Problema sa snagom u smislu manjka preko dana i viška preko noći više nema, od kada smo povezani u interkonekciju (sa drugim državama oko nas). U vreme kada smo bili izolovani, bio je potpuni haos koliko je sistem bio osetljiv. Sve se radilo da se poveća potrošnja struje noću, kako se sistem ne bi raspao. Tada su se po pravilu isključivali svi hidrogeneratori (osim onih koji moraju da rade da bi obezbedili biološki minimum reka na kojima se nalaze - ali to je vrlo skromna cifra, za sve naše hidroelektrane to je oko 200MW od ukupnih 3000MW), svi termoblokovi idu na tehnički minimum, i vezuju se pumpe (RHE Bajina Bašta i PAP Lisina). I ako je i tada proizvodnja veća od potrošnje, dolazi do rasta frekvencije. Porast frekvencije veći od 0.5Hz se smatra velikim poremećajem, preko 2Hz više ni jedan generator ne radi. Većina ispada iz pogona (mnogo) bliže ovih 50.5Hz nego 52Hz.
U vreme kada smo bili izolovani, na proleće kada je potrošnja najmanja (nema grejanja ni hlađenja), noću je konzum bio toliko nizak da se svakog dana frekvencija ljuljala gore-dole kad se vezuju pumpe, po pričama ljudi koji su tada radili to je bila bukvalno umetnost održati frekvenciju u regularnim opsezima, pod- i nadfrekventne zaštite su se gasile na tih par minuta, tri telefona u rukama i upravljaj.
Kada smo vezani u interkonekciju, ovakvih problema više nije bilo, interkonekcija je ogromna, još 90-ih je bilo preko 300GW u svakom trenutku u pogonu i tu mi nismo mnogo mogli da utičemo na frekvenciju. Ali su problem bila odstupanja, odnosno ako si deo interkonekcije moraš da poštuješ neka pravila pa je postojao rizik da te isključe iz interkonekcije zbog tih velikih odstupanja. Sad nema baš nikakvih problema, sva odstupanja se automatski fakturišu pa platiš to što kršiš pravila i svi srećni.
Ono što je po meni greška je što je noćna tarifa jeftina, ali užasno bi bilo komplikovano promeniti sada za sve korisnike period te tarife. Verovatno će se gledati u budućnosti da se takva promena radi daljinski, pa da se prebaci to na sred dana. Solar je potpuno promenio tržište energije, pa je sada potpuno normalno nešto što je do pre par godina bilo nezamislivo, prodaješ struju noću, kupuješ danju, i još zaradiš. I ove zone, zelena, plava, crvena, ne služe više svrsi. Mislim, meni je drago što je tako jeftina struja, mi za celo domaćinstvo plaćamo oko 4k struju, a šta sve uspemo sa time da uradimo. S druge strane, ljudi plate za paket za mobilni toliko, da ne pričamo za televiziju i internet. Ali po meni treba da se ukinu sve zone, da se na računu ima par stavki (energija, distribucija, prenos), pa koliko ko potroši. Ali naravno, to je političko pitanje pa ne verujem da će se išta menjati. Ono što je sigurno je da struja neće biti jeftinija, svaka promena može dovesti samo do povećanja cene, nikako smanjenja.