Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Projekat podebljanja tavanske izolacije je zapocet jos pre par godina, al malo obaveze malo lenjost, pa je nekako ostao na cekanju. To ce biti ispravljeno vec u naredne 3-4 nedelje. Mineralna vuna 10cm je kupljena jos ohoho eno je sedi na tavanu 20 rolni, parna brana takodje sedi pored nje, paropropusna folija s njima karta saha 🤣 daske za "rostilj" su bile tu, al cekajuci OSB ploce utrosene u neke druge projekte pa zavrsile kao potpala za pravi rostilj. Znam, sram me bilo, al ispravicu to u navedenom roku 👍
I zamena jednih ulaznih vrata koja su trenutno drvena a trebala su i ona biti ALU, nego kao zbog "estetike"... jgb. Cu resim i to.

Dodatna klima imala bi smisla samo u trecoj spavacoj sobi, jedino je ona nepokrivena trenutno, a kupatilo ako bi nasao neko resenje nesto kao grejalica sa ventilatorom to bilo top. A da joj ne smeta vlaga kupatila pri tusiranju. Imam sad onu staru grejalicu iz `80-tih al nju nisam upalio ima 15 i vise godina. Postavljena vise kao relikvija proslog vremena dok je kupatilski radijator odradjivao posao. Tu imam struju, imam prekidac tamo gde je svetlo, samo zamenim. Ta neka nova grejalica imala bi svoj termostat i odrzavala bi temp u kupatilu. Onda su sve prostorije pokrivene.

Ovo sto navodim odnosilo bi se na prelazni period jesen-pocetak zime i recimo kraj zime-prolece tj "prelazni period, dok bi gas ostao primaran za zimske dane. Pod pretpostavkom da se projekat TP obustavi ili napusti.

Inace grejanje na klime prvi put koristim sad, mozda samo treba da se naviknem, al nekako mi nelagodno. Ceo zivot sam na radijatorskom. Nije buka problem, prakticno su bezsumne, nego to konstantno strujanje vazduha... ne znam kako da objasnim.

Debljanje spoljnje "zidne" izolacije mi je bas mucna tema, ne toliko zbog finansija nego zbog borbe s majstorima i samim radovima.
(10x13.5x3m)-(otvori 30m2 koje neki ne racunaju zbog unutrasnjih delova prozora) x 25-40€/m2... ne znam.

O tome se i radi, kad dodaš još klima one ukupno manje moraju da duvaju i onda nema promaje. Znam, jer sam ja na 90m2 imao dve klime koje su mogle do -5C da održavaju sve ali uz max rad i buku. Dodavanjem još klima postiglo se ujednačeno i manje duvanje kao i mirniji rad kompresora, testirano i na -17C koliko je bilo.
Tavan postavi to što imaš i tu si dobio mnogo jer sva toplota odlazi gore.
Ja sam na većim minusima ložio kotao na ugalj i imam radijatore isto, sad mi je mnogo bolje bez toga jer je temperatura ujednačena, sama se održava, nema pregrevanja kad se tek založi pa onda hladnije kad se zagasi itd. Ok to na gas nije toliko izraženo, ali ko god dođe kod mene ne može da veruje da se cela kuća ovako kvalitetno greje klimama. Može, ali svaka prostorija svoja klima kao i kod centralnog ili podnog.
TP je dobra stvar i sa njom možeš da postigneš i manju potrošnju nego na klime ali samo u slučaju podnog, na radijatore, još ako ih ne povećaš ima da bude skuplje. Solar ti je ok da te spasi velikih računa ali dugoročno oni će neto merenje da zamene sa neto obračunom pa će reset biti svakog meseca kako je već na zapadu, ovo će već važiti za nove prozjumere koji postave elektrane u 2027 (nama koji već imamo kao ostaje isto 10 godina ali ko to može da garantuje kod nas). Onda nema akumulacije preko leta za zimu i onda će morati neke baterije itd... Dakle velika investicija u TP se na duže staze možda neće isplatiti.

