Šta je novo?

Google Pixel 10 / 10 pro

Pa prosto je. Firma koja vredi bilione evra plaši se svakojakih tuzbi, pa im je verujem verovatno svaka sitna izmena praćenja ogromnim pravnim I tehničkim protokolima. Prosto ako nisi podržana zemlja po nekim njihovim internim propisima nećeš imati i sve funkcije namenjene za taj telefon.
Pisao je neko ovde da proces testiranja 5g u nekoj zemlji na njihovim telefonima traje gotovo 6m pre nego što daju zeleno svetlo da se pusti opcija za 5g

Kinezi ko Kinezi..

Ok ali ne pričam o nekim naprednijim AI funkcijama, call screening i te stvari, već o ovim bazičnim stvarima. Ako sam shvatio dobro, Apple je Apple AI (koliko god ubog bio) ograničio na USA ali telefon možeš da koristiš normalno i tamo i u Srbiji, samo na to mislim

Nije da dolivam ulje na vatru, ali ono, kao.. Pixel vanila Android, a ovamo 3th party aplikacije krpe nešto što se ili podrazumeva ili što je na CN uvek postojalo.

Da, tu se slažem. To jeste gorak ukus, i meni je lično draže da koristim Pixela lišenog tako nekih trivijalnih a vrlo praktičnih prečica, nego da mu instaliram third-party aplikacije. Onda mi dođe ko "uprljan". 😆
Meni je recimo najveći trn u oku bio nedostatak prečice za vibraciju u kontrol centru. Umesto da postoji jedna ikona za zvuk-vibracija-silent šetanje modovima, pixelu moraš da stiskaš hardversko volume dugme da bi ti se ukazala prečica za vibraciju. Barem je tako bilo dok sam ga ja koristio, ne znam je l' se promenilo.

Zato i jeste tripozan taj afinitet ka Pixelu u kontekstu iskonskog, klot Androida, jer obogaljen je tako nekih opcija. A kažem, uzmeš Motorolu kao najbližeg OS pandana, ona taman popunjava te funkcionalne praznine, ali onda kažeš "Meh, ovo nije pravo iskustvo" 🤣

Verovatno bi neka psihologija konzumerizma objasnila o čemu se tu radi. 😃

Postoji private space, nije baš dual app kako ga verovatno zamišljaš, ali klonira aplikacije.

Da, tu se slažem. To jeste gorak ukus, i meni je lično draže da koristim Pixela lišenog tako nekih trivijalnih a vrlo praktičnih prečica, nego da mu instaliram third-party aplikacije. Onda mi dođe ko "uprljan". 😆
Meni je recimo najveći trn u oku bio nedostatak prečice za vibraciju u kontrol centru. Umesto da postoji jedna ikona za zvuk-vibracija-silent šetanje modovima, pixelu moraš da stiskaš hardversko volume dugme da bi ti se ukazala prečica za vibraciju. Barem je tako bilo dok sam ga ja koristio, ne znam je l' se promenilo.

Zato i jeste tripozan taj afinitet ka Pixelu u kontekstu iskonskog, klot Androida, jer obogaljen je tako nekih opcija. A kažem, uzmeš Motorolu kao najbližeg OS pandana, ona taman popunjava te funkcionalne praznine, ali onda kažeš "Meh, ovo nije pravo iskustvo" 🤣

Verovatno bi neka psihologija konzumerizma objasnila o čemu se tu radi. 😃
Sve zavisi od načina korišćenja. Ja sam godinama koristio iste te Kineze i nemam ništa protiv njih u načelu, ali sve ima svoje. Kod njih mi se dopala vrednost za dobijeni novac i neki aspekti hardvera, ali sam hteo da osedim od ubijanja aplikacija u pozadini, gomile (meni) nepotrebnih funkcija, ispremetanih podešavanja, ubačenih oglasa, raznoraznih XYZ Account, Theme Store, iOS izgleda, i drugih gluposti. Toliko da sam otišao put custom ROM-ova i nikad se više nisam vratio na neki stock rom.

