Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Ja razmatram 256GB model, što mu dođe, šta, 210-220GB kad sistem zauzme svoje. Sve zavisi od potreba. Ciljna grupa za Neo ima sve na GDrive i iCloud, a sve filmove i "kontekt" konzumiraju isključivo preko mreža i striming servisa. Ne kažem da je 256GB generalno dovoljno za život, ali ogromna je razlika u tome kako mi matorani posmatramo celo polje, i kako ga doživljavaju mlađe generacije.

Dobar deo njih samo i ima telefon jer je to sve što im treba, što je meni suludo, a opet jedini svet i realnost koji oni znaju.

Nije sistem baš samo 30GB 🙂 Uglavnom, meni je sve na NAS-u, OneDrive-u, Deeszer, Netflix/HBO, a SSD zvrji prazan... Ne toliko zbog štednje na prostoru nego pošto imam više mašina, pa da sve mogu da pristupe istim fajlovima.

Jedino mi na MacBook Pro prija tih 2TB (mislim to je base, bio bih OK i sa 1TB), pošto ima brz SSD, a AI modeli vole da swap-uju. Mada, teško da će neko da vozi AI na Neo sa 8GB 🙂

Ja imam mini 16/256 i nemam problema sa prostorom…doduše, sve osim softvera mi je na NAS-u i HUB-u, pa mi od 256gb prazno zvrji oko pola.

Ciljna grupa za Neo ima sve na GDrive i iCloud, a sve filmove i "kontekt" konzumiraju isključivo preko mreža i striming servisa.
Sve sve, ali ko će normalan da gleda serije/filmove sa striming servisa (ne odnosi se na YouTube i slično) na ovom displeju od 13":

20260331-070355.jpg

Neo ciljna grupa su studenti, mladi, prosečni korisnici koji ne igraju igrice već im je laptop potreban za svakodnevno korišćenje. Jednom rečju pristupačan uređaj za uvođenje u apple "ekosistem" 🙂

Poslednja izmena:
Nisi video ekrane windows laptopova u tom cenovnom rangu? 😀

PC laptop je kompromis između više strana.

Da bi Windows laptop bio "inovativan" kao MacBook, moraju se poklopiti interesi najmanje tri giganta (koje svi dobro znamo) a koji često imaju različite prioritete:
Intel/AMD - Žele da prodaju procesore koji troše više struje da bi pokazali sirovu snagu.
Microsoft: Mora da napravi sistem koji radi na milion različitih konfiguracija (što ubija optimizaciju).
Proizvođač (Dell, HP, Lenovo...): Oni samo sklapaju delove i pokušavaju da uštede na hlađenju ili ekranu da bi ostali profitabilni.

PC svet ne kasni zato što su inženjeri u Intelu ili Dellu "gluplji", već zato što je njihov poslovni model fragmentisan. Apple je jedna firma, jedan uvezani mozak; PC je fragmentisani ekosistem, a takvi sistemi retko prave revolucije.
Ništa od navedenog ne sprečava konkurente da naprave dobar proizvod. Valve je pokazao da sa standardnim proizvodom može da se napravi, možda ne revolucija, ali značajan poremećaj tržišta. To što MS, Asus i Lenovo ne mogu 4 godine da naprave krštenu alternativu, već se oslanjaju na sirovu snagu govori samo o njima. Workstation je drugi segment gde se prozivodi prave prema kupcima i njihovim potrebama, tu se ne koriste grafike nasvirane na 800W, već sa razumnim specifikacijama, iako su čipovi isti. Znači da može, samo treba hteti.

Apple je svoje proizvode zalemio da bi imao bolje performanse, to zaista jeste kompromis između mogućnosti za nadogradnju i slobode izbora komponenti sa jedne, i bržeg sistema sa druge. Uradio je i AMD nešto slično sa Strix Pointom - to što izabereš od RAM-a prilikom kupovine, to ti je. Dok su Lenovo, Dell prodavali laptopove sa standardnim procesorima sa zalemnjenih 8GB memorije i bez dodatnog slota, jer im se može. Možda si kupio spor računar, ali bar će postati neupotrebljiv za godinu, dve. Tek kad je Framework malo uzdrmao tržište krenuli su kao da nude modele sa više opcija za konfigurisanje i održavanje, setili su se da su i oni to nekad radili (imam HP i Acer od pre 15 godina, znam da može)

To što je PC fragmentiram ne znači da Acer treba da koristi 16 različitih wifi karti za svoje modele, već da može da izabere šta im odgovara. Oni jedno, HP drugo, Lenovo treće... i da se fokusiraju na svoje i svrhu tih računara Ne kupujem ja PC da bih ga imao, već jer mi treba da nešto radim. Ko je odgovoran za to što BIOS/firmware možeš da ažuriraš samo preko .exe fajla na IdeaPad-u, a na Thinkpadu i preko fwupd-a? A tek ovo:
Bug notice (Linux shutdown):

