Šta je novo?

[A1] Kucni net

Popust može samo preko agenata. U poslovnici ništa van onoga sa sajta. A šanse su skoro nikakve da će ti naknadno primeniti popust. Eventualno neko raskidanje ugovora (uz penale), pa onda novi.

Platice razliku izmedju popusta i pune cene za prvi mesec ako je nedavno potpisao i to je to.

Samo ja bih prvo lovio agenta koji 100% moze to da zavrsi pa bih tek onda raskidao.

Popust može samo preko agenata. U poslovnici ništa van onoga sa sajta. A šanse su skoro nikakve da će ti naknadno primeniti popust. Eventualno neko raskidanje ugovora (uz penale), pa onda novi.

Ma pristaju oni na sve kad znaju da imaju korist od toga, jer ja ozbiljno planiram da prebacim sve kod njih, 2 broja placam u mts, eventualno i kevin bi prebacio to je treci.
Plus bih uzeo jos jedan paket za internet pored ovog koji sam uzeo.
Pa racunam valjda ce se smilovati da se ne svadjamo u startu...

Platice razliku izmedju popusta i pune cene za prvi mesec ako je nedavno potpisao i to je to.

Samo ja bih prvo lovio agenta koji 100% moze to da zavrsi pa bih tek onda raskidao.

Ma zvao me je agent danas da mi ponudi ovo i bas mi rekao da je od pre neki dan akcija, i kao ne mogu da menjam.
S tim da to je naravno na prvu ruku jer im se ne cima da zovu menadzere, al zvacu ga opet u ponedeljak da insistiram na tome.
Nije prob da platim razliku za prvi mesec, mogu i punu cenu da im platim, ionako su mi ubacili nekih 100 din random kao racun iako mi je telefonom receno da ovih 14 dana probe nista ne kosta al ajde....

… samo vodi računa na broj ugovora, misli mds je 4-5max…?! Vidi koji su ti prioriteti prilikom prebacivanja, pošto se svaka od tih usluga sabira kao ugovor na tvoje im e(net, mobilni, eventualno fixni broj…).

Ma pristaju oni na sve kad znaju da imaju korist od toga, jer ja ozbiljno planiram da prebacim sve kod njih, 2 broja placam u mts, eventualno i kevin bi prebacio to je treci.
Plus bih uzeo jos jedan paket za internet pored ovog koji sam uzeo.
Pa racunam valjda ce se smilovati da se ne svadjamo u startu...

Ma zvao me je agent danas da mi ponudi ovo i bas mi rekao da je od pre neki dan akcija, i kao ne mogu da menjam.
S tim da to je naravno na prvu ruku jer im se ne cima da zovu menadzere, al zvacu ga opet u ponedeljak da insistiram na tome.
Nije prob da platim razliku za prvi mesec, mogu i punu cenu da im platim, ionako su mi ubacili nekih 100 din random kao racun iako mi je telefonom receno da ovih 14 dana probe nista ne kosta al ajde....
Ne zaboravi da placas i uredjaj.

… verujem da su počeli da popuštaju - 5g euforija se stišava, sada se korisnici privlače atraktivnim cenama…

Od ove nedelje je dostupna promocija od 25% popusta i za Kućni Net 5G pakete. Uzeo KN Duo 5G, pretplata 1861.75 din uz uključen eRačun.
Ovo je top. Uništavaju konkurenciju u ovom segmentu. Jedino što prema njihovoj mapi nemam 5G pokrivenost, ali recimo i kad bih uzeo na drugu adresu, ako neko može da potvrdi - 5G ruter koji daju je 4CA (carrier aggregation) i na 4G???

Gde može da se vidi ta mapa pokrivenosti 5G mrežom? Koji je model 5G rutera i kako ću da ga razlikujem u odnosu na 4G? I da li je stvarno 5G Kućni Net neograničen ( pitam jer je kod Yettela to neograničeno ustvari 1TB za kućni net)

@MarijaPetrovic Jeste neograničen. Ruter je TpLink NX520 5G ruter. Mapa je ovde. Nažalost, 5G deluje dosta manjeg dometa od bazne stanice u odnosu na Jetel mapu, mada ne znam da li to odgovara stanju na terenu, ali se verovatno time vode pri odobravanju paketa

@MarijaPetrovic Jeste neograničen. Ruter je TpLink NX520 5G ruter. Mapa je ovde. Nažalost, 5G deluje dosta manjeg dometa od bazne stanice u odnosu na Jetel mapu, mada ne znam da li to odgovara stanju na terenu, ali se verovatno time vode pri odobravanju paketa
Yettelova mapa ima dve opcije: C-Band 5G (3500) i 5G 700.

Iako se na obe frekvencije koristi NR prenos posataka - i to jeste pravi 5G, na 700MHz band-u ima mnogo mnogo manje mesta u RF spektru fizički, (10 puta manje), te se na 700MHz koristi širina kanala od 10MHz, dok se na 3500 koristi širina od 100 do 130MHz po operateru.

U ovom trenutku svi operateri koriste NSA 5G koji se u potpunosti oslanja na 4G mrežu i sa njom se radi agregacija.

Možete imati u agregaciji: 20+20+10+10MHz = 60MHz 4G (~450Mbps) + 100+30MHz = 130MHz (~1400Mbps) 5G (ako je 5G 3500 dostupan), ukupno u zbiru u naj idealnijim uslovima 1850Mbps ili
Možete imati u agregaciji 20+20+10+10MHz = 60MHz 4G (~450Mbps) + 10MHz 5G (~120Mbps) 5G (ako je dostupan samo 5G 700), ukupno u zbiru u naj idealnijim uslovima 570Mbps.

