Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da vidiš to nisam gledao oko veličine, svakako KPCA meni zadovoljava ovu prostoriju od 12m2 koja je spavaća. U januaru je najviše za dan potrošila 6,4kWh, eto koliko znači izolacija od samo 5cm fasada i tavan.

Dizajn unutrasnje KETA mi je bas nekako nezgrapan-ruzan, a treba da je dizajnerski model ( ok, stvar ukusa ), sve i da prostor za montiranje nije problem.

Info za one koji nisu upuceni, KETA je, sem te unutrasnje ustvari KMxx ( racunajuci komplet, i spoljnu jedinicu, spec, etc ) sa jedinom razlikom te maske unutrasnje jedinice.
Iako je unutrasnja veca od KM, pod maskom je potpuno isti izmenjivac kao i na KM modelu.

U pravu si. I po specifikacijama su iste.

Prilozi

• Screenshot_20260220_171341_Chrome.jpg
    Screenshot_20260220_171341_Chrome.jpg
    69.8 KB · Pregleda: 62
Da vidiš to nisam gledao oko veličine, svakako KPCA meni zadovoljava ovu prostoriju od 12m2 koja je spavaća. U januaru je najviše za dan potrošila 6,4kWh, eto koliko znači izolacija od samo 5cm fasada i tavan.
Izolacija od samo 5 cm ( sto je bio standard kod nas pre 20-ak godina ) bukvalno prepolovi potrosnju ( imali smo ovde dosta primera ), pod uslovom da ima izolacije i odozgo i u podu. O komforu i da ne govorimo, kad zidovi isijavaju hladno, pa ti umesto 23 treba 25c da bi narihtao da osecaj bude tu negde isti.
Ako se izolacija pojacava nakon tih 5 cm, usteda ne skace duplo ako si stavio desetku, vec onako na slajsove ( kao kod kvalitetne audio opreme, ako nesto kosta duplo vise, dobijes 15% finiji zvuk )
Ovaj grafikon verovatno nije u milimetar tacan, ali generalno to je ta neka prica.

Na ovom drugom se vidi koliko znaci samo tih 5 cm u odnosu na golu montu, beton, i ostale materijale.

Da dodam, ljudi stave 20 cm na zidove, odozgo i odozdo ne stave nista, pa i pored turbo indzeksn 12 komora-stakala-prozora opet se zale.
Bolje je rasporediti svuda unaokolo po malo ( zidovi, pod, plafon ) nego tako.

Oprostite za mali off, ali mislim da je nekako vezano za nas velikomucenike koji se ogrijevamo na invertere.

Prilozi

• 1 (1).png
    1 (1).png
    33.8 KB · Pregleda: 55
  • 1 (2).png
    1 (2).png
    352.6 KB · Pregleda: 58
To je verovatno neki novi model.

Ja sam negde procitao da izlazi H serija invertera

Poslednja izmena:
Ozbiljna sprava. Ja gledam jos jednu nordic da pazarim, mozda se i za ovu odlucim.

Misljenje o pozicijama spoljasnjih jedinica?
1771677411196.png

Izvinjavam se sto vracam temu malo unazad i mozda bi moj komentar bio vise za temu opsta diskusija o klimama. Verujem da drugacije nisu mogle da se montiraju dve spoljne, ali sam u nacelu uvek protiv postavljanja spoljne na bok terase. Jer na taj nacin ona duva prema samoj terasi, zimi hladniji vazduh nego sto je spoljna T, a leti suprotno, topliji. Em je boravak na samoj terasi manje komforan, em se stakleni otvori, prozori, vrata itd manje ili vise tretiraju hladnijim ili toplijim vazduhom. A u ovom slucaju ce i spoljna General da podosta dobija ispred sebe od spoljne Fujitsu sve to. Vrv nije moglo drugacije, ali mislim da treba izbegavati ovakve montaze. Ispravite me ako nisam u pravu.

Najbolje ti je covek onda odgovorio (ne secam se nick ) da nije najsretnije resenje, jel. Ali radice sve ok, mozda 10% manjim kapacitetom, nista strasno, zanemarivo.
Moje misljenje, neka i drugi clanovi kazu.

