Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cudi me da ni jedan proizvodjac nema opciju sa nekim grejacem ugradjenim u unutrasnjoj ( 1kw npr ) i da ostave izbor korisniku da dok je u df mozes da biras dal taj grejac da radi i greje i tokom df ( ko je neizolovan ) ili da ne koristis tu opciju.
Da vecina klima ima tako nesto mislim da bi rec Defrost iscezla sa foruma 🙂

Ovo mi sad pade na um, sigurno ima nekih downside razloga zasto je to tako.
A ko je rekao da ne postoje klime koje greju u vreme df?

KMCC je kod mene.
Zbog izolacije nije problem samo po sebi, ali ako se zalomi DF bas nakon što prozracim prostor, zna biti nezgodno, ili ako je maglustina (veoma često ovdje), onda baš smori i gumenu patkicu, jer ulijece non stop.

Ako se okolne prostorije greju, onda 7-ca, recimo 07kgtf

Jesi li pitao za Fujitsu kod Čovića?
Iskreno i ja sam razmisljao o nekoj sedmici. Druga prostorija od 23 kvadrata se isto greje klimom amber pro 12.
A ova 07kgtf je ista kao 07kgtb ,samo sto ima wifi koliko vidim. Verovatno bi mi bila dovoljna ona , da ne ganjam neku devetku.

Ne bih se složio jer je maksimalna potrošnja za jedan dan bila je 13,5 kW. Maksimalna mjesečna potrošnja 290 KW, noću i danju držim 25, ponekad na 24 spustim navece.

Obzirom da ona može povući i preko 1,5 kad je frka i kad je stvarno opterećena, rad na trecini snage zaista nije ni približno alarmantno nesto da se može reći da je gasam.
Naprosto, retardiran DF i to ti je, ispod 12 min ne ide, a zna peotegnuti i i na 20.
Ja držim na 22C i unutra je 23 ili malo preko, tek na većim minusima ponegde stavim na 23C ali to kad je i dnevna u minusu. Možda je 25C previše za taj prostor da postigne, ne znam, ako ima često magle i to je razlog.
Cudi me da ni jedan proizvodjac nema opciju sa nekim grejacem ugradjenim u unutrasnjoj ( 1kw npr ) i da ostave izbor korisniku da dok je u df mozes da biras dal taj grejac da radi i greje i tokom df ( ko je neizolovan ) ili da ne koristis tu opciju.
Da vecina klima ima tako nesto mislim da bi rec Defrost iscezla sa foruma 🙂

Ovo mi sad pade na um, sigurno ima nekih downside razloga zasto je to tako.
Zato što je to nemoguće jer se prilikom defrosta faza promeni pa je izmenjivač u unutrašnjoj hladan, ne bi mogao grejač tu da bude mada ima modela koji mogu da greju i dok je DF, ne znam kako to radi.

Kad smo vec kod defrost ja znam kako Daikin stara nordik serija odradi te inteligentne defroste. Ne znam za ova nova Nepura.

Ne bih o tome kako klima odredjuje kad da zapocne defrost, malo je komplikovano. Prvi uslov da temperatura bude ispod 2° i ta vrednost dobija iz air thermistor pa onda drugi uslov vrednoste is pipe termistore u SJ i UJ...

Nakon sto defrost zapocne onda ima dva uslova kad zavrsi:
1. Kad termistor izmenjivaca SJ otcita neka odredjena temperatura. Ne znam koja e ta temp, moze biti 10° moze 12°...
2. Kad prodzu 12 minuta. Znaci defrost nesme da traje vise od 12 minuta i ako za to vreme termistor nije uspeo da ismeri potrebna temperatura onda defrost nije uspesan. Klima se vraca na grijanje i radi tacno 24 minuta i onda sledi novi defrost.
To se zove dvojni defrost i moze se desiti u neki ekstremni uslovi kad ima snazni vetar sa bocne strane koji hladi izmenjivac pa on nemoze da dostigne tu zadatu temperaturu.

Daikin preporucuje da se klima zastiti sa stranicni vetar kad se ugradzuje u nordiske zemlje. Oznaceno sa strelice b.
Screenshot_20250117_130131_Adobe Acrobat.jpg

Ove je SJ iz Optimised Heating 4 serija.
Vide se termistore koje sam spomenuo
1705588545355.png

Defrost logika objasnio je ekspert iz Daikina. Na engleski je:

" All units in the XRH range (RXTA/RXTM/RXTP) have good logic for defrost in/out, but only down to -28C approx. Below this temperature we are not extrapolating the defrost start temperature and it operates by guard setting (every 24 minutes) On the 40 class however, we have identified that if the unit operates for longer periods in low/moderate compressor frequency we can have a liquid build up in the indoor unit and that can result in a premature defrost due to incorrect refrigerant flow in the circuit. For this case we have a service software that changes the control logic of the expansion valve in a limited operating range. In mass production this has been fixed since some years ago.

The main reason for this behavior of double defrost is the logic of the unit. If a defrost is detected to be NG then the unit does a new defrost after 24 minutes. The defrost is stopped either by temperature reached on outdoor he (OK defrost) or by security timer (max 12 minutes defrost) and the temperature is not reached (not OK defrost, new defrost request ASAP = after 24 minutes) In most cases the temperature is not reached by wind component. "

Jel ovo i za Sensire vazi, 12, 18, onaj predzanji model sa 46 kg spoljne,( 18 ) obe su ( valjda ) sa duplim izmenjivacm u spolnim jedinicama, jel

Jel ovo i za Sensire vazi, 12, 18, onaj predzanji model sa 46 kg spoljne,( 18 ) obe su ( valjda ) sa duplim izmenjivacm u spolnim jedinicama, jel
Znam da svi modeli iz Daikin 5kW i vise dolaze sa dupli izmenjivac i twin kompresor ali sa razlicne zapremnine izrazeno u cubic centimeter
E sad logika po koja rade defrost to ne znam.
Ono vazi za nordik serija
RXTA - Stylish
RXTM - Perfera
RXTP - Comfora

Sensira 18-ca ima valjda scroll kompresor. Spoljašnja 40kg, i relativno brzo odradi defrost. Moj tast se greje na dve takve, baš sam zagledao u toku prve polovine januara. Nema skupljanja leda, sve korektno i efikasno otopi

Da, ta je zaimlijiva.
Krmaca kome treba za bez izolacije, mozda ce meni za jedan lokal trebati ( 50-55 kvm, visina 3m , izolovano ), mislim do 300w na grejanju silazi, nebitno to, bitno je da je zadata temp zakucana (ako je na Fujitsu, onda j i na Daikin )
I da bre nemam godinama brigu.

Poslednja izmena:
Kume, izgore ti kesa.
Kako nije neki ME, Daikin, mada, ko te pita.

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod defrost ja znam kako Daikin stara nordik serija odradi te inteligentne defroste. Ne znam za ova nova Nepura.

Ne bih o tome kako klima odredjuje kad da zapocne defrost, malo je komplikovano. Prvi uslov da temperatura bude ispod 2° i ta vrednost dobija iz air thermistor pa onda drugi uslov vrednoste is pipe termistore u SJ i UJ...

Nije komplikovano pise u svakom servisnom uputstvu.
Prvi uslov je da je kompresor radio u kontinuitetu X minuta. Nece da opali defrost ako kompresor nije raduckao 🙂

Kombinacijom tPipe (ali u spoljnoj jedinici, unutrusnja je nebitna u ovom slucaju) i tAmbient, klima moze da zakljuci da se formirao led na njoj. Vrlo prosto, ako je tAmb -2C, a tPipe -8C, i ne zagreva se, znaci da se led formirao i blokira da vazduh preda toplotu freonu...

Napraviste bauk oko svega sto je vezano za klime (toplotne pumpe), ko da je to neka najsavremenija NASA/TSMC tehnologija....

Turci su ovo ( valjda, muka mi i pijan da gledam video ) De oni znaju razliku 🙂
A i ova, ciji god klon bila, radice top ako upoiredis sa njom i bez nje, prosto 🙂

Ovaj mladozenja, de njega brig za klimu, njemu pao mrak na oci, koji god da su pokloni taj to ne registruje. U mozgu mu je onaj primitivni nagon - da se ovi ljudi oko njega sklone i da legne na ovu jadnicu 🙂

Poslednja izmena:
Bitno je da mlada visoko modulira!
Niska modulacija ovde ne pije vodu!
Jos ako je defrost učestao i bučan..pun pogodak 👌

Za dve sobe jedna 15 druga oko 20 m2 , sta preporucujete do 70-80.000 . Naravno da dobro greje izoöazija 20 cm stiropor , tavan 20 cm vune? I modulacija da je ok .

Uredno 3 m instalacije

ovako ce izgledati Hisense Energy Pro X Black 12k QH35XV3B posle 5 godina od ucestalih defrosta cestih temperaturnih promena i kineskog opel kadet lima imam osecaj da i kad je iskljucim iz uticnice ima da radi beni defrost da svr sava ajke joj ga zabiberim 🙂
Ledeno doba bilo u Pančevu

reko sam sa ni najgorem dusmaninu ne bi preporucio gore pomenutu ,al ovo je jedini slucaj koji sam do sad vido i potreba za konkretno ovim modelom ,znaci rad koji ima ovaj model se tacno poklapa sa uslovima na ovom videu

Poslednja izmena:
Ugrađena Toshiba Shorai Edge 13. Za stan od 50m2 u kome još nema namještaja i koji je po prvi put danas grijan u zadnjih godinu dana mogu samo reći da to šiba k' ludo. Podešena na 21°C, postavljena da duva u hodnik i trenutno modulira oko 550W (mjerač potrošnje za šuko utičnicu). Vanjska jedinica skoro nečujna. Mada, imati na umu da je trenutno u gradu oko 7°C tako da tek sledeće zime mogu javiti kako radi i koliko će potrošiti.

Ugrađena Toshiba Shorai Edge 13. Za stan od 50m2 u kome još nema namještaja i koji je po prvi put danas grijan u zadnjih godinu dana mogu samo reći da to šiba k' ludo. Podešena na 21°C, postavljena da duva u hodnik i trenutno modulira oko 550W (mjerač potrošnje za šuko utičnicu). Vanjska jedinica skoro nečujna. Mada, imati na umu da je trenutno u gradu oko 7°C tako da tek sledeće zime mogu javiti kako radi i koliko će potrošiti.
Dobra makina👍
Gde si je kupio (moze i u privatnoj)? cena sigurno oko 130-150k? 🙂

Nazad
Vrh Dno