Šta je novo?

Svet Kompjutera (1998) - Arhiva

Kada vec potezes ai, pitaj ga takodje sta je razlika izmedju "bukvalno polako izjednacava" i "najblize ikad".

Рудник злата је ту, хиљаде ретро гејмера у Србији са нестрпљењем чекају часопис скројен само за њих - модеран, а ретро да им открива нове границе овог универзума.

Najgora stvar za Svet kompjutera bi bila da se modernizuje i prilagodi novoj publici kao sto su to casopisi iz komsiluka vec uradili 😉
Ovako su izgledali it casopisi pre skoro 30 godina.

Хрватски Hacker је изгледао овако пре 25 година, Микро локално издање PC World је такође имао далеко напреднији дизајн и прелом, Digital нисам никад читао али верујем да је исто. И где су они сад? Давних дана угашени као и десетине других часописа. СК има своју публику (вероватно опадајућу) и то је то, неће им нови дизајн помоћи да привуку омладину, њих овакав концепт не занима. Ја сам средином деведесетих, као дете, скупљао џепарац и чекао дан кад ће да изађе нови број, моја ћерка је последљи пут бацила поглед на полицу са новинама док су јој биле актуелне играчке које долазе уз дечије часописе. Та генерација живи у другом свету.

^ Mikro, Digital i Vidi sam obožavao. Interesantan, raznovrsan sadržaj, a odličan kvalitet štampe. Ali tada kao klinac nisam mogao da priuštim da kupim aktuelne brojeve, pa sam išao kod prodavaca koji prodaju starije brojeve (od pre 3-6 meseci) i, kada naletim, plaćao ih 3 puta povoljnije.

Kada razmislim, Digital sam mnogo teško nalazio na taj način. Da li je u pitanju visok kvalitet, pa se sve rasproda, ili mali tiraž, ne bih znao.

Meni je taj trio bio sjajan. Uz Vidi je išao DVD sa softverom i trejlerima. U doba kada internet nije bio široko rasprostranjen, spor, a ja imao dvojnika na fiksnom telefonu, to mi je bio glavni način da isprobam novi softver.

Svet Kompjutera je uvek bio povoljniji, dostupniji, pa je verovatno i to glavni razlog zašto je opstao. Pored entuzijazma SK ekipe, naravno. Verovatno je taj entuzijazam i najzaslužniji zašto SK i dalje izlazi i održava se u životu. I to je za veliko poštovanje.

Danas je drugo vreme - digitalno vreme. Informacije se danas brzo razmenjuju i brzo putuju. Vesti koje propustiš danas, sutra su stare. Sutra dođe do promena, prekosutra postoji nešto već "bolje". Kupiš časopis, a unutra informacije od pre mesec dana. I zato današnju omladinu časopisi generalno ne interesuju - i to je okej!

Poslednja izmena:
@mitar1982
Naravno, kao moj mladji sin , procitao skoro 400 knjiga od kojih ako ima 10 na polici, sve ide uglavnom e-reader/tablet/monitori.
U zivotu nije kupio neki casopis.
Bench je tu gde jeste jer je uvek bio digital i danas moras da furas glupe click bait naslove jer u suprotnom propadas, jednostavno tako funkcionisu stvari danas.

Treba arhivirati sve sto smo imali/imamo jer je to obelezje svog vremena, tako da je Ripkid i ekipa napravila fenomenalan posao.
Takodje ne treba omalovazavati nekog ko je ulozio svoje vreme i energiju i napravio "non professional" skenove casopisa, zahvalnost je mnogo prikladniji cin.

U Nemackoj su popularne buvlje pijace, od manjih lokalnih do velikih medjumesnih i uvek ima standova sa starim konzolama, kompovima i igrama.
Naravno, uglavnom su matorci zainteresovani, mlade to skoro uopste ne zanima.
Btw ako trazite nesto, javite pa ako naletim mogu da uzmem.