Pa to mi kazi 👍 najmanji problem da se "uozbiljim" na 1 dan i sredim to na tavanu kad vec imam 80-90% materijala i da investiram 50.000 u jos jednu klimu (ako bas zatreba i u 2 kom), resim ta ulazna vrata i gas koristim kao "tesku artiljeriju". Mada prosle zime pokazuju da je potreba za haubicama svega 15-30 dana zimskog perioda. Al treba biti spreman, neizvesna su vremena 😎👍

Leti te klime neka hlade, solari su tu kao podrska svega sto se racuna tice, pa nek ide dokle ide. A to da ce nam ostati isto... brzo se sve promeni, kako kome dune a sve po nasim nejakim ledjima 😉

Pozdrav svima.

Nemam mnogo iskustva sa toplotnim pumpama, a u fazi sam kada moram da razmisljam o kupovini iste. U svakom slucaju dobio sam ponudu za pumpu od Midea 9kW Split jer bi ta navodno bila vise nego dovoljno za moju kucu. Dakle rijec je o kuci od 150 kvadrata od kojih se oko 130 grije podnim grijanje, tu su takodjer dva kupatila koja osim podnog grijanja imaju i radijatore. Dalje, tu je bojler koji bi trebao biti spojen na tu pumpu od 186 litara, i bufer od 300 litara. Izolacija zidova je 15cm stiropor, 80% zidova je beton, ostatak termoblock, krov je izoliran kamenom vunom 20cm. E sad, do mjesta gdje bi pumpa trebala biti postavljena je razvedena trofazna struja, i do unutrasnje i do vanjske jedinice. Iskreno bi volio ici sa trofaznom varijantom, sva ostala struja je prilagodjena ovom razvodjenju, ali izgleda da u ponudi nema trofaznih Midea TP ispod 12kW na nasem trzistu. Dakle, moje pitanje je, mislite li da bi ova pumpa bila prejaka, i imate li mozda neki prijedlog za koju pumpu da se odlucim. Hvala unaprijed.

Koliko su hladne zime gde se nalazio? Koja je izolacija u podu tj. šta izoluje podno od temeljne ploče? Kakva je stolarija i koliko kvadrata je ima? Koliko je ukupno kvadrata spoljnih zidova?
Monofazna je OK. Nema razloga za trofaznu na tu jačinu. Šta će ti bafer?

Koliko su hladne zime gde se nalazio? Koja je izolacija u podu tj. šta izoluje podno od temeljne ploče? Kakva je stolarija i koliko kvadrata je ima? Koliko je ukupno kvadrata spoljnih zidova?
Monofazna je OK. Nema razloga za trofaznu na tu jačinu. Šta će ti bafer?Iz Sarajeva sam, kuca je nekih 300 metara iznad Sarajeva, znaci zime su malo hladnije nego u Sarajevu, ali nocu, danju zna biti toplije jer nema magle. Izolacija poda je 10cm stiropor, plus onaj stiropor koji se postavlja kao vodilice za cijevi podnog grijanja. Stolarija je rehau 7 komorna sa tri stakla. Buffer je vec tu, kazu da bi bilo OK u prelaznim periodima da se manje pali/gasi TP. Kao sto rekoh, isao bih na trofaznu aamo iz razloga jer je sva struja u kuci vec prilagodjena tome da ce ici trofazna pumpa, da svaka faza bude podjednako opterecena.

Monofazna je OK. Nema razloga za trofaznu na tu jačinu. Šta će ti bafer?
Iz Sarajeva sam, kuca je nekih 300 metara iznad Sarajeva, znaci zime su malo hladnije nego u Sarajevu, ali nocu, danju zna biti toplije jer nema magle. Izolacija poda je 10cm stiropor, plus onaj stiropor koji se postavlja kao vodilice za cijevi podnog grijanja. Stolarija je rehau 7 komorna sa tri stakla. Buffer je vec tu, kazu da bi bilo OK u prelaznim periodima da se manje pali/gasi TP. Kao sto rekoh, isao bih na trofaznu aamo iz razloga jer je sva struja u kuci vec prilagodjena tome da ce ici trofazna pumpa, da svaka faza bude podjednako opterecena.

Ne mogu sad da izračunam tačne toplotne gubitke, ali mi ovako od oka deluje da je sve OK. Taj koji ti je računao da ti treba 9kW verovatno ima sve detalje, a ako poredim sa svojom kućom, deluje mi da je to to.
Moj savet ti je da, kad već koristiš bafer, da ti odmah odrade i par ventila i cevi da možeš da ga premostiš ako želiš. Moguće da će TP bolje raditi bez bafera nego sa njim. Znaćeš kad budeš krenuo da koristiš.