Poslednja izmena:
Fujitsu neće imati problema jer uvlači pozadi svež vazduh dok će General deo hladnog dobijati od Fujitsu i tako gubiti kapacitet ali će raditi.
Veći problem je lula i crevo ako nema grejača praviće bazen po terasi i led.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Da li neko ima Fujitsu ASYG12KETA? Razmisljam se o kupovini pa sam je uzeo u obzir za grejanje nekih 40 kvadrata,izolacija 5cm,zaklonjen komsijskim kucama bas blizu,solidana pvc stolarija i izolovani plafoni. Moze neko misljenje?

Verovatno može da bude dovoljna ali je knap za kuću 40m2, za stan bi već bilo sigurica. Moj savet je nju i još jednu devetku ili sedmicu i miran si. Zavisi i od rasporeda prostorija, da li je jedna iscela ili ima više soba?

Zavrsice ti posao 12KETA sigurno. Gotovo identican prostor je i kod mene ( kvadratura, izolacija ) evo cetvrta zima bez ikakvih problema, s tim sto je kod mene 12KMCC, koja je potpuno isti uredjaj kao i 12KETA sa jedinom razlikom u dizajnu unutrasnje jedinice.
Sad u januaru ( koji je, kako kazu, bio najhladniji u zadnjih 9 godina ) potrosila 3.5 do 4k dinara, s tim sto je 10-ak dana grejala na 26c ( pocepao me neki virus bio ) inace je prosecna temp kod mene 23.5c.
Preciznost odrzavanja temperature, fin, tih rad, ( ako si vec citao temu, znas ), setujes kako zelis i zaboravis da postoji.

Kad sam od 23c krenuo da dizem temp polagano, dok sam dosao do 26c ( tu mi je onda bio sweet spot onako nikakvom od virusa ) spoljna se vrtela oko nule, i naravno cesti difrostovi, ali meni nikakav ozbiljan deal breaker ( zasmeta mi ponekad dug df od 15 min, da traje do 10 min ne bi ni registrovao, al i ovako nista ozbiljno ). Udje u df, odradi, nastavi da juri zadatu, i za par sati je dosla do stabilnih 26c.
Sa izolacijom nema problema sa njom, bez izolacije ili manja kvadratura, ili jaci uredjaj.

Verovatno može da bude dovoljna ali je knap za kuću 40m2, za stan bi već bilo sigurica. Moj savet je nju i još jednu devetku ili sedmicu i miran si. Zavisi i od rasporeda prostorija, da li je jedna iscela ili ima više soba?
Odgovorismo bukvalno iste sekunde. To za raspored zaboravih da ga pitam, kod mene je jedna mala spavaca od 8 kvm ( gde razlika nije nikad ni 1c, u odnosu na ovamo ), ostalo sve open space.
Ako ima dve sobe od po 20 kvm i zeli u obe istu temperaturu, to bi vec teze islo, ali generalno do 40 kvadrata sa izolacijom ( to je verovatno i knap ) kod mene nikad nikakav problem.

Odgovorismo bukvalno iste sekunde. To za raspored zaboravih da ga pitam, kod mene je jedna mala spavaca od 8 kvm ( gde razlika nije nikad ni 1c, u odnosu na ovamo ), ostalo sve open space.
Ako ima dve sobe od po 20 kvm i zeli u obe istu temperaturu, to bi vec teze islo, ali generalno do 40 kvadrata sa izolacijom ( to je verovatno i knap ) kod mene nikad nikakav problem.
U dve sobe po 20kvm mora dve manje klime, 7-ce ili 9-ke.

Pozdrav svima. Da li neko ima Fujitsu ASYG12KETA? Razmisljam se o kupovini pa sam je uzeo u obzir za grejanje nekih 40 kvadrata,izolacija 5cm,zaklonjen komsijskim kucama bas blizu,solidana pvc stolarija i izolovani plafoni. Moze neko misljenje?
Sad vidim da je 12KETA na akciji u Hladnoj Prodavnici za 65k. To je odlična cena.

Nazad
Vrh Dno