Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Još jedan zanimljiv članak o Tesla ev (https://www.elbil24.no/nyheter/jeg-er-overrasket/84185354 i https://www.elbil24.no/nyheter/annenhver-model-y-stryker/84163206).

Google translate meni najzanimljivijih delova:

Šokantne Tesline brojke
Jedno od najzanimljivijih otkrića je da je Teslin najprodavaniji Model Y iznenađujuće loše prošao prvu EU inspekciju (tj prvi tehnički pregled) .
2025. je bila godina kada su električni automobili iz 2021. morali prvi put da prođu inspekciju (nakon tog prvog tehničkog pregleda, svaki sledeći je na dve godine).
Samo 50,6 odsto od skoro 8.000 automobila Model Y prošlo je svoju prvu EU inspekciju.
Od modela električnih automobila koji su imali najmanje 20 primeraka na inspekciji, ovo je najveća stopa kvarova među svim brendovima i modelima automobila.
Tesla Model 3 takođe se javlja sa negativnom brojkom. Među nešto više od 11.000 Teslinih Modela 3 koji su provereni, stopa kvarova je bila 39,4.

U donjem članku, detaljnije ćemo pogledati greške koje se ističu kod Teslinih modela u EU inspekcijama. Posebno u poglavlju 5 - osovine, točkovi, gume i vešanje - Model Y se ističe visokom stopom grešaka, gde automobili imaju prosečno 0,61 dvo- ili trotačkastu grešku (greške koje se moraju ispraviti, pa se auto ponovo vraća na tehnički pregled).
Sledeći automobil na listi ima prosek od 0,39 dvotackastu grešku u poglavlju 5, a to je mlađi brat Model 3.
Skuplji Model S kompletira podijum sa prosekom od 0,25 dvostrukih grešaka u ovom poglavlju.
Konkretno, greške su pod tačkom: Kugle i čaure vešanja. Ovde je ukupno 4024 grešaka raspoređeno na 7799 automobila (Model Y):
• Neispravna čaura (2/3)
• Prekomerno habanje kugle vešanja (2/3)
• Nedostaje zaštitna manžetna (2)
• Zaštitna manžetna se dimila (2)

• Sve gore navedene komponente su definisane kao habajući delovi i stoga nisu toliko pokrivene garantnim uslovima proizvođača. Znamo da Tesla ima liberalan stav prema ovim stvarima i da je „ljubazna“ u vezi sa popravkom automobila koji su u garantnom roku.
  • Činjenica da jedan te isti brend ima tri modela u paleti sa najvišom stopom grešaka je zastrašujuća i sama po sebi je znak slabosti, kaže Skilebek.
Elbil24 pita zatim šta to govori o kvalitetu Teslinih automobila i da li su komponente u vešanju na Modelu Y i Modelu 3 možda premale za težinu automobila i uslove na norveškim putevima.
- Nemaju svi vozači Tesle stil vožnje koji troši vešanje za tako kratko vreme. Da li je Tesla precenila Norvešku kao zemlju ili našu upotrebu automobila, teško je reći, ali izgleda da se ovi nedostaci javljaju prerano za starost automobila, navodi Sodal.
Deo je priče da su Teslini modeli među automobilima koji se u proseku najviše voze. Pored toga, Tesla se ističe po tome što nema tradicionalne intervale servisiranja. Kao vlasnik, tada izbegavate ovaj dodatni trošak posedovanja automobila, ali zauzvrat ne dobijate godišnje povratne informacije o statusu automobila.
Sa normalnim programom servisiranja, automobil bi imao barem nekoliko servisa pre prvog EU pregleda, odgovara Sodal. On nastavlja:
- Podaci sa EU pregleda pokazuju da mnogi Teslini automobili imaju problema sa vešanjem i komponentama povezanim sa tim. Moj poziv vlasnicima Tesle je da naručuju pregled automobila u redovnim intervalima.

Tesline preporuke za održavanje:
Tesla nema tradicionalni program servisiranja za svoje modele. U uputstvu za upotrebu, Tesla preporučuje sledeće:
• Proverite stanje kočione tečnosti svake 4 godine (zamenite po potrebi).
• Zamenite filter kabine svake 2 godine.
• Zamenite HEPA (2 kom.) i ugljenične filtere (2 kom.) svake 3 godine.
• Zamenite brisače godišnje.
• Očistite i podmažite kočione čeljusti godišnje ili nakon 20.000 km u područjima gde se putevi posipaju solju zimi.
• Rotirajte gume nakon 10.000 km ili ako je razlika u dubini gazećeg sloja 1,5 mm ili veća (šta god nastupi prvo).

• Like
Reagovanja: mnt
Samo se sad ne znam zašto čeka do 1.marta da puste prijave. Verovatno IT stručnjaci nisu odradili to za prijavu na eUpravi, pa se to čeka. Pošto će od ove godine samo elektronski moći da se predaje dokumentacija. Trebalo bi bar da ide brže odobravanje sad kad je sve elektronski, ali videćemo u praksi.

China-EV-doorhandle-ban-Bloomberg.jpg

Kradu se i elektricni automobili.. Ovom youtuberu sto ga pratim sinoc ukrali KIA EV6 u Kelnu.

Jel rekao nešto bitno u tih 13 minuta ili...?

Bezveze da ti se desi tako nešto, ali ako je tako lako hakovati i upasti u sistem gde auto dozvoli da ga odvezeš tek tako bez ključa/aplikacije, onda je to sigurnosni problem proizvođača.

Jel rekao nešto bitno u tih 13 minuta ili...?
Pa jeste, da su navodno lopovi provalili KIA/Hyundai softver, imaju napravu nalik na gameboy sa kojom mogu da otkljucaju i upale auto. Ova vozila se dosta kradu po Nemackoj u zadnje vreme.

• Like
Reagovanja: PJ
Imam jednu dilemu, planiram da kupim svoj prvi elektricni auto. Treba mi za gradsku voznju. Imam dvoriste i solare, tako da će mi punjenje biti besplatno. Zadrzao bih i svoju fiestu za dalji put, posto je ne bih prodao, budzet mi je do 14000€. Da li da kupim nov kineski, ima ih nekoliko a od 1.marta krecu subvencije, pa se uklapam ili da kupim polovnu Zoi sa malo vecom baterijom ali starom minimum 5, 6 godina? Hvala

• Like
Pa ne znam koji to novi kineski imaju za budzet od 14 hiljada eura plus subvencija? Mozda jedino Dacia Spring moze da se uklopi u taj iznos, ali ja nju ne bih uzimao u obzir. Znam da ima onaj Dongfeng Nammi, on je oko 22 hiljade pre subvencije. Trebalo bi uskoro da se pojavi BYD Dolphin Surf, ali i on ce biti oko 22-23 hiljade.

Ja bih za taj budzet isao na polovno. ID3 Pure mozes da nadjes za 10 hiljada u Holandiji i Nemackoj 2021 godiste, sa oko 100-120 hiljada na satu, jos uvek u garanciji. Da ga doteras i platis dazbine nece te preko 14 hiljada izaci.

Jel bijese da su VW ID EV imali neke probleme sa softverom? Negdje sam to procitao

Ma softver im je krs generalno, ali su ga dosta ispeglali sa 3.0+ verzijama.

Da li ima neko od vas ko je uzimao subvencije prethodnih godina da mi odgonetne jednu nedoumicu?

Naime kupujem auto na kredit.
Dao sam kaparu 5.000€ (koliko je i subvencija) da bi mi sačuvali auto, jer je ostao poslednji u salonu.
Posle su mi rekli i u auto kući i u banci da tek kad dobijem rešenje da sam dobio subvenciju da tek onda uplaćujem ostatak od 3.590€ jer je iznos depozita oko 30% tj. 8.590€ i da tek tad banka isplaćuje iznos kredita 19.900€ auto kući.

Sad me odjednom ubrzavaju iz auto kuće da odmah uplatim tih 3.590€ i da kredit odmah počne i pre predavanja dokumentacije za subvenciju jer prijave počinju tek 01.03.

Zvao sam danas banku i opet su mi rekli da mora da se čeka prvo rešenje.
Ali ih je ova iz auto kuće posle zvala i objasnila za ovih 5.000€ depozita i kao da se to stavi u napomenu i onda bi kao moglo tako.

Koliko sam ih sve razumeo kad se uzima na kredit to se smatra kao kupovina iz sopstvenih sredstava. Tako da bi faktički ispalo kao da sam i u kešu kupio auto i isplatio full cenu, a da ako dobijem subvenciju da mi je isplate ili na moj račun ili kako već ide da možda država uplati auto kući a da mi ovi onda proslede tih 5.000€.

Pa me interesuje ko tu govori istinu. Nije mi problem da odmah uplatim i da kredit počne, ali ne bih zbog toga da me posle odbiju za subvenciju.

@akki Da nemaš ti neku informaciju u vezi ovoga?

Poslednja izmena:
  • Like
Moras da nadjes novu uredbu ako su je objavili u sluzbenom glasniku, da vidis sta pise u njoj.

Moguce da su promenili proceduru novom uredbom, stara svakako vise ne vazi.

Objavili su u službenom glasniku valjda 06.02. ali ga nemam a samu uredbu niko još nigde nije objavio.

Pretpostavljam da ništa nisu ni menjali u odnosu na prošlu godinu osim što je sad podnošenje prijava samo elektronski.

Interesuje me da li ima neko ko je u kešu plaćao auto a da je uzimao subvenciju, da li je plaćao auto u celosti i da li je plaćao i pre podnošenja zahteva ili kako.

Da li ima neko od vas ko je uzimao subvencije prethodnih godina da mi odgonetne jednu nedoumicu?

Naime kupujem auto na kredit.
Dao sam kaparu 5.000€ (koliko je i subvencija) da bi mi sačuvali auto, jer je ostao poslednji u salonu.
Posle su mi rekli i u auto kući i u banci da tek kad dobijem rešenje da sam dobio subvenciju da tek onda uplaćujem ostatak od 3.590€ jer je iznos depozita oko 30% tj. 8.590€ i da tek tad banka isplaćuje iznos kredita 19.900€ auto kući.

Sad me odjednom ubrzavaju iz auto kuće da odmah uplatim tih 3.590€ i da kredit odmah počne i pre predavanja dokumentacije za subvenciju jer prijave počinju tek 01.03.

Zvao sam danas banku i opet su mi rekli da mora da se čeka prvo rešenje.
Ali ih je ova iz auto kuće posle zvala i objasnila za ovih 5.000€ depozita i kao da se to stavi u napomenu i onda bi kao moglo tako.

Koliko sam ih sve razumeo kad se uzima na kredit to se smatra kao kupovina iz sopstvenih sredstava. Tako da bi faktički ispalo kao da sam i u kešu kupio auto i isplatio full cenu, a da ako dobijem subvenciju da mi je isplate ili na moj račun ili kako već ide da možda država uplati auto kući a da mi ovi onda proslede tih 5.000€.

Pa me interesuje ko tu govori istinu. Nije mi problem da odmah uplatim i da kredit počne, ali ne bih zbog toga da me posle odbiju za subvenciju.

@akki Da nemaš ti neku informaciju u vezi ovoga?
Imam jedno pitanje oko kredita. Da li uzimaš gotovinski kredit ili kredit za auto? Meni su u jednoj auto kući rekli da moram ja da im uplatim novac (u prevodu moram da uzmem keš kredit od banke) jer u suprotnom je (što se tiče papira) banka uplatilac i u tom slučaju ne bih mogao da računam na subvenciju.

Objavili su u službenom glasniku valjda 06.02. ali ga nemam a samu uredbu niko još nigde nije objavio.

Izmenili su clan 8 u odnosu na proslu godinu, skratili su rok sa 15 na 8 dana. @GMT II ti ako si siguran da mozes u roku od 8 dana od prijem resenja da zatvoris celu transakciju iz kredita, ti onda cekaj..

@Heinz Hvala puno

@deksi10 Ma nije meni poenta da mi se čeka ja bih isto da odradim to što pre, ali ne bih da zbog toga ne dobijem subvenciju.

@justPera
Preko auto kredita. Meni nisu ništa rekli ni u auto kući ni u banci da zbog toga ne bih mogao da dobijem subvenciju. Sad si me baš i zbog toga bacio u rebus. Ljudi neka se javi neko ako 100% provereno iz iskustva svog ili nekog bliskog zna da li je moguće da se dobije subvencija kada se kupuje preko auto kredita.

@Heinz Hvala puno

@deksi10 Ma nije meni poenta da mi se čeka ja bih isto da odradim to što pre, ali ne bih da zbog toga ne dobijem subvenciju.