Što se tiče strujnih faza, možeš videti sa nekim električarem. Iz mog iskustva uopšte nije problem da neka faza u nekom trenutku bude više ili manje opterećena. Svi uređaji u kući su mi monofazni iako mi je kućni priključak trofazni. Veliki potrošači su raspoređeni tako da nisu svi zgurani na istoj fazi, i to je to. Sigurno nemaš rernu, mašinu za sudove, vešmašinu i slično kao trofazne uređaje. Isto tako i TP. Verovatno će moći da povuče max 3 ili 4 kW (ali to je maksimalno). Moja TP od 10kW (najviše može da povuče struje ispod 4kW), je ove zime, u sred zime, trošila oko 1,5-2kW. A većinu vremena je radila na minimumu (oko 1kW). Nismo sa kućama 1 na 1, ali slične su veličine, s tim da sam u Vojvodini, ali slabije izolovan nego ti.
Logički, za monofaznu TP je manja šansa da će imati problem zbog struje. Npr. ako ti iskoči osigurač za jednu fazu, TP će nastaviti da radi ako nije baš na toj fazi (66% šanse da će nastaviti da radi). Ako je trofazna 100% šanse je da će prestati da radi bilo koja faza da iskoči.

Ne mogu sad da izračunam tačne toplotne gubitke, ali mi ovako od oka deluje da je sve OK. Taj koji ti je računao da ti treba 9kW verovatno ima sve detalje, a ako poredim sa svojom kućom, deluje mi da je to to.
Moj savet ti je da, kad već koristiš bafer, da ti odmah odrade i par ventila i cevi da možeš da ga premostiš ako želiš. Moguće da će TP bolje raditi bez bafera nego sa njim. Znaćeš kad budeš krenuo da koristiš.

Što se tiče strujnih faza, možeš videti sa nekim električarem. Iz mog iskustva uopšte nije problem da neka faza u nekom trenutku bude više ili manje opterećena. Svi uređaji u kući su mi monofazni iako mi je kućni priključak trofazni. Veliki potrošači su raspoređeni tako da nisu svi zgurani na istoj fazi, i to je to. Sigurno nemaš rernu, mašinu za sudove, vešmašinu i slično kao trofazne uređaje. Isto tako i TP. Verovatno će moći da povuče max 3 ili 4 kW (ali to je maksimalno). Moja TP od 10kW (najviše može da povuče struje ispod 4kW), je ove zime, u sred zime, trošila oko 1,5-2kW. A većinu vremena je radila na minimumu (oko 1kW). Nismo sa kućama 1 na 1, ali slične su veličine, s tim da sam u Vojvodini, ali slabije izolovan nego ti.
Logički, za monofaznu TP je manja šansa da će imati problem zbog struje. Npr. ako ti iskoči osigurač za jednu fazu, TP će nastaviti da radi ako nije baš na toj fazi (66% šanse da će nastaviti da radi). Ako je trofazna 100% šanse je da će prestati da radi bilo koja faza da iskoči.
Hvala za opsiran odgovor.

Ako imas odobrenu snagu 17,25kW (25A po fazi) male su sanse da ti monofazna pumpa pravi neki problem, osim ako imas neke dodatne neuobicajene potrosace. Neke masine u radionici i slicno.

Skoro ceo mart bilo pravo proleće. TP potrošila samo 199 kWh i to uglavnom u nižoj tarifi. Ako računam zone i tarife kad je radila, grejanje u martu nas je izašlo ispod 2000 dinara. Više potrošim kad sednem negde sa decom na sokić i kafu.
1775114944737.png

Izgleda da će nam ova 2025/2026 zima biti rekordno niska po potrošnji za grejanje.

3 kupatila, kuhinja i deo hodnika podno, ostatak radijatori.

