Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zelene tablice već koriste traktori i radne mašine, vrlo su nespretno dizajnirane, sa tamno-zelenom pozadinom i crnim oznakama, gotovo nečitljive. Zanimljivo mi je kako je u UK rešeno za električna vozila, umesto plavog eurobanda, zeleno polje

Prva Na-jonska baterija u serijskoj proizvodnji (https://www.carscoops.com/2026/02/catl-fast-charging-battery-longevity-claims/ i https://global.techradar.com/no-no/...forste-elbil-med-natriumionbatteri-har-kommet)

Google translate izabranog teksta:

Prva masovno proizvedena natrijum-jonska (Na-ion) baterija za automobile na svetu ušla je u masovnu proizvodnju i prodavaće se u Kini u predstojećem Changan Nevo A06 EV.

Tehnologija baterija, koju je razvio CATL (verovatno najveći svetski proizvođač baterija za električna vozila), upravo je završila zimska testiranja u Unutrašnjoj Mongoliji, gde temperature redovno padaju znatno ispod onoga što je većina električnih vozila projektovana da podnese.

Prema Gizmochina-i, Nevo A06 je mogao da se puni bez ikakvih problema na oko -30°C i nastavio je da funkcioniše na temperaturama niskim do -50°C.

Izveštaji navode da je na -40°C baterija zadržala više od 90% svog originalnog kapaciteta, nivo performansi koji je veoma teško postići sa konvencionalnim litijum-gvožđe-fosfatnim (LFP) baterijama.

Čak i kada stvari postanu pregrejane, brojke i dalje izgledaju divlje. CATL kaže da na 60°C (140°F), što upoređuje sa letom u Dubaiju, baterija i dalje drži 80% kapaciteta nakon 1.400 ciklusa. To je ekvivalentno oko 840.000 km (520.000 milja), što je i dalje više nego što mnogi automobili ikada vide.

CATL tvrdi da njihov najnoviji litijum-jonski baterijski paket 5C može zadržati 80 procenata svog originalnog kapaciteta nakon 3.000 ciklusa punjenja na idealnih 20 stepeni Celzijusa, čak i kada se puni samo na nekim od najbržih utičnica u opticaju.
Prema Carscoops-u, ovo je ekvivalentno oko 1,77 miliona kilometara vožnje pre nego što se smatra da je baterija izgubila dovoljno kapaciteta da izazove zabrinutost.
5C u naslovu se takođe odnosi na brzinu punjenja koju baterija može da podnese, a CATL navodi da se njihova ultra-izdržljiva litijum-jonska tehnologija teoretski može napuniti iz praznog stanja za oko 12 minuta, što bi trebalo da pruži veći mir onima koji redovno pune na javnoj mreži i plaše se da bi to moglo prerano uticati na kapacitet baterije.

Prva masovno proizvedena natrijum-jonska (Na-ion) baterija za automobile na svetu...

CATL tvrdi da njihov najnoviji litijum-jonski baterijski paket 5C....

Zašto prvi deo teksta piše o na-ion baterijama, pa se nastavlja sa li-ion?

Jesu li ti slepljena dva odvojena članka?

Hahaha, jajasti "volani"...

Krajem prošle godine sam bio u Omanu.

Dali su mi da vozim Changan, sa ovakvim enterijerom:
Changan.jpg

Mislim, nije strašno, navik'o sam se odmah.
Još sam auto pokupio u tri ujutru i odmah vozio 300km.

Više me je zbunjivao menjač jer tu pored ručice ne piše u kojem je položaju već to piše negde neupadljivo na ovoj šarenoj instrument tabli.
Non stop sam mašio 'oćemo li napred il' nazad.

Ali volan, nije bilo strašno...

Zašto prvi deo teksta piše o na-ion baterijama, pa se nastavlja sa li-ion?

Jesu li ti slepljena dva odvojena članka?
Jesam kombinovao dva članka, al ipak je greška do teksta u članku. Dobro je prevedeno, medjutim u originalnom članku stoji Litijum, al to mora da je greška pošto je ceo članak o testovima i prednostima Na-baterija😉

U subotu planiram da odem do salona da pogledam i zakažem testnu vožnju za Atto 3. Mislim da će to biti moj novi auto.

