

32GB RAM-a B390 graficka za ~879.50 eur pre-order, ...

Macbook NEO za ~718.8 eur je dead on arrival za Kinesko trziste, ...

Ovo je DOA za sve ekonomije koje ne mogu svake godine da menjaju laptop. Svi recenzeti (osim iJustine, koja ionake ne zna šta radi) su jako brzo udarili u limit od 8GB. Da je 300, čak i ja ne bih imao zamerki, ali ovako pre bih uzeo Celeron i 16GB RAM-a nego ovo. Nažalost, nakon godina imanja vraćamo se u vreme manjka RAM-a kada sistem totalno uspori a ovde još drnda SSD, koji se ne može zameniti.

Macbook Air M1 je izasao pre skoro 6 godina i mnogi ga i dalje koriste i laptop radi za sve pare, iako ima 8gb rama i "trosi" ssd...Neo ima bolji single core, tako da je verovatno vise snappy od M1...mnogi ce Air M1 koristiti godinama, tako da je i Neo masina koju ce ljudi koristiti 10 godina, radice posao za bilo sta sto nije zahtevno, a i moci ce po koju malo zahtevniju aplikaciju da pokrenu i koriste.

Apple trenutno ima Mac Mini M4 i Macbook Neo i oba racunara su verovatno najbolja u svojoj klasi.

Slabo sok za Kineze, kad imaju da uzmu pre-order Panther Lake 358H ThinkBook 14-ice sa LPCAMM2 memorijom

Delulu na max, dva razlicita uredjaja i ciljano trziste. NEO ce Kinezi da jedu samo tako, sto i treba, jer drugacije cene nece pasti.

@jorgovan .. možda tako jednostavno neće biti. Chromebook i dalje ima značajnu prednost:

A jeste istina da je Neo kao stvoren za jednostavnije zadatke, kao što su škola ili kancelarija..

Poslednja izmena:
Iskreno mislim da ce pokidati sa prodajom ovog modela. Iako mu zameraju 8gb memorije, onoj ciljanoj grupi kojoj je laptop namenjen ce biti sasvim dovoljno. Kad ubacimo u pricu mac os koji radi samo sa njihovim hardverom bice jako dobro optimizovan.

To da li je dobra kupovina ili ne vise zavisi od kupca.
Das nekom kupcu koji se nerazume mnogo Macbook i Thinkbook u ruke, kada vidi izradu Macbook-a, bolji ekran, kada vidi koliko je snappy MacOS i da u par klikova moze da osposobi laptop(za razliku od Win laptopa, gde mora sam da instalira sistem, ili ako mu neko instalira, sam pocetni proces malo smara na WIn-u)....to ispadne da je Macbook bolji izbor...ok, mozda taj Thinkbook na papiru ima bolje performanse, ali Macbook je bolje zaokruzen laptop.
Opet naravno, sve zavisi koja bi namena bila tom laptopu, ali Neo je napravljen da bude koriscen za laganiju upotrebu, a opet da to iskustvo Macbooka ipak bude tu 😀

Win laptopa, gde mora sam da instalira sistem, ili ako mu neko instalira, sam pocetni proces malo smara na WIn-u)..
Koji sistem da se instal na win laptopu? Linux? 😉 Moze li na ovom apple neo da se stavi neki linux?

Ljudi zaboravljaju da nije isto Windows, MacOS i Linux distroi na 8GB memorije, nego cisto da se pljune.

Licno meni ovo ne treba ali u odnosu na Chromebook ce sigurno imati bolju podrsku
Internet ne pita da koji je OS. Već sada sistem koristi swap, sledeće godine SSD će imati 50% healtha. A SSD, naravno, ne može da se menja.

ali sam kao i uvek zahvalan i pun podrske za Apple korisnike sto subvencionisu nas ostale xD,

Kako?

1773247617702.png

Ima doduše i bolje konfigurisanih Dell mašina za manje pare, ali to su oni klasični najjeftiniji PC laptopovi, sa 15" ekranima koji ti posle mesec dana upotrebe nabace dioptriju.

Što baš kinezi?
Pa nije ni pravljen za kupce izvan Amerike... Da je ciljano tržište izvan SAD, ne bi u Evropi bio 700 EUR.

Poslednja izmena:
@jorgovan .. možda tako jednostavno neće biti. Chromebook i dalje ima značajnu prednost:

A jeste istina da je Neo kao stvoren za jednostavnije zadatke, kao što su škola ili kancelarija..
Nece biti ni jednostavno ni brzo, ali ce se dogoditi, bas kao sto su potpuno preuzeli trziste telefona u US. Ovo je sledeca stanica.

Naravno, trebace barem 10 godina.

Internet ne pita da koji je OS. Već sada sistem koristi swap, sledeće godine SSD će imati 50% healtha. A SSD, naravno, ne može da se menja.
Ne lupetaj.
Koristim mac mini M2 već oko 3+ godine, non-stop korisiti swap iako imam 16GB RAM-a (otvaram ogromne fajlove, dosta procesa radi u pozadini,...), SSD od 256GB je na 100% health-a, a na 97% indicator life.

Prvi su do nedavno uzimali skupe proizvodne procese, i direktno subvencionisali TSMC firmu, kao i sve firme povezane sa proizvodnjom poluprovodnika

Svaki komad tehnike koji je izasao iz TSMC, Foxcon fabrika kao i fabrika za obradu metala, i svih drugih fabrika koje proizvode slicne komponente je do sad stizao ranije jeftiniji, i ispeglaniji celoj planeti, zato sto je Apple uletao i kupovao beta test proizvodnju i velike kolicine generalno.

A jedini razlog zasto je Apple do nedavno imao mogucnost da to radi, da ulece ranije da pomaze fabrikama da ispeglaju svoje stvari je podrska Apple kupaca xD

Svaki clan Apple ekosistema je skriveni humanitarni powerhouse koji gura hardwerski deo progresa covecanstva bez da je svestan toga, Steve Jobs je originalni old school Hardware Messiah

Kazem do nedavno, zato sto su od prosle godine Nvidia i AI preuzeli stafetu, ali Apple je jos uvek na bliskom drugom mestu*

Poslednja izmena:
Ne lupetaj.
Koristim mac mini M2 već oko 3+ godine, non-stop korisiti swap iako imam 16GB RAM-a (otvaram ogromne fajlove, dosta procesa radi u pozadini,...), SSD od 256GB je na 100% health-a, a na 97% indicator life.
Da barem imaš 8GB, pa da poredimo, al gospodin 16GB. Em će ljudi koji prelaze da instaliraju Chrome, em će da drže 50 tabova otvorenih, em koju aplikaciju em je health SSD-a jasno definisan, i broj upisa i svega, ali evo, ti imaš izuzetan Apple SSD, koji je bolji od svakog drugog SSD-a.

Nece biti ni jednostavno ni brzo, ali ce se dogoditi, bas kao sto su potpuno preuzeli trziste telefona u US. Ovo je sledeca stanica.

Naravno, trebace barem 10 godina.
Ne znam. Nije (meni) ni bitno šta se tamo dešava.
Podsetio me tvoj post na taj članak koji sam pročitao nedavno.

A doduše.. ima da sam i ja isto pomislio.
Stvarno izgleda da je Apple ciljao na taj deo tržišta.

Videćemo.
Lako im je bilo da se ustoliče sa iPhone u Americi.
Prvi su bili, telefone prodaju na rate preko operatera, a sem Samsung-a, praktično da konkurenciju nemaju.

Google je sa Chromebook u učionicama već deset godina.
Sada se orijentisao i na enterprise segment tržišta.
Gemini je već u vrhu, čini mi se. A tek imaju planove za budućnost.

Ne deluje meni Apple tako moćno.
Vidim da se sve više žale na to kako više nije tako inovativan.
Što ništa ne mora značiti. Imaju oni načina da prežive.
Nego.. ne deluju mi kao neko ko će "okrenuti svet naglavačke".

Meni izgleda kao da danas jure konkurenciju i pokušavaju da uzmu "deo kolača" koji drugi već dele.

Ključna stvar koja se izostavlja je sam čip. Može on više od onoga što većina ovde želi da vidi.
Čip ne može da se poredi direktno ni sa čim drugim upravo zbog UMA (Unificirana memorijska arhitektura).