When using Linux, the operating system shuts down completely, but the laptop firmware does not receive the shutdown signal and therefore remains switched on. There is currently no solution available (this may be possible in the future via firmware updates, but there is no guarantee due to Intel's lack of cooperation). As a temporary workaround, Hibernate can be used, which does shut down the laptop completely.
I posle se neko pita zašto ljudi kupuju Apple. Zatvoren sistem koji ti nudi više opcija i slobode nego "otvoreni", nije više ni skuplji, a uz to još i radi. Windows 11 laptop u korporativnom okruženju i podrazumevano su uključene MSN gluposti, da mogu da čitam o ženama u severnokoresjkoj vojsci ili poznatima starijim od 30 koji i dalje izgledaju kao tinejdžeri. Nije preterivanje, već lično iskustvo. I pitam se ko je tu luđi - MS što nudi to u Enterprise verziji OS-a, korporacija koja nije to onemogućila ili zaposleni koji to ima aktivirano i selektovana interesovanja za prikaz. Dok im polako Appe uzima i to tržište, mada kažu ljudi da nije toliko dobro iskustvo još uvek.

Nisi video ekrane windows laptopova u tom cenovnom rangu? 😀

Ništa od navedenog ne sprečava konkurente da naprave dobar proizvod. Valve je pokazao da sa standardnim proizvodom može da se napravi, možda ne revolucija, ali značajan poremećaj tržišta. To što MS, Asus i Lenovo ne mogu 4 godine da naprave krštenu alternativu, već se oslanjaju na sirovu snagu govori samo o njima. Workstation je drugi segment gde se prozivodi prave prema kupcima i njihovim potrebama, tu se ne koriste grafike nasvirane na 800W, već sa razumnim specifikacijama, iako su čipovi isti. Znači da može, samo treba hteti.

Apple je svoje proizvode zalemio da bi imao bolje performanse, to zaista jeste kompromis između mogućnosti za nadogradnju i slobode izbora komponenti sa jedne, i bržeg sistema sa druge. Uradio je i AMD nešto slično sa Strix Pointom - to što izabereš od RAM-a prilikom kupovine, to ti je. Dok su Lenovo, Dell prodavali laptopove sa standardnim procesorima sa zalemnjenih 8GB memorije i bez dodatnog slota, jer im se može. Možda si kupio spor računar, ali bar će postati neupotrebljiv za godinu, dve. Tek kad je Framework malo uzdrmao tržište krenuli su kao da nude modele sa više opcija za konfigurisanje i održavanje, setili su se da su i oni to nekad radili (imam HP i Acer od pre 15 godina, znam da može)

To što je PC fragmentiram ne znači da Acer treba da koristi 16 različitih wifi karti za svoje modele, već da može da izabere šta im odgovara. Oni jedno, HP drugo, Lenovo treće... i da se fokusiraju na svoje i svrhu tih računara Ne kupujem ja PC da bih ga imao, već jer mi treba da nešto radim. Ko je odgovoran za to što BIOS/firmware možeš da ažuriraš samo preko .exe fajla na IdeaPad-u, a na Thinkpadu i preko fwupd-a? A tek ovo:

I posle se neko pita zašto ljudi kupuju Apple. Zatvoren sistem koji ti nudi više opcija i slobode nego "otvoreni", nije više ni skuplji, a uz to još i radi. Windows 11 laptop u korporativnom okruženju i podrazumevano su uključene MSN gluposti, da mogu da čitam o ženama u severnokoresjkoj vojsci ili poznatima starijim od 30 koji i dalje izgledaju kao tinejdžeri. Nije preterivanje, već lično iskustvo. I pitam se ko je tu luđi - MS što nudi to u Enterprise verziji OS-a, korporacija koja nije to onemogućila ili zaposleni koji to ima aktivirano i selektovana interesovanja za prikaz. Dok im polako Appe uzima i to tržište, mada kažu ljudi da nije toliko dobro iskustvo još uvek.
Sve si u pravu, ali je neko (čitaj: management) u tim kompanijama odlučio da tako radi i to je to.
Mene nešto ne potresa što su entry level PC laptopovi takvi kakvi su, imam jedan Lenovo krš poslovni koji koristim, ne toliko frekventno i to mi je, odvratan je u svakom pogledu, ali radi sa Win 10 kako treba, za sada, pa se ne žalim mnogo (a i džaba mi da se žalim, drugi neću dobiti).
Kod kuće koristim macOS, nije to više onaj OSX na koji sam navikao, ali radi besprekorno i on, pa mi ne smeta nimalo.
Videćemo da li će Neo uzdrmati PC tržište i naterati PC proizvoðače da počnu da prave kvalitetnije mašine u tom segmentu tržišta.

