Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Je li misliš na Platni račun sa osnovnim uslugama?

Da. Samo što je za nas koji smo otvorili račun do decembra on i dalje besplatan, dok je za nove korisnike 150 din mesečno. On se u tarifniku koji važi od 01.01.2026. vodi kao Osnovni račun pod 1.3. Uz njega sam otvorio i devizni račun (isto je besplatan) i time stekao uslov za Visa Gold debitnu karticu.

Da, u tarifama piše da je primena od početka godine, ali ostaju prethodni paketi na snazi do uspostavljanja tehničkih uslova.

Da, u tarifama piše da je primena od početka godine, ali ostaju prethodni paketi na snazi do uspostavljanja tehničkih uslova.

Da. To sam skroz zaboravio. Dakle, izgleda da još može da se otvori besplatan osnovni račun. A tehnički uslovi verovatno imaju veze sa novom aplikacijom koju su najavili danas korisnicima preko Vibera i email-a.

Da, sad videh na strani sajta za naknade važeće tarifnike:

Trebalo bi da urade update strane za platni račun sa osnovnim uslugama, kako ne bi klijente dovodili u zabunu, osim ako to nisu ciljano uradili da bi iste namamili.

Uradiće verovatno kad bude počela naplata posle te nove aplikacije.

Da. Samo što je za nas koji smo otvorili račun do decembra on i dalje besplatan, dok je za nove korisnike 150 din mesečno. On se u tarifniku koji važi od 01.01.2026. vodi kao Osnovni račun pod 1.3. Uz njega sam otvorio i devizni račun (isto je besplatan) i time stekao uslov za Visa Gold debitnu karticu.
Sta im nudi Visa Gold naspram obicne?

Veće limite uglavnom. Za PayPal je, recimo, interno određena politika limita za povlačenje prema vrsti transfera (standard ili instant) i kategoriji kartice (Classic, Gold, Platinum, Infinite, Signature), bez obzira što su prijavljeni limiti banci znatno viši. Kod poslednje tri (i Business Platinum=Infinite za FL, dok je Classic=Gold FL) mogu da se povežu na Visa Airport Companion.

Sta im nudi Visa Gold naspram obicne?

Konkretno kod Alta banke Visa Gold sigurno ima srednji kurs EUR kod inostranih plaćanja. Za Classic baš i nije 100% jasno koji se kurs primenjuje. Na ovoj stranici je to naznačeno samo za Visa Gold, mada su ranije neke reklame po društvenim mrežama navodile "uz Visa kartice Alta banke". Neko je ovde pisao da su mu za Visa Classic nešto knjižili po srednjem, a nešto po prodajnom. U OUP stoji da se računa prodajni kurs. Meni sa Visa Gold isključivo srednji kurs knjiže, svaki put, a i jasno reklamiraju za Gold da se primenjuje srednji kurs.

Ja cu da poludim od OTP i Visa business platinum kartice koju preusmeravaju na aplikaciju za fizicka lica za online validaciju konkretno za VAC.

Veće limite uglavnom.
Debitna je, limiti su nebitni. Moja obicna MC i Visa Debit imaju bukvalno Unlimited.
Za PayPal je, recimo, interno određena politika limita za povlačenje prema vrsti transfera (standard ili instant) i kategoriji kartice (Classic, Gold, Platinum, Infinite, Signature), bez obzira što su prijavljeni limiti banci znatno viši. Kod poslednje tri (i Business Platinum=Infinite za FL, dok je Classic=Gold FL) mogu da se povežu na Visa Airport Companion.
Gold nema free nista znaci, tips lounges i dalje?

Srednji kurs sto kaze @Tilek - kako srednji, u USD kad placas koliko cega naplate? 🤔
Ako mislis RSD->EUR (pa Bisa kurs za druge valute) onda je to cool.

🪂 Kako je najjeftinije da se uplati 23.500 din na tekuci racun: preko banke, menjacnice ili poste? da me ne odere postexpres za paket

🪂 Kako je najjeftinije da se uplati 23.500 din na tekuci racun: preko banke, menjacnice ili poste? da me ne odere postexpres za paket
Znam na šta ciljaš i zavisi od banke primaoca. Šalter banke za većinu banaka kao fizičko lice fizičkom licu, ali sa izuzetkom Rajfajzen banke (prešli su na bezgotovinski režim, što znači da koristiš uplatni bankomat gde nasložiš okrenute novčanice na lice na kup i na desnoj polovini ekrana kad pipneš pointer biraš opciju Uplata na račun pa posle 265 pišeš prve cifre (izostavljaš 6 nula) i kontrolne cifre sve spojeno (dve kontrolne iza druge crtice pridružuješ središnjem delu) pa tu imaš mogućnost upisivanja dodatne napomene i slanja potvrde na mejl ili štampu na papiru. Yettel banka je opciju mCash ukinula tako da si uskraćen mogućnosti da preko broja barkoda koga bi ti primalac izdiktirao mu platiš na račun, tako da je posedovanje barem Lite tekućeg sada neophodno.

Mozda neko zna pa da mi da savet. Imam kreditnu karticu u Postanskoj stedionici ali i zelju da prenesem platu u Raiffeisen. Da li ce mi Postanska praviti neki problem zbog toga? Uredno bih isplacivao dug po toj kreditnoj kartici jos par meseci dok je ne ugasim.

Možda ćeš pre dobiti odgovor na temi o BPŠ, a najbolji bi verovatno dobio uvidom u ugovor, ako ga imaš negde. Ono što je poznato jeste da BPŠ za izdavanje kreditnih kartica zahteva da redovna primanja (plata, penzija...) ležu na račun kod njih. Pretpostavljam da je ugovorom definisano šta se dešava ukoliko ta primanja najednom prestanu da ležu.

Možda ćeš pre dobiti odgovor na temi o BPŠ, a najbolji bi verovatno dobio uvidom u ugovor, ako ga imaš negde. Ono što je poznato jeste da BPŠ za izdavanje kreditnih kartica zahteva da redovna primanja (plata, penzija...) ležu na račun kod njih. Pretpostavljam da je ugovorom definisano šta se dešava ukoliko ta primanja najednom prestanu da ležu.
Hvala.

Mozda neko zna pa da mi da savet. Imam kreditnu karticu u Postanskoj stedionici ali i zelju da prenesem platu u Raiffeisen. Da li ce mi Postanska praviti neki problem zbog toga? Uredno bih isplacivao dug po toj kreditnoj kartici jos par meseci dok je ne ugasim.
Možeš da preneseš deo plate u Yettel bank i da dobiješ besplatno vodjenje računa, besp.ebanking, mbanking i master card, i još podonosti. Ja sam u NLB i imam još nekih obaveza tamo, pa sam preneo deo plate i koristim za sva plaćanja i obaveze. Prezadovoljan.
+ Imam i Raiff besplatan račun sa dosta benefita, pa vagam, igram se, dok ne presečem gde ću - šta ću.

Koju banku i račun preporučujete za paušalca koji jednom mesečno primi uplatu u dolarima na taj biznis račun?

Da li je moguće koristiti taj potencijalni biznis račun za plaćanje usluga u svakodnevnom životu ili je bolje nakon uplate sredstava i razmene u mbanking menjačnici (USD->RSD), prebaciti pare (nakon plaćanja poreza i doprinosa) sa biznis na lični tekući račun i onda trošiti novac/platu? 😊

Imaš Raiffeisen Biznis iRačun. Otvaraš potpuno online. Prvih 12 meseci je bez održavanja. Posle toga 250 din mesečno za preduzetnike. Dobiješ biznis Dinu i Visu na kućnu adresu.

Ako imaš lični iRačun kod Raiffeisen, mislim da je prebacivanje sa biznis iRačuna na lični iRačun bez naknade.

E sad, ne znam kakav je kurs kod konverzije iz USD u RSD i da li tu možda ima povoljnijih opcija.

Imaš Raiffeisen Biznis iRačun. Otvaraš potpuno online. Prvih 12 meseci je bez održavanja. Posle toga 250 din mesečno za preduzetnike. Dobiješ biznis Dinu i Visu na kućnu adresu.

Ako imaš lični iRačun kod Raiffeisen, mislim da je prebacivanje sa biznis iRačuna na lični iRačun bez naknade.

E sad, ne znam kakav je kurs kod konverzije iz USD u RSD i da li tu možda ima povoljnijih opcija.
Da hvala, tako sam i ja mislio jer brat ima iRačun vec orvoren. Da li mora da prilikom placanja recimo tom Dina Biznis karticom u prodavnicama trazi uvek gotovinski racun i daje PIB firme ili plati karticom?

Nažalost, ipak nije. Provizija je 40 dinara. No, može da se diže gotovina do 150k dnevno, a opcija 2 je da se na blagajni odradi gotovinska isplata sa računa preduzetnika i gotovinska uplata na lični, što se štampa na istom slipu, a u stvarnosti, taj transfer je bezgotovinski.
Pozivom na broj 011/220-71-48 može da se pregovara bolji kurs, ali to je svakako mizerno i lično nisam zadovoljan. Trenutno, tek preko 20k€ pokrića dalju bolji trajni kurs.
Da li mora da prilikom placanja recimo tom Dina Biznis karticom u prodavnicama trazi uvek gotovinski racun i daje PIB firme ili plati karticom?
Ne. Gotovinski je potreban samo ukoliko si na dvojnom knjigovodstvu i u srodnoj pravnoj formi koja zahteva vođenje knjiga (udruženje, doo, ad, itd). Doprinose za paušal možeš da plaćaš i sa ličnog, tako da ni to nije kamen spoticanja.
Edit: Iz gorepomenutih razloga sam izbegavao da ti predložim Biznis iRačun ili OTP Sinhro (Praktik za fizička lica otvoren online uz godinu dana besplatnog održavanja + 100 mesečno za preduzetnički, eventualno još 200 za Visa Business Platinum ili MasterCard Business po posebnom zahtevu), ali pošto primaš SWIFT uplate, a banke neretko uključuju posredničku, pogotovo OTP, okolišao sam da iznesem konkretan predlog, jer ove dve opcije meni lično odgovaraju zbog uplate pazara (30%+ prometa) i OTP Sinhro sa Visa karticom (PayPal).

Nažalost, ipak nije. Provizija je 40 dinara. No, može da se diže gotovina do 150k dnevno, a opcija 2 je da se na blagajni odradi gotovinska isplata sa računa preduzetnika i gotovinska uplata na lični, što se štampa na istom slipu, a u stvarnosti, taj transfer je bezgotovinski.
Da li je moguće podići pare na bankomatu sa biznis računa bez naknade i samo taj isti novac uplatiti na iRačun preko bankomata takođe bez naknade?

Da li plaćanjem Visa Business Debit karticom u inostranstvu postoji provizija prilikom plaćanja (kao recimo kod običnog iRačuna od 1% za svaku transakciju)?

P.S. Hvala Uji na uvek detaljnom i posvećenom odgovoru!

• Like
Reagovanja: uji
Da li je moguće podići pare na bankomatu sa biznis računa bez naknade i samo taj isti novac uplatiti na iRačun preko bankomata takođe bez naknade?
Da i da.
Da li plaćanjem Visa Business Debit karticom u inostranstvu postoji provizija prilikom plaćanja (kao recimo kod običnog iRačuna od 1% za svaku transakciju)?
Postoji. Važi za sve korisnike i segmente (čak i Visa Infinite za fizička lica, bukvalno nema izuzetaka). Ukoliko zatražiš povezivanje Visa Business kartice na deviznom, potrošnja je denominisana u evrima. Autokonverzija iz dolara bi onda išla u dinarima pa u evrima.
P.S. Hvala Uji na uvek detaljnom i posvećenom odgovoru!
Nema na čemu!

Poučan kratkometažni film edukativnog tipa u humorističkom maniru, a na temu izbora banke (i ne samo nje). 🙂

Poslednja izmena:
Alta banka pustila novu aplikaciju. Tačnije, sada je jedna aplikacija i za fizička i za pravna lica. Na Play store se još prikazuje kao Alta mBiz, ali kad instalirate onda se instalira Alta mBank. Takođe je i ebanking nov. Prijava na ebanking samo putem mtokena preko mobilne aplikacije.

https://altabanka.rs/altambank/

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno