Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Pa ceka informaciju sa carine oko troskova. A ta informacija moze biti da nema troskova

Krecemo u gerilu 🙂
Sa 20$ na 4$.
Nije Choice, jos nije dobio zvanicni code. Ocekujem LA. Da li ce biti na kraju uticaja ce vidimo.

Prilozi

• Screenshot 2026-03-12 174854.png
    Screenshot 2026-03-12 174854.png
    161 KB · Pregleda: 62
Jako teško promeniti zakon...

Pa i nije jednostavno. To za par meseci ne može da se desi.
Može za 15 dana, takva je procedura. Sad ide prolećno zasedanje, ionako je sve hitan postupak, od 1 juna da se primenjuje lagano.
Nebitno svakako da li će i kad će ionako uzimaju 260 dinara na majke mi...

Ne živiš u Srbiji? Kod nas se potegne Lex specijalis za svaku sitnicu. Za ovo bi ga odradili čisto da ne zaborave kako se piše.

Budimo ozbiljni. Nema od toga ništa tek tako.

Može za 15 dana, takva je procedura. Sad ide prolećno zasedanje, ionako je sve hitan postupak, od 1 juna da se primenjuje lagano.
Nebitno svakako da li će i kad će ionako uzimaju 260 dinara na majke mi...
Pa tih 2eur im je trenutno najveći dobitak jer ga nisu naplaćivali u 95% slučajeva.

Carinski zakon nije trenutno u razmatranju za izmenu.

Super. Ta dva zakona za našeg "zakonodavca" su baš od istog značaja.

Kažem vam, trenutno nije u planu...

Da se prebacim ovde iz teme o praćenju pošto nije za tamo...

LM, srBski DHL i njihova čuvena usluga zastupanja pred carinom će izgleda početi da se primenjuje za SVE pakete koje oni budu isporučivali jer će i ovu naplatu PDVa da podvode pod carinski postupak.
Juče su mi tražili svu dokumentaciju za carinjenje patch kablova od 34,2€+14€ DHL transport a na moje pitanje zbog čega se ovo carini kada je u pitanu pošiljka male vrednosti (<50€) su odgovorili

Kod:
"Kako bi utvrdili da li postoji osnov za oslobađanje, neophodno je da dostavite kompletnu dokumentaciju na portalu, u skladu sa zakonom roba će biti oslobođena nakon provere dokumentacije."

Naravno, na portalu gde nas dočekaju formulari za podnošenje kompletne dokumentacije je uredno (pored izjava o vrednosti robe) provučen i njihov 'nalog za carinjenje' u kome smo saglasni i prihvatamo sve troškove koji u procesu carinjenja mogu da nastanu.
Poslao sam svu dokumentaciju osim tog formulara gde sam naveo da ne vidim potrebu za carinjenjem pošiljke koja ne podleže carinskom postupku pa dobih samo automatizovan odgovor da nisam dostavio potpunu dokumentaciju.
Sad im poslah malo opširniji mail u kome pitam da jasno i nedvosmisleno potvrde da li se ta njihova famozna usluga zastupanja naplaćuje i u slučajevima kada pošiljka ne podleže carinskom postupku ili ne?

Da ne komentarišem silne pakete koje su do prekjuče donosili bez ikakve naplate PDVa iako je zakon bio i tada isti kao što je i sad...
Meni je jasno gde živimo i u kakvom sumanutom okruženju smo prinuđeni da funkcionišemo, ali ove neke stvari prevazilaze svaku granicu i bljutavog ukusa... javim šta su odgovorili.
Bukvalno više ne treba poručivati preko njih ništa osim skupljih stvari gde tih 30tak eur nije neki značajniji trošak.

I meni su pre 3-4 meseca tražili ista ta dokumenta za pošiljku koja je plaćena 25e + 15e dostava (koja je u tom momentu za isti paket bila jeftinija od obične China Post). Verovatno da carinik nije verovao deklaraciji pošto je roba iz Kine, plus im je sumnjivo što je cena dostave niska.

Ovo je paket iz Nemačke, uredno imaju i fakturu od firme u paketu (slikali mi je) a i ja sam dostavio moju sa maila + Paypal potvrdu koliko sam platio, ne može biti bilo kakve sumnje u verodostojnost podataka.
Obični patch kablovi sa fs.com, odeš na sajt vidiš da je jedan kablić od 15cm 1,7eur koliko stoji i na računu.