Ali ono sto ih zanima gde se i ja ubrajam (iako sam u osnovnoj poceo da ucim na Oric Nova) su sve popularnije jeftine kineske handheld konzole gde za 50 evara dobijas sve moguce popularne igre do PS2 vremena.
Iako imam pristup svim PS serijama, da nije handheld konzole na pamet mi ne bi palo da se igram na bilo kom PS, ali zahvaljujuci njoj sam nedavno nostalgicno presao Parasite Eve misleci kako su nekada pravili jednostavne i lepe igre, konstantno zaboravljajuci da su sada druga vremena...

Tako da braci kinezima mozemo da zahvalimo sto sa jeftinim hw odrzavaju i popularizuju stare igre (i nostalgija pricu uopste), da nije njih osim kluba nostalgicara tesko da bi se neko od mladjih zainteresovao...

"И где су они сад?"
Da li si siguran da SK uspeva sa zaradom od reklama i prodaje casopisa da pokrije sve troskove?
Casopis se stampa na manje kvalitetnom papiru i ne pakuje se u kesicu da bi se smanjili troskovi.
"СК има своју публику (вероватно опадајућу) и то је то,"
Koliki je tiraz? Kolika je remitenda? Obidjes nekoliko supermarketa i kioska pa vidis koliko neprodatih casopisa ostane pred izlazak novog broja.
"неће им нови дизајн помоћи да привуку омладину, њих овакав концепт не занима."
Oni su morali da modernizuju casopis i osveze forum dok su bili popularni zbog ljudi koji kupuju casopis decenijama a ne da bi privukli novu publiku.
Mogli su odavno da stavljaju na youtube recenzije mobilnih telefona i na taj nacim reklamiraju casopis.
Ja cu nastaviti povremeno da kupujem casopis ali sam svestan da sada promene u dizajnu ne bi uticale na njegov tiraz.
U toku ove nedelje cu staviti sliku kolekcije Sveta kompjutera tj. nekoliko desetina brojeva koje nisam bacio u stare novine a moglao bi to jos neko sa foruma da uradi.
Reklama za igru iz starog it casopisa.
w.jpg

Poslednja izmena:
^ Mikro, Digital i Vidi sam obožavao. Interesantan, raznovrsan sadržaj, a odličan kvalitet štampe. Ali tada kao klinac nisam mogao da priuštim da kupim aktuelne brojeve, pa sam išao kod prodavaca koji prodaju starije brojeve (od pre 3-6 meseci) i, kada naletim, plaćao ih 3 puta povoljnije.

Kada razmislim, Digital sam mnogo teško nalazio na taj način. Da li je u pitanju visok kvalitet, pa se sve rasproda, ili mali tiraž, ne bih znao.

Meni je taj trio bio sjajan. Uz Vidi je išao DVD sa softverom i trejlerima. U doba kada internet nije bio široko rasprostranjen, spor, a ja imao dvojnika na fiksnom telefonu, to mi je bio glavni način da isprobam novi softver.

Svet Kompjutera je uvek bio povoljniji, dostupniji, pa je verovatno i to glavni razlog zašto je opstao. Pored entuzijazma SK ekipe, naravno. Verovatno je taj entuzijazam i najzaslužniji zašto SK i dalje izlazi i održava se u životu. I to je za veliko poštovanje.
Ja bih dodao da sam pored tih časopisa redovno kupovao i BUG u kome se takođe imalo dosta toga kvalitetnog pročitati.

Nažalost Digital je sam prestao izlaziti a Vidi i BUG sam pre jedno 3-4 godine sam prestao kupovati...

@Ga100n
Да ли покривају трошкове и колики им је тираж је мени потпуно небитно. Никаква промена дизајна сад, а ни пре 10 или 15 година им не би помогла да тај тираж повећају, просто месечници тог типа су превазиђен концепт. Видим да имају јутјуб канал ако желе могу комплетно да се пребаце на ту платформу мада је опет питање коме и колико ће конкретно СК маторци бити интересантни за гледање. Јутјуб тог типа слабо пратим, кад ме нешто занима погледам и видео, али није да чекам нове снимке сваки дан или недеље.
Моја колекција СК и Микро-а није преживела једну од селидби, и сад ми је мало жао због тога јер сам могао одвојити једну полицу у остави или подруму за часописе.

Да ли покривају трошкове и колики им је тираж је мени потпуно небитно.
Pa ti si uporedio SK sa casopisima koji vise ne izlaze a ne zanima te tiraz tog casopisa.
Mozda bi i SK prestao da izlazi da se finasirao samo od reklama i prodaje casopisa.
Никаква промена дизајна сад, а ни пре 10 или 15 година им не би помогла да тај тираж повећају,
Moguce je da ne bi ali bi verovatno manje ljudi prestalo da kupuje taj casopis.
Видим да имају јутјуб канал ако желе могу комплетно да се пребаце на ту платформу
To je trebalo uraditi pre deset godina kada im je forum bio mnogo poseceniji nego danas.
Redovno su dobijali savete na forumu od ljudi koji ih dugo citaju ali skoro da nikoga nisu poslusali osim sto su odvojili nekoliko strana za opisivanje retro igara i hardvera.
Jedan clan foruma SK je slikao celu kolekciju.

Nepristojno ponašanje sa sobom nosi posledice
Kada vec potezes ai, pitaj ga takodje sta je razlika izmedju "bukvalno polako izjednacava" i "najblize ikad".

Vidi lave, nema šta kome ja dalje da dokazujem, to nije moj stil. I ovo je previše što sam napisao a i davao šansu delu foruma koji se raspada čemu su doprineli dosta i tvoji moderatori.

Mnogo ljudi ti je pobeglo odavde , i to oni koji su i te kako bitni i relevantni u retro krugovima, ne računajući mene koji sam spucao samo 15+ godina u retro priču i koji sam uz Žarka i Marka (Once Upon A Byte) jedan od nosilaca i pionira iste ovde.

Ja da trpim da me kojekakvi ovde kežuali ponižavaju, prave ludim, vređaju i koješta i da ti i tvoji moderatori ne činite ništa da regulišete to, ne treba mi uopšte.

Jedno je imati suprotno mišljenje a drugo je vređati nekoga. Nekada se ljudi i malo grubljim tonom obrate jedni drugima ali zna se neka granica kao što i neki znaju da ja lično ne trpim budalaštine ali i da sam uvek voljan da pomognem ljudima i pomogao sam na desetine do sada za sve ove godine. Pitaj jednog Igora Majstorovića - Majstu šta mi je rekao nakon svega što sam ga savetovao.

I ja se recimo ponekada zakačim ovde sa Žaretom (zzarko) ali to nikada ne preraste u nešto veće jer znamo granicu a i pored svega izuzetno cenim njegov rad i doprinos na retro sceni kao i Šolajićev koji je između ostalog i group expert kod mene u FB grupi kao i Misko78, istoj onoj grupi za koju se neki pitaju zašto ima 184 člana iako je jasno stavljeno do znanja da je to grupa samo i isključivo za kolekcionare i hardcore fanove kakvih u Srbiji nema ni 50 zapravo ali sam eto bio velikodušan iako smo u jednom trenutku imali 300+ članova ali je morao da se kreše broj.

Uskoro kreće moj/naš prvi srpski retro webzine koji će upravo obrađivati i promovisati sve ono što ne može da se pročita nigde drugde pa ni u tom SK gde bi trebalo a i moći će svako da mu pristupi kao i FB grupi koja postaje dodatak sajtu.

Pa ti si uporedio SK sa casopisima koji vise ne izlaze a ne zanima te tiraz tog casopisa.
Mozda bi i SK prestao da izlazi da se finasirao samo od reklama i prodaje casopisa.
Нисам поредио ништа, само сам констатовао да ових других (који су у дизајнерском и техничком смислу били далеко напреднији и савременији) више нема. Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.

Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.

Tebe verovatno ne zanima ni od čega se RTS finansira i šta bi trebalo da radi i kako da izveštava. SK mu dođe skoro pa na isto.

Поредиш РТС и СК и очекујеш да те неко схвати озбиљно. Настави да летиш на оним висинама из претходне поруке...

