Šta je novo?

Indukcione ploče za kuvanje

Primer modela trofazne indukcije a da se prodaje kod nas je Miele KM 7575, prikljucna snaga 11kW.

Nesto poput slike broj 2.
Ideja je da kad izvadim utikac trofazni iz trofazne uticnice, onda je celi "šporet" (ugradna induk. ploca i rerna) iskljucen.
Kad bi stavljao ono sto je na slici 1, onda bi "šporet" bio stalno pod naponom, ko bi ga i kako iskljucivao iz struje ako treba, a MOŽDA treba hitno...
Lopove za trofaznu struju ne bi nikako koristi.

Ako ti je ta trofazna utičnica iza kuhinjskog elementa, brže ti je da isključiš osigurače. Ako treba, lepo ih označih, i uputiš ukućane u "šta ako".
Pozdrav

Hansa fcixs69463

Electrolux lki64023ax

Gorenje geit6c60xpg

Koje su im mane, koje prednosti imaju u odnosu jedan na drugi a i na treći?
Kakve servise imaju...?
Kakve su ploče na njima, kvalitetne, srednje ili vise klase (kako vri voda (sarma, gulaš, supa), na prekide ili ravnomerno)?
Kakve su im rerne?
Šta bi još mogli kasti o ovim šporetima?
Jel mnogo para 75-85k din?
Boš nisam hteo da gledam jer ima piralizu a i košta baš mnoooog.
Linkove sam dao da bi se mogle videti specifikacije, sama prodavnica nije bitna, cena jeste bitna "pomalo"...

Zasto sporet, pa imam "dole" samo 1 trofaznu uticnicu, nemam uopste dvofaznih uticnica "dole" (iza kuhinjskih elemenata), da imam pravio bi element i ugradjivao sta hocu... 🙁
I, šta mislite koji od ova tri je bolji i zašto?
Koji ima najbolju ploču, koji ima bolju rernu?

Ako ti je ta trofazna utičnica iza kuhinjskog elementa, brže ti je da isključiš osigurače. Ako treba, lepo ih označih, i uputiš ukućane u "šta ako".
Pozdrav
Nema šanse, da ne objašnjavam zašto...

A ko to može znati? Ovde slabo generalno ima korisnika klasičnih šporeta, većina je prešla na ugradnu tehniku. Vidiš da i po ponudi situacija nije Bog zna kakva.

@Zeha

Samostojeći šporet sa indukcionom pločom je ređi danas nego slobodan termin kod keramičara (u sledećih 6 meseci)...
Teško će ti neko dati neko mišljenje za ta tri modela.

Imaj u vidu i da ovakav šporen nije kao stariji.
Indukcija je složena elektronika, i ako dođe do kvara i nema zamenkih delova, ide ceo šporet u reciklažu.
Za razliku ringli...

U slučaju kvara ugradnih elemeneta, menjaš samo taj elemenat.

Ako je iza kuhinjskih elemenata, uz trofaznu utičnicu možeš dograditi nadgradnu OG monofaznu utičnicu. Napajala bi se jednom fazom iz trofazne pored.

...ili preko rupe od stare 3f utičnice staviš jednu do druge jednu 3f i jednu 1f OG utičnicu.

Ugradnu ploču napajaš iz trofazne utičnice, trofaznim utikačem, gde jednu fazu jednostavno ne povežeš na ploču, a rernu napajaš iz preostale faze, preko monofazne utičnice.

Ovo svaki električar može kvalitetno i bezbedno da napravi za 10-60 minuta, zavisi samo koliko uredno želi da sve to izgleda.

Jedan od najčešćih sitnih poslova kućnih električara danas je pravljenje 3f + 1f kombinacije utičnica iza kuhinjskih elemenata. Ugradni elementi su postali popularni, a decenijama je kod nas standard bio, jedna trofazna na mestu šporeta.

Da li moze neko da me posavetuje.. Ukljucio sam reso, 4 puta.. zadnji put je radio oko 50 minuta, 3 serpe vode sam prokuvao. Ali plastika srmdi li smrdi. Kabl, i ispod gde je ventilator oseca se vise na naftu, znaci takav jaci miris. Razmisljam se da ga vratim, jer sumnjam da je losa plastika u pitanju. Vidim ljudi se ne zale, daju odlicne recenzije na Gigatronu, ne znam da li nesto do mene, mozda ce miris prestati posle 10 koriscenja? Da li neko imao iskustva?

prodaje se u tempu zadnjh par dana masovno, za 2400 dinara kao 40% akcija

Električna indukciona ploča Vorner

Dvoumim se sad izmedju indukcione ploce sa 4 polja, ili sa 2. Estetski smatram da bi 2 polja izgledala ruzno, bila bi centrirana iznad rerne/ispoda aspiratora, ali opet.. benefit bi bio oslobodjen deo radne ploce.

