offline71
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.01.2010
- Poena
- 535
@johnterry koju integraciju si koristio,vidim da se pominje dve-tri?
Da li rade glasovne komande? da li mozes glasovno da upravljas uredjaima koji su u HA a nisu integrisani sa alexom?Mislim da integracija Alexa media plejer nema veze sa starošću uredjaja. Integrisao sam i odmah je pokupio sve uredjaje koji su povezani na Alexu(Echo 4, Echo dot 4, Fire Cube, Fire stick Max, Fire stick Lite stariji). Samo dobro obrati pažnju na Lokacije uredjaja i Lokaciju aplikacije i naloga. Sve mora biti na istoj lokaciji prijavljeno. Meni su svi zvucnici i nalog bili prijavljeni na DE, ali mi je Alexa app bila na Srbiji(Nisam ni znao da i app ima lokaciju pored naloga) i nikako nisam mogao da dodam zvucnike. Ubaci ih ali nisu dostupni. Trebalo mi je kilo zivaca i instalacija dok nisam skontao to. I Kad radiš integraciju isto proveri da li ces staviti amazon.com ili amazon.de. Zavisi gde ti je nalog napravljen bez obzira na trenutnu lokaciju naloga i uredjaja.
Alexa Media player iz HACS-a@johnterry koju integraciju si koristio,vidim da se pominje dve-tri?
nasao odgovor...Da li rade glasovne komande? da li mozes glasovno da upravljas uredjaima koji su u HA a nisu integrisani sa alexom?
Sad mi nije jasno jel želiš da iz HA šalješ Glasovne poruke direktno na Echo ili hoćeš da preko Echo uredjaja daješ komande uredjajima koji su na HA? To su de različite stvari. Ako hošeš da ti HA šalje zvuk na Echo zvučnik to ti je Alexa medi plejer integracija. Ako hoćeš da preko Echo zvučnika upravljaš sa HA onda je to ili Nabu casa(koja se plaća) ili par drugih besplatnih opcija malo komplikovanih(Alexa Smart Home Skill). Nisam to radio. Preko Nabu case funkcioniše bez problema ali se plaća. A još jedna je opcija ako su ti uredjaji povezani mimo HA na još neki claud servis(Tuya, ikea...) taj servis direknto uvežeš na Alexa app i automatski ti budu vidljivi uredjaji.Da li rade glasovne komande? da li mozes glasovno da upravljas uredjaima koji su u HA a nisu integrisani sa alexom?
👆hoćeš da preko Echo uredjaja daješ komande uredjajima koji su na HA?
Ako su već razvučeni kablovi onda hebiga 🙁Pozdrav svima , zamolio bih vas za savet sugestije i ideje.
Trenutno mi se radi stan, kablovi su razvuceni ,malterisano. Kablovi su razvuceni po generalnom planu projktanta, ja sam u pricu usao posle( da bih objasnio situaciju).
Ako mozete da me uputite koje marke su ok,koje da izbegavam i sl, da bih mogao da kontrolisem svetlo u kuci , grejanje koje ce biti na gas . Citao sam da ima pametnih uticnica , prekidaca - za koje nije potrebna nula. Ako moze neki savet sta bih mogao da uradim dok mi jos nije totalno kasno , tj da ne menjam prekidace i uticnice i druge stvari ,nego odmah da idem na pravu stvar.
Ideje vise nego dobro dosle .
Radi,ovo što meni treba da izgovori poruku,preko Fully tako da mi Echo ne treba.Ma ja sam hteo da se igram 🙂 ako mi ostane radionica otvorena da me obavesti.Koliko vidim može i preko Fully browsera pa da tablet priča,probam pa da vidim kako radi.
Hebiga 🙂, vec su razvuceni.Ako su već razvučeni kablovi onda hebiga 🙁
Proveri da li su do prekidača dovedene i nule ili da li bar može da se preveže da se dovede i nula do svakog prekidača. Ako nema nule onda moraš da se bakćeš sa pametnim prekidačima koji "rade bez nule" a to je bolje da ne moraš.
Proveri da li su ti do prekidača dovedeni kablovi sa 3 žice ili sa 2 žice. Ako su dovedeni sa 3, dve su ti potrebne za dolaznu i odlaznu fazu, a treću žicu (obično je žuto-zelena) poveži na nulu u dozni iznad prekidača. Ako su kablovi sa 2 žice, onda moraš da kupuješ switcheve-prekidače bez nule pa da kondenzator povezuješ kod svetala...Hebiga 🙂, vec su razvuceni.
Do prekidaca nije dovedena nula ali negde postoji mogucnost da se dovede ,tj iskoristi drugi kabl koji npr planiran za dnevnu sobu.Postoje dva kabla za kao luster da se pali po pola. Moram naglasiti da su kablovi razvuceni ali jos nisu povezani.
Danas sam googlao dosta i video da ima solucija, to bez nule, dal sa nekim delom koji se dodatno ubacije iz prekidaca ili kao kondenzator koji ide u razvodnu kutiju paralleno sa potrosacem.
Zasto je tvoje misljenje da to ne radim ?
Spreman svaki savet da poslusam, Uleteo sam u pricu neplanirano a nisam informisan. Iznendadio sam se kakvih sve stvari ima.
Mislim da su po dva kabla samo, provericu svakako.Proveri da li su ti do prekidača dovedeni kablovi sa 3 žice ili sa 2 žice. Ako su dovedeni sa 3, dve su ti potrebne za dolaznu i odlaznu fazu, a treću žicu (obično je žuto-zelena) poveži na nulu u dozni iznad prekidača. Ako su kablovi sa 2 žice, onda moraš da kupuješ switcheve-prekidače bez nule pa da kondenzator povezuješ kod svetala...
