Šta je novo?

Google One pretplata

Sve je u današnje vreme sumnjivo, ali nisu neke lude pare, pa da sad nešto mnogo menja i ako pukne za koju godinu. Onaj ko nema za to, ne verujem da mu je čuvanje podataka glavni prioritet i neće plaćati ni mesečnu pretplatu.
Svakako se bitni podaci drže na još dva meste, a ne samo na cloud-u. Još bar dva harda na različitim lokacijama su obavezna.

Ja ne verujem u lifetime usluge koje zahtevaju eksterne resurse. Ok je lifetime licenca za program. Ali sa ti neko kao "lifetime" čuva podatke u data centru.. Veoma sumnjivo.
Ne treba verovati nikome, samo treba napraviti računicu. Tipa, koliko postoji kompanija, koliko dugo već nude taj lifetime, i koliko brzo će se taj jednokratni trošak isplatiti. Ako se trošak isplati za X vremena u odnosu na ekvivalentnu ponudu sa pretplatom na godišnjem nivou, sve preko toga je super, koliko god da traje, jer se svakom godinom korišćenja nakon što se to isplatilo dobija slična vrednost za dž. Tako ja na to gledam. Naravno, tu je ipak važno da rok isplate ne bude nešto tipa 10 godina.

I ti lifetime provajderi isto kao i Google mogu da menjaju uslove, dižu cene, brišu naloge iz raznoraznih razloga, blokiraju ili stopiraju uslugu. Po internetu ima raznih horor priča i za Google One i za druge renomirane cloud provajdere. Jedino što je sigurno je da trajni bekap traži trajno cimanje, zamenu HDDova, proveru sadržaja, i oprez u pogledu cloud usluga.

nije došlo ništa, nešto sam radio na nalogu pa sam otišao da proverim... recimo za 200gb standard stoji da je godišnja pretplata 2.558din.

Mislim da je to cena za nove korisnike. Ja sam kreirao novi nalog i iskoristio tu akciju.

Svakako je opet isplativije preko turske, izadje 4900 din za 2tb na godinu dana 😀

Da li neko zna kad bih sad na primer ugasio pretplatu, na koji nacin da dodjem do podataka na cloudu?
Da li regularno mogu download na telefon ili postoji neki drugi nacin?

Da li neko zna kad bih sad na primer ugasio pretplatu, na koji nacin da dodjem do podataka na cloudu?
Da li regularno mogu download na telefon ili postoji neki drugi nacin?
Trebalo bi da je rok 30 dana za preuzimanje dok ne krene brisanje iznad onih besplatnih 15gb

E to nisam znao, na primer dok sam imao Huawei i njihov cloud, posle isteka od 200 gb, sve mi je ostalo na cludu, ali sam mogao da preuzmem.
Cak i danas posle 5 godina i dalje mi sve stoji tamo na cludu, nista nisu obrisali.

Pa ne verujem da ce ti gugl drzati par tb podataka duze od toga, niko ne voli tkz "cold storage" 😀
Sigurno imaju neki rok, negde sam procitao pre 2-3 godine da je to 30 dana, mozda su menjali nesto.
Svakako bi, logicki, trebalo da krenu sa brisanje od najstarijeg fajla na nalogu pa dok se ne spustis ispod 15gb, nece ti raditi ni mejl npr

Razmišljam da pređem na Google AI Pro godišnju pretplatu onu od oko 7000 i nešto lira, trenutno imam Plus. Kad uđem u subscriptions na Apple nalogu, pod Google one više nema see all plans nego samo piše manage in Google One. Kad tu kliknem, vodi me u app gde mi daje upgrade na AI paket, ali samo mesečna opcija.

Pretpostavljam da bih prvo morao da uzmem mesečnu, pa da se prebacim posle na godišnju, jer kontam da bi mi onda ponudio godišnju?

Da li se neko susreo sa ovime?

Probao sam i preko računara da uđem u subscriptions sekciju, ali je isto kao na telefonu.

Meni ga prikazuje normalno pod "paketi"

Prilozi

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    84.8 KB · Pregleda: 109
Razmišljam da pređem na Google AI Pro godišnju pretplatu onu od oko 7000 i nešto lira, trenutno imam Plus. Kad uđem u subscriptions na Apple nalogu, pod Google one više nema see all plans nego samo piše manage in Google One. Kad tu kliknem, vodi me u app gde mi daje upgrade na AI paket, ali samo mesečna opcija.
Ja imam godišnju Google One AI Pro pretplatu od 7200 lira, a prethodno sam imao običan Google One od 2 TB. Kada sam prelazio, išao sam preko "See all plans" i tu sam izabrao novu pretplatu sa liste. Sada proverih na iPhone-u na kojem mi je turski Apple ID, kada odem na "Subscriptions", pa na Google One, još uvek mi je vidljiva opcija "See all plans" i kada je izaberem, izlistaju mi se svi dostupni planovi. Da li ulaziš na "Subscriptions" na Apple nalogu preko Apple uređaja?

Prilozi

• Screenshot 2026-01-30 at 09.44.32.png
    Screenshot 2026-01-30 at 09.44.32.png
    50.7 KB · Pregleda: 88
Da, tako ulazim i meni je isto tako bilo pre, ali sada mi je jedina opcija Manage in Google one. To stoji kao dugme ispod ovog što si okačio gde piše info o pretplati. See all plans ne postoji. Kod drugih app ima, samo na Google One nema. Probao sam i preko Ipada i preko Mac-a. Jedino nisam na telefonu, ali ne vidim što bi bilo drugačije.

Kad tapnem Manage in Google One, vodi me u app gde mogu da pređem na 5TB (sad sam na 2TB za 2049TRY/godina) i tu imam opciju mesec/godina. Međutim, tek na dnu stranice mi piše 'Istražite AI pakete' gde mi nudi AI Pro 2TB i AI Ultra, ali su samo mesečne opcije.

Ja jedino mogu da se pretplatim kroz One app na Apple uredaju jer za pretplatu kroz browser nemam turski način plaćanja.

Aha, e to vec menja stvar, sorry 🙂
Ja sam prebacio srpski nalog na turski dok je jos moglo pre 3 godine.
Pa jedino da probas onda mesecni plan za AI paket, pa ti mozda prikaze i opcije za godisnji plan.
Ne znam kako bi drugacije moglo 🙂 Svakako i da ne radi (ili ti je preskup AI na mesecnom nivou) mozes da se vratis na sadasnji paket...

^ ima bukvalno 5 poruka iznad diskusija o tome al lakse mu je da pita ponovo nego da prelista malo temu

Kod nas mi prikazuje 200$, a u Turskoj dodje oko 165$, plus dodaj verovatno neki fee za placanje i kursnu razliku.
Verujem da je ranije bila drasticnije bolja ponuda.

Preko Turske je 7200 lira sto je i napisano par poruka iznad, to je 140 evra.
Kod nas je 26.000 din isti paket, govorim o paketu AI Pro sa 2tb prostora.

Preko Turske je 7200 lira sto je i napisano par poruka iznad, to je 140 evra.
Kod nas je 26.000 din isti paket, govorim o paketu AI Pro sa 2tb prostora.
Vidis meni pisalo 200$ kod nas i kad sam pokusoa upgrade onda cena 26000 dinara iskoci. Odlican kurs, odnosno ugradjivanje.

Prilozi

• IMG_6525.jpeg
    IMG_6525.jpeg
    205.9 KB · Pregleda: 33
Nazad
Vrh Dno