- Učlanjen(a)
- 03.11.2008
- Poena
- 1,205
Kada vec potezes ai, pitaj ga takodje sta je razlika izmedju "bukvalno polako izjednacava" i "najblize ikad".

Ja bih dodao da sam pored tih časopisa redovno kupovao i BUG u kome se takođe imalo dosta toga kvalitetnog pročitati.^ Mikro, Digital i Vidi sam obožavao. Interesantan, raznovrsan sadržaj, a odličan kvalitet štampe. Ali tada kao klinac nisam mogao da priuštim da kupim aktuelne brojeve, pa sam išao kod prodavaca koji prodaju starije brojeve (od pre 3-6 meseci) i, kada naletim, plaćao ih 3 puta povoljnije.
Kada razmislim, Digital sam mnogo teško nalazio na taj način. Da li je u pitanju visok kvalitet, pa se sve rasproda, ili mali tiraž, ne bih znao.
Meni je taj trio bio sjajan. Uz Vidi je išao DVD sa softverom i trejlerima. U doba kada internet nije bio široko rasprostranjen, spor, a ja imao dvojnika na fiksnom telefonu, to mi je bio glavni način da isprobam novi softver.
Svet Kompjutera je uvek bio povoljniji, dostupniji, pa je verovatno i to glavni razlog zašto je opstao. Pored entuzijazma SK ekipe, naravno. Verovatno je taj entuzijazam i najzaslužniji zašto SK i dalje izlazi i održava se u životu. I to je za veliko poštovanje.
Pa ti si uporedio SK sa casopisima koji vise ne izlaze a ne zanima te tiraz tog casopisa.Да ли покривају трошкове и колики им је тираж је мени потпуно небитно.
Moguce je da ne bi ali bi verovatno manje ljudi prestalo da kupuje taj casopis.Никаква промена дизајна сад, а ни пре 10 или 15 година им не би помогла да тај тираж повећају,
To je trebalo uraditi pre deset godina kada im je forum bio mnogo poseceniji nego danas.Видим да имају јутјуб канал ако желе могу комплетно да се пребаце на ту платформу
Kada vec potezes ai, pitaj ga takodje sta je razlika izmedju "bukvalno polako izjednacava" i "najblize ikad".
Нисам поредио ништа, само сам констатовао да ових других (који су у дизајнерском и техничком смислу били далеко напреднији и савременији) више нема. Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.Pa ti si uporedio SK sa casopisima koji vise ne izlaze a ne zanima te tiraz tog casopisa.
Mozda bi i SK prestao da izlazi da se finasirao samo od reklama i prodaje casopisa.
Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.
SK je deo velike izdavacke kuce koja moze da pokrije troskove i kada tiraz tog it casopisa ne moze to da uradi. SK je dugo bio najtirazniji mesecnik kod nas (ne samo it casopis) i nema sanse da prestane da izlazi. Na forumu Sk-a su novinari tog casopisa rekli da ce se posle poskupljenja papira stampati na manje kvalitetnom papiru a malo posle toga je prestao da se pakuje u kesice. Mislim da taj legendarni it casopis zasluzuje mnogo bolji dizajn a da su novi sajt i youtube kanal kasno napravljeni. Ocigledno je da nekim ljudima na ovom forumu ne smeta taj retro/passe izgled pa ne bih vise komentarisao.Како и од чега се СК финансира ме заиста не занима, платим једном годишње претплату, добијем једном месечно број у сандуче и ту се наша финансијска повезаност завршава.
Поредиш РТС и СК и очекујеш да те неко схвати озбиљно. Настави да летиш на оним висинама из претходне поруке...
SK je deo velike izdavacke kuce koja moze da pokrije troskove i kada tiraz tog it casopisa ne moze to da uradi. SK je dugo bio najtirazniji mesecnik kod nas (ne samo it casopis) i nema sanse da prestane da izlazi. Na forumu Sk-a su novinari tog casopisa rekli da ce se posle poskupljenja papira stampati na manje kvalitetnom papiru a malo posle toga je prestao da se pakuje u kesice. Mislim da taj legendarni it casopis zasluzuje mnogo bolji dizajn a da su novi sajt i youtube kanal kasno napravljeni. Ocigledno je da nekim ljudima na ovom forumu ne smeta taj retro/passe izgled pa ne bih vise komentarisao.
U kom smislu ne daju dovoljno informacije ? Urednik odredjuje o cemu se pise, a pravo je konzumenta da kupi casopis ili ne. Onog trenutka kada prodaja bude pala ispod granice bilo kakve isplativosti mozda razmisle i naprave neki zaokret, a mozda se ugase kao i vecina stampanih casopisa.
Kako te nije sramota....Jok tebe će neko da shvati ozbiljno koji pišeš ćirilicom iz inostranstva
Možda neko od (mlađih) autora, SK kao SK sumnjam. Mislim da je većini novinara to svakako više hobi i zadovoljstvo, pa što bi svoje zadovoljstvo prepuštali nekom GPTu.Ja bih se stvarno neprijatno iznenadio ukoliko SK i bilo koja druga IT publikacija u današnje vreme debelo ne koristi AI da generiše textove (ne znam da li koristi naravno). To je toliko lako, da bi bilo sulodo ne koristiti. Još ako ste SK koji ima ovu dugačku tradiciju onda imate i bazu textova na osnovu koje RAG može da radi skoro pa savršeno, čak do te mere da mu kažete ko je pretpostavljeni autor i da mu da pečat-stil. jednog od autra. Još kako časopis izlazi mesečno ima sasvim dovoljno vremena da se sve utegne.
Inače i ja povremeno kupim SK, uglavnom kad sam na stanici i čeka me duži prevoz, lakše je od drndanja telefona... da prekratim put.
Svet kompjutera uglavnom citaju stariji nostalgicari pa je logicno da se na nekoliko strana opisuju retro hardver i igre u tom casopisu. Prethodne dve decenije nisu iskoriscene da se casopis prilagodi novim vremenima i citaocima zbog nedostatka konkurencije pa je takav nacin poslovanja uticao na tiraz casopisa i posecenost njihovog foruma. Ja i dalje kupujem nove brojeve casopisa ali ne redovno kao pre nekoliko godina.
Ali uz sve mane koje SK ima,on je ipak najbolji i najtirazniji IT casopis u Srbiji (mozda i u ex SFRJ)....tome doprinosi to i sto nema ozbiljniju konkurenciju,tj koji drugi casopis IT tematike primenjuje sve te "mere" koje si naveo i koji moze da bude konkurencija SK?
Takodje SK ima definitivno i tu neku dozu nostalgije,kao sto si pomenuo,pa ga verovatno i jedan deo citalaca i zbog toga kupuje i cita...
Tacno je da ljudi napustaju SK forum,mada se to desava i sa drugim klasicnim (i nekada posecenijim) forumima....verovatno zato sto raznorazne drustvene mreze preuzimaju primat
Svet kompjutera se cita na WC solji.Мени је претплата једино решење, и обрадујем се сваки пут кад стигне у сандуче. Посебно кад отопли, па могу са уживањем да читам на балкону уз кафу или пиво. Лете године...
E to je pravi multitasking.Svet kompjutera se cita na WC solji.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari