Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Ima limita, ali to za Standard transfer važi da je do 2k. Imao sam taj problem sa Rajfajzenom-om i zato je pala odluka da sve skupim na kup, pređem u OTP pa ugasim pr. Oni to (prim. aut. PayPal) određuju interno pa tako se pretpostavlja da za Business Platinum uz instant može i do 10k€ po povlačenju. Čim ti piše da je transakcija konačno izvršena, znači da je automatski, jer da čekaš na knjiženje, pare ne bi ni video na računu. Znaš šta još razmišljam, kad sam preuzeo kartice, promenjeni su im pinovi na bankomatu pošto uvek stavim svoj i verovatno zato su se odmah videle u aplikaciji.

Mislim da sam i na Standardu povlacio 2.5k (instant sam ja retko koristio).
Nije ni bitno, probacu drugi put neki veci iznos (instant a mozda i Standard probam). 10k je super limit. 😀
Nisam bas ocekivao instant knjizenje (nije mi bitno, par dana mi je okej), ali dodje kao neki bonus, necu da se bunim. 😀
promenjeni su im pinovi na bankomatu pošto uvek stavim svoj i verovatno zato su se odmah videle u aplikaciji.
HAHA, mozda probam ovo.

EDIT: @uji evo povukao 3.5k sa PPa (instant), proslo. Sad samo da vidim da se pojave u OTP app.
EDIT2: Zab na kurs da proverim. Jeste po srednjem.
EDIT3: Evo nekih ~10 minuta, nema i dalje ove nove transkacije u OTP app...

Poslednja izmena:
  • Interesting
Reagovanja: uji
Ti možeš da odabereš standard, ali će automatski da prebaci na instant (Communicating with the bank), tako da ako kartica ne podržava, džabe. To je i suština. CA Visa kartica je na njihovom core sistemu radila instant. Čim je prešla kod Rajfajzena, opcija se izgubila. Plus su uveli proviziju na svaku uplatu, tako da više se izgubi još i na kursnoj razlici, nego li plaćanjem održavanja kod OTP.

Transakcija se inace pojavila kasnije (nekih 30 minuta kasnije sam pogledao, tako u periodu izmedju 10. i 30. minuta).

Ali, evo sad bacih pogled, u odeljku kartice se "magicno" pojavila i Visa Business Platinum (samo ona, Dina poslovna nije).
Medjutim, ne znam za koji racun je vezana (mozda neki "interni"), pod Broj racuna stoji neki racun ali se ne poklapa ni sa jednim od ovih sto imam.
Mada racun, barem polovina, najvise lici na Sinhro RSD, samo se druga polovina razlikuje.

Takodje raspolozivo stanje za nju stoji 0, nikakve transakciju ne vidim (cak ni onaj upit stanja), rezervisana sredstva 0.
Nadam se da sad nisu nesto odradili da mi se pojavi kartica ali da su i zeznuli nesto, pa da mi povlacenje ne radi (tj. radi ali tipa ne ide direktno na Sinhro RSD racun).
Videcemo.

• Like
Ali sto se i u app i na izvodu za ove transakcije u opisu (tj. Svrha doznake na izvodu) pojavljuje samo: Platne kartice.
Znaci nigde Paypal i slicno, bukvalno ne znas odakle i za sta transakcija, samo "Platne kartice"...

Screenshot 2026-02-26 145047.png

Ponovo je aktuelna RFB akcija za otvaranje računa. Kome bude potreban kod, neka napiše ovde, pa ko ima kod, neka mu šalje u privatnoj poruci.

Svako nuđenje kodova će biti brisanu uz bodove za nedozvoljeno reklamiranje.
Bespotrebno zatrpate temu.

Ne dobija svako tu ponudu. Ako je dobiješ, biće ti više nego jasno gde je, biće pola ekrana na naslovnoj strani aplikacije.

Kad se ulogujes u aplikaciju ako imas ono upozorenje za watsapp prevaru, to je slajder koji moze da se skloni levo-desno i onda ce se pojaviti "preporuci prijateljima" akcija
Ali postoji ne mala verovatnoća da ipak nećeš dobiti stimulans iako je neko započeo otvaranje preko tvog koda.
Ja nisam prošli put i nisam imao načina da dokažem jer nemam podatke osobe koja je tako otvorila da bih mogao da napišem eksplicitnu reklamaciju.

Što je sasvim legit, jer se akcija zove:"Preporuči nas prijateljima". Čije podatke bi trebalo da imaš. Tehnički ta osoba možda nikad nije ni otvorila račun, pa samim tim nisi ni dobio naknadu.

Bez loše namere, ne znam da li sam dobro razumeo:

• ne poznaješ osobu
  • nije otvorila preko tvog koda, već u banci
  • nemaš podatke osobe da se žališ banci

Šta sam propustio?

Meni jesenas nisu isplatili, pretpostavljam, jer je pukao video poziv. Poslao sam jedan mail sa podacima i drugu osobu stavio u CC. Odgovorili da će da provere, neki dan kasnije poslali tačan datum kada će da uplate i uplatili nam.

...pretpostavljam, jer je pukao video poziv.
Nije zbog toga nego što su imali ugrađen bug, većina nija mogla direktno da otvori preko referala.
To što ne znam podatke poput matičnog broja ili broja računa ne bi smela da bude prepreka da se iz započete sačuvane sesije otvaranja izvuče referalni kod iako sama sesija nije završena.

Da su ozbiljna banka i da im je stalo da ispoštuju uslove kampanje:
1-Ne bi dozvolili da u startu imaju takav bug
2-Imali bi volje i načina da pretražuju po kriterijumu referal koda i vide da li je po njemu započeta neka sesija

S druge strane, sasvim je razumljivo da se mnogi ljudi ustručavaju da daju osetljive lične podatke, a banci nije dovoljno dati ime i prezime u reklamaciji.

U svim velikim sistemima je prisutna neusaglašenost izmedju sektora, najčešće to vidimo kroz marketing i prodaju, ovde su marketing i IT rešenje.

Ne kažem da je to što rade dobro, niti ih branim, daleko bilo, već ukazujem da tvoj slučaj zaista nema osnova za reklamaciju, jer ako sam dobro razumeo, ta osoba možda uopšte nije ni otvorila tvoj link, niti bilo kakav račun u Banci. Jedna potvrda koju imaš je screen shot od drugara.

• Like
To što ne znam podatke poput matičnog broja ili broja računa ne bi smela da bude prepreka da se iz započete sačuvane sesije otvaranja izvuče referalni kod iako sama sesija nije završena. S druge strane, sasvim je razumljivo da se mnogi ljudi ustručavaju da daju osetljive lične podatke, a banci nije dovoljno dati ime i prezime u reklamaciji.
Potreban je makar samo mejl koga je korisnica prijavila banci ako neće da da broj telefona koji je alternativni traženi podatak.
@PJ Jeste otvorila link, ali pošto sesija praktično nije iskorišćena, onda banka ne može da utvrdi vezu između preporučioca i preporučene osobe. Međutim, ono što se upravo dešava jeste i kad preporučena osoba klikne „otvori račun“, ponekad se desi da customer id iza znaka pitanja se ne upiše i ispada kao da je bez preporuke otvoren račun.

Poslednja izmena:
Ma sve su to periferni detalji.
Poenta je upozoriti ljude da ne očekuju da stvari proteknu glatko jer zbog namernih/nenamernih XYZ razloga mogu lako da ih zeznu.
A pritom se izblamiraš pred drugarima i poznanicima, za sitne pare.

Ma sve su to periferni detalji.
Poenta je upozoriti ljude da ne očekuju da stvari proteknu glatko jer zbog namernih/nenamernih XYZ razloga mogu lako da ih zeznu.
A pritom se izblamiraš pred drugarima i poznanicima, za sitne pare.
Sve promo akcije racunaju da X% nece probati, Y% ce pogresiti, Z% se nece zaliti ili primetiti.

Meni su uplatili, i prijatelju kojem sam poslao kod takodje, i to je on jedan dan popunio podatke za prijavu, pa ga mrzelo da čeka video poziv jer je bila velika lista čekanja tako da je tek par dana posle početne prijave završio sve, i uplatili su i njemu i meni

Sve promo akcije racunaju da X% nece probati, Y% ce pogresiti, Z% se nece zaliti ili primetiti.
Realno to što nagradjuju za otvaranje iRačuna ih čini medju najboljim za online trgovinu, bez obzira što naplaćuju 1% proviziju za inostrane online transakcije. Praktično tih 3000 RSD pokriva troškove kupovine 100 evra mesečno po kursu 118.85, kao i 1% provizije za online plaćanja tokom 2 godine (100 EUR/mes). Kada se saberu svi troškovi tokom godine, Raiffeisen ispada daleko povoljniji npr od Poštanske štedionice. U mom slučaju, pošto imam već dinarski i devizni račun u RFB, koje plaćam 150 RSD mesečno, otvaranje iRačuna je došlo kao kec na desetku, tako da su mi pokriveni svi troškovi (razlika izmedju prodajnog i srednjeg kursa+mesecno odrzavanje+1%) za online plaćanja za i do 100 EUR mesečno tokom narednih 365 dana. Banke znaju da mnogo ljudi neće uključiti mozak, i biće ubedjeni da im npr povoljniji kurs (koji nudi npr BPŠ) pomaže da uštede, iako zbirno plaćaju više tokom godinu dana.

Ma RF se uzima da manje boli glava (iako su pali kvalitativno, opet me mnogo manje boli glava i manje se cimam).
3000 je fin plus.

Ali sve akcije se gledaju kao u onom sto si me citirao

Pošto imam već dinarski i devizni račun u RFB, koje plaćam 150 RSD mesečno, otvaranje iRačuna je došlo kao kec na desetku.
Dakle, kao postojeći korisnik osnovnog tekućeg računa i avista deviznog si otvorio i iRačune? Banka i dalje deklariše da je uslov za otvaranje iRačuna ukoliko je tekući ili devizni ugašen pre 6 meseci.
Banke znaju da mnogo ljudi neće uključiti mozak, i biće ubedjeni da im npr povoljniji kurs (koji nudi npr BPŠ) pomaže da uštede, iako zbirno plaćaju više tokom godinu dana.
Visa internetu Poštanskoj takođe postoji, a ima i onih koji su u mogućnosti da uplate devize ili ih kupuju u menjačnicama. Međutim, Rajfajzen upravo to olakšava uplatnim bankomatima i oni su svesni da će zaraditi osim na međubankarskim naknadama i provizijom za inostranu kartičnu potrošnju još i naknadom za uplatu na Visa karticu od 0.5% (povlačenje sa PayPal-a i slično) jer jedini otvaraju račun online sa Visa karticom i prosto može im se.

Dakle, kao postojeći korisnik osnovnog tekućeg računa i avista deviznog si otvorio i iRačune? Banka i dalje deklariše da je uslov za otvaranje iRačuna ukoliko je tekući ili devizni ugašen pre 6 meseci.
U pitanju je dinarski racun otvoren za online kes kredit. Devizni sam otvorio naknadno u poslovnici i uzeo Visa Virtuon za online placanje u EUR. Suma sumarum, bez obzira na postojece racune, banka je odlucila da mogu da otvorim iRacun (uz 2 fizicke i 2 digitalne kartice) i takodje i devizni iRacun, a uplatili su i 3000. Tako da sto se mene tice, nemam nikakav problem sa tim. Inace iRacun sam bukvalno otvorio jer mi je trebala Visa kartica za porudzbinu u IKEA, posto ne prihvataju DinaCard za online porudzbine. Kako je otvaranje racuna i aktivacija kartica zavrsena za bukvalno 15 min, cak i bez video poziva, IKEA je dobila novac a ja svoju porudzbinu u ormaricu. Kasnije sam pokusao da otvorim devizni iRacun, ali posto je za razliku od otvaranja dinarskog, trebalo proci kroz video poziv, nisam zavrsio ceo proces otavaranja racuna.

Visa internetu Poštanskoj takođe postoji, a ima i onih koji su u mogućnosti da uplate devize ili ih kupuju u menjačnicama. Međutim, Rajfajzen upravo to olakšava uplatnim bankomatima i oni su svesni da će zaraditi osim na međubankarskim naknadama i provizijom za inostranu kartičnu potrošnju još i naknadom za uplatu na Visa karticu od 0.5% (povlačenje sa PayPal-a i slično) jer jedini otvaraju račun online sa Visa karticom i prosto može im se.
Baš me je zanimalo da li se isplati Visa Virtuon i dodatni devizni račun u Poštanskoj štedionici, za klijente koji već imaju otvoren Račun Plus. Ako se ne varam, vodjenje deviznog računa je besplatno, ali se plaća periodična članarina 150 dinara godišnje za Visa Internet karticu. Naravno, za nekoga ko nema platni račun, najpovoljnije je otvoriti samo devizni i uplaćivati EUR na šalteru, ali meni je npr najbliži šalter Poštanske štedionice na 25 minuta vožnje, dok je Raiffeisen na 5 min. Čak je i menjačnica u blizini njihovog bankomata, koji pritom radi 24/7.

Sad, šta se kome više isplati, najviše zavisi od toga koliko se troši. Ako se troši manje od 100 EUR mesečno za online kupovinu u inostranstvu, onda čak ni uplate EUR na šalteru ne pomažu da Račun Plus koji se plaća 340 RSD mesečno, bude isplativiji od iRačun+devizni iRačun koji su besplatni. Za korisnike koji kupuju EUR u mobilnoj aplikaciji po 118.6 RSD, tek se sa potrošnjom od preko 250 evra mesečno isplati izabrati Račun Plus, a ne iRačun, gde se za 1 EUR plaća 118.85 + 1% na inostrane online transakcije.

Poslednja izmena:
Da li se isplati Visa Virtuon i dodatni devizni račun u Poštanskoj štedionici. Ako se ne varam, vodjenje deviznog računa je besplatno, ali se plaća periodična članarina 150 dinara godišnje za Visa Internet karticu. Naravno, za nekoga ko nema platni račun, najpovoljnije je otvoriti samo devizni i uplaćivati EUR.
Namenski devizni Visa internet kartice se ne plaća, ali plaća se tekući devizni 50 dinara mesečno u mesecu u kom ima promena. Dodatni bi mogao da otvoriš štedni devizni po viđenju i on bi ti služio za istu svrhu da skloniš od računa vezanog za karticu.

Alta i banka moze u istoj recenici?😉

Alta i banka moze u istoj recenici?😉

Iskreno, dosadašnje iskustvo sa njima bolje nego u većini banaka u Srbiji. Brzo izdaju kartice, odgovaraju na mejl ekspresno i odmah rešavaju eventualni problem. A uhvatio sam i "voz" za besplatan račun sa Visa Gold debitnom sa kojom imam srednji kurs evra.

Nazad
Vrh Dno