Plaćen DHL shipping 14 eur, ceo paket 48,2 eur, jedino što eventualno može da zakera carinik je šta će ti 20 kablova, ali to mene DHL nigde ne obaveštava već mi potura da im potpišem nalog za carinjenje i da se saglasim sa troškovima koji u tom postupku nastaju, a trošak će izgleda biti i njihova usluga.

Pišem opet jer izgleda ljudi misle da kad se ne plaća carina da to znači da ne podleže carinjenju.

Svaka roba koja ulazi u Srbiju podleže carinjenju. Carinjenje je sprovođenje postupka u kome se utvrđuje da li su za uvoz pošiljke ispunjeni uslovi (da li je potrebna dozvola za tu vrstu robe, da li je uopšte dozvoljen uvoz takve robe, da li je potrebno pribavljanje drugih rešenja, mišljenja itd za uvoz) za slobodan uvoz. U tom procesu se utvrđuje vrednost (postoji nekoliko kriterijuma predviđenih carinskim zakonom) pa se, kada se radi o fizičkim licima, primenjuju određeni članovi zakona i uredbe o carinskim formalnostima. Tu dolazimo i do limita od 50EUR vrednosti pošiljke (sa uključenim transportnim troškovima do Srbije) u kome do limita, uvoz pošiljke potpada pod naplatu PDV od 20% dok preko tog limita pri uvozu se plaća carina od 10% u pojednostavljenom postupku (jedinstvena stopa za uvoz fizičkih lica - mada stranka u postupku može zahtevati i carinjenje po stopi iz carinske tarife ali onda pošiljka ulazi u redovan postupak = veći trošak špeditera) plus PDV od 20%.

I carinu i PDV naplaćuje uprava carina Republike Srbije i svaka pošiljka, čak i one koje su imale nekada pečat "ne podleže carinjenju" su zapravo prošle carinsku proceduru.

Drugo pitanje je, koje je neko ovde pominjao neki dan, kada fizička lica dobijaju besplatno pošiljke iz inostranstva, poslate od fizičkih lica, to su pošiljke male vrednosti (do 70EUR) na koje se ne plaća ni carina ni PDV. I u tom slučaju one prolaze carinsku kontrolu ali na takve ne treba da se plati ništa.

Dakle, sve što ste kupili u inostranstvu podleže naplati neke dažbine, da li samo PDV ili i carine i pdv zavisi od vrednosti pošiljke i to prolazi kroz postupak carinjenja u kojem se utvrđuje između ostalog šta treba da se naplati. Onih 260 dinara "otvaranja paketa" je usluga pošte i nema nikakve veze ni sa carinom ni sa bilo čim drugim. To je isti trošak kao što DHL Fedex ili UPS naplate špeditersku uslugu.

Sve je to meni jasno, vidim da se nisam dovoljno precizno pravnički izrazio, a što državni organi vrlo vole kada im treba osnov da nas, obične građane, otkače za nešto za šta nam je potreban zastupnik.
Naravno da neću da idem da čitam 2000 strana carinskog zakona za paketić kablova, ali ako mi i za to treba špediter, onda nešto mnooooogo jbno smrdi.

Pošto vidim da si upućen u ceo postupak carinjenja, a radi daljeg razjašnjenja procesa, zamolio bih te u kratkim crtama navedeš razlike u angažovanju špeditera i samog carinika kada se za pošiljke koristi jedinstvena car.tarifa od 10% (skraćeni/posebni kakav god već postupak) i kada se obračunava carina po stvarnoj stopi.

Ja, ovako kao laik, kapiram da je za 10% carine dovoljno da carinik pregleda robu i vidi da li tu ima nečega što ne smem da uvezem, ukoliko ima i dostavljen račun, da proceni da li je to dovoljno tačno i da na osnovu toga izda račun sa dažbinama.
Ako mu nešto od toga nije jasno/po volji, dobiću obaveštenje da dostavim opis robe ili tačne cene.
Otprilike tačno onako kako to radi Pošta i carinici tamo, ostaje pitanje da li ta 'usluga' koja je carinikov posao za koji on prima platu od države, treba dodatno da nam se naplati i 200 (+60) dinara, ali to je neka druga priča da ne širim sad.
Mogu oni to da nazovu kako žele, otvaranje paketa, obrada, taksa na uvoz sa AE kao što će biti u EU, nebitno je.

Šta je tu tačno potrebno da uradi neko ko mene 'zastupa' pred tim carinikom?

Da se razumemo - u potpunosti podržavam da DHL meni naplati uslugu gde ja njih angažujem kao špeditera da se roba NE CARINI po skraćenom postupku, već da ide u kompletnu proceduru utvrđivanja porekla, tačne carinske tarife pod koju potpada itd.
Tu nemam nikakav problem da ih platim i da oni odrade sve što je potrebno za taj postupak i da budu moji zastupnici u carinskom procesu.

Imam problem sa time da oni meni podmeću celu tu priču o njihovom zastupanju za običan paketić kablova od 30evra za koji će oni u moje ime da urade skraćeni carinski postupak. Šta će tačno oni to da urade i da li to vredi 3.159,00 RSD?
Naravno da imaju pravo da kažu da to vredi i 100€ ako tako žele, privatna kompanija, nismo u obavezi da ih koristimo, ali to nikako ne može biti korektna poslovna praksa već obično džuk... pljačkanje, pa treba upozoriti ljude da budu maksimalno oprezni sa njima.

Kapiram i da je očigledno država pooštrila preglede svega što stiže poštom, ali me recimo isto tako zanima, kako je taj isti DHL do pre mesec dva donosio na kuću bez ikakvih dažbina pakete do 50€?
Da li to znači da tada nije postojala carinska kontrola i njihovo zastupanje nas koji smo im platili shipping ili šta? Sada je samo zgodan momenat da naplatimo svima?

DAŽBINE NA SVE PAKETE Nova pravila Pošta Srbije za pošiljke iz inostranstva!​

Istekao edit, a u svetlu ovoga što je kolega okačio - dažbine na sve pakete, samo da se ogradim da sam pod 'kako je taj isti DHL do pre mesec dva donosio na kuću bez ikakvih dažbina pakete do 50€?' mislio prevashodno da nedostatak DHL usluge od 3.159,00 dinara a ne na nedostatak PDVa i/ili carine (mada je i za PDV isto pitanje...)

Verovatno ti neće naplatiti ništa. Dešava se ponekad, u recimo 5% slučajeva, da traže dokumentaciju iako je vrednost ispod 50€. Isti slučaj sam imao i sa FedExom i UPSom. Možda zavisi na kakvog službenika/carinika naletiš.

Bilo je juče u medijima oglašavanje Pošte:

Pošta Srbije saopštila je večeras da od 23. februara naplaćuje uslugu zastupanja u sačinjavanju elektronske carinske deklaracije ili podnošenja pošiljke na carinski pregled u uvozu, kao i proviziju za uplatu duga obračunatog od strane carinskih organa, saglasno cenovnicima.

Kako je Tanjugu rečeno u tom preduzeću, cenovnici poštanskih usluga oglašeni su i javno dostupni u svim poštama i na korporativnom sajtu Pošte Srbije.

Naglašavaju i da su od navedenih naplata trenutno izuzeti neregistrovani mali paketi iz Mađarske, sa oznakom koja počinje slovom U i završava se sa HU, za koje su troškovi PDV-a i eventualno carine regulisani sporazumom o poslovnoj saradnji.

OK, jasno, Pošta to radi za 200 RSD, ovi će tražiti 3159 RSD pa ko voli, nek' izvoli...

Verovatno ti neće naplatiti ništa. Dešava se ponekad, u recimo 5% slučajeva, da traže dokumentaciju iako je vrednost ispod 50€. Isti slučaj sam imao i sa FedExom i UPSom. Možda zavisi na kakvog službenika/carinika naletiš.
To ne mogu da znam jer me nisu o tome ni na koji način obavestili, iako sam ih 2x pitao, već su tražili da im dam saglasnost za pokretanje carinskog postupka u okviru kojeg nastaju određeni troškovi među kojima je i njihova usluga.

