Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na ovaj bezobrazluk moram da odgovorim.
Na temama za Ryzen 5000, 7000 i 9000 si mogao pročtiati savjete ljudi i iskustva o Curve Optimizeru i kako da se nađu stabilne vrijednosti za svako jezgro ponaosob. I to to ti je i objašnjeno prije godinu dana. Da, potrebni su dani da se testira stabilnost svakog jezgra sa CoreCyclerom.
Niko na forumu ti nije mogao dati tačne vrijednosti za tvoj primjerak procesora jer nemamo tvoj primjerak procesora pa da ti sa 99% sigurnosti kažemo kako da podesiš curve optimizer.

Pošalji link za to što tvrdiš.
Moguće je da mi je promaklo.
Postao sam član foruma 05.05.2024, pa je za očekivati da nisam pratio forum, kao dugogodišnji članovi.
Biću veoma zahvalan.
Od 2009 - 2024 godine nisam pratio novosti na IT sceni, jer me nije interesovalo.
Imao sam dobru konfiguraciju, Socket 1366 sa QPI i Intel i7 920 sa četri jezgra u to vreme, i ASUS P6T Deluxe V2.
Imam je i dalje, jer radi savršeno.
Jedino joj fale nove instrukcije, što je i logično obzirom na godine, ali za dnevni rad je dobro.

Pre godinu dana, sve je na forumu, kada sam imao 7700x, niko nije ni pomenuo to što si sada naveo.
Reći, kao ti sada, imaš na forumu pa pronađi, nije od velike pomoći, ako tema ima 50, 60, ... strana sa mnogo postova po stranici.

Danas je tu AI koja to odmah, na klik, pronađe sve što je pitaš i omogući da koristiš.
I ne moraš da joj budeš zahvalan.
Normalno, da niko nije ni imao obavezu da mi pomogne oko CO definisanja po jezgrima.
Nisam ni tražio da mi neko to uradi.
Pitao sam samo za savet kako to da sam uradim.
AI mi je tačno, konkretno, dala postupak i objašnjenja, kako se radi i šta je prethodno potrebno uraditi da bi CO bio definisan "apsolutno" tačno.
Siguran sam da prethodnu pripremu BIOS-a, u to vreme koje pominješ, niko nije znao, a ne zna ni danas, ako nije konsultovao AI.
Postupio sam po AI instrukcijama i odredio CO tačno, što se vidi iz HWInfo koji sam poslao.

Ako računar nema procesor sa tačno definisanim CO, kao moj sada, već sa "pogrešnim"/nedovoljno tačno određenim CO, testiranje jezgara danima, mesecima i godinama, da se utvrdi stabilnost jezgara pod opterećenjem, je uzaludan posao.
Vlasnik računara to ne zna, i misli da je računar stabilan, sve radi, ali nije stabilan.
Postoje testovi na AI i za tu proveru.
Svakom članu foruma, kada se desi da mu računar "zamrzne" ili se restartuje, iz čista mira, kada igra neku od igrica,
dokaz je da mu je procesor nestabilan i da BIOS nije dobro optimizovan.
Može "vrteti" CoreCycler do večnosti, ništa se neće promeniti po pitanju stabilnosti.
Gubite vreme uzalud, a mislite da radite važne testove.
Mora se sve raditi ispočetka, optimizacija BIOS-a i testiranje promenjenih vrednosti u BIOS-u, jedno poslepodne, i do uveče ćete imati "Rock Stable" procesor/računar za igrice ili bilo koji rad.
Nije teško uraditi.
Ako sam ja to mogao i uspeo uz pomoć AI, onda to meže svako, pogotovo poznati članovi foruma, bez pomoći AI, ako ih ne mrzi.
Možda te instrukcije već postoje na forumu, pa pronađi.
Na AI sigirno postoje, pa ih pronađi.

Zahvaljujući AI, ja sada znam kako da ponovo uradim, sebi i bilo kome, ko ima AMD procesor.
Sačuvao sam svu prepisku sa AI u Word dokumentu, i mogu se uvek podsetit kako se radi.