190m2

7 soba
4 kupatila
3 hodnika
3 kuhinje

kuca sa dve odvojene stambene jedinice za dve porodice.
7x14m osnova odprilike (nadogradjivana kuca)
8cm stiropor
Osrednji PVC
radijatori povecan prema proracunima shodno velicini prostorija. Negde nisu dirani, negde za 100% negde za 50%
23-24c u kuci

Kao i svaki prosecan srbin resenje trazi na netu pa ajd da i ja pitam za savet.
Posle 10g grejanja na pelet zbog pozara u stanu resavamo da se ugradi toplotna pumpa(zeni dosadilo da cisti prasinu,meni da vucem dzakove).
E sad posto sam iz Petrovca strucnjak za TP ima koliko hoces samo daj pare pa to ti je sto ti je mislim da mora da se dosta edukujem.
Stan,55kvadrati,na 3cem spratu,stanovi u krug,jedan spoljni zid duzine 10m od toga 5m prozori,2.5m terasa.
Prozori pvc 3 stakla neka godisnja doba,alu roletne na prozorima.
Terasa vecinu vremena zatvorena alu roletnama.
Ceo stan na plafonu stavlja se 10cm kamena vuna,na spoljnom zidu iza radijatora ide 5cm a oatalo gde moze ide oko 10cm vuna.
Radijatori tio 22,klasika 60cm a ukupna duzina je 7m plus susac u kulatilu.
E sad ponude za TP od 4kw do 9kw za taj stan.
Po mojoj nekoj ne strucnoj logici mozda bi 6kw sa volumizerom od 50l bila dobra opcija.
Sad treba mi jos neki predlog za snagu pupme kao i konretno neki savet za modele koje su se pomazale dobro.
Po ceni mi se midea mha 6ke split svidela al nije mi se svidela sto nema servisera i sto posle garancije da se snalazim sam kako znam i umem.
Kod nas ima seviser za bosch al ponudu koju sam dobio nije mi se svidela.
Dajte neki predlog za tako stan sa radijatorima manjih dimenzija.

Poduplaj radijatore i stavi 4kW TP
Hmm da imam mesta gde da stavljam duze. Mozda mogu da dodam jos 0.5m. Spavaca soba 12m² zid do terase ima samo 160cm i toliko je i radijator,decija sada 13m²(kasnije bece 2 od po 6m²) na spoljem zidu 160 mozda mogu da uglavim i 180cm isto u njoj bice jos jedan od 80cm,dnevna i kuhinja 200cm,hodnik 5m² mislio sa stavim od 80cm i u kupatilu susac 60x160. Tu su vec bili radijatori samo cu neke jos povecati na ovu dimenziju.
Koju pumpu preporucujes od 4kw?

Koliko bi imao L vode sa svim mogućim povećanjima?
Minimalno ti treba 20L na 1KW

4 kw= 80
6kw = 120

Mozda moze i tip 33 da uzme. Plus duze, ako ima mesta u stanu.

Njemu je vrhunski sto ima jedan spoljni zid i malu kvadraturu. Bilo bi mu super da malo bolje on to proracuna.
Nije isto za neku kucu i njega.

Da sam na njegovom mestu.
Kvalitetne klime i elektrokotao kada je jaci minus. Ne bi ni ubacivao TP.

EK oko 400e sa ugradnjom
Klime da kazemo 1500e sa ugradnjom
Greje i hladi

TP 3500e sa ugradnjom odprilike.
greje, opet mora klime za hladjenje

Kada ce da TP isplati razliku?

Ako se gleda finansijska strana, potpuno si u pravu.
Ako ima novca i želi da poboljša komfor, onda su radijatori bolji od klima.
Isto kao što ljudi kupuju Mercedes radi komfora, a ne zato što je finansijski isplativiji od Dačije.

Koliko bi imao L vode sa svim mogućim povećanjima?
Minimalno ti treba 20L na 1KW

4 kw= 80
6kw = 120
Pa sa volumizerom od 50l trebalo bi da prebaci za malo 120L.
Mozda moze i tip 33 da uzme. Plus duze, ako ima mesta u stanu.
Nazalost nemam mesta. Mozda jedan u sobi od 13m² moze da bude tip 33 i 160cm duzine.
Njemu je vrhunski sto ima jedan spoljni zid i malu kvadraturu. Bilo bi mu super da malo bolje on to proracuna.
Nije isto za neku kucu i njega.

Da sam na njegovom mestu.
Kvalitetne klime i elektrokotao kada je jaci minus. Ne bi ni ubacivao TP.