Moj junior sve gleda na iPhone 16e.
Da, samo što taj uređaj staje u džep i ima bolji OLED displej i možeš u svakom trenutku da vidiš šta radiš jer ima osvetljenu "tastaturu" 🙂

U USA bukvalno za par stotina $ može da se kupi TV od 55+" sa sve Dolby Vision, Dolby Atmos i ostalim sertifikatima, kakvi crni striming servisi na 13"...

sto si se toliko uvredio brate moj? pa nisi ti apple
mislim voleo bih da ti ispricam...

aj bicu kratak, glavna masina mi je
256gb rama
threadripper pro
4x gpu + 1x gpu
4tb 990pro x2
6x exos
i jos stosta od PCI / usb uredjaja.

ja lepo pricam kao neko ko ima - prilicno - iskustva. tebi se ne dopada to sto sam napisao. 🤷‍♂️ mislim ne znam sta da ti kazem. ne mora da ti se dopada...

i btw ta masina nije na windowsu. i da, imam oko sebe (sada dok ovo pisem) 3x imac 1x windows laptop 1x ipad 1x iphone
Mašina je brutalna, ali ti ne radi Shift na tastaturi? 😁

Pitanje za Apple pljuc kolege: da li neko od vas aktivno koristi neki M-uređaj, neki Air, Macbook, Macbook pro, mini pa da ima tako loša iskustva?
Ili po inerciji daj da hejtujemo sve što pravi Apple zato što je to mrski mu Apple.
Ja. Firma me skinula sa napucanog thinkpada i naterala da predjem na macbook pro m1 16' 32Gb 1TB. 5 godina i svakim danom ga sve vise mrzim. Imao sam lose misljenje o apple zajednici i pre, ali posle trazenja pomoci kao pocetnik po forumima ili redditu, bolje da ne pricam vise nista, banovace me ovde. Doduse, poceo sam da kupujem AAPL. Onakvih sledbenika nema nigde.

U USA bukvalno za par stotina $ može da se kupi TV od 55+" sa sve Dolby Vision, Dolby Atmos i ostalim sertifikatima, kakvi crni striming servisi na 13"...

Ne može da se unese u avion (USA) ili voz (EU), niti može u Starbaks.

Ja. Firma me skinula sa napucanog thinkpada i naterala da predjem na macbook pro m1 16' 32Gb 1TB. 5 godina i svakim danom ga sve vise mrzim. Imao sam lose misljenje o apple zajednici i pre, ali posle trazenja pomoci kao pocetnik po forumima ili redditu, bolje da ne pricam vise nista, banovace me ovde. Doduse, poceo sam da kupujem AAPL. Onakvih sledbenika nema nigde.

Nemoj da si toliko na kraj srca - radiš u dobroj firmi čim ti je kao službeni nabavila laptop od 4000+ eura.

5% popust na nemačkom Amazonu. Osnovni 663 evra, skuplji 777 evra - pa ako nekom familija dolazi za praznike....

Ne brini, vratice se... kao i uvek

Poslednja izmena:
M3 Air mi je primarna poslovna masina, ali ovih dana prckam i podesavam Gospodjin Neo.

Subjektivni osecaj je da je Neo dosta deblji. Valjda zbog ivica i odnosa debline ekrana i postolja.

Ima malo manje premijum feeling.

Medjutim, onda kad pipnem njen, sada vec nekadasnji, Windows plastikaner ...

Nesatašica može biti i veštačka. To je deo marketing strategije.
Sada, da li je to u pitanju ili ne, ne možemo znati.

Svakako je MacBook Neo odličan proizvod.
Uštinut tu i tamo, povoljnija cena, najpoznatiji logo u potrošačkoj elektronici.. i eto formule za uspešnu prodaju.

Poslednja izmena:
Nesatašica može biti i veštačka. To je deo marketing strategije.
Sada, da li je to u pitanju ili ne, ne možemo znati.
Nema marketing strategije.
Apple nije saopštio ovo, već dobavljači koji nabavljaju delove za Neo.

Konačne cifre ćemo saznati verovatno na WWDC 26.

Taiwan’s Yahoo Stock reported that supply chain sources confirmed Apple’s aggressive move to scale production, with major partners like Quanta, Hon Hai, and TSMC benefiting from the ramp.

Za 599 je top, lep, boje extra, izrada bolja od ovih win kanti 5x, ekran lepo osvetljen, sareni OS, i ono najbitnije otvara se 1 prstom bez da povuce donji deo. Isli su do svih detalja i ako se prodaje..

Nazad
Vrh Dno