Jeste bezveze pošto se daje saglasnost unapred. Ja sam jednom pokušao Fedexu da dokažem da je vrednost manja i da ne treba da ide u proceduru, a to se vidi i sa slike koju pošalju, ali bez uspeha. Jedino što su mi nakon insistiranja poslali da potpišem neku izjavu da je vrednost manja od 50€. Posle toga im pošaljem šta traže i do sada je sve bilo ok - tj. plati se samo PDV u slučaju Fedexa/UPS-a ili ništa kod DHL-a. Jedino što se čeka da pošiljka prođe carinu (letos je bilo i par nedelja za DHL) umesto da je donesu sledeći dan.

@mickeyrs

Na većinu pitanja si sam dao odgovor a nešto su ti i drugi odgovorili.

Glavno je, uzimaju te pare jer im se može. DHL inače treba izbegavati i oduvek je trebalo izbegavati za sve što se kupuje a nije sa uključenim svim dažbinama (kao na primer ono kad Amazon uzme još dodatno nešto za uvozne dažbine) jer nikad nisi siguran da li će da naplate tu uslugu ili ne. Uglavnom sad hoće.
Taj carinik što će da pogleda predmet (mada poštanski operateri sada ni ne predaju cariniku baš svaku pošiljku nego određeni procenat a carini predaju zbirnu listu pošiljaka, dan za dan), njega je realno baš briga. To im je bukvalno najjadnije radno mesto koje su mogli da dobiju, gleda samo da mu ne "vrišti" neki kiks u njihovom sistemu i da mu ne proleti nešto što nije smeo da pusti. I to od onoga što prolazi kroz njegove ruke, ostale pošiljke su na rizik poštanskog operatera kome je uprava carine prepustila da obrađuje pošiljke i odgovoran je za sve. Tu spadaju i Transfera i Milšped koji rade temu pošiljke, znači ne samo Pošta Srbije.

Što se redovnog postupka tiče, da bi primenili stopu iz tarife (kada se isplati t.j. ako je npr 1% i ako je vrednost veća) to stranka mora da traži. Neće oni sami to uraditi nikad.

Što se redovnog postupka tiče, da bi primenili stopu iz tarife (kada se isplati t.j. ako je npr 1% i ako je vrednost veća) to stranka mora da traži. Neće oni sami to uraditi nikad.
Meni su svi primenjivali stopu iz tarife, bez potrebe da im se napominje. Kao što kažeš, pošto su uglavnom veći iznosi, to ispadne povoljnije čak i kada se uračuna njihova usluga (npr. na objektive je, ako se dobro sećam, 1%, na gramofone 5%...). Jedini slučaj kad su me zeznuli (DHL) je bilo kada su prebacili carinjenje na neki Novošped, koji je primenio tarifu 10%. Tako ako nekome ponude da špediciju radi njihov podizvođač, tražite obavezno da kažu koju će stopu da primene. Ili ne pristajte na to.

Da li je neko od ovih promena dobijao DHL posiljke u vrednosti do 50 EUR? Mislim na one koje su stizale bez ikakvih dodatnih troskova, kakva je situacija sada sa tim posiljkama ako neko zna?🤐

Bukvalno prethodnih 10 poruka je na tu temu... 😀 Evo, odgovorili su mi jutros, kažu nema naplate DHL usluge...

Bukvalno prethodnih 10 poruka je na tu temu... 😀 Evo, odgovorili su mi jutros, kažu nema naplate DHL usluge...
Nije nista jasno iz tih poruka. DHL nista nije naplacivao niti trazio za pakete do 50 EUR. Niko u tim porukama nije napisao da li se sada placa PDV ili ne? Carine znamo da nema ako je manja vrednost. 30 EUR za njihove usluge eto i to smo saznali da nema, znaci ostaje PDV da ili ne tj. da li se nastavlja kao i do sada sto je bilo da prodje bez ikakvih troskova?

PDV se podrazumeva, to je valjda bilo jasno od početka. 🙂
Nisu mi ništa konkretno odgovorili na temu PDV-a, osim da će paket biti obrađen kao pošiljka male vrednosti i u tim slučajevima DHL ne naplaćuje uslugu zastupanja, a ako carinik proceni da vrednost na tržištu odstupa od cena u priloženoj fakturi, biću obavešten.

Nazad
Vrh Dno