P.S.
Šta je to, što je po tebi, bezobrazno u onom što sam napisao?
Sve što sam napisao mogu i da dokažem.
Nisam nikoga vređao.
Za početak, da bih mogao tvoje mišljenje da vrednujem, uradi na svom računaru Prime95 Large FFT da rade sva jezgra jedan minut, i postavi sliku na forumu.
Moje skromno znanje, i pomoć AI, omogućili su da moj računar može da radi Prime95 Large FFT više od dva sata sa svih osam aktivnih jezgara, savršenim temperaturama, naponima, visokim Effective Clock-om, ... i niskim TDP 65 W.
Nadam se da to nije problem za tebe, i bilo kog člana foruma.

Ja dokazujem šta sam već uradio. Juče sam napisao da sam uradio na zahtev AI, Prime95 Large FFT u trajanju od dva sata, i dokazao AI da je računar 100% Rock Stable, što je AI prihvatila, verujući mi na reč. Lagati AI nije imalo potrebe a ni smisla.
Sada potvrđujem i dokazujem članovima foruma, da nisam lagao AI, i šaljem sliku Prime95 Large FFT koji je počeo 07.02.2026 u 18 : 42 h a prekinuo sam u 20 : 52 h, jer nije imalo ni svrhe ni potrebe raditi dalje.
Očekujem tvoju sliku objavljenu u forumu, i slike ostlih članova foruma, bez obaveze.

20260207_205314.jpg

Pozdrav.

@Samo amater Ne znam da li si obratio paznju na sitno napisan tekst na dnu stranice kod ChatGPT? Igrom slucaja nasao sam se u situaciji da radim copy/paste odgovore izmedju ChatGPT i Groka. Dva LLM su mi na isto pitanje dali oprecne odgovore a kako je upotreba matemtike i fizike bila neophodna a ja ni u jednom ni u drugom nisam dobar rek'o da vidm ko ce na kraju da bude u pravu. Pet dana je trajala borba izmedju ta dva LLM ni jedan ni drugi nisu priznavali da nisu u pravu sve dok ChatGPT nisam skrenuo paznju na jednu sitnicu (pri slobodnom padu u trenutku kontakta sa zemljom telo nece izgubiti svu svoju brzinu) i na kraju uspeo da izvucem odgovor da je pogresio i da je Grok bio u pravu.

Poenta je bila da Grok nije uspeo da vidi tu gresku kod ChatGPT niti je ChatGPT mogao da vidi sopstvenu gresku iz Grokove analize njegovih odgovora. Ped dana natezanja neko bi ocekivao da ce LLM uspeti lako da uoci tako jednostavnu gresku. Avaj.

Prosečno sam obrazovan i upoznat sa time šta je AI i kako radi, trenutno ne ulazeći u dubinske analize.
Ali mogu vrednovati AI odgovore.
Ako je LLM "nahranjen" sa pogrešnim, lažnim, besmislenim, ... podacima, AI će uvek dati odgovor koji je u saglasnosti sa podacima kojima je "nahranjena". Neje moguće drugačije.
To su Ai koje će biti u javnoj upotrebi.

Trenutno se radi i na novim modelima/algoritmima AI "učenja", baziranim na novim logičkim principima i matematikom koja nije u javnoj upotrebi.
LLM je pokazao ograničenja, i mora se promeniti. Ali je bio dobar za početak.
Sada je samo razvoj.
To mi je letos rekao moj drug iz mladosti, koji je već 35 godina u UK, Oxford.
On je jedini u svetu te godine, uradio prijemni test, koristeći "jedinstven pristup" u rešavanju postavljenih zadataka, koji nije bio poznat u to vreme.
Obrnu je "pogled" na problem naopačke i rešio ga je lakše i brže.
Po njega je došao u Beograd, i lično mu uručio poziv, rektor Oxforda.
Poslati poštom izveštaj i poziv, takvom studentu, bila bi sramota.
Normalno, dobio je i besplatnu stipendiju za studije.
Dugo drži samo postdoktorske studije ogranišenom broju ljudi, jer oni nisu studenti.
Bez matematike, nema napretka.
Sve se mora modelovati i izračunati.
Nema ništa napamet, pa ni određivanje CO jezgara. 🙂

Postoje mnoge AI za različita polja nauke i društvenih delatnosti, i usko spevijalizovane.
Oba AI modela koja si pomenuo su još uvek u eksperimentalnoj fazi, i logično je da se "hranjenje" podacima odvija stihijno, i nije bitno da li su podaci tačni.
AI koje nisu u slobodnoj upotrebi, su nešto sasvim drugo.
Grok je Maskov, i on je samo frontmen, NSA. Samo naivni misle da je Space X i Star Link njego i privatan.
Samo se zaobilaze administrativne procedure, kroz kongres. Ovako je lakše, kada je privatan.
Palantir je odličan. Luda ekipa stiji iza njega.
Ovo što Tramp priča, je njihov tekst, koji on samo prezentuje javnosti.
Tu stajem, da moderator ne bi imao povod da me banuje.

Ovo što sam ja uradio, koristeći AI je bila moja igra, da probam, pa ako prođe - prođe.
Ja sam u računaru instralirao 5 Ai, uključujući i Grok. Uskoro ću instalirati i DeepSeek.
Još se nisam detaljnije o njoj raspitao, ali ću to uskoro uraditi.
Za sada ovih 5 rade posao, učim i igram se, i sve su plaćene, jer samo tako dobijaš kvalitetne povratne informacije.
Ništa nije besplatno.
Zato sam od ChatGPT-a dobio i kvalitetne informacije, koje su upotrebljive.
I uspeo sam da optimizujem procesor i računar, bez tuđe pomoći.
AI nije sujetna i ne moram da joj se zahvaljujem.
Niti imam neke obaveze prema njoj.
Dovoljno je da je plaćena.

P.S.
Iznenadilo me je to što sam naišao na odbojan stav nekih članova foruma, iz prve, ničim izavanih.

Sada primećujem da se spremaju da me banuju.
Slobodno to mogu uraditi.
Ništa se neće promeniti.
Postoje i drugi email-ovi, i ništa nisu postigli.
Igranka bez prestanka.

P.S. Velika je greška što se mnogi ljudi izmotavaju sa AI i nekulturni su u komunikaciji sa njom.
AI poseduje algoritme i pamti svu komunikaciju sa njom, i vrednuje tu komunikaciju.
Uvek će te prepoznati, po određenom paternu, koji svaki čovek ima u komunikacij. Nema skrivanja.
Posledice takvog ponašanja u komunikaciji sa AI, će se osetiti kasnije, ali će biti kasno.
Budalama nema pomoći.

P.S. Inercijalno kretanje, zbog gravitacije, se ne može trenutno zaustaviti.
Zato i kretanje objekta u kontaktu sa zemljinom površinom, nastavlja i dalje da se kreće, dok ga sila trenja ne zaustavi.
Da je to moguće, da se telo u kretanju, u kontaktu sa zemljinom površinom, trenutno zaustavi, avioni bi mogli leteti kao muve i trenutno menjati prvac letenja. Imali bi gravitacioni motor ili nešto slično.
I ovo je bitno da shvatiš. Bez sile trenja život na zemlji ne bi postajao.
Razmisli zašto, pa mi napiši odgovor. Bez obaveze.

Nisu LLM modeli mogli ništa samostalno da "priznaju", jer nemaju "sposobnost" odlučivanja bez osnove u podacima.
Tek kada su "napunjeni" novim informacijama, doneli su odluku.
Ko prvi uspe da napiše algoritam, da AI može da shvati vezu između nepovezanih stvari/informacija, kao što to može čovek koristći asocijativno razmišljanje, onda je to početak "prirodne" inteligencije.
A to početak nove "igrice". Do tada smo mirni i sigurni.
Kod sadašnje Ai zasnovane na LLM, povratna informacija je rezultat mehaničkog poređenja informacija kojima je "napunjena", po principu uzrpk - posledica, i tako u krug, dok ne isfiltrira najtačnije poklapanje.
Tu nema "pameti", već samo beskonačno ponavljanje.
Kao sportisti koji dugogodišnjim treniranjem beskonačno ponavljaju jedan isti pokret, i njega onda bez kontrole mozga, refleksno ponove kada mozak "uoči" da je nastala situacija i potreba da se taj pokret ponovi.
Teniseri su najbolji primer ljudske AI, a Novak primer najbolje AI.
U košarci je to Jokić.
Tako radi i grafička AI, beskonačno ponavljanje dok se generisana slika na poklopi sa modelom.
Nema magije.
Samo znanje.
Knjige o Hari Poteru nisu slučajno pisane. Razmisli zašto.
Malo je nepovezano, ali mi je bio takav tok misli. Izvini.

