Šta je novo?

Svet Kompjutera (1998) - Arhiva

Сигуран сам да више људи, укључујући и мене, занимају описи телефона него звуци дајл-ап модема и штеловања азимута. Било би превише очекивати да одвајају више простора за нешто о чему су већ писали уздуж и попреко претходних 40 година. Мени је концепт ок, да није тако не бих плаћао претплату.

Сигуран сам да више људи, укључујући и мене, занимају описи телефона него звуци дајл-ап модема и штеловања азимута. Било би превише очекивати да одвајају више простора за нешто о чему су већ писали уздуж и попреко претходних 40 година. Мени је концепт ок, да није тако не бих плаћао претплату.

Pa naravno, preči su telefoni nego li retro zajednica koja se polako približava modernoj gaming sceni po popularnosti, igrama, hardveru pa i medijima. Zapravo to nije više ni retro priča već je regularan deo IT/gaming industrije. SK nije ozbiljan i relevantan medij, ili radi svoj posao za koji te država plaća kako treba ili se ugasi, prosto i jednostavno.

Ако је тако организујте се и направите неки локални Ретро-гејмер часопис. Публике очигледно не фали, а и то су генерације навикле на листање папира док се учитава нови ниво (не, нисам циничан, године сам провео листајући СК док касетофон дрља у позадини). Сад одговарам теби на поруку на телефону и пратим Јутјуб видео на огромном тв у позадини, све у своје време.

Poslednja izmena:
Ако је тако организујте се и направите неки локални Ретро-гејмер часопис. Публике очигледно не фали, а и то су генерације навикле на листање папира док се учитава нови ниво (не, нисам циничан, године сам провео листајући СК док касетофон дрља у позадини). Сад одговарам теби на поруку на телефону и пратим Јутјуб видео на огромном тв у позадини, све у своје време.

Prvi srpski retro gaming web-magazin na srpskom jeziku Retrovania-X startuje u aprilu naredne godine, proistekao je iz online bloga i iz FB grupe. Cilj je da se pokrije ex-Yu teritorija a po potrebi ćemo se lako prebaciti na engleski. Nemamo para za štampano izdanje (iako je to bila prvobitna ideja), ne plaća nas i ne finansira država i neprofitnog smo karaktera. Vidiš ipak se nešto dešava, ima nade iako nikakva podrška ne postoji niti je očekujem(o).

Sa druge strane mi ovde po običaju kasnimo godinama za svetom pa je tako i retro gaming ovde stigao sa dosta zakašnjenja, kada kažem stigao mislim na to da su ljudi počeli malo ozbiljnije da se interesuju za isti za razliku od nekih od nas koji smo tu takoreći od samog početka (2009/2010). Trenutno je utisak da interes kod nas opada što ne znači da neće porasti ponovo u nekom narednom periodu i da ne treba raditi na promociji. Mi smo svakako malo tržište.

Svet Kompjutera ne radi dovoljno na promociji retro scene, ne radi generalno ni na promociji domaće gaming industrije kako bi trebalo. Oni su finansirani i plaćeni da objektivno izveštavaju i informišu ljude a to ne rade niti im pada na pamet (hmm, na šta li me to podseća...) da stvar prepuste drugima koji bi posao obavljali kako dolikuje. O tome se radi

Izvini kolega, stvarno poštujem tvoj entuzijazam ali mislim da nisi u pravu. Ni jedan časopis na jeziku nekad bratskih naroda i narodnosti nije posvetio toliko pažnje retro sceni.

Unazad 20 godina (čini mi se od marta 2004. godine) kroz rubriku Test of time opisano je barem 1000 igara. U više navrata su opisivali kako pojedinačne emulatore tako i
frontend-e; samo tokom 2019. godine su imali kao teme emulaciju 8/16/32 bitnih kompjutera kao i konzola; iste godine su opisali i retroarch kao i C64 i Amiga Forever. Skoro u svakom broju izađe tekst o (retro) kompjuterima i konzolama a pisali su i o novim retro uređajima. Evo u prošlom broju na tri strane je opisan Amiga Game Selector, uz Retrobat, meni lično najsimpatičniji frontend.

Stoji činjenica da ne opisuju nove igre, što meni lično ne smeta, ali shvatam da ljudi hoće da vide i novitete a ne da se samo podsjećaju starih igara.

I da ne bude da ih samo hvalim, čudno je da nikad nisu pisali o EmuElecu-u i Batoceri ili sam ja možda promašio.

Što se tiče ostalih časopisa, PlayZine je izdao četiri broja posvećena retro gamingu, ScreenFun-GameFun-Gamer je po broju opisivao jedan emulator, igru i knjigu posvećenu retro gamingu, Reboot je imao pregled po godinama opis jedne igre (ili serijala) i to bi bilo to. U stvari, prije cca 3 godine Bug je opisao ZX Spectrum Next i Mega 65.

Izvini kolega, stvarno poštujem tvoj entuzijazam ali mislim da nisi u pravu. Ni jedan časopis na jeziku nekad bratskih naroda i narodnosti nije posvetio toliko pažnje retro sceni.

Unazad 20 godina (čini mi se od marta 2004. godine) kroz rubriku Test of time opisano je barem 1000 igara. U više navrata su opisivali kako pojedinačne emulatore tako i
frontend-e; samo tokom 2019. godine su imali kao teme emulaciju 8/16/32 bitnih kompjutera kao i konzola; iste godine su opisali i retroarch kao i C64 i Amiga Forever. Skoro u svakom broju izađe tekst o (retro) kompjuterima i konzolama a pisali su i o novim retro uređajima. Evo u prošlom broju na tri strane je opisan Amiga Game Selector, uz Retrobat, meni lično najsimpatičniji frontend.

Stoji činjenica da ne opisuju nove igre, što meni lično ne smeta, ali shvatam da ljudi hoće da vide i novitete a ne da se samo podsjećaju starih igara.

I da ne bude da ih samo hvalim, čudno je da nikad nisu pisali o EmuElecu-u i Batoceri ili sam ja možda promašio.

Što se tiče ostalih časopisa, PlayZine je izdao četiri broja posvećena retro gamingu, ScreenFun-GameFun-Gamer je po broju opisivao jedan emulator, igru i knjigu posvećenu retro gamingu, Reboot je imao pregled po godinama opis jedne igre (ili serijala) i to bi bilo to. U stvari, prije cca 3 godine Bug je opisao ZX Spectrum Next i Mega 65.

Kakav crni Test Of Time, pa to su šefe stare igre a uz to se često opisuje dosta toga što ne spada pod retro, emulatori su takođe samo jedna stavka i zapravo najmanje bitna. Da li si svestan koliko recimo homebrew naslova izađe godišnje, koliko hardvera postoji i koječega ? To sve do sada što je objavljeno je na kašičicu i to zahvaljujući ljudima sa strane uