Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Niža tarifa postoji da bi se struja koristila i noću da im ne propadne proizvodnja. Da nije niže tarife sva struja koja bi se proizcela noću bi se skoro pa bacila, ne rade to oni da učine nama. Stariji znaju da smo nekada imali nižu tarifu svaki dan i popodne i vikend nižu tarifu celog dana u nedelji, bilo drugo vreme mislilo se i na narod. Stari mehanički uklopni satevi su svedosi tog vremena, na onom malom krugu smo štelovali vikend tarifu.
Secamo se isto tako "restrikcija", planska iskljucenja po grupama a,b,c pa rotacija na 4h ..sredina 80-tih

@dejca kako to mislis da im ne propadne proizvodnja? Kako bi se elektricna energija "skoro pa bacila", kako se to moze baciti el. energija?

Evo AI sta kaze, onako brzinski i sazvakano:

Uvođenje noćne tarife (niže tarife) u Srbiji primarno je motivisano tehničkim i ekonomskim razlozima koji pomažu u stabilnosti elektroenergetskog sistema. Iako je građani doživljavaju kao način za uštedu, ona je osmišljena kako bi se rešio problem vršnog opterećenja.
Evo ključnih razloga zašto je ova tarifa uvedena i kako funkcioniše:
1. Balansiranje elektroenergetskog sistema
Električna energija se mora potrošiti u trenutku kada se proizvede, jer je skladištenje u velikim količinama veoma skupo i komplikovano.

• Dnevni špic: Tokom dana, industrija radi, institucije su otvorene, a domaćinstva koriste aparate. To stvara ogroman pritisak na mrežu.
  • Noćno zatišje: Noću potrošnja drastično opada. Da bi elektrane (posebno termoelektrane) radile stabilno, nije poželjno da se one stalno gase i pale. Noćna tarifa motiviše potrošače da "prebace" deo potrošnje na noć, čime se „pegla“ kriva potrošnje i sistem održava stabilnim.

2. Ekonomska stimulacija za potrošače

Niža tarifa je alat kojim država i EPS podstiču građane da velike potrošače (bojlere, TA peći, mašine za veš) koriste kada je struja "višak". Cena kilovat-časa u nižoj tarifi je čak četiri puta manja nego u višoj, što predstavlja direktnu pomoć kućnom budžetu.

3. Sprečavanje kvarova i preopterećenja
Kada bi svi uključili snažne uređaje u isto vreme (npr. popodne nakon posla), moglo bi doći do preopterećenja trafo-stanica i kvarova na mreži. Raspoređivanjem te potrošnje na period od 8 sati tokom noći, smanjuje se rizik od havarija.

Logicno, zar ne?

Secamo se isto tako "restrikcija", planska iskljucenja po grupama a,b,c pa rotacija na 4h ..sredina 80-tih
Što se tiče vode, barem u NS, ne moramo da se sećamo restrikcija. Gotovo svaku noć oko 01:00 gase kako bi ikako napunili bunare, jer stara infrastruktura ne odgovara potrebama grada.

Pri tome kada i šalju tu vodu sa "dna" bunara, ona uglavnom nije najispravnija, otuda one nematode i ostale nečistoće, a drastično skraćuju vek samog bunara.

A grad na Dunavu bogat podzemnim i izvorskim vodama.

Struja ne moze da se baci. Šta generator napravi, mora negde da ode. Nije da stave žice u zemlju pa tu guraju struju.
Mi najviše struje dobijamo iz termoelektrana koje ne mogu tako brzo da se pokrenu i zaustave. Najbolje da imaju konstantan tad. A pošto potrošnja struje nije konstantna, kroz formiranje cene pokušavaju veštački da izmeste potrošnju noću, kada se inače struja slabo troši.

@dejca kako to mislis da im ne propadne proizvodnja? Kako bi se elektricna energija "skoro pa bacila", kako se to moze baciti el. energija?

Evo AI sta kaze, onako brzinski i sazvakano:

Uvođenje noćne tarife (niže tarife) u Srbiji primarno je motivisano tehničkim i ekonomskim razlozima koji pomažu u stabilnosti elektroenergetskog sistema. Iako je građani doživljavaju kao način za uštedu, ona je osmišljena kako bi se rešio problem vršnog opterećenja.
Evo ključnih razloga zašto je ova tarifa uvedena i kako funkcioniše:
1. Balansiranje elektroenergetskog sistema
Električna energija se mora potrošiti u trenutku kada se proizvede, jer je skladištenje u velikim količinama veoma skupo i komplikovano.

• Dnevni špic: Tokom dana, industrija radi, institucije su otvorene, a domaćinstva koriste aparate. To stvara ogroman pritisak na mrežu.
  • Noćno zatišje: Noću potrošnja drastično opada. Da bi elektrane (posebno termoelektrane) radile stabilno, nije poželjno da se one stalno gase i pale. Noćna tarifa motiviše potrošače da "prebace" deo potrošnje na noć, čime se „pegla“ kriva potrošnje i sistem održava stabilnim.

2. Ekonomska stimulacija za potrošače

Niža tarifa je alat kojim država i EPS podstiču građane da velike potrošače (bojlere, TA peći, mašine za veš) koriste kada je struja "višak". Cena kilovat-časa u nižoj tarifi je čak četiri puta manja nego u višoj, što predstavlja direktnu pomoć kućnom budžetu.

3. Sprečavanje kvarova i preopterećenja
Kada bi svi uključili snažne uređaje u isto vreme (npr. popodne nakon posla), moglo bi doći do preopterećenja trafo-stanica i kvarova na mreži. Raspoređivanjem te potrošnje na period od 8 sati tokom noći, smanjuje se rizik od havarija.

Logicno, zar ne?
Pa tačno, sve ti to isto rečeno samo na drugačiji način, struja ne može da se čuva u kofi, mora da se potroši ako se ne potroši nije se ni prodala.

Koja je recimo razlika u odobrenoj snazi i ko određuje ko će imati koliko kW? Vidim kod mene u stanu 11.04 kW što u troškovima obračunske snage x 11.04 dinara izađe mesečno 672 dinara. Stan u novijoj zgradi (10 god, grejanje klima +etažno na struju).

U novoj zgradi preko puta kod komšije (novogradnja pre 2 god), iste kvadrature kao moj, odobrena snaga je 17, 25 kW pa je trošak obračunske snage nešto veći, 1 050 dinara, što po malo podigne svaki račun. Grejanje je isto etažno na struju (podno) i inverter.

Recimo znam i za slučaj u gde je kod mog brata oko 7 kW odobrene snage. Bg je u pitanju.

Poslednja izmena:
Postoji odobrena i obračunska snaga.
1770977374289.png
1770977394002.png

Tražiš od elektrodistribucije da ti promene ako ti ne odgovara. To je koliko maksimalno možeš da povučeš struje u jednom trenutku. Plaćaš više da bi imao na raspolaganju tu snagu (ako misliš da ti treba). Obračunska snaga, koja je obično 11,04 kW i to je ono što u stvari plaćaš. Retko ko premaši tu obračunsku snagu pa da dođe do odobrene. Tada bi se račun malo i povećao.

U suštini odobrena snaga se plaća jednokratno, kad se uvodi priključak, a obračunska kroz mesečne račune, ako sam dobro shvatio. Nisam ni znao kako to tačno funkcioniše, jer nam je priključak sredio neki lik kom smo izdavali podrum.