Obavezno podeli utiske ovde, ima ljudi kojima bi bilo interesantno da pročitaju. Možeš i kod mene na forumu isto da copy paste utiske, jes' da nema široka publika kao ovde ali ideja jeste da vlasnici imaju svoj kutak da pišu o svojim vozilima ili pitaju šta ih zanima i da bude preglednije po svojim odvojenim temama na "specijalizovanom" forumu, umesto na jednoj mega EV temi.

Kažu 7200 registrovanih električnih vozila u Srbiji, ali nešto su stidljivi da podele svoje utiske, jes' da nisam od decembra nešto preterano forsirao širenje vesti o postojanju EV foruma, ali bih voleo da čujem šta ljudi voze, gde i kako pune svoje EV, a jedino benchmark ima ovu nešto aktivniju temu, pa i nemaš gde drugde da pročitaš nešto zanimljivo.

Jedna od bitnih obaveza koje regulatori moraju postaviti pred proizvođače jeste da vek baterija u EV mora biti daleko veći od nekog normalnog veka vozila, i da se taj "normalni vek vozila" mora postaviti realno, tipa >20god, >3-4-500kkm. Kao što su tipično uspevali da žive SUS-ovi.

Bez toga, nema ništa od ekologije i održivosti...

Kažu 7200 registrovanih električnih vozila u Srbiji, ali nešto su stidljivi da podele svoje utiske,

To je 0,3% registrovanih vozila. Od ljudi koje lično poznajem, da voze električna vozila, bukvalno nijedna osoba nije od zainteresovanih da dele iskustva u pisanoj formi. Može u kafani ili uopšte nemaju šta od informacija da podele. To im je prevozno sredstvo, nije zabava, kao nama ovde.

Jedna od bitnih obaveza koje regulatori moraju postaviti pred proizvođače jeste da vek baterija u EV mora biti daleko veći od nekog normalnog veka vozila, i da se taj "normalni vek vozila" mora postaviti realno, tipa >20god, >3-4-500kkm. Kao što su tipično uspevali da žive SUS-ovi.

Bez toga, nema ništa od ekologije i održivosti...

Tek treba da vidimo mogu li današnji jednolitarski trocilindrični SUS motori da izdrže >500.000km i 25+ godina. Mogu da se kladim da će 2050. na ulicama biti više EV proizvedenih ove godine nego SUS modela, pa i hibrida.

Hahaha, jajasti "volani"...

Krajem prošle godine sam bio u Omanu.

Dali su mi da vozim Changan, sa ovakvim enterijerom:
Pogledajte prilog 528399

Mislim, nije strašno, navik'o sam se odmah.
Još sam auto pokupio u tri ujutru i odmah vozio 300km.

Više me je zbunjivao menjač jer tu pored ručice ne piše u kojem je položaju već to piše negde neupadljivo na ovoj šarenoj instrument tabli.
Non stop sam mašio 'oćemo li napred il' nazad.

Ali volan, nije bilo strašno...
Inspiracija za dizajn volana

Prilozi

• 8.jpg
    8.jpg
    317.8 KB · Pregleda: 56
Kažu 7200 registrovanih električnih vozila u Srbiji, ali nešto su stidljivi da podele svoje utiske, jes' da nisam od decembra nešto preterano forsirao širenje vesti o postojanju EV foruma, ali bih voleo da čujem šta ljudi voze, gde i kako pune svoje EV, a jedino benchmark ima ovu nešto aktivniju temu, pa i nemaš gde drugde da pročitaš nešto zanimljivo.
Juce je bas izasao ovaj klip. Nije lose prikazana upotreba EV u Srbiji, kao i neki od brzih punjaca na relaciji Nis-BG-Nis

Juce je bas izasao ovaj klip. Nije lose prikazana upotreba EV u Srbiji, kao i neki od brzih punjaca na relaciji Nis-BG-Nis

Tuga. Kao i onaj Vukašin letos kad je išao sa severa na jug Srbije i nazad. Putovao npr 350-400 km autoputem 7-8h ako se dobro sećam.

