Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da lu ljudi koji imaju EV pošto im je putovanje povoljnije mnogo počnu da putuju i troše na smeštaj i hranu ili se vozikaju do tržnog centra češće i sva ušteda na gorivu odleprša?

Ljudi koji imaju EV imaju udeo vožnje na putovanju isti koliko i ti, na primer 2000km od 20.000km, godišnje, tj. 10%. 90% kilometara pređu u gradu gde ga pune kod kuće i tu je ušteda.

Tih 10% je nebitno za bilo kakvu uštedu ili sasvim suprotno od toga, a zbog njih nažalost uvek kreće polemika.

Slazem se da je za vecinu ljudi tih 10ak % godisnje potpuno nebitno i da se EV najvise isplati u gradskoj voznji uz kucno punjenje. Imam i ICE i EV. Planirao sam da zamenim ICE za skuplji long range EV, bas zbog tih par duzih putovanja godisnje, ali sam odustao. Kada sam stavio sve na papir, procentualni gubitak vrednosti skupljeg EV-a bio bi veci nego bilo kakva realna usteda ili benefit na tih nekoliko putovanja. Zato sam zadrzao postojecu kombinaciju, EV za 90% voznje i ICE za tih 10%. Po meni, to je racionalnije nego da se oko tih 10% stalno vodi polemika.

Danas sam bio u Volvo servisu u 7 ujutru, tad su mi zakazali termin, da bi rešili problem sa očitavanjem senzora protiska guma u felnama sa unitašnje strane
10ak mi su prvo popunjavali podatake a onda su odvezli auto na "dijagnostiku", posle 15 min je došao serviser koji je zaključio da auto ne vidi senzore (u principu sam i ja to znao! Zbog toga sam došao) onda je je rekao da oni nemaju eksteeni čitač tih senzora i da za to osem kod nekog malo ozbiljnijeg vulkanizera pa da mi očita pa onda oni mogu da upišu u kompjuter vozila preko dijagnostike, onda su kao još nešto radili pola sata i posle jedno sat i dvadest minuta ukupno od kad sam došao su mi se izvinili i rekli da oni to ne mogu da reše.
Nisu znali da mi kažu ni koji senzori su kompatibilni sa ovim autom ništa od njih nisam saznao.
Njihov predlog je da vratim stare felne 🙁 ili da ovako vozim do marta
Jedan jedini ozbiljan Volvo servis još iz vremena SFRJ je umro zajedno sa njegovim vlasnikom - neka je laka zemlja majstor Miki.

Da lu ljudi koji imaju EV pošto im je putovanje povoljnije mnogo počnu da putuju i troše na smeštaj i hranu ili se vozikaju do tržnog centra češće i sva ušteda na gorivu odleprša?

Ponašam se isto kao što sam se ponašao do sada. Broj odmora i putovanja su identični u mom slučaju.

@ackopk@ čestih 8 god. garancije ne znači da ćeš baciti bateriju posle toga.

@BozicBata @Snejk
Sad sam baš uzeo da pogledam cene rent a car-a i 10 dana Škoda Octavia automatik sa prelaskom granice je 325€ (ali bez osiguranja, u slučaju štete ili krađe 850€ učešće). U pitanju je poznata agencija u popularnom tržnom centru, tako da je moguće da negde ima i Superb za te pare.

@BozicBata To nije pitanje ako već imaš auto za putovanja koji još nije zreo za zamenu. Kada bude, tek onda će biti prava dilema, ako ke bude uopšte, jer je sve lakše putovati sa ev.

Kod mene se iskristalisalo da ICE ima smisla menjati redje i ciljati bolji model, dok se EV isplati voziti kao “potrosnu” tehnologiju, sto u prevodu znaci cesce menjati, ali u nizem cenovnom rangu, gde je pad vrednosti najmanji. Naravno, moguce je da gresim i da ce se trziste promeniti, ali mi je u ovom trenutku ova matematika najlogicnija.

Kod mene se iskristalisalo da ICE ima smisla menjati redje i ciljati bolji model, dok se EV isplati voziti kao “potrosnu” tehnologiju, sto u prevodu znaci cesce menjati, ali u nizem cenovnom rangu, gde je pad vrednosti najmanji. Naravno, moguce je da gresim i da ce se trziste promeniti, ali mi je u ovom trenutku ova matematika najlogicnija.
Dobra ti je logika, ali isto tako onaj ko moze sebi da priusti samo jedan auto, nema razloga da to ne bude EV.

Vise ne mora da se kupuju skupi long range modeli da bi se sa njima putovalo, evo na primer ovaj Atto 3 sa vecom baterijom bice sasvim upotrebljiv za daleke destinacije, a to je auto od 30tak hiljada eura.

Sa tim se slazem apsolutno, ako je jedno vozilo u pitanju, onda bez razmisljanja EV.

Neko se dobro sjetio da ovakve stvari pravi i prodaje.
2_2f02b3c7-b29c-47c8-a3ad-b1061806c0fc.jpg

ctrl-platform-adds-physical-buttons-to-tesla-model-3-and-model-y-to-improve-safety_1.jpg

tesery-toggle-physical-buttons-for-model-3-highlandy-216620.png

tesla-model3-modelY-white-headsup-display-speedometer.jpg
Model3Y_Secondary_Speed_Display10.jpg

s3xy_dash_blog_cover_25c03d47-f99f-42c6-8431-1fb605033eeb.jpg

stick-on-stalks.webp
s-l1200.jpg

copy-of-j46a2463jpg-38302.jpg
tesla-model-y-2025-s3xy-knob-1_531309fb-06b6-4aa4-8c4b-4071cae4f8fb.jpg

Ja sam i dalje fasciniran da postoji auto sa toliko 3rd party dodataka koje je sam proizvođač prihvatio kao dodatnu opremu.