Problema sa snagom u smislu manjka preko dana i viška preko noći više nema, od kada smo povezani u interkonekciju (sa drugim državama oko nas). U vreme kada smo bili izolovani, bio je potpuni haos koliko je sistem bio osetljiv. Sve se radilo da se poveća potrošnja struje noću, kako se sistem ne bi raspao. Tada su se po pravilu isključivali svi hidrogeneratori (osim onih koji moraju da rade da bi obezbedili biološki minimum reka na kojima se nalaze - ali to je vrlo skromna cifra, za sve naše hidroelektrane to je oko 200MW od ukupnih 3000MW), svi termoblokovi idu na tehnički minimum, i vezuju se pumpe (RHE Bajina Bašta i PAP Lisina). I ako je i tada proizvodnja veća od potrošnje, dolazi do rasta frekvencije. Porast frekvencije veći od 0.5Hz se smatra velikim poremećajem, preko 2Hz više ni jedan generator ne radi. Većina ispada iz pogona (mnogo) bliže ovih 50.5Hz nego 52Hz.

U vreme kada smo bili izolovani, na proleće kada je potrošnja najmanja (nema grejanja ni hlađenja), noću je konzum bio toliko nizak da se svakog dana frekvencija ljuljala gore-dole kad se vezuju pumpe, po pričama ljudi koji su tada radili to je bila bukvalno umetnost održati frekvenciju u regularnim opsezima, pod- i nadfrekventne zaštite su se gasile na tih par minuta, tri telefona u rukama i upravljaj.

Kada smo vezani u interkonekciju, ovakvih problema više nije bilo, interkonekcija je ogromna, još 90-ih je bilo preko 300GW u svakom trenutku u pogonu i tu mi nismo mnogo mogli da utičemo na frekvenciju. Ali su problem bila odstupanja, odnosno ako si deo interkonekcije moraš da poštuješ neka pravila pa je postojao rizik da te isključe iz interkonekcije zbog tih velikih odstupanja. Sad nema baš nikakvih problema, sva odstupanja se automatski fakturišu pa platiš to što kršiš pravila i svi srećni.

Ono što je po meni greška je što je noćna tarifa jeftina, ali užasno bi bilo komplikovano promeniti sada za sve korisnike period te tarife. Verovatno će se gledati u budućnosti da se takva promena radi daljinski, pa da se prebaci to na sred dana. Solar je potpuno promenio tržište energije, pa je sada potpuno normalno nešto što je do pre par godina bilo nezamislivo, prodaješ struju noću, kupuješ danju, i još zaradiš. I ove zone, zelena, plava, crvena, ne služe više svrsi. Mislim, meni je drago što je tako jeftina struja, mi za celo domaćinstvo plaćamo oko 4k struju, a šta sve uspemo sa time da uradimo. S druge strane, ljudi plate za paket za mobilni toliko, da ne pričamo za televiziju i internet. Ali po meni treba da se ukinu sve zone, da se na računu ima par stavki (energija, distribucija, prenos), pa koliko ko potroši. Ali naravno, to je političko pitanje pa ne verujem da će se išta menjati. Ono što je sigurno je da struja neće biti jeftinija, svaka promena može dovesti samo do povećanja cene, nikako smanjenja.

sshot-2026-02-13-[1].jpg
Obzirom da sam uleteo u crvenu zonu, dobro sam proso, ceo racun 12k..
Inace se ne secam kad sam bio pre toga u crvenoj zoni iako se grejem na dve TA.

"Da bi elektrane (posebno termoelektrane) radile stabilno, nije poželjno da se one stalno gase i pale."
Pogotovo što za pokretanje treba mazut pa jedno paljenje bude 40.000 evra pa naviše, zavisi od veličine bloka. Zato se i ne gase do remonta već se viškovi šalju u interkonekciju.

Meni danas stigao račun za januar na kome nisu obračunali popust iako je decembarski plaćen 28. januara (nije ni mali iznos - 541 din). Tako da sam morao da pišem prigovor. Zanimljivo i da je i decembarski račun bio korigovan i to posle dva prigovora. Prvi put su stavili da nije očitano, drugi put stavili neku potrošnju koja je daleko niža od realne. Tako da je rok za plaćanje decembarskog računa bio produžen do početka februara. Nikada se pre nije dešavalo da ovoliko puta zabrljaju za kratko vreme.

za januar 67.450 skoro 3.000 kWh sa 4 male bebe u kuci za produzene praznike od 1. do 20.januara pa nismo smeli da mnogo stedimo na svemu. Ovo mi je rekord sem kada su par puta probali da mi naplate preko 1000€ zbog netacnog ocitavanja, na svu srecu svakih 10tak dana tokom zime vrsim kontrolna citanja.

Prilozi

• 1000017562 (1).jpg
    1000017562 (1).jpg
    97.2 KB · Pregleda: 177
za januar 67.450 skoro 3.000 kWh sa 4 male bebe u kuci za produzene praznike od 1. do 20.januara pa nismo smeli da mnogo stedimo na svemu. Ovo mi je rekord sem kada su par puta probali da mi naplate preko 1000€ zbog netacnog ocitavanja, na svu srecu svakih 10tak dana tokom zime vrsim kontrolna citanja.
u kom periodu, jel nesto skoro, je bilo tih pokusaja naplate nenormalnih racuna?

Svake zimske sezone pokusaju
da urade takvu naplatu, za sada nije bilo 2025. ali bilo je zadnje za dec '24. tako da cekam februar ili mart ili su popravili sistem jer im je zadnji put advokat zapretio da ce da trazi da se javno sve obeladoni i da da moraju izvinjenje da javno plasiraju na drzavnim medijima. Naravno advokat zna kako i sta da navede i da su odgovorni zakljucno sa predsednikom nadzornog odbora pa svi u nizu Samo argumentovano i jasnim stavom se mora.

Koja je recimo razlika u odobrenoj snazi i ko određuje ko će imati koliko kW?
Retko ko premaši tu obračunsku snagu pa da dođe do odobrene.
U suštini odobrena snaga se plaća jednokratno, kad se uvodi priključak, a obračunska kroz mesečne račune, ako sam dobro shvatio.
Svašta se ovde pomešalo, pa da pokušam da ukratko razjasnim.

Tačno je rečeno da je odobrena snaga najviše koliko sme da se povuče i da se ona definisiše prilikom sklapanja ugovora, ali i da može da se menja pod određenim okolnostima. E, sad, pojam obračunske snage je uveden zbog privremenog postojanja povlastica za one koji malo troše. To je trenutno ograničeno do kraja ove godine, ali valjda će produžiti. U suprotnom će na računu za januar 2027. svima obračunska snaga biti jednaka odobrenoj, tj. koncept obračunske snage kao zasebnog parametra će izgubiti smisao.

Najpoznatiji primer je upravo sa odobrenom snagom od 17,25 kW. Ko ostane u zelenoj zoni, obračunava mu se mnogo niža snaga 6,90 kW. Svim ostalima se promotivno obračunava snaga 11,04 kW. Isto važi i za niže odobrene snage, dok za više nema nikakvih povoljnosti, tu je uvek obračunska snaga jednaka odobrenoj. Takođe, ovo važi samo za domaćinstva, čisto da napomenem. Ovo sam napisao napamet, budući da mi je poznata situacija, ali evo npr. ovde izvora, da ne morate baš da mi verujete na reč.

Nikada se pre nije dešavalo da ovoliko puta zabrljaju za kratko vreme.
Zapravo nije greška to što nisi dobio popust. Pošto je datum dospeća poslednjeg korigovanog računa ušao u novi obračunski period, taj ćeš popust dobiti tek na narednom računu, dakle februarskom. Jesi ga ti možda platio mnogo unapred, ali njih to ne zanima, budući da je dospeće van granica koje vidi januarski račun.

Moguće da si u pravu. Rok za plaćanje je konkretno bio 5. februar. Razumem da su oni novi račun formirali npr. prvog a ja uplatim trećeg i da zato nije moguće da se ostvari popust - ta uplata se ne bi ni videla na januarskom računu. Ali novi račun je nastao dosta posle roka koji su meni odredili kao krajnji za ostvarivanje popusta (12. februar). Sa ovom mojom ranom uplatom (istog dana kada se pojavilo zaduženje) bi bio zadovoljen kriterijum za popust i da se nisam žalio. Sve u svemu, videću kad odgovore šta je u pitanju.