A ti custom romovi su baš kako kažeš, AOSP suštinski obogaćen nekim dodatnim funkcijama, ali opet ne toliko da se negira poenta AOSP roma. Posle godina i godina korišćenja takvih romova sa većim ili manjim uspehom, prelazak na Piksel mi nije teško pao. Doduše stoji da su za to opet bili potrebni preduslovi - Material You mi je naoko ipak lepši od onog što je bilo ranije, i Gugl na neki svoj način, brzinom kornjače ipak dodaje opcije u svoj softver, tako da mic po mic, sva ta dodatna podešavanja u custom ROM-ovima imaju sve manje smisla kad se uračuna i uglavnom lošija stabilnost, sve teže otključavanje bootloadera i slično.

Pa prosto je. Firma koja vredi bilione evra plaši se svakojakih tuzbi, pa im je verujem verovatno svaka sitna izmena praćenja ogromnim pravnim I tehničkim protokolima. Prosto ako nisi podržana zemlja po nekim njihovim internim propisima nećeš imati i sve funkcije namenjene za taj telefon.
Pisao je neko ovde da proces testiranja 5g u nekoj zemlji na njihovim telefonima traje gotovo 6m pre nego što daju zeleno svetlo da se pusti opcija za 5g

Kinezi ko Kinezi..
Postoji li neki drugi „veliki” proizvođač telefona koji radi nešto slično ovom sem Gugla? Okej kao Kinezi sa svojim brendovima idu grlom u jagode, ali šta rade Sony, Samsung, Motorola, Nothing, OnePlus... nešto nisam čitao po forumu da se ljudi muče kao s Guglom.

Pa ti svi zajedno što si ih nabrojao nisu na 35% vrednosti Googlea.
Ali nebitno Samsung postoji ja mislim na svim tržištima sveta. Tako da on ispada iz ove rasprave.
A koliko znam volte nije radio na Notingu u nekim državama gde se ne prodaje zvanično?

Prosto politika Googlea, dosta glupa ali takva je.. na kraju krajeva ako odeš u neki državu gde je oficijalno podržan imaćeš I 5g i sve što ide uz to.

A koliko znam volte nije radio na Notingu u nekim državama gde se ne prodaje zvanično?

Prosto politika Googlea, dosta glupa ali takva je.. na kraju krajeva ako odeš u neki državu gde je oficijalno podržan imaćeš I 5g i sve što ide uz to.
VIdiš za Nothing pojma nisam imao. Generalno ne pratim problematiku oko različitih tržišta i funkcija pa ni ne znam koliko je takva praksa uopšte raširena. Prvi put sam se s tim susreo kod Piksela. A Gugl hvala bogu ima i glupljih politika kojih se drži tako da u njihovom slučaju ništa ne čudi.

Nothing je imao problema sa VoLTE na A1 ali je to reseno koliko vidim po temama ovde.

Meni je recimo najveći trn u oku bio nedostatak prečice za vibraciju u kontrol centru. Umesto da postoji jedna ikona za zvuk-vibracija-silent šetanje modovima, pixelu moraš da stiskaš hardversko volume dugme da bi ti se ukazala prečica za vibraciju.
I dobro je dok je tako jer ako uvedu softverski ostadosmo i bez ovo malo fizičkih tastera na telefonu, kao u auto industriji što rade 😄

Kamera, klasika pixel meni super, a baterijom sam prezadovoljan. Doduše xl verzija.
Šta god radio uveče mi ostane mnogo baterije, neretko preko 50%.
A skidam ga sa punjača u 6:30 kad mi zvoni alarm za posao, ležem posle 23, nekad i 00.
Iskrneo nisam se zanimao za sot, svakako je veliki, meni je bitno da ne razmišljam o bateriji i koristim ga bez ustezanja.
Opet, to je sve dok je novcijata baterija, nema ni mesec dana rada.

Moze li ukratko neki opis koriscenja u toku dana? Okej, autonomija je izuzetno subjektivna stvar i ne vredi o tome raspravljati, ali to je stvarno neverovatan rezultat. Pretpostavljam da je kombinovano WiFi i 4G/5G, verovatno bez drustvenih mreza i slicno. Jer uz neko bas full koriscenje, pozive, fotkanje, snimanje, BT povezivanje sa satom ili slusalicama itd, deluje mi nerealno da postize takve rezultate. Koji god da je model u pitanju. 🙂

Moze li ukratko neki opis koriscenja u toku dana? Okej, autonomija je izuzetno subjektivna stvar i ne vredi o tome raspravljati, ali to je stvarno neverovatan rezultat. Pretpostavljam da je kombinovano WiFi i 4G/5G, verovatno bez drustvenih mreza i slicno. Jer uz neko bas full koriscenje, pozive, fotkanje, snimanje, BT povezivanje sa satom ili slusalicama itd, deluje mi nerealno da postize takve rezultate. Koji god da je model u pitanju. 🙂
Ja imam povezan sat 24/7, najviše koristim YouTube (sada na ss ćeš videti da sam imao danas ig malo jače, ali to sam nešto tražio).
Evo današnji dan gde sam koristio fon više nego inače, jer nisam radio niti nosio poslovni sa sobom.
Takođe obično je 60% wifi 40% mobilni podaci (4g) odnos neta.
Rezolucija je na max i naravno osvežavanje ekrana, osvetljenje auto.

Prilozi

• Screenshot_20260124-215136.png
    Screenshot_20260124-215136.png
    136.8 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_20260124-215132.png
    Screenshot_20260124-215132.png
    101.1 KB · Pregleda: 45
Ok je baterija. Ali baš zavisi od kvaliteta mreže, primetio sam da i kada sam na wi-fi ali u sobi gde je mreža jezivo slaba da idle drain ide na oko 1.5% na 1h. ( To je na kraju na oko 18h up, ostaješ bez oko 25% baterije )
To je ujedno i najveća mana ovog telefona, idle drain.
Da su to nekako sredili baterija bi bila odlična.

Videćemo da li će stvarno Pixel 11 koristiti Mediatek modem ( lično ne verujem u tu priču ni malo )

Sasvim fina autonomija...mada bi vise voleo da vidim 100 -->15% ...ili jos bolje 100 do 50 pa do 15 (ili 5) pa da znamo da li ravnomerno trosi do kraja.
Ako želite mogu jedan dan radni obični da radim ss na svakih 10% i postavim ovde. Ali rekao bih, ravnomerno, nije kao da troši do 50% od 6:30 do 17 pa krene naglo da pada. Ali uradićemo test pa videti.
Sve u svemu, baš zadovoljan baterijom.

Da li su portret fotke popravljene u odnosu na ranije? Znam da je to bila velika boljka kamere. I noćne fotke jel valjaju?

Ja imam povezan sat 24/7, najviše koristim YouTube (sada na ss ćeš videti da sam imao danas ig malo jače, ali to sam nešto tražio).
Evo današnji dan gde sam koristio fon više nego inače, jer nisam radio niti nosio poslovni sa sobom.
Takođe obično je 60% wifi 40% mobilni podaci (4g) odnos neta.
Rezolucija je na max i naravno osvežavanje ekrana, osvetljenje auto.
Daj rezultat od 100 do 15%, ovako nema poente jer moj telefon od 100-90% napravi skoro 2h sot-a za ostatak još 3h

Na stranu SOT, sa 48 preostalih % sa screenshot-a, trebalo bi da moze da izvuce barem jos 1h istog, ako ne i vise. Sto je svakako odlican rezultat.

Daj rezultat od 100 do 15%, ovako nema poente jer moj telefon od 100-90% napravi skoro 2h sot-a za ostatak još 3h
Ne znam da li si nekad imao Pixel, ali meni i par ljudi koje znam da imaju, maltene istom brzinom troši bateriju od početka do kraja, nezavisno od % baterije. I još jedna stvar koja je dobra za razliku od dosta drugih brendova, moj je trenutno preko 3 godine star i sve vreme baš hardcore korišćenje i baterija još nije mrtva. I dalje se normalno prazni do kraja i ne gasi se telefon na 10-20%, niti na hladnoći.

Na stranu SOT, sa 48 preostalih % sa screenshot-a, trebalo bi da moze da izvuce barem jos 1h istog, ako ne i vise. Sto je svakako odlican rezultat.
Ako je sa prvih 52% izvukao 5h, sa ostatkom bi trebalo bar još 3h, baš zbog ovoga što sam iznad napisao

Da, kod mog 7 pro nakon 3 godine full korišćenja baterija nije pravila probleme (gašenje, curenje itd).

Kažem za sot, apsolutno ne obraćam pažnju na isti jer me zanima samo koliko mi % ostane sa mojom potrošnjom a ne koliko sota napravim.

Ali da ravnomerno troši bateriju u to sam siguran. I koliko god da ostane % kad krenem na spavanje ide na punjač uz adaptive charging i to je to. I ispod 20% ga neću puštati da pada, kao što nikad nisam ni puštao telefone. Tako da možeš da dobiješ samo sa >20% ss potrošnje haha

I da, definitivno se više greje na 4g u poređenju sa Mediatek na v200 pro. Juče mi je bio mlak gore ispod kamere posle 20ak minuta običnog školovanja na netu preko 4g.
Znači to su mu najveće mane ( idle drain I grejanje na 4g/5g ), koje koliko vidim se provlače već 5tu godinu kod Google 🙂 i ako im je bio prioritet ove godine da to srede 🙂

Ništa, čekamo godinu dana pa prelazak na pixel 11, jer bolest ne bira 🙂

Ne znam da li si nekad imao Pixel, ali meni i par ljudi koje znam da imaju, maltene istom brzinom troši bateriju od početka do kraja, nezavisno od % baterije. I još jedna stvar koja je dobra za razliku od dosta drugih brendova, moj je trenutno preko 3 godine star i sve vreme baš hardcore korišćenje i baterija još nije mrtva. I dalje se normalno prazni do kraja i ne gasi se telefon na 10-20%, niti na hladnoći.
Nisam imao i ne planiram da ga imam dok god ne počnu da koriste neki kršteni SoC ali imam kolegu koji ima pxl 8 pro i jedino što znam jeste da telefon troši mnogo baterije u standby, pa mi zato ovi rezultati baterije deluju nerealno.
Inače, žena ima Samsung s21u koji je kupljen 2021 i kome baterija drži bez problema ceo dan iako na kraju dana ostane na 8-10%, ali njen dan je od 6h ujutru do ponoći. Tako je bilo i sa mojim s23u koji je imao 2+ god kad sam ga prodao i koji nikad nije pao ispod 25% na kraju dana, tako da iskreno, 3 god telefon ne bi trebalo da ima nekih ozbiljnijih problema što se tiče veka baterije. Moram samo da napomenem da ne punim telefon brzim punjačima već klasičnim i uvek ono adaptivno preko noći. Čak i sada, uz vivo x100u imam njegov 80W punjač koji nikad nisam koristio.

3 god telefon ne bi trebalo da ima nekih ozbiljnijih problema što se tiče veka baterije
Zavisi kakvo je korišćenje. Kod mene mislim da je prosek dnevno bar 9h sot. Brat ima iPhone 15 Pro već 2 godine ili malo više i od 40% pa na dole baterija se znatno brže prazni a od 10% do 0% svuče za minut. Isto mu se dešavalo i sa 12 Pro nakon sličnog vremena. Drugar ima s23, isto tako nešto 2 ili 2 i po godine, ista priča. A koriste sigurno laganije od mene

Nazad
Vrh Dno