Izgleda da mi je to jedino resenje. Koje marke tih uredjaj su pouzdane ? Koriste li Home Assistant?Ako ima mesta u dozni (ili mu je ok da budu "nadgradne" dozne) moze to sve tako da resi.
Ja koristim Sonos za izgovaranje poruka, plus je super za muziku.Radi,ovo što meni treba da izgovori poruku,preko Fully tako da mi Echo ne treba.
Zato se kod sijalace stavlja kondenzator, da "ne dozvoli" da ta mala struja dođe do sijalice, jer u nekim slučajevima sijalica može da "tinja" - svetli veoma slabim intenzitetom.Možda ta mala struja može da smeta uređaju na drugom kraju žice (sijalica)? Ne bi trebalo, ali najbolje da se proba.
Pa evo do sada nisam ni pretpostavljao da je to procedura , mislio sam da ide sve preko cistog wifi. 🙂Nema nikakvih problema sa prekidacima koji rade bez nule, ne znam zasto je kolega bacio rovca.
@Wischmaster ako si malo ispratio temu, video si da je shelly najpouzdaniji. Osim toga, imas par kineza koji su duze na trzistu, sonoff, aubes i jos neki.
Prvo moras da odlucis za protokol. wifi, zigbee, matter.
Savet je da izbegnes wifi od pocetka. Zigbee trenutno ima najvise opcija.
Samo forsiraj zigbee, i kao sto rece kolega iznad nema problema sa prekidacima bez nule. Jedini problem je sto ti je malo ogranicen izbor ali sad vec svi veci proizvodjaci imaju modele sa obe varijante. Kad kupujes samo moras da vodis racuna da li radi bez nule ili ne.
Video sam da ima varijanta da se taj jedan deo ubacije iza samog prekidaca , misim da je marka WISE, a isto moze da se izvede i sa kondenzatorom u samoj razvodnoj kutiji , pareleno vezan sa sijalicom tj potrosacem .Nije mi bilo jasno kako može neki uređaj da radi bez nule. Malo sam proguglao i ispada da radi tako što se u stvari nikada ne isključuje napajanje. Normalni pametni prekidač ima dve opcije: uključeno i isključeno. Ovaj bez nule ima isto dve opcije: uključeno i skoro isključeno. Uvek propušta neku struju, da bi mogao sebe da napaja. Možda ta mala struja može da smeta uređaju na drugom kraju žice (sijalica)? Ne bi trebalo, ali najbolje da se proba.
Nemam takvih prekidača, pa ne znam iz ličnog iskustva, ali vidim ovako:
Kad imaš izvedenu nulu i fazu do prekidača, onda je samo prekidač o čemu treba da brineš.
Kad nemaš nulu nego samo fazu, onda treba uzeti u obzir i prekidač i ono šta će prekidač da pali/gasi.
Može da bude nezgodno da se preporuči, pošto može da bude ono čuveno "Ne znam što je kod tebe problem? Kod mene radi".
Jel to zujanje bilo konstantno ili mozda samo dok se kondenzator ne napuni? Koja marka prekidaca je bila u pitanju.Što se tiče tih prekidača bez nule mogu da posluže ali moje mišljenje je da ih treba izbegavati ako je ikako moguće. Ponekad iz tih kapacitora dolazi čudno zujanje. Svetla ponekad trepere. Više puta je baš kapacitor crkao. A jednom mi se desilo da je baš i sam prekidač otišao. Uglavnom nisu pouzdani. Nažalost morao sam njih da biram iz razloga pošto su mi tada bili jedina opcija. Vidim da su se sad pojavili Zigbee prekidači bez nule kojima ne treba kapacitor. Svakako poručujem jedan za probu. Nadam se da će biti pouzdaniji od ovih. Pošto nema nulu u utičnicama nisam uspeo da probam WIFI sa nulom prekidače. Verujem i da su oni dosta bolji od ovih sa kapacitorom.
Jos jedan problem sa ovim za koij nisam znao do skoro je da kada iskljucis potrosaca, uredjaj/controler je offline. STo je i normalno. Ali ja sam izgubio jedno 2 sata, bar 20 puta sam pokusavao da "osposobim" sonoff, da ga dodam u ewelink, ali dzabe... Dok nisam skontao o cemu je rec 🙂Nije mi bilo jasno kako može neki uređaj da radi bez nule. Malo sam proguglao i ispada da radi tako što se u stvari nikada ne isključuje napajanje. Normalni pametni prekidač ima dve opcije: uključeno i isključeno. Ovaj bez nule ima isto dve opcije: uključeno i skoro isključeno. Uvek propušta neku struju, da bi mogao sebe da napaja. Možda ta mala struja može da smeta uređaju na drugom kraju žice (sijalica)? Ne bi trebalo, ali najbolje da se proba.
AKo su do prekidača dovedeni kablovi sa tri žice to je dovoljno, imaš kako da sprovedeš nulu.Hebiga 🙂, vec su razvuceni.
Do prekidaca nije dovedena nula ali negde postoji mogucnost da se dovede ,tj iskoristi drugi kabl koji npr planiran za dnevnu sobu.Postoje dva kabla za kao luster da se pali po pola. Moram naglasiti da su kablovi razvuceni ali jos nisu povezani.
Danas sam googlao dosta i video da ima solucija, to bez nule, dal sa nekim delom koji se dodatno ubacije iz prekidaca ili kao kondenzator koji ide u razvodnu kutiju paralleno sa potrosacem.
Zasto je tvoje misljenje da to ne radim ?
Spreman svaki savet da poslusam, Uleteo sam u pricu neplanirano a nisam informisan. Iznendadio sam se kakvih sve stvari ima.
Kako je prekidač direktno na 220V ako nema nulu?Prekidači su direktno na 230V i nikada nisu offline.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari