Šta je novo?

EU razmatra zabrane društvenih mreža za decu u 2026. godini

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
EU-deci-zabranjuje-pristup-drustbernim-mrezama.webp

EU razmatra zabrane društvenih mreža za decu u 2026. godini​

U 2026. godini Evropska unija i pojedine države članice intenzivno rade na ograničenjima pristupa društvenim mrežama za maloletnike, uključujući moguće zabrane ispod dobi od 15 ili 16 godina, ali još ne postoji jedinstvena, obavezna zabrana na nivou cele EU

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...brane-drustvenih-mreza-za-decu-u-2026-godini/

Ne rade oni ovo sigurno zbog dece, jer da su tako razmišljali zabranili bi u startu ili ograničili na neki drugi način. Nego, nemaju više interesa od toga, a i od ljudi koji to drže u svojim rukama. Drugo, te društvene mreže su postigle ono za šta su prvobitno namenjene. To je, da udalje ljude jedne od drugih i da stvore lažnu sliku realnosti. Sada kada ima dosta neaktivnih profila, kada ljudi ulaze s vremena na vreme, logično je da se ide ka tome, a na kraju možda i ka gašenju... Da će imati pozitivnog efekta na decu u tom uzrastu, to je tačno, ali svakako ostaje neki trag kod njih o iskrivljenom sistemu vrednosti koji će se prenositi i na sledeću generaciju. Svakako za pohvalu.

te društvene mreže su postigle ono za šta su prvobitno namenjene. To je, da udalje ljude jedne od drugih i da stvore lažnu sliku realnosti
Znaci kada je Zucky 2004. sa cimerima napravio prvu verziju FB ogranicenu samo na Harvard, njihov cilj je bio udaljavanje i lazna realnost?
Druze, presao si igricu...

Ovo je fantasticna ideja i nadam se da ce zabraniti sto pre u celom svetu. Prave asocijalne klince sa potpuno pogresnim uverenjima i dodatnim zaglupljivanjem. Posle 15,16 godina si vec dovoljno star da umes kako-tako da odredis sta je ispravno. Sve ispod toga je podlozno manipulaciji na max, nek deca budu deca i zive u realnom krugu prijatelja, a ne dostupni hiljadama ljudi sa ko zna kakvim ciljevima.

Jedno je kad je na nivou preporuka, ali videćemo šta će to konkretno znači u praksi. Na koji način će se dokazivati starost kosrisnika (i dece i roditelja), bez prikupljanja informacija o njima?

Slažem se sa DukeLander da je edukacija ključna, ali ja kao otac tinejdžera imam problem da ga za početak nateram da se pokrije kad ode da spava... 🙄

Neće to proći sve dok intrenet i društvene mreže postoje, nađu klinci zaobilazni put, eno probala Australija i ništa uradili nisu. Više može da se uradi preko roditelja, kažnjavanje roditelja ako ne zabrane svojoj deci ali i to teško.
@Delicious
To je isto i sa odraslima.

Da li je zabrana na ilegalne torente resila problem? Nije.
Preventivna edukacija je najbolje resenje.
To je tacno, ali nije skroz uporedivo. Ilegalne torente je obesmislila laka dostupnost sadrzaja na klik i za male pare. I to se menja u nekom negativnom smeru da pretplate masovno rastu i treba ti 5-6 pretplata da bi imao pristup svemu, ali za sad im dobro ide i korisnici se ne vracaju na torente.

Edukacija je ok, ali cesto ne daje rezultate. Dok nema neke kazne, nema ni promene ponasanja. Cuo sam mali milion puta od nasih ljudi najprostiji primer bacanja smeca ili loseg razdvajanja na zapadu. Cim im stigne opomena od komsije ili ih uhvate na kameri da su oni u pogresnu kantu bacili kad stigne kazna, ubuduce svi postuju pravila i traze sami da se informisu da ne naprave prekrsaj opet.

Edukacija je ok, ali cesto ne daje rezultate
Zvucis kao da nemas decu.
I uporedjujes odrasle koji bi da zeznu sistem sa mladim mozgovima u razvoju, to su dve fundamentalno razlicite stvari.
Zabrana je najgore moguce resenje za mlade, jer ako nesto namere, nema boga da ih zaustavi u nameri a zabrana je samo dodatni boost, onda je sladje.
Fascinantno koliki procenat ljudi zaboravlja kakvi su bili u mladosti i kako bi se osecali da im pljuste zabrane...
Ili im jesu pljustale pa sada gazi max po mladima?
Pricam uopsteno, ne mislim konkretno na tebe

Neće to proći sve dok intrenet i društvene mreže postoje, nađu klinci zaobilazni put, eno probala Australija i ništa uradili nisu. Više može da se uradi preko roditelja, kažnjavanje roditelja ako ne zabrane svojoj deci ali i to teško.
@Delicious
To je isto i sa odraslima.
Moze lako da odrade, naprave portal na kojem se registrujes sa svojom licnom kartom i dobijes tipa neki kod i ti sajtovi i app budu povezani sa tom bazom i mozes da pristupis samo sa tim kodom. Mislim da ce sad Italija da uvede tako nesto za 18+ sajtove...

Društvo, socijalno uređenje, televizija ... DRŽAVA

Jeste li primetili koliko se sada reklamiraju kladionice? Koliko "pratim" TV bio sam šokiran kada sma par dana gledao. Školski edukativni program ne postoji, itd itd

Školski edukativni program me postoji poslednjih 30-35 godina, nista novo.

Znam, prisutan sam
I to je za pohvalu? Neko se buni? Nedajbože preduzima nešto?

Nisi bas toliko naivan. 🙂

• Like
Reagovanja: uji
Jos malo pa necemo moci poslati klinca da uplati tiket, dovuce gajbu piva i 2 pakle pljuga...

Moze lako da odrade, naprave portal na kojem se registrujes sa svojom licnom kartom i dobijes tipa neki kod i ti sajtovi i app budu povezani sa tom bazom i mozes da pristupis samo sa tim kodom. Mislim da ce sad Italija da uvede tako nesto za 18+ sajtove...
Ako ne moraš da odeš lično i da uporede sa otiscima prstiju i DNA ništa nikoga ne sprečava da upotrebi tuđu LK ili šta već ili da pdeli taj kod.

ja sam za da svi moraju da daju svoje licne karte za svaku mrezu, pocevki od wacapa preko diskorda fejsa, reddit obavezno, ne znam sta znaci da su ljudi anonimni na reditu. irc da se ukine ili obavezno svaki da trazi registraciju uz licne karte i to skenirane sa obe strane.

da se razmotri u buduce da i svaki ecommerce websajt trazi skenirane licne karte eventualno i video snimak / jer ne znam dokle vise ovako.

/s

Neko se buni? Nedajbože preduzima nešto?
Napravljen je samo privid da se Parovima ne produži dozvola, a Zadruga se privremeno nije emitovala i rebrendiranjem u Elita magično opet kreće u etar. Ba dum tss. Poenta priče, debilizacija nacije se i dalje uspešno sprovodi, a pozorišta i kultura sistemski urušava, tako da mi dramski umetnici smo mrtvo slovo na papiru.
ja sam za da svi moraju da daju svoje licne karte za wacap
Neka hvala zaista, prvo neka reše curenje brojeva na dark webu, evo novembra 2025. po treći put od 2022. stvarno, sramota je!

@DukeLander poštujem tvoje mišljenje, ali svakako nisam naivan da verujem da ljudi koje nam prikazuju baš ti koji su se probudili i odjednom izmislili tako nešto. Moje mišljenje je, a to se može videti tek posle dugo vremena, da se sve mnogo pre osmisli unapred i tek onda traži neko u koga će se uperiti prst i uložiti lova da izađe javno i predstavi to kao konačan proizvod, a mi vidimo kako on lepo živi i maštamo o tome... Kreni samo od one čuvene priče, kako su se obogatili? Kažu, krenuli iz neke garaže/šupe i vidi ih sada, milijarderi. To su priče za malu decu. Iza takvih projekata uvek stoji država. Ovo sam ti napisao, da vidiš da nisam prešao igricu, već da imam svoje mišljenje koje isto može biti istinito kao i tvoje koje uvažavam i poštujem. Ništa lično. 🙂

da se sve mnogo pre osmisli unapred
Кад будеш давао имена тих који су све осмислили, као и БАРЕМ ЈЕДНОГ НЕПОСРЕДНОГ сведока који то може да документује, онда се твоја теоретисања могу узети у обзир.
Људима са тим склопом размишљања и веровања никад неће бити јасно да се ништа неће променити макар износили и праву истину на такав начин.

Ја сам крив ако сатима скролујем Фејс. Није крив Фејс. Тражим нешто тамо чега тог нечег нема...

И не само Фејс. Све на шта се потроши превише времена а не доноси никакву реалну корист...
Јер, гле, "Дубока држава" је преовладала у теби. 😁

Nije to ništa novo. Nekada su domaćice tračarile preko plota, sada preko fejsa, muškarci se svađali po kafanama a deca po ulici, školi i parkovima umesto tiktoka. Raklame i prevare kroz poštansko sanduče, posle faxom.

Napravljen je samo privid da se Parovima ne produži dozvola, a Zadruga se privremeno nije emitovala i rebrendiranjem u Elita magično opet kreće u etar. Ba dum tss. Poenta priče, debilizacija nacije se i dalje uspešno sprovodi, a pozorišta i kultura sistemski urušava, tako da mi dramski umetnici smo mrtvo slovo na papiru.

Neka hvala zaista, prvo neka reše curenje brojeva na dark webu, evo novembra 2025. po treći put od 2022. stvarno, sramota je!
propustio si /s na kraju 😉

@DukeLander poštujem tvoje mišljenje, ali svakako nisam naivan da verujem da ljudi koje nam prikazuju baš ti koji su se probudili i odjednom izmislili tako nešto. Moje mišljenje je, a to se može videti tek posle dugo vremena, da se sve mnogo pre osmisli unapred i tek onda traži neko u koga će se uperiti prst i uložiti lova da izađe javno i predstavi to kao konačan proizvod, a mi vidimo kako on lepo živi i maštamo o tome... Kreni samo od one čuvene priče, kako su se obogatili? Kažu, krenuli iz neke garaže/šupe i vidi ih sada, milijarderi. To su priče za malu decu. Iza takvih projekata uvek stoji država. Ovo sam ti napisao, da vidiš da nisam prešao igricu, već da imam svoje mišljenje koje isto može biti istinito kao i tvoje koje uvažavam i poštujem. Ništa lično. 🙂
Samo da te podrzim u razmisljanju iza kompletne americke tech scene stoji drzava , to nije nikakva tajna, jedino sto se ne prica o tome. Pocevsi od samog Interneta - koji je zapravo ARPANET, pa preko Googlea, FB-a, MS-a, Elona Muska i svih njegovih firmi. Ogroman broj tih projekata zivi na subvencijama od americke vlade. Dakle, to uopste nije nikakva tajna, javna je informacija, ali je nekako potisnuta iz svesti ljudi

Deca su izgovor uvodjenju identifikacije i ukidanju anonimnosti na Internetu kao poslednjem mediju koji globalisti još uvek ne kontrolišu u potpunosti.

Problem sa kojim se neka deca suočavaju je nedostatak roditeljskog staranja jer je roditeljima, babama i dedama lakše da deci uvale telefon da ne moraju da se bakću sa decom i da moraju da ih vaspitaju. A dečiji mozak, samo upija nefiltrirane informacije koje često nisu primereni njihovom uzrastu.

Neki ljudi su više vremena utrošili na pravljenje te dece no na njihovu edukaciju.

Nazad
Vrh Dno