Tek treba da vidimo mogu li današnji jednolitarski trocilindrični SUS motori da izdrže >500.000km i 25+ godina. Mogu da se kladim da će 2050. na ulicama biti više EV proizvedenih ove godine nego SUS modela, pa i hibrida.
Kako to tek treba da vidimo, pa nisu oni tu od jutros. Clio 4 0.9 tce u flotama odavno gazi pola miliona. Drugar ih ima 9, svi rade. 300-600k trenutno. Mogu misliti dokle su stigla vozila atlantik grupe i sličnih.

Poslednja izmena:
Tuga. Kao i onaj Vukašin letos kad je išao sa severa na jug Srbije i nazad. Putovao npr 350-400 km autoputem 7-8h ako se dobro sećam.
Da nisu besplatni, baš mala šansa da bi držalac istih dozvolio da ne rade ili da baguju sa pojedinim modelima automobila.
Sledeći bitan korak je da se propisima omogući da naplaćuju preuzetu energiju, a ne vreme na punjaču.

• Like
Reagovanja: mnt
Pa i tamo gde rade čeka po 1h da se dopuni. Ja tako ne zamišljam putovanje bilo gde.

Pa ne znam koji to novi kineski imaju za budzet od 14 hiljada eura plus subvencija? Mozda jedino Dacia Spring moze da se uklopi u taj iznos, ali ja nju ne bih uzimao u obzir. Znam da ima onaj Dongfeng Nammi, on je oko 22 hiljade pre subvencije. Trebalo bi uskoro da se pojavi BYD Dolphin Surf, ali i on ce biti oko 22-23 hiljade.

Ja bih za taj budzet isao na polovno. ID3 Pure mozes da nadjes za 10 hiljada u Holandiji i Nemackoj 2021 godiste, sa oko 100-120 hiljada na satu, jos uvek u garanciji. Da ga doteras i platis dazbine nece te preko 14 hiljada izaci.
Ima JMEV EV3+ 12999e sa subvencijom. Salon mi je u blizini pa sam bio na test voznji skroz upotrebljiv autic jedino sto su im sva vozina na stanju rezervisana. Imaju i jedan veci model (to je bio prvi kinez koji sam probao 🙂 ) ali on je skoro duplo skuplji

U tom najjeftinijem segmentu je Dolphin Surf bez premca. Od 22-23.500 pre subvencija

Ali duplo veća baterija i domet. Kod ovog skupljeg 150+KS, grejana sedišta, 360 kamera, panorama, 6 jastuka, asistencije.... Nisam još sedeo unutra, ali ako je na nivou ostalih BYD modela, a i na osnovu dosadašnjih YT recenzija, onda je i kvalitet obrade, materijala daleko iznad Springa, Pande i sličnih koje sam zagledao

"Dolphin Surf " nema aktivno hladjenje baterije vec istu hladi klima iz auta , licno nikada ne bih kupio takav Ev

Kao prvo efikasnost klime u letnjim mesecima , a posle izuzetno lose hladjenje iste u istim mesecima i potencijalno ogromna degradacija...

"Dolphin Surf " nema aktivno hladjenje baterije vec istu hladi klima iz auta , licno nikada ne bih kupio takav Ev
Nalažost tako je kod skoro svih jeftinijih EV. Prilikom dizajniranja računa se da taj auto i nije namenjen putovanju na duge relacije, samim tim neće doći do pregrevanja baterije. Koliko sam video ni novi Atto 2 nema aktivno hladjenje baterije, tek od Atto 3 postoji.

Bas glup princip koji je imao npr nissan leaf i zbog koga su mnogi EV izasli na los glas...

Pa ne znam koliko će se zagrejati baterija u svakodnevnoj vožnji. To je prvenstveno gradski auto. Nekad su baterije imale problem pri čestim dopunjavanjima na brzim punjačima, ali to je odavno prevaziđeno, bar ono što ja pratim.
Drugo, sumnjam da će se primetiti umanjena snaga klime u kabini.

Leaf je imao vazdušno hladjenje

Da, Leaf je imao obicno vazdusno hladjenje ventilatorom, ovde je ipak u pitanju hladjenje klima uredjajem. Ne bi trebalo tu da bude nikakvog problema, ipak LFP baterije se mnogo manje greju nego stare baterije na Leafu.

Zašto se baterije greju u vožnji, zar se ne greju kad se pune?

Nazad
Vrh Dno