Ja u poslednje vreme proveravam ovakva pitanja uz pomoc Ai, google ai npr.
Postavim pitanje npr ove tvoje zvucnike paired with pojacalom tim i tim...
Pa cak postavim i da mi uporedi npr moje pojacalo sa dva/tri para zvucnika. Pa onda kad sam odabrao zvucnike; onda sam sve to zadavo pitanja za koji vufer; i tako sam uz pomoc ai odabrao sistem 😀
Meni ovaj AI overview zvuči kao nešto što bi ti prodavacu u HiFi prodavnici rekao kada si blizu da izvadiš pare/karticu - lepo ispričano ali poprilično šuplje. Vrlo često ChatGPT ili Gemini može da pomeša naprimer velike floorstand-ere i bookshelf speaker-e jer im se naziv često razlikuje samo za jedno slovo ili brojku.
Google ti makar da i neke linkove pa možeš da proveriš i sam.
Pan1, ono što trebaš da znaš da zvučnici nemaju snagu kao što ni menjač i točkovi na kolima nemaju snagu. Snagu ima pojačalo kao što motor na kolima ima snagu.
Kao što vladimirpejic reče ta oznaka na zvučnicima bi trebalo da prestavlja maksimalnu snagu pojačala koju zvučnici mogu da istrpe bez izobličenja, zato u specifikaciji se kaže "power handing" a ne samo "power". Ti vati za zvulniku su praktično nebitan podatak, čak šta više samo zbunjujuća jer te navodi na dilemu da li je pojačalo presnažno za zvučnike. Ironija je da ako odvrneš pojačalo na (žurci npr), zvučnike će pre da ošteti slabo pojačalo jer će mnogo ranije proizvesti izobličenja koja mogu da oštete zvučnik.
Bitne proste brojke kod zvučnika su efikasnost i impedansa.
Efikasnost se izražava u dB, i ukratno pokazuje koliko glasno zvučnici sviraju na nekoj snazi (standard je 1W na 1m udaljenosti od zvučnika). Efikasnost se kreće od 83dB što je vrlo nisko do blizu 100dB što je vrlo efikasno.
Impedansa je malo komplikovanija, označava se u omima (najčepše 4, 6 i 8 oma) i tu bi trebalo obratiti pažnju kako se gađa sa pojačalom. Zvučnik od nominalnih 4oma će pri visokoj snazi pregejati pojačalo koje nije pravljeno da gura zvučnike od 4 oma. Problem je što impedansa zvučnika vrlo varira po frekvenciji i ne postoji standard kako se dolazi do nominalne impedanse pa ove brojke moraš uzeti sa dozom rezerve.
Jamo e770 su solidno efikasni, sa nominalnom impedansom 6oma i sva predložena pojačala će ih dobro gurati. Biraj prema budžetu, izgledu i dodatnim mogućnostima koja će ti možda trebati.
Evo par optših pravila:
1) Ako je namena sviranje u našim stanovima bez "da praviš žurke", svako ispravno iole pristojno pojačalo će dobro terati bilo koje zvučnike.
2) Ako "praviš žurke" nemoj uparivati zvučnike niske efikasnosti 83-85dB sa pojačalima male snage.
3) Nemoj uparivati zvučnike sa impedansama 4 i 6ohm-a sa pojačalima kojima u specifikaciji ne stoji da rade sa zvučnicima od 4 i 6 oma.
4) Mali bookshelf zvučnici neće dobro zvučati na visokoj glasnoći i u velikim prostorijama bez obzira na pojačalo.
5) Izbegavaj velike zvučnike sa puno drivera u malim prostorijama, bez obzira na pojačalo.