Shvatam logiku, ali njihova je ipak drugačija. Isključivo se gleda mesec dospeća i popust se obračunava tek na računu za taj mesec. Tvoj prethodni dug dospeva u februaru i popust za njegovo namirivanje dobijaš tek na februarskom računu. Iz sličnog razloga, tj. njihove logike, na aktuelnom januarskom računu ti se prikazuju samo uplate iz januara. Nema veze što je izdat tek 12. februara, ne priznaju/prikazuju se unapred eventualne uplate izvršene nakon 31. januara. Uostalom, datum prometa i akcize na tom računu je fiksno 1. februar.

Ovo sam ti, uostalom, napisao iz ličnog iskustva, nije bila pretpostavka. Konkretno, julski račun mi je izdat 5. avgusta. Žalio sam se zbog neke greške, a glavna fora je što sam sticajem okolnosti bio u pretplati, tako da svakako nisam ništa morao da doplatim. Korigovani račun mi je izdat tek 28. avgusta, sa dospećem 5. septembra. Budući da sam i dalje u pretplati (korekcijom se ona samo povećala), na tom računu je već pisalo ono: Преплатом по овом рачуну, остварили сте попуст 5% за утрошену електричну енергију у износу од ... динара. Iako mi je taj popust unapred priznat, zbog datuma dospeća se nije pojavio na narednom (avgustovskom) računu, već tek na sledećem (septembarskom).

Eto, baš povezana stvar, kada postoji pretplata, mogli bi da popust primene odmah na računu za tekući mesec, ali jasno je da im se to ne isplati. Isto tako im odgovara da tvoj (i moj letnji) popust odlože, pod okriljem toga što si (smo) dobio (dobili) kasniji rok dospeća. Okej je svakako što si im prigovorio, nego eto, džabe si se cimao, svakako nećeš ostati bez popusta.

Januar prozjumer, grejanje na klime 5kom, kuća 90m2 + garaža u sklopu kuće 25m2, izolacija 5cm fasada/tavan.
Ovo bi bilo 21900din bez solara.

Prilozi

• januar.jpg
    januar.jpg
    379.3 KB · Pregleda: 130
"Da bi elektrane (posebno termoelektrane) radile stabilno, nije poželjno da se one stalno gase i pale."
Pogotovo što za pokretanje treba mazut pa jedno paljenje bude 40.000 evra pa naviše, zavisi od veličine bloka. Zato se i ne gase do remonta već se viškovi šalju u interkonekciju.
Neke hidroelektrane kada ne mogu dovoljno da smanje protok vode, koriste višak kapaciteta da pumpaju vodu nazad u jezero. Sve elektrane moraju da prozvode "višak" struje za slučaj da neka ispadne bar za kratko vreme što bi dovelo do preopterćenja ostalog dela mreže. To se skoro dogodilo u Španiji. Ispalo par elektrana a ostale izazvale preopterćenje celokupne mreže.

Videćeš na narednom računu koliko je "oprošteno"

Neke hidroelektrane kada ne mogu dovoljno da smanje protok vode, koriste višak kapaciteta da pumpaju vodu nazad u jezero. Sve elektrane moraju da prozvode "višak" struje za slučaj da neka ispadne bar za kratko vreme što bi dovelo do preopterćenja ostalog dela mreže. To se skoro dogodilo u Španiji. Ispalo par elektrana a ostale izazvale preopterćenje celokupne mreže.
Da, to je ovo što piše pumpa ovde, sad vuče 25MW:

Opet kasne računi bar oni papirni. Načuh nešto jutros na vestima ali ne sasvim. Zna li neko nešto o tome? Obično mi stižu do 10og u mesecu što mi omogućava bolje planiranje za ionako ograničenu penziju.

Otprilike, ranije se čitalo do 7. u mesecu, sada se ide i do 15. zbog nedostatka čitača, a oni kod kojih nije ni očitano, ili dobiju prosek, najviše kasni.

Nazad
Vrh Dno