Pozdrav,
Treba mi pomoć oko odluke da li uzet Daikin perfera ili Mitsubishi LN35 za prostor od 35 kvadrata? Daikin je jeftiniji 30k, pa me zanima da li vredi Mitsubishi za tu razliku.
Ja sam puno istrazivao Daikin, imam tri komada, pa mogu ti reci neke stvari oko model Perfera.
Unutrasnja oznake FTXM-A ima celosno novi dizajn.
Glavna razlika je to sto dolazi sa nov tip na turbina i elektro motor zbog cega je klima jako tiha.
Ovo je nova patentirana tehnogija ima je samo Daikin. Znaci el.motor ne koristi nikakve lagere. Na turbunu ima veliki okrugli magnet koji lebdi oko el.motor
To je ta maglev (magnetic levitation) tehnologija koju koriste one brze vozove koji lebde preko pruge.
Evo neke slike kako izgleda. Ima i sporedba sa standardni motor.
Spoljasna jedinica koristi swing kompresor, isto Daikinova patentirana tehnologija. E sad "problem" je sto Perfera 3.5kW ima single swing kompresor dok LN35 mislim da ima twin rotary kompresor.
Da bi dobio twin kompresor kod Perfere moras ici na 5kW ili da uzmes nordik verziju 3kW ili 4kW FTXTM-A / RXTM-A sto ti ja toplo preporucujem.
Taj twin swing kompresor ima dva klipova i mnogo bolje radi. Klipovi su nesto kao kontra tegove, nema vibracija.
Jos bolje je izvedzeno na nordik verzija, kompresor ima bolje amortizere sa metalne spirale zato sto je klima namenjena za nordiske zemlje.
Ako su samo gumice oni se ukrute kad je jako hladno i pojave se vibracije. Evo kako to izgleda.
Druge detale. SJ kod standardne i nordik verzije koristi V-cut ventilator. Tako se zove sato sto jedno parce u forma "V" je otseceno od svaku peraju. Ideja dolazi od forma lebedovih krilja.

Izmenjivac na UJ i SJ ima cevke sa unutrasnji zlebovi. Poenta je da se stvori unutrasnja turbulencija freona dok prolazi kroz cevke i na raj nacin razmena toplote je efikasnija....
I da ne duzim, klima je perfektna posebno nordik verzija. Ima grejac na tacne i dodatni grejac odvod crevo koj se nahnadno kupije.
Duzina 2.5 metara 15W/m ili ukupno 37.5 W
Grejaci rade samo pri defrost.