Pa sad najbolje da prihvatimo kao normalno da daš 50-100K€ za kola, a onda da moraš da juriš kojekakve skalamerije da bi imao osnovnu funkcionalnost...
Pozdrav

Pokušaj promene navika korisnika nije prošao najbolje... A da ne govorimo o ergonomiji, bezbednosti...
Sa druge strane, bar nemaju inflaciju modela kao Kinezi, pa ovo može biti isplativ posao za neke firme

@rafiki IMG_2009.png

Opciono ga podesiš ako želiš, kako želiš, a ne moraš. Bolje opremljene Škode su skuplje, plus što ćeš u njih da natočiš još 15-20 hiljada EUR u gorivu i servisima.

• Like
Reagovanja: mnt
Da se razumemo, ovo je made in china-lfp baterije-rwd pogon?

A šta je ovo onda?

tesla-model-3-turn-signal-stalk-retrofit-for-u.s.-vehicles.jpg

Tesla barem sluša povratne informacije korisnika, pa kad nešto ne bude prihvaćeno od strane vlasnika, isprave u narednoj verziji modela i tako priznaju da su pogrešili.

Što se tiče broja dodataka za Teslu ja to vidim kao prednost, i za 500, 600 evra možeš sebi potpuno da napraviš iskustvo koje ti odgovara u autu. Nije da stock iskustvo nije takođe dobro, ali meni prvom ne odgovara i ispravio sam ono što mi je falilo.

@maxy

Jel možeš da preciziraš oko bezbednosti? Jer Model 3 i Model Y su najbolji u svojim klasama i najbezbedniji automobili po Euro NCAP standardu.

Ne mislim na kreš testove, već na prebacivanje komandi isključivo na tablet. Ne targetiram čak ni Teslu kao jedini izvor problema.
Nemam ja ništa protiv da dubinska podešavanja budu takva, ali za osnovne komande i funkcije koje se koriste relativno često, mora postojati fizička komanda.
Nekada nije ni dobro razlikovati se po svaku cenu, jer kod vozača postoje razvijene navike i intuicija.

Kao katastrofalno rešenje videh na nekom testu Kineza da se retrovizori pomeraju negde iz menija...

^ Neka me neko ispravi ako griješim, ali Tesla motors je započela taj trend izbacivanja fizičke dugmadi*. Prvo na Modelu S, a zatim na Modelu 3. Nikako mi se to ne sviđa, a izgleda ni Euroncap-u, jer neće više biti pet zvijezdica bez fizičke dugmadi za neke osnovne stvari. Vrhunac toga je prebacivanje P R N D preko tač skrina na redizajniranom Modelu 3...imaju gore na krovu neki tač tasteri za to, ali koliko sam shvatio zamišljeni su za vanredni slučaj ako otkaže ekran i sl. Ne znam kako je riješena ručna ili pomoćna kočnica, ali pretpostavljam.

*U novije vrijeme, nemojte mi navoditi Bjuik iz 80ih

Poslednja izmena:
U toj Škodi ću bar dobiti prekidač za žmigavce...
Pozdrav

Koji će da te košta 20 hiljada EUR, bez pola performansi i savremenih tehnoloških korisničkih udobnosti.

Ne kažem da je to loš izbor, ima svako svoje razloge, ali takođe nije apriori loš izbor da daš 20 hiljada manje za futuristički proizvod koji ide 4s do 100 i 15 do 200.

Gej si ako na struju uživaš u performansama najskupljeg Lamba ili Ferarija do pre neku godinu, a pravi muškarac si ako nemaš ništa.

@Redmi a koji auto danas ima pomoćnu kočnicu? Bilo koji bolji auto danas je automatik, pun elektrike i tehnologije koja ne radi ni blizu kao na Tesli, popravke na softveru se čekaju godinama, doživljaj je jako sličan kao da voziš EV jer svakako je svaki vozački osećaj odstranjen. Sipaš gorivo za 100e na pumpi za 3 minuta umesto da se puni dok spavaš za 300din, što je jedina bitna razlika.

• Like
^ samo da ne ide preko menija, da ima dugme. Prije redizajna Modela 3 je to bilo na ručici za mjenjač, kao dugme, zar ne.
Jasno, da je sve to "na žicu", ali daj dugme.
Mada ona se danas i automatski aktivira.

I šta dobijaš sa time? U vožnji ako povučeš parkirnu električnu kočnicu koče svi točkovi isto kao da si pritisnuo nožnu najvećom snagom.

Pomoćna kočnica više ne postoji. Ko da je bitno da postoji kao dugme kad se i tako nikad ne koristi. Sam ga auto stisne i sam pusti kad kreneš.

• Like
Samo da dodam da ih je neko na toj objavi pitao da li rade sve na Tesli (uključujući trap, limariju itd.) ili se fokusiraju jedino na elektroniku i agregate. I odgovorili su: “Sve. Teške karambole mora spoljni partner za limariju. Lakše zahvate EVclinic.”.

Nije loš popust od 50% koji nude prve nedelje kome sad trenutno treba provera stanja baterije uz dobijanje AVILOO sertifikata (nažalost nisu napisali koja je inače cena)

• Like
Prisustovao sam juce, paljenju jednog BMW. Iskreno dosta brzo su ga i ugasili. Koliko je star 8 koliko je prešao nije mi poznato, ali je dobro zadimilo pre gašenja.
1000034138.jpg

Šta li je gorelo u gepeku? Baterija je valjda ispod kabine.

Nazad
Vrh Dno