EK oko 400e sa ugradnjom
Klime da kazemo 1500e sa ugradnjom
Greje i hladi

TP 3500e sa ugradnjom odprilike.
greje, opet mora klime za hladjenje

Kada ce da TP isplati razliku?
Pa posto sad mora da renovieam ceo stan(zapaljen stiropor sve zagaravio),tesko da ce se u budzet ubaciti i TP. Instalaciju za grejanje vec imam,ostalo od peleta pa sad da prepravljam sta mora i moze i da izvucem kroz zidove i ispod vune isntalaciju za pumpu kao da je postavljam. Zato sam u potraznji za koju pumpu da se odlucim pa da za nju pripremim sve.
midea 18tica brezles model vec je tu(unutrasnju juce uzeo novu,spolja prezivela) pa ce ona da bude ove zime za grejanje i jos ako uspem da navaim neki elektro kotao kao pomoc.
Koristio sam klimu do kraja Novembra proale godine posle upalio pelet al ne moze da izhednaci u svakoj sobi temperaturu i normalno zena gunjdja i gunjdja.
Druga stvar sto je 18 i sto brzo dostigne temperaturu pa se gasi i pali svakih 30-40min.
Sad najvaznije da odaberem pravu pumpu koja mi treba i da za nju pripremim sve pa mozda i ne stavim.

Bio zagrejan za mideu split 6kw ali kad mi rekli da najblizi srviser mi na 120km i da nemaji nijednog saradnika u blizini nego da se sam snalazim kako znam za neki servis posle garancije od 2g. I sto mi rekli da ne moze onaj kontroler sa unutrasnje jedinije ne moze da se smesti na zidu i da tu meri sobnu temperaturu i da se steluje.

Ma mora da može unutrašnji kontroler temperature, samo se doplaćuje ako ne dolazi u paketu sa TP.
@novmaher otkud da si 18-cu stavio u stan? Ajd' da je kuća i ajd' da je jedna prostorija od oko 50kvm pa i nekako.

Ma mora da može unutrašnji kontroler temperature, samo se doplaćuje ako ne dolazi u paketu sa TP.
@novmaher otkud da si 18-cu stavio u stan? Ajd' da je kuća i ajd' da je jedna prostorija od oko 50kvm pa i nekako.
Pa zato sto sam imao staru on off 12ticu i ona nije mogla da ohladi stan ispod 27-28 steprni.
Ujutru leti kad upekne sunce do 12h bije u 8m² prozora i unutra kao u plasteniku.
Uzeo 18 prvenstveno samo za hladjenje i ona to lagano hladila e posle kad menjao prozore ona jos lakse i jos smanjila potrosnju.
E sad mozda sam mogao da kupim novu 12ticu a spoljnu i ono sto ostalo od unutrasnje da prodam al ***.

Pa sa volumizerom od 50l trebalo bi da prebaci za malo 120L.

Nazalost nemam mesta. Mozda jedan u sobi od 13m² moze da bude tip 33 i 160cm duzine.

Pa posto sad mora da renovieam ceo stan(zapaljen stiropor sve zagaravio),tesko da ce se u budzet ubaciti i TP. Instalaciju za grejanje vec imam,ostalo od peleta pa sad da prepravljam sta mora i moze i da izvucem kroz zidove i ispod vune isntalaciju za pumpu kao da je postavljam. Zato sam u potraznji za koju pumpu da se odlucim pa da za nju pripremim sve.
midea 18tica brezles model vec je tu(unutrasnju juce uzeo novu,spolja prezivela) pa ce ona da bude ove zime za grejanje i jos ako uspem da navaim neki elektro kotao kao pomoc.
Koristio sam klimu do kraja Novembra proale godine posle upalio pelet al ne moze da izhednaci u svakoj sobi temperaturu i normalno zena gunjdja i gunjdja.
Druga stvar sto je 18 i sto brzo dostigne temperaturu pa se gasi i pali svakih 30-40min.
Sad najvaznije da odaberem pravu pumpu koja mi treba i da za nju pripremim sve pa mozda i ne stavim.