@justPera
Preko auto kredita. Meni nisu ništa rekli ni u auto kući ni u banci da zbog toga ne bih mogao da dobijem subvenciju. Sad si me baš i zbog toga bacio u rebus. Ljudi neka se javi neko ako 100% provereno iz iskustva svog ili nekog bliskog zna da li je moguće da se dobije subvencija kada se kupuje preko auto kredita.
Meni su tako rekli kada sam bio na onom mini sajmu automobila u Novom Sadu na Geely štandu, da budem iskren na drugim štandovima nisam pitao. Neka devojka (žena) mi je rekla da je najsigurnije da ja uplatim ceo iznos (tj. da uzmem keš kredit) jer na svim papirima je banka uplatilac, a ne ja i da zbog toga mogu da imam problema oko subvencije. Zato i mene zanima da li je neko kupio preko regularnog auto-kredita.

Neka mi objasni neko ko je predavao ovu papirologiju prethodnih godina da li ja trebam sam da vadim ova Uverenja i Potvrdu pod 5), 6) i 7)

Pošto vidim dole da nešto spominju da oni pribavljaju po službenoj dužnosti. Ove potvrde pod 6 i 7 sam već i vadio, ali ne znam kakva je ovo potvrda pod 5 i gde nju pribavljam (na koji se tu porez konkretno misli).

Prilozi

• IMG_5687.png
    IMG_5687.png
    347.7 KB · Pregleda: 22
@GMT II
Izvini, na poslovnom putu sam po Aziji pa nisam baš ažuran sa čitanjem foruma, a i ubi me Džet leg… evo pitao sam prijatelja koji je direktor jednog distributera, pa prenosim odgovor:

Dobro si shvatio, računa se kao kupovina iz sopstvenih sredstava ali tek kad se uplati celo učešće… za razliku od liznga…

Auto kuća ti traži sad da krene jer onda imaju sigurno prodat automobil, to im je bitno zbog targeta, cashflow itd… oni tu nemaju nikakav rizik, sav je na tebi…

Banka ti govori istinu, ali postoji ta opcija da se doda ta napomena za akreditovane klijente ( doduše on nije do sada radio to za fizička lica) ali to svakako ne može da odluči običan službenik, nego neko iz kreditnog odeljenja koji vrši procenu rizika, pogotovo što s obzirom na visinu kredita verovatno ima zaloga… Njegov savet je da se ne bi igrao sa tim bez pisanog dokaza banke, čak bi pre sačekao subvenciju…

Što se tiče dokumentacije, ovo što si naveo se skuplja po službenoj dužnosti sem ako ti ne želiš baš da sam to vadiš… 5 je potvrda da nemaš poreskih dugova… isto kao 7 koja se odnosi na porez na imovinu.

U svakom slučaju jako je bitno da slušaš banku kako ne bi imao problema…

Ako baš želiš ovako kako salon predlaže onda je procedura: Idi lično u filijalu sa ugovorom, pokaži uredbu i traži potvrdu od kreditnog odeljenja: "odobreno sa depozitom, prijava za subvenciju 1. marta, isplata post rešenja".

Ali s obzirom da je jako blizu početak subvencija sačekaj… a za salon si dao jako velik depozit da ti čuvaju rezervaciju i time sasvim jasno pokazao da si ozbiljan kupac, ako bude nekih pritisaka šalji mail kompaniji direkt ili uvozniku generalnom…

I da, za kasko, ako ga zaključiš dok nisi izvezao auto iz salona, sa potvrdom prodavca ne moraš da ga voziš na slikanje…

Srećno sa kupovinom i u zdravlju sa uživanjem da ga voziš 😀

Фасцинантан бирократски таленат, да просту субвенцију закомпликују толико и са таквим потврдама.