Kad budu uveli DSS NSA 5G (gde će samo jedan carrier morati da bude 4G) a ostale frekvencije budu u upotrebi sa NR (5G) carrierima, brzine bez 3500MHz 5G-a će biti u idealnim uslovima:
10MHz 4G (~75Mbps) + 60MHz u agregaciji 5G ~ 720Mbps, ukupno ~ 800Mbps u idealnim uslovima bez 3500MHz 5G.

Yettel za sad koristi i 3500 i 700, dok A1 isključivo koristi 3500MHz 5G i zato im je mapa "siromašnija". Ali su brzine svuda 1500+Mbps.

5G basic ti je 100/20 a 4G plus 100/10 pa nema neke velike razlike u brzini, a cena je ista

...
Ugovorna obaveza mi traje do 12.02.
A presek je svakog 10 valjda..

31.1 zovem a1 call centar da javim da želim da obnovim ugovor itd i da bih želeo da me kontaktira neko iz prodaje kako bismo to sredili..
Usput ovde na forumu kontakiram par agenta, od kojih mi jedan kaze da na mojoj adresi sistem ne pusta prodaju..
Do juce me iz a1 nisu zvali pa pozovem ja njih.
Kaže devojka ali vama smo javili da na traženoj adresi ne možemo da priključimo nove korisnike i ne planira se unapredjenje u skorije vreme..
I onda je rešenje bilo ili da nastavim da plaćam punu cenu paketa van ugovorne obaveze ili da podnesem zahtev za raskid ugovora..
Podneo sam zahtev za raskid

Sve ovo nije neki problem da trenutno nije ispitni rok i nemam vremena da jurim itd

Pošto će u ponedeljak moji kući ostati bez neta, zanima me da li bih samo mogao da uzmem 4g paket ili jos bolje 5g paket zbog same cene rutera.
Uzmem paket na BG adresu, odnesem sim karticu kući i ubacim u huawei 535 koji je već tamo, a novi ruter prodam na kp?
Jer sa ovim popustom koje sada nude za 5g, dodje skoro na isto cena sto sam ranije plaćao, a opet dobijam 5g ruter koji vredi bar neki dinar

… 5g ruter dobijaš na korišćenje, SIM kartica će raditi svuda gde imas a1 mrežu…

Kaže devojka ali vama smo javili da na traženoj adresi ne možemo da priključimo nove korisnike i ne planira se unapredjenje u skorije vreme..
I onda je rešenje bilo ili da nastavim da plaćam punu cenu paketa van ugovorne obaveze ili da podnesem zahtev za raskid ugovora..
Čekaj kakva je ovo logika. Ti si hteo samo da obnoviš ono što si već plaćao na toj adresi a ova ti pominje "nove korisnike"... Znači sad čovek nije siguran ni da obnovi na istoj adresi.

Uzmem paket na BG adresu, odnesem sim karticu kući i ubacim u huawei 535 koji je već tamo, a novi ruter prodam na kp?
Jer sa ovim popustom koje sada nude za 5g, dodje skoro na isto cena sto sam ranije plaćao, a opet dobijam 5g ruter koji vredi bar neki dinar
Isteklo vreme za edit a ovo zaboravio. 5g ruter ostaje njihov, mora se vratiti po završetku ugovora (ili platiš punu cenu rutera). Tako da je drugačije od 4g verzije.

džabe ti i npr TP Link NX520 kad ti je ograničenje upload brzine na tom paketu do 20 Mb/s prema svim stranim serverima i delu domaćih servera

Više na download brzinu i ping mislim.

MF296R sa CAT6 (na nivou Galaxy S9 od pre 10 godina) se uglavnom muči sa svojih 2CA da izvuče išta preko 50 Mbps u gradskim sredinama sa dobrim signalom, ali puno šuma, dok će NX520, čak i na 4G sa 4CA, 256QAM i 4x4 MIMO sasvim sigurno dogurati i prebaciti 100 Mbps na istom mestu, a o 5G i da ne pričam, kao i o brzini odziva na 5G, naročito u uslovima eliminisanog bufferbloata usled speed cap-a.

Dakle, sa 4G KN+ i MF296R, DL brzina od 100 Mbps je najčešće nedostižna, a sa 5G KN basic i NX520, DL brzina od 100 Mbps je gotovo zagarantovana, uz bolji ping nego na 4G KN+.

Ja sam samo promenom sa CAT20 4G rutera na 5G ruter i istom brzinom od 100 Mbps osetio veliku razliku. Mogu misliti koja je tek razlika u prelasku sa CAT6 4G rutera na 5G ruter.

Poslednja izmena:
A1 Austrija prodaje 4G (ZTE MF297D2) i 5G (ZTE MC888B) rutere bez ugovorne obaveze. Ne znam zbog čega kod nas to ne dozvoljavaju, već samo korišćenje

Najbolje rešenje za korisnike A1 kućnog interneta pred istek ugovorne obaveze je podnošenje zahteva za raskid, mesec dana pre isteka. Zahtev se podnisi preko kontakt forme uz potvrdu koja stiže na mejl. A onda se oni potrude da zovu (centar za zadržavanje korisnike) i imaš izbor da odeš bez dodatnog troška (prekid sa danom isteka ugovorne obaveze) ili ostaješ ako ti ponude ono što ti odgovara (4G paket 50/10 za 1120 dinara). Bez zahteva za raskid, po isteku ugovorne obaveze, plaća se puna cena paketa, uz brojne nedumice šta i kako dalje.

Ruter koji se dobija uz 5G paketa, vraća se operateru po isteku ugovorne obaveze. Zato je najbolje podneti zahtev za zaskid i čekati njihov poziv.

Nazad
Vrh Dno