@all

Molim vas sve da podvučemo liniju ovde, spustimo ton i da ne opterećujemo i ovako, kod nas u Srbiji, krhku retro tematiku. Hvala!

Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.
SK je deo velike izdavacke kuce koja moze da pokrije troskove i kada tiraz tog it casopisa ne moze to da uradi. SK je dugo bio najtirazniji mesecnik kod nas (ne samo it casopis) i nema sanse da prestane da izlazi. Na forumu Sk-a su novinari tog casopisa rekli da ce se posle poskupljenja papira stampati na manje kvalitetnom papiru a malo posle toga je prestao da se pakuje u kesice. Mislim da taj legendarni it casopis zasluzuje mnogo bolji dizajn a da su novi sajt i youtube kanal kasno napravljeni. Ocigledno je da nekim ljudima na ovom forumu ne smeta taj retro/passe izgled pa ne bih vise komentarisao.

Поредиш РТС и СК и очекујеш да те неко схвати озбиљно. Настави да летиш на оним висинама из претходне поруке...

Pa da li ti uopšte znaš ko stoji iza SK i od koga se finansira i šta je dužnost onoga koga u ovom slučaju finasira država ?

Jok tebe će neko da shvati ozbiljno koji pišeš ćirilicom iz inostranstva 🤩

Nema nikakvih visina batizze samo surova realnost i činjenice.

SK je deo velike izdavacke kuce koja moze da pokrije troskove i kada tiraz tog it casopisa ne moze to da uradi. SK je dugo bio najtirazniji mesecnik kod nas (ne samo it casopis) i nema sanse da prestane da izlazi. Na forumu Sk-a su novinari tog casopisa rekli da ce se posle poskupljenja papira stampati na manje kvalitetnom papiru a malo posle toga je prestao da se pakuje u kesice. Mislim da taj legendarni it casopis zasluzuje mnogo bolji dizajn a da su novi sajt i youtube kanal kasno napravljeni. Ocigledno je da nekim ljudima na ovom forumu ne smeta taj retro/passe izgled pa ne bih vise komentarisao.

Dizajn jeste bitan ali je mnogo bitniji sadržaj koji ne postoji. Meni deluje da tebe mnogo više pogađa to što časopis ne izgleda bolje i ne izlazi na kvalitetnijem papiru i sve u celofanu nego li što ne izveštava objektivno i daje dovoljno informacija ljudima.

U kom smislu ne daju dovoljno informacije ? Urednik odredjuje o cemu se pise, a pravo je konzumenta da kupi casopis ili ne. Onog trenutka kada prodaja bude pala ispod granice bilo kakve isplativosti mozda razmisle i naprave neki zaokret, a mozda se ugase kao i vecina stampanih casopisa.

@DukeLander ima tih jos sto uz 🇨🇳 održavaju PS 🇯🇵na površini 😀 Ima li kod Kineza na konzoli Metal Gear Solid, skoro naleti znam da se tu kod prvog "bossa" prebacivao kontroler u drugi port 😀

U kom smislu ne daju dovoljno informacije ? Urednik odredjuje o cemu se pise, a pravo je konzumenta da kupi casopis ili ne. Onog trenutka kada prodaja bude pala ispod granice bilo kakve isplativosti mozda razmisle i naprave neki zaokret, a mozda se ugase kao i vecina stampanih casopisa.

Jedan moj drugar je bio pokrenuo kod nas Insert Coin podcast o video igrama, dovodio je developere sitnih igara za mobilne telefone da mu gostuju, ti developeri su i kopirali tuđe ideje uglavnom.

Na moju drugarsku opasku da bi bilo mnogo relevantnije i bolje da je doveo naše developere ozbiljnih AAA naslova kao i par ljudi iz retro homebrew priče mi je odbrusio "Ti ćeš meni da kažeš koga ću ja da dovodim".

Stvar je u tome što se njemu moglo tako da mi odbrusi jer je sam pokrenuo celu priču i finansirao je iz privatnih izvora, ne polaže nikome račune za razliku od SK koje finansira država da ne kažem narod i koji je u obavezi da izveštava objektivno i da prezentuje vesti i stvari onakve kakve jesu a to je da retro gaming odavno nije hobi već cela jedna velika grana industrije video igara i kao takav zaslužuje barem trećinu časopisa i mnogo je bitnija stvar od kojekakvih telefona, tableta i gluposti.

Član ripkid je uklonjen iz dalje konverzacije u ovoj temi zbog nadmenog stava i nepristojnog ponašanja.

Ja bih se stvarno neprijatno iznenadio ukoliko SK i bilo koja druga IT publikacija u današnje vreme debelo ne koristi AI da generiše textove (ne znam da li koristi naravno). To je toliko lako, da bi bilo sulodo ne koristiti. Još ako ste SK koji ima ovu dugačku tradiciju onda imate i bazu textova na osnovu koje RAG može da radi skoro pa savršeno, čak do te mere da mu kažete ko je pretpostavljeni autor i da mu da pečat-stil. jednog od autra. Još kako časopis izlazi mesečno ima sasvim dovoljno vremena da se sve utegne.

Inače i ja povremeno kupim SK, uglavnom kad sam na stanici i čeka me duži prevoz, lakše je od drndanja telefona... da prekratim put.
Možda neko od (mlađih) autora, SK kao SK sumnjam. Mislim da je većini novinara to svakako više hobi i zadovoljstvo, pa što bi svoje zadovoljstvo prepuštali nekom GPTu.

Svet kompjutera uglavnom citaju stariji nostalgicari pa je logicno da se na nekoliko strana opisuju retro hardver i igre u tom casopisu. Prethodne dve decenije nisu iskoriscene da se casopis prilagodi novim vremenima i citaocima zbog nedostatka konkurencije pa je takav nacin poslovanja uticao na tiraz casopisa i posecenost njihovog foruma. Ja i dalje kupujem nove brojeve casopisa ali ne redovno kao pre nekoliko godina.

Ali uz sve mane koje SK ima,on je ipak najbolji i najtirazniji IT casopis u Srbiji (mozda i u ex SFRJ)....tome doprinosi to i sto nema ozbiljniju konkurenciju,tj koji drugi casopis IT tematike primenjuje sve te "mere" koje si naveo i koji moze da bude konkurencija SK?

Takodje SK ima definitivno i tu neku dozu nostalgije,kao sto si pomenuo,pa ga verovatno i jedan deo citalaca i zbog toga kupuje i cita...

Tacno je da ljudi napustaju SK forum,mada se to desava i sa drugim klasicnim (i nekada posecenijim) forumima....verovatno zato sto raznorazne drustvene mreze preuzimaju primat

Bukvalno ja opisan - "stariji nostalgičar" 😀
Dešava se da kupim SK a da ga i ne otvorim, ili pogledam samo Test Of Time ili Vremenska Mašina...

Kao neko ko je svojevremeno radio u izdavaštvu, mislim da je jedini način da magazin preživi u štampanoj formi da se zadrži postojeća publika, a ne da se dodvorava novim generacijama. Prosto oni su odrasli u nekom drugom dobu i uopšte im ni ne pada na pamet opcija kupovine novina ili časopisa.

Imao sam dugo godina pretplatu na muzički časopis iz UK koji je umro onog trenutka kada je promenio koncept, smanjio tekstove i ubacio u nizu fotografije preko celih strana sa nekih događaja. Izdržali su do prvog naleta kovida i ugasili sami sebe.

Što se tiče SK, kupovao sam nekad svaki broj, danas s vremena na vreme, ali se iskreno nadam da će potrajati još dugo!

Мени је претплата једино решење, и обрадујем се сваки пут кад стигне у сандуче. Посебно кад отопли, па могу са уживањем да читам на балкону уз кафу или пиво. Лете године...
1768389469035.png

Нови број је стигао у пластичној кесици, ето да не буде да се само жалимо.

Мени је претплата једино решење, и обрадујем се сваки пут кад стигне у сандуче. Посебно кад отопли, па могу са уживањем да читам на балкону уз кафу или пиво. Лете године...
Svet kompjutera se cita na WC solji.

Nazad
Vrh Dno