@GMT II
Izvini, na poslovnom putu sam po Aziji pa nisam baš ažuran sa čitanjem foruma, a i ubi me Džet leg… evo pitao sam prijatelja koji je direktor jednog distributera, pa prenosim odgovor:

Dobro si shvatio, računa se kao kupovina iz sopstvenih sredstava ali tek kad se uplati celo učešće… za razliku od liznga…

Auto kuća ti traži sad da krene jer onda imaju sigurno prodat automobil, to im je bitno zbog targeta, cashflow itd… oni tu nemaju nikakav rizik, sav je na tebi…

Banka ti govori istinu, ali postoji ta opcija da se doda ta napomena za akreditovane klijente ( doduše on nije do sada radio to za fizička lica) ali to svakako ne može da odluči običan službenik, nego neko iz kreditnog odeljenja koji vrši procenu rizika, pogotovo što s obzirom na visinu kredita verovatno ima zaloga… Njegov savet je da se ne bi igrao sa tim bez pisanog dokaza banke, čak bi pre sačekao subvenciju…

Što se tiče dokumentacije, ovo što si naveo se skuplja po službenoj dužnosti sem ako ti ne želiš baš da sam to vadiš… 5 je potvrda da nemaš poreskih dugova… isto kao 7 koja se odnosi na porez na imovinu.

U svakom slučaju jako je bitno da slušaš banku kako ne bi imao problema…

Ako baš želiš ovako kako salon predlaže onda je procedura: Idi lično u filijalu sa ugovorom, pokaži uredbu i traži potvrdu od kreditnog odeljenja: "odobreno sa depozitom, prijava za subvenciju 1. marta, isplata post rešenja".

Ali s obzirom da je jako blizu početak subvencija sačekaj… a za salon si dao jako velik depozit da ti čuvaju rezervaciju i time sasvim jasno pokazao da si ozbiljan kupac, ako bude nekih pritisaka šalji mail kompaniji direkt ili uvozniku generalnom…

I da, za kasko, ako ga zaključiš dok nisi izvezao auto iz salona, sa potvrdom prodavca ne moraš da ga voziš na slikanje…

Srećno sa kupovinom i u zdravlju sa uživanjem da ga voziš 😀
@akki Hvala ti puno na odgovoru car si ❤️

Dobro znači bar smo rešili tu nedoumicu što su @justPera rekli da ne može preko auto kredita da se dobije subvencija, da je to lažna informacija. Znači nema veze što neću imati izvod iz banke da sam ja platio na primer tih 19.900€ nego da im je platila Banca Intesa?

E sad ako idem sigurnijom varijantom da čekam rešenje prvo ne znam na koliko onda trebaju da daju predračun banci ovi iz auto kuće na ceo iznos auta 28.490€ ili umanjeno za 5.000€ tj. na 23.490€. Jer su prvobitno poslali predračun na 28.490€ i kao učešće je 8.590€ i rekli su pošto sam auto kući već uplatio 5.000€ kroz kaparu da trebam da im po dobijanju rešenja uplatim još 3.590€ a onda će oni auto kući pustiti 19.900€ pa kad država uplati 5.000€ auto kući oni će mi vratiti kaparu.

E da i banka mi ne traži pod obavezno da imam kasko kao zalog pošto je iznos kredita 19.900€ (ali dobro ja ću ga uraditi zbog sebe)

Da li je onda bolje da predračun bude sad već na 23.490€ pa da dam učešće 30% tj. 7.047€ (da im toliko uplatim pored ove kapare) i da oni onda puste auto kući 70% tj. 16.443€ i onda sam faktički platio već ceo auto uz kaparu i onda samo kad dobijem rešenje i država uplati 5.000€ auto kući da mi auto kuća tad vrati kaparu? (Jeste da onda dajem 3.457€ veće učešće ali ako je tako bolje i sigurnije šta da radim)

Hvala ti puno u svakom slučaju i na čestitkama na kupovini 🙂

Stigao oglas bmw ix3 i do Srbije. Samo 10.000 skuplji od Evrope 🙂

Changan Nevo (Qiyuan) A06 je prvo masovno proizvedeno putničko vozilo na svetu koje pokreće natrijum-jonska baterija. Kineski model ima CATL Naxtra bateriju od 45 kWh, koja obećava početni domet vožnje veći od 400 km s jednim punjenjem.

Danas sam dobio neku informaciju da je Pošta Srbije kupila 100 elektro vozila i da će oni imati prioritet naravno. E sad koliko je tačno ne znam. Ako je tako divno od bajne države da nam odobre sredstva za maksimum 290 vozila, a onda će oni sami da uzmu za sebe 100 vozila. Pa to nema nigde.

Ja mislio da subvencije važe samo za privatna lica.
10ak kompanija se prijave i zatvore pricu

Nazad
Vrh Dno