Bio zagrejan za mideu split 6kw ali kad mi rekli da najblizi srviser mi na 120km i da nemaji nijednog saradnika u blizini nego da se sam snalazim kako znam za neki servis posle garancije od 2g. I sto mi rekli da ne moze onaj kontroler sa unutrasnje jedinije ne moze da se smesti na zidu i da tu meri sobnu temperaturu i da se steluje.
Toplotna pumpa najbolje radi prema spoljnoj temp.

Rad preko unutrašnje temperature skoro niko ne koristi

A kako ona meri u sobi temperaturu?
Ima li neki kontrolni panel koji se montira na zid u sobi?
Ja pitao za mideu i inzinjer mi reko da ne moze da se montira vec samo onaj sto je na hidromodulu

Koristimo. Podešeno je 50% uticaj spiljašnje i 50% uticaj unutrašnje temperature. Tako da TP meri spoljašnju na severnoj strani kuće (referentna temperatura), temperaturu na usisu u izmenjivač, sobnu temperaturu i prosečna dnevna ulazi u proračun, pa na osnovu svega toga TP ofsetuje grejnu krivu koja je zadana. Tako bar radi Fujitsu.
@frrka zar ne može taj sa unutrašnjeg modula kod Midea TP da se izvadi i montora na zid u dnevnoj sobi? Meri li i sobnu temperaturu?

Poslednja izmena:
Ja pitao za mideu i inzinjer mi reko da ne moze da se montira vec samo onaj sto je na hidromodulu
Po pisaniju na internetu može da se doda sobni, ali ne podržava sve funkcije. Taj sobni bi služio kao limit, da TP ne prepuca zadatu temperaturu ako sine Sunce u podne recimo. A taj na unutrašnjem modulu je master termostat, i on upravlja krivom grejanja (vremenska kompenzacija). Evo šta kaže AI:
Midea air-to-water heat pumps (A2W), such as the M-Thermal series, support 3rd party room thermostats through standard volt-free (dry contact) or 230V switched live inputs on the main PCB. While the unit comes with its own wired controller, it is often configured to act as the system's "master" while 3rd party thermostats handle zone-specific on/off signals.
Kod Fujitsu TP i sobni (dodat Siemens sobni termostat) utiče na krivu grejanja, kao i na kontrolu sobne temperature.

Koristimo. Podešeno je 50% uticaj spiljašnje i 50% uticaj unutrašnje temperature. Tako da TP meri spoljašnju na severnoj strani kuće (referentna temperatura), temperaturu na usisu u izmenjivač, sobnu temperaturu i prosečna dnevna ulazi u proračun, pa na osnovu svega toga TP ofsetuje grejnu krivu koja je zadana. Tako bar radi Fujitsu.
@frrka zar ne može taj sa unutrašnjeg modula kod Midea TP da se izvadi i montora na zid u dnevnoj sobi? Meri li i sobnu temperaturu?
Baš me zanima šta se dešava kada su ovakve temp gde gađamo 23-24 u kući , otvorimo (ja to često radim ) da proluftiram kuću na 15+ jedno 45min.

Da li onda TP pokušava da zagreje ili se gasi taj period.. Ako me razumeš..

Ja ostajem pri krivi spoljne i ona radi isto. Kada zatvorim sve.. Polako se vraća temp..

Nadam se da razumeš moju nedoumicu šta radi TP u tom slučaju ?

Po pisaniju na internetu može da se doda sobni, ali ne podržava sve funkcije. Taj sobni bi služio kao limit, da TP ne prepuca zadatu temperaturu ako sine Sunce u podne recimo. A taj na unutrašnjem modulu je master termostat, i on upravlja krivom grejanja (vremenska kompenzacija). Evo šta kaže AI:
Midea air-to-water heat pumps (A2W), such as the M-Thermal series, support 3rd party room thermostats through standard volt-free (dry contact) or 230V switched live inputs on the main PCB. While the unit comes with its own wired controller, it is often configured to act as the system's "master" while 3rd party thermostats handle zone-specific on/off signals.
Kod Fujitsu TP i sobni (dodat Siemens sobni termostat) utiče na krivu grejanja, kao i na kontrolu sobne temperature.
U žičnom kontroleru ima sobni termostat.. Ne koristim ga..

Nije mi jasno da li se prica o jos jednom kao drugoj zoni?

1775721921325.jpeg
Mozes preko polaza vode ili temperature u kući .

Nazad
Vrh Dno