Šta je novo?

Windows 12 se priprema za izlazak ove godine kao modularni OS sa snažnim fokusom na AI i sistem pretplate

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-12-ilus-041225.webp

Windows 12 se priprema za izlazak ove godine kao modularni OS sa snažnim fokusom na AI i sistem pretplate​

Prve informacije sugerišu da Microsoft priprema Windows 12 sa modularnom arhitekturom, snažnim AI funkcijama i mogućim modelom pretplate za napredne opcije

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...-sa-snaznim-fokusom-na-ai-i-sistem-pretplate/

Još jedna važna promena odnosi se na hardverske zahteve. Nakon što je Windows 11 uveo obavezni TPM 2.0 modul, Windows 12 bi mogao da zahteva i poseban NPU procesor (Neural Processing Unit), namenjen ubrzanju AI operacija.
Ovo nam baš treba. Svi znamo koliko ljudi koji koriste AI u stvari vole sve vezano za lokalne modele. Nikako ne idu na chatgpt dot com i samo piče. A još više vole kad im operativni sistem zauzima još memorije za taj lokalni AI... Ako ovo stvarno urade ja ne vidim ko će svojevoljno pristati na, biće još gori prelazak sa 11 na 12 nego što je bio sa 10 na 11.

Ovo nam baš treba. Svi znamo koliko ljudi koji koriste AI u stvari vole sve vezano za lokalne modele. Nikako ne idu na chatgpt dot com i samo piče. A još više vole kad im operativni sistem zauzima još memorije za taj lokalni AI... Ako ovo stvarno urade ja ne vidim ko će svojevoljno pristati na, biće još gori prelazak sa 11 na 12 nego što je bio sa 10 na 11.
Pa ovo stvarno skoro niko od nas nema niti će imati. Ljudi kupuju Ryzene bez iGPU-a, nije ovo TPM, ovo je potpuno ludilo. Pritom, ne dolazi u obzir da imam tako nešto pa još pod kontrolom Microsoft-a.

Pa ovo stvarno skoro niko od nas nema niti će imati. Ljudi kupuju Ryzene bez iGPU-a, nije ovo TPM, ovo je potpuno ludilo. Pritom, ne dolazi u obzir da imam tako nešto pa još pod kontrolom Microsoft-a.
Samo je trebalo da kažu, znate kako, nema novih funkcionalnosti nema ništa novo, ali smo u WIn 12 konačno uredili GUI, više nema starog kontrolnog panela, sada novi može sve, ispeglali smo i ostatak interfejsa, izvolite. Ljudi bi bili srećni, pola njih bi zaboravilo na Copilot neko vreme i sve marifetluke sa tim. Ali ne. Balmere, vrati se!

Windowsu su kompanije ciljna grupa a ne mi.
Tako da je sve ok...

Samo je trebalo da kažu, znate kako, nema novih funkcionalnosti nema ništa novo, ali smo u WIn 12 konačno uredili GUI, više nema starog kontrolnog panela, sada novi može sve, ispeglali smo i ostatak interfejsa, izvolite. Ljudi bi bili srećni, pola njih bi zaboravilo na Copilot neko vreme i sve marifetluke sa tim. Ali ne. Balmere, vrati se!
Oni su all in AI, njih nista drugo ne zanima a još uvek zamišljaju da mogu da nateraju korisnike na to.

Probao sam Bazzite i stare igre, iz perioda 95-2000, pošto nove znam da rade, evo ne znam zašto ne predjem ovog trenutka. Biće samo bolje, barem kućnim korisnicima.

Svi osim Microsofta vide da će Linux do kraja godine preći 10% tržišta.

Dual bot win 10 u Mint rade dok rade. Kad ne radi idemo puna instalacija Mint ili Ubuntu LTS.

Istovremeno, pojedine napredne AI funkcije mogle bi da budu dostupne kroz pretplatni model. To bi značilo da bi deo AI servisa bio zaključan iza dodatne mesečne ili godišnje pretplate.
Windows 8.2, znači. Samo što 8 nije imao pretplatu, ali je zato imao tonu bullsh1ta zaključanu iza MS naloga.

Ovo se priča od pre 3 godine sa manjim izmenama ali je tek sada W11 prešao 75% učešća od svih windowsa. Windows 12 domeni odavno rasprodati. MS intenzivno radi na Microsoft 365, essencialno Office sa AI potencijalno sa svojim OSom, u pretplati ili na izdavanje na daljinu na svojim serverima. Bila je i priča de će 25H2 nazvati W12 ali ništa od toga. W11 ima toliko toga da se ispravi, popravi i unapredi.

Nazad
Vrh Dno