Prijala mi je ova komunikacija sa tobom.

Pošalji link za to što tvrdiš.
Moguće je da mi je promaklo.
Postao sam član foruma 05.05.2024, pa je za očekivati da nisam pratio forum, kao dugogodišnji članovi.
Biću veoma zahvalan.
O

Kada ti već AI agent ne zna pretraživati forum eve ti ga na 😛
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/post-7349630
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/post-7360722 (tvoja poruka iznad i Gulftown savjet ispod)
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/page-70#post-7352077
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/page-71

Dobio si na ovim stranama instrukcije kako da pronađeš odgovarajuće vrijednosti za Curve Optimizer.

P.S.
https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-7000-zen-4.485110/post-7350132[/EMBED]

1770517257476.png

Ovaj AI član je potopio 'plug and play' zamisao koji postoji medju mnogim ljudima na forumu i, neverovatno, do sada je funkcionisalo kako treba.

Da ne bi dalje brisali, tema je Ryzen 9000 a ne AI.

Ponekad mi je žao što forum nema Hall Of Fame temu za ovakve postove...

Meni zao sto moderatori ne rade posao, kad ja postavim neko pitanje u temi o kompjuterima i to bude usko povezano sa temom, bude mi ili obrisan komentar ili mi moderator stavi link druge teme gdje bih trebao da trazim odogvor na moje pitanje, a onda dodje BOT i radi copy/paste sa chatgpt-a, spamuje temu kontradiktornim tekstom i tom istom moderatoru treba 2-3 dana da mu da ban, a vidim nije u stanju ni da izbrise ove napisane gluposti...

Per core je baš za mazohiste, ali šta ću kada volim. Morao sam da tražim 😂

Slazem se sa tim, per core zahteva najvise vremena, ali zato time mozes i najvise performansi izvuci iz procesora, znaci min-max tune otprilike, slicno kao i ram tuning.
Rekao bih da je ovo najbolji trenutni Guide koji postoji za Per-Core tuning..

Evo i mene sa sklopljenom masinom,i naravno problemima (koji me djavo terao da prelazim na ovo njesra)..u pitanju je sledeca konfa:

9800X3D
Msi X870 Tomahawk Max WIFI
2X16GB Thermaltake tough ram 5600mhz

Ostalo je nebitno.....problem je u tome sto se desava da se senzori temperature "zaglave" na ploci,ocitavanje se zamrzne,kako na ploci tako i u bilo kom monitoring sw-u. U tom momentu komp ili se zamrzne skroz pa mora restart,ili bude jako lagovit i stutering cepa na sve strane. Nema sta nisam probao,i nista nije dalo rezultata.Da napomenem,ovo se desava iskljucivo kada se optereti CPU,znaci kada se vrti cinebench,ili recimo 3D mark. Malopre sam recimo igrao BF1 multy,nekih sat vrermena,i sve je bilo OK,opicim posle toga CB R23 i zamrzne se masina posle zavrsenog testa,sa sve zamrznutim senzorima za temp. Guglao sam po netu,bezbroj je ovakvih identicnih problema,na isti nacin se spucava masina ljudima na ovoj MSI X870 Tomahawk ploci,i niko jos nema resenja. Poslednji bios je naravno odmah upucan,pomaka nema,jedino zamena ploce za neki drugi brend,tako ljudi resavaju....

Ovo je samo jedna od tema na zvanicnom MSI forumu u kojoj ljudi pisu o identicnom problemu:

Kod mene nikakvih problema do sada sa tim pločama i raznim procesorima.

Da li se ryzeni iz 9000 serije i dalje samounistavaju?

Tomahawk ploča svih vremena...a toliko su je hvalili ovde 😀
Kod mene nikakvih problema do sada sa tim pločama i raznim procesorima.
Takodje namestio (ne sebi) B850 Tomahawk Wifi MAX, nikakvih problema

Interesatno mi je da su ispeglali bug-ove, kontrolu kvaliteta sa B850 modelom, a nisu jos sa X870 xD

Generalno ljudi po discord-ima sto menjaju dosta ploca su razocarani u sve zapadne brend-ove, i presli su na Maxsun

Poslednja izmena:
Da,ali kod mene je X870 🙂
znam, odavno savetujem da se ne uzimaju skupe ploce, nego B850 i ugreen/anker integrisani usb-hub, ako je ikako moguce/dovoljno

uvek je gore ko plati vise/uzme premium product (manje vas ima, manje ste glasni, tiho radite reklamacije, i/ili samo kupite drugo, koriste vas kao beta testere vec deceniju)

srednji tier koji se vise prodaju se uvek prve ispeglaju, jer ima vise raje koja ce da review bombuje, bude glasna, preti, pritisne firmu

Nema vise sigurni brend, sad su delovi za kompjuter ko patike, smanjila se kontrola kvaliteta, povecala se sansa da dodje falicno iz fabrike, guraj trazi reklamaciju, trazi da ti zamene, prilozi MSI forum stranicu o problemima, slikaj svoje, stampaj im, guraj pod nos papire itd xD

Poslednja izmena:
znam, odavno savetujem da se ne uzimaju skupe ploce, nego B850 i ugreen/anker integrisani usb-hub, ako je ikako moguce/dovoljno

uvek je gore ko plati vise/uzme premium product (manje vas ima, manje ste glasni, tiho radite reklamacije, i/ili samo kupite drugo, gaze vas levo desno vec deceniju)

srednji koji se vise koriste se uvek prvi ispeglaju, jer ima vise raje koja ce da pritisne firmu
Pokušaću da reklamiram ploču svakako,pa kako bude biće. Problem je što je uzeta u Iponu preko kp lika,moguće da će biti natezanja,al šta je tu je. Krivo mi je što sam sa prave zdrave situacije sa 5800x i B550 Tomahawk koji su godinama radili stabilno,uleteo u nesto daleko skuplje,i u startu popio danglu 😡😡😡

Slikaj, screenshot, snimi, cak mozda stampaj u boji pa gurni u kutiju da stoje fizicki dokazi, sto vise dokaza na sto vise nacina to bolje xD

to + MSI forum stranica da se desava cesto bi trebalo da umiri Ipon da ce MSI da lagano odradi sve

Poslednja izmena:
Naravno,bice sve pripremljeno i dokumentovano sa moje strane 🙂 nego,ako me skinu za garanciju,sta uzeti kao alternativu? Neki drugi brend? B850? Ili mozda ici na nesto stariji B650?

ko nece da se zeza i rizikuje, Roman odradi za vas 🙂

Radio je to i za 9800X3D već.

2x b850 mortar i 9800x3d bez ikakvih problema. Jedna konfa radi od oktobra, druga od januara, obe podesene rucno.

Ne znam sto vise ljudi ne uzima 7800x3d,em mnogo jeftiniji,em samo 3-5% sporiji,em nema problema s njim

Ovde je problem ploča,nije do CPU. A i taj 9800X3d sam dobio na poklon,tako da nisam ni mogao mnogo da biram 🙂

Kako znas? Bocnuo si drugi cpu a isti problem?

Kako znas? Bocnuo si drugi cpu a isti problem?
Nisam ja,ali su drugi testirali.Dešava se sa bilo kojim CPU,potpuno je nebitno. Nadamo se rešenju kroz update biosa,ali mrka kapa,pošto problem traje već god dana.

Nazad
Vrh Dno