U tradicionalnom x86 sistemu, isti podatak često mora postojati dvaput: jednom u sistemskom RAM-u za CPU, a drugi put u VRAM-u za diskretnu ili integrisanu grafiku. Ovo kopiranje je skupo u smislu energije i latencije. U UMA, ova duplikacija je eliminisana, što štedi energiju (smanjenjem prenosa podataka) i omogućava fleksibilno korišćenje resursa. Ako GPU ima intenzivno radno opterećenje, može dinamički alocirati veći deo celokupnog memorijskog bazena.

Zbog toga se često navodi da 16 GB unificirane memorije može pružiti performanse ekvivalentne 32 GB konvencionalne memorije, jer nema neiskorišćenog, rigidno podeljenog prostora.

A evo primera šta sve može da pokrene i kako radi:

Da barem imaš 8GB, pa da poredimo, al gospodin 16GB. Em će ljudi koji prelaze da instaliraju Chrome, em će da drže 50 tabova otvorenih, em koju aplikaciju em je health SSD-a jasno definisan, i broj upisa i svega, ali evo, ti imaš izuzetan Apple SSD, koji je bolji od svakog drugog SSD-a.
Pogledaj upis...45TB.

Prilozi

• Screenshot 2026-03-11 at 18.52.56.png
    Screenshot 2026-03-11 at 18.52.56.png
    243.3 KB · Pregleda: 99
  • Screenshot 2026-03-11 at 18.42.09.png
    Screenshot 2026-03-11 at 18.42.09.png
    319.3 KB · Pregleda: 90
Koliko je SSD-ova crklo na MBA M1 8GB? Nisam primetio neku pomamu oko toga na Redit-u i sl... Već ispričana priča.

Prvi su do nedavno uzimali skupe proizvodne procese, i direktno subvencionisali TSMC firmu, kao i sve firme povezane sa proizvodnjom poluprovodnika

Svaki komad tehnike koji je izasao iz TSMC, Foxcon fabrika kao i fabrika za obradu metala, i svih drugih fabrika koje proizvode slicne komponente je do sad stizao ranije jeftiniji, i ispeglaniji celoj planeti, zato sto je Apple uletao i kupovao beta test proizvodnju i velike kolicine generalno.

A jedini razlog zasto je Apple do nedavno imao mogucnost da to radi, da ulece ranije da pomaze fabrikama da ispeglaju svoje stvari je podrska Apple kupaca xD

Svaki clan Apple ekosistema je skriveni humanitarni powerhouse koji gura hardwerski deo progresa covecanstva bez da je svestan toga, Steve Jobs je originalni old school Hardware Messiah

Kazem do nedavno, zato sto su od prosle godine Nvidia i AI preuzeli stafetu, ali Apple je jos uvek na bliskom drugom mestu*

Zanimljivo...

Nije u Evropi 700 eur nego 550-560 eur, kad se oduzme porez/VAT

Jok nije, Kinezi su ludi za Apple stvarima, najvece trziste na svetu, ...

Teorija zasnovana na pogrešnim premisama lako pada u vodu.

USA je najveće tržište za Apple odakle dolazi skoro 50% prometa (skoro 3x više nego iz kine), nakon toga Evropa, pa skoro duplo manje od toga Kina... Tako da, to što se eventualno MacBook neće prodavati u Kini nije previše bitno. Prodavaće se (loše) nešto drugo.

Zato sam i pitao, otkuda se sada odjednom spominje Kina u temi o Apple-u...

Poslednja izmena:
Taj drajv može da izdrži 150TB upisa, već bi imao preko 100 da imaš 8GB RAM-a, nemoj posle da se iznenadiš.
Da imam 8gb ne bih ga sigurno koristio onako kao što ga koristim, pa i ne bi imao toliko upisa.
Neka i ima 150TB upisa (a ima 150-300TB upisa, a i to je procena), to je još oko 6 godina upotrebe, pri čemu ga sigurno neću koristiti do 2032., do tada će uveliko da radi neki M6, M7 ili A21, A22, ako Apple promeni taktiku sa čipletima u narednim godinama.
Poenta je da je tvoj komentar besmislen.

Pitanje za Apple pljuc kolege: da li neko od vas aktivno koristi neki M-uređaj, neki Air, Macbook, Macbook pro, mini pa da ima tako loša iskustva?
Ili po inerciji daj da hejtujemo sve što pravi Apple zato što je to mrski mu Apple.

Nazad
Vrh Dno