1777481075378.png 1777481418351.png

U uzi izbor su mi Candy ugradna ploča CI642CBB/1 i Samsung ugradna indukciona ploča NZ32BG2005FKU2
Sad na ovom crtezu ne znam kolika je dimenzija sudopere, nije mi jos odgovorio stolar, ali kontam da je blizu 70 cm, posto su indukcione ploce uglavnom 59cm? Trenutno mi je izbor neka 68x50cm sa ocedjivacem sa leve strane, ali svakako bih morao videti sa njim sta bi bilo najbolje.

Ima Ikea ugradnu indukconu ploču sa dve zone koja stoji uzduž radne ploče: https://www.ikea.com/rs/sr/p/lagan-indukciona-ploca-prikljucak-2-zone-crna-70506096/
Staviš le mao blize donjem rubu radne loče, dobijaš dalje do zida još radne/storage površina.

Mislim da je to jedini takav model kod nas.
I nemam pojma kako radi.

Eli eto, možda bolje/lepše ide takva?!?
mislim da bi to bilo top, ali kao sto kazes, nema bas takvih modela kod nas.

Pa uzmi tu Ikeinu

Povedi računa o prostoru između indukcije i sudopere. Inače je loša varijanta da ugradna ploča bude pored sudopere.

Gde može da se poruči izrada elementa za ugradnu ploču? Neka preporuka za kvalitetnog majstora, Ili radnju koja se bavi izradom kuhinjskih elemenata po meri?

To možeš da odeš u svaku firmu koja se bavi sečenjem iverice, narucis radnu ploču, dimenzija koja ti treba i kažeš im da ti urade otvor za ugradnu ploču. Potrebno je samo da im slikaš ili nacrtaš gde bi došla ploča i to je to, ne treba ti majstor za to. Jedino ako planiraš da ubaciš i ugradnu rernu, e onda ti treba stolar da ti to spakuje.

Poslednja izmena:
To planiram za terasu, ne treba rerna.
Mislio sam da ste več sebi poručivali, jer kada kupujete ugradnu ploču, nema dodatnih elemenata,osim skice i dimenzija.

Ipak ti treba nekoliko elemenata gde bi radna ploča legla. Ja sam taj posao radio oko 10g i sam sebi radim te stvari, ovako ne znam sta si zamislio. Da imamo neku sliku ili skicu pa bi mogli da ti nesto preporučimo.

Povedi računa o prostoru između indukcije i sudopere. Inače je loša varijanta da ugradna ploča bude pored sudopere.
tako su oni predvideli kada su pravili i stavili su tu instalacije. gore levo je izduv, kao i uticnica za aspirator, dole monofazna, odmah pored za sudoperu voda i ostal, a desno tamo je za frizider il sta god. drugacije ne vidim kako bi moglo.
jedino bih dobio taj prostor izmedju kada bih uzeo tu manju indukcionu plocu, a sudopera bi imala ocedjivac sa leve strane. kontam da bi to bilo dovoljno?

Dvoumim se sad izmedju indukcione ploce sa 4 polja, ili sa 2. Estetski smatram da bi 2 polja izgledala ruzno, bila bi centrirana iznad rerne/ispoda aspiratora, ali opet.. benefit bi bio oslobodjen deo radne ploce.

Pogledajte prilog 537713 Pogledajte prilog 537715

U uzi izbor su mi Candy ugradna ploča CI642CBB/1 i Samsung ugradna indukciona ploča NZ32BG2005FKU2
Sad na ovom crtezu ne znam kolika je dimenzija sudopere, nije mi jos odgovorio stolar, ali kontam da je blizu 70 cm, posto su indukcione ploce uglavnom 59cm? Trenutno mi je izbor neka 68x50cm sa ocedjivacem sa leve strane, ali svakako bih morao videti sa njim sta bi bilo najbolje.
Ja bih išao na varijantu 2 ringle umesto 4. Nikada sve 4 nećeš uključiti odjednom, ušteda u prostoru je lepa, estetski se lepo uklapa. Osim cenovno, rerna +ploča sa 2 ringle su skuplje kad se kupuju odvojeno od recimo nekog seta ploča +rerna. Evo kako je ispalo u praksi kod mene.

Prilozi

• Screenshot_20260503_003949_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    Screenshot_20260503_003949_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 9
  • Screenshot_20260503_004014_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    Screenshot_20260503_004014_com_hihonor_photos_GalleryMain.jpg
    56.6 KB · Pregleda: 10
Ja bih išao na varijantu 2 ringle umesto 4. Nikada sve 4 nećeš uključiti odjednom, ušteda u prostoru je lepa, estetski se lepo uklapa. Osim cenovno, rerna +ploča sa 2 ringle su skuplje kad se kupuju odvojeno od recimo nekog seta ploča +rerna. Evo kako je ispalo u praksi kod mene.
znam da ne bih nikad koristio 4, jer retko kad koristim i 2 u isto vreme 😀
ne znam iskreno, meni je nekako ruzno.
kontao sam da je prosorim kuhinju, taman da se zavrsava na knap sa tim izbijenim dimnjakom, i onda bih dobio na prostoru
ovo sam sam izmenio u photoshopu i ubacio jos neke gluposti, da ne smaram stolara posto mu treba 20 dana da odgovori.
1777763457550.png

Nazad
Vrh Dno