Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Po ovome što sad naplaćuju, carina se uvećala na nešto preko 11%? A i PDV na oko 22%?
Zar je toliko teško ispratiti ko šta piše?

Ništa se nije promenilo, samo se Beograd ponovo vratio u Srbiju i sad i za Beograđane važe isti zakoni kao za nas ostale.
Do 50€ 20% PDV-a, 200 din za carinski pregled i 60 din za proviziju za uplatu tog PDV-a
Preko 50€ 10% carine + 20% PDV-a (ukupno 32%), 200 din za carinski pregled i 1% provizije od ovih 32%.

Имам три LA...HU пошиљке, за две ми на Aliexpress сајту пише "Delivery attempt unsuccessful"...на сајту наше поште стоји само "Пријем" од пре десет дана...углавном, то су каблови купљени са великим попустима уз новчиће...видећу баш колико ће да ми наплате...иначе, четири UC...HU пошиљке које сам чекао преко три месеца су ми испоручене прошле недеље у пакетомат без икакве накнаде...

Sta smo utvrdili za UC..HU posiljke, imaju ili nemaju carinski pregled 200din?

Jer za male posiljke je to ogroman trosak koji prakticno obesmisljava taj scenario.

Zar je toliko teško ispratiti ko šta piše?

Ništa se nije promenilo, samo se Beograd ponovo vratio u Srbiju i sad i za Beograđane važe isti zakoni kao za nas ostale.
Do 50€ 20% PDV-a, 200 din za carinski pregled i 60 din za proviziju za uplatu tog PDV-a
Preko 50€ 10% carine + 20% PDV-a (ukupno 32%), 200 din za carinski pregled i 1% provizije od ovih 32%.

Po meni 1867 din je više od 10% na 15977.66 din. Isto tako 2467 din nije 10% od 21969.29 din. Slično je i za PDV kada sa obračuna. A na sve to su naplatili još pregled i proviziju.

Faktura2.png Faktura1.png

Ма београђани су криви....живе као бубрег у лоју и све им се пропушта а богати су и бахате се...сад ето за неки проценат мање више, морали би и то да дуплирају када је Београд у питању...

Ми нисмо криви због тога што смо највећи град у Србији...десило се то зато што је народ из унутрашњости дошао масовно у Београд...због своје муке...

Jer za male posiljke je to ogroman trosak koji prakticno obesmisljava taj scenario.
3 UC...HU od pre par dana su dobile uredan papir od carine tako da racunaj da imaju kad odluce da naplate.

S tim u vezi, stigle poslednje dve UC...HU posiljke u paketomat, jedna od 16.01. a druga od 21.01. GPC Nis i nisu naplatili.

Tako da je jos uvek kako se zalomi, bar za Nis.

Od svih PDV kombinacija izgleda najskuplja ce nam biti posta PDV(na cenu bez popusta)+260 din.

Po meni 1867 din je više od 10% na 15977.66 din. Isto tako 2467 din nije 10% od 21969.29 din. Slično je i za PDV kada sa obračuna. A na sve to su naplatili još pregled i proviziju.

Pogledajte prilog 530072 Pogledajte prilog 530073
Prvi put vidim ovako nešto. Ko je pogrešio ne znam, ali ako je osnovica 24670 din, pa na to 10 posto carine bude 2467 din, pa to dvoje sabereš i udariš 20 posto PDV, dobiješ tačno 5427 din. Da nisi imao troškove slanja, a da tu nisu navedeni?

PDV uvek ide poslednji, zato preko 50 evra nije 30 posto (10+20), već 32 posto.

Ма београђани су криви....живе као бубрег у лоју и све им се пропушта а богати су и бахате се...сад ето за неки проценат мање више, морали би и то да дуплирају када је Београд у питању...

Ми нисмо криви због тога што смо највећи град у Србији...десило се то зато што је народ из унутрашњости дошао масовно у Београд...због своје муке...
Niko nije ni rekao da ste krivi, niti neko krivi građane, samo su carine u Nišu i NS-u radile svoj posao, a ova u BG-u nije kao da je BG u drugoj državi ili da tamo važe drugi zakoni...

Prvi put vidim ovako nešto. Ko je pogrešio ne znam, ali ako je osnovica 24670 din, pa na to 10 posto carine bude 2467 din, pa to dvoje sabereš i udariš 20 posto PDV, dobiješ tačno 5427 din. Da nisi imao troškove slanja, a da tu nisu navedeni?

PDV uvek ide poslednji, zato preko 50 evra nije 30 posto (10+20), već 32 posto.
Nije bilo nikakvih dodatnih troškova. Iznos sa fakture je tačan i dobro preračunat u din. Ispada da su obe fakture uvećali za 2700 din i da to nigde nije prikazano!? Inače u pošiljkama je bila potpuno drugačija roba, jedino zajedničko je da su obe iz USA i da su stigle istog dana.

Ja sam danas odbio nekih devet pošiljaka LA, vidim poštaru nije baš bilo milo, pa su se na praćenju pojavile kao vraćena (ne prima), doduše sve neke gluposti plaćene 30 40 50 centi, svih devet košta ispod 400 RSD, ne računajući coinse negde oko 2000+ RSD, tražio je za namete 3.000 RSD. Ništa od paketa nije otvarano. Ili kupovati skuplje stvari ili se nadati da će Kinez sve porudžbine da stavi u jedan paket pa tako da šalje, jer ove sitne od pola EUR do 1 EUR a i skuplje na komad nema nikakve računice kupovati jer je često jeftinije kod nas.

Videćemo, čekam nekoliko pošiljaka koje su u vrednosti od 20-50 dolara, Kinez se "kune" da je i kroz invoice i na samom paketu označio vrednost 5 dolara. Po ovom tarifniku bi trebalo da platim 260 + 100 dinara (PDV). Ako bude tako, nastavicu da molim prodavce da unose tako, ko hoće, naručiću, ko ne, nikom ništa.

stigle su mi 2 nakon 3 meseca, bez dodatnih troškova...ali zaista su male pošiljke, koverte 10x10cm, jedna stvar 1.34$ i druga 5$...nisam ni znao da su počeli da naplaćaju tako da zbogom aliexpress...uglavnom kupujem neke sitnice, ali s tim dažbinama jedino ima smisla ako je nešto što samo kod njih može da se kupi i što je nekome ultra važno...

Danas stigla LA-HU posiljka vrednosti 24.2 dolara (na paketu je bila upisana vrednosti) i za to je naplaceno 754 dinara.

Pokušavam da ispratim nekoliko tema gde se o ovome pisalo po Benču, ima li nekog konsenzusa, postoji li razlika u globi ili konzistentnosti naplate između raznih varijanti slanja? Mislim na stvari poput LA...HU naspram CNG/AP paketa?

Ako sam dobro shvatio, LA...HU i dalje idu preko Mađara, znači li to da standardno prolaze carinu koja malo gleda malo ne gleda? Ako ove CNG idu direktno u Srbiju, da li to podrazumeva da će njih da obrađuje Pošta ili ekipa iz Šimanovaca, ili kako? Ili zapravo nema veze kako paket stiže ovde, to ko carini se nasumično dodeljuje?

Izgleda da nema više paketa bez PDV-a, naručio 2x po dve tastature za laptop (Aliexpress), po 28e vrednost, uredno naplaćeno 683din (Šimanovci, CN). Da sam uzeo odjednom prešlo bi 50e pa bi bilo 32%.

Meni svaka pošiljka naplaćena više od 350 dinara i poštar ne ostavlja carinsku deklaraciju? Već duže vreme je tako... Sećam se kad smo uzimali one Sonizoon fleševe za dž da su mi tada naplatili ~190 dinara, a u poslednja dva-tri meseca najmanje 350 din, za litokala punjač 550(plaćen 12.5$)

edit svaka pošiljka ocarinjena...

Za registrovane pošiljke ok, ali neće valjda da naplaćuju pdv i za pošiljke koje nemaju praćenje + za otvaranje paketa 260 din. Koja je onda svrha daljeg naručivanja.

Za registrovane pošiljke ok, ali neće valjda da naplaćuju pdv i za pošiljke koje nemaju praćenje + za otvaranje paketa 260 din. Koja je onda svrha daljeg naručivanja.
Hoce, bas se o tome i diskutuje. Minimalna globa je 260 dinara.

Plaćen artikal $11.75 a carinski sistem mu je procenio vrednost na 1198 din i dažbine 230din. Konačna cifra harača u pošti 500 din okruglo.
Nije problem da te pare idu gde treba ali tako je kako je, i još uvek je isplativije nego za dosta toga kod nas.
Jer isti taj artikal kod nas na KP je 2300 pa naviše a dostava bi izašla dodatnih 500-600 din.
Drugim rečima što je bilo bilo je, sad je drugačije, uzmi ili ostavi.

Meni svaka pošiljka naplaćena više od 350 dinara i poštar ne ostavlja carinsku deklaraciju? Već duže vreme je tako... Sećam se kad smo uzimali one Sonizoon fleševe za dž da su mi tada naplatili ~190 dinara, a u poslednja dva-tri meseca najmanje 350 din, za litokala punjač 550(plaćen 12.5$)

edit svaka pošiljka ocarinjena...

Carinska deklaracija može da se pogleda online, kačili su linkove ovde.

Može samo za LA HU možda, one preko Šimanovca PJ RS nema.

Stigla mi je poruka od poste da mogu da preuzmem posiljku i da treba da platim 311 dinara. RGB kontrolercic placen 2.51 dolara. Vratice se u kinu. Zbogom Ali...Screenshot_2026-03-02-16-39-20-092_com.google.android.apps.docs.jpg

Da ne ispadne da ih branim, da mi treba to i da nisam cudo vremena placao nista, platio bih to i ne bih vise narucivao.

Nece oni da crknu za 300 dinara...

Imam vec jedan takav.

Strasno na posiljku vrednosti 22.96$ sa aliexpressa carina 714 din... Nema carinski nalog nista? Cisto da proverim jel ide carinski nalog kako je roba carinjena ili ne?

260 dinara fiksno, + 20% pdv, rekao bih da je u dinar naplaceno ispravno.

Tako je, tačno 20% plus tih 260din.
Ja imam sreću da nemam ništa sa Aliexpressa da mi stiže, zadnja dva platih po 20% PDV (PJ RS) i to je to, danas bacih pogled na Temu, ove sitnice koje sam uzimao ima sve ista cena ili jeftinije a tamo nema naplate. Ako nešto baš mora platićemu PDV i šaljem u Austriju, nema skrivenih troškova i ovih gluposti od 260 dinara.

Može samo za LA HU možda, one preko Šimanovca PJ RS nema.

Za Šimanovce tj. za PJ...RS ti i ne treba carinska deklaracija jer znaš koliko si platio pa na tu vrednost računaj 20%.
Za CN...odnosno PJ...RS pošiljke su uvezani sistemi i tačno se zna koliko si platio na tu vrednost obračunavaju 20% PDV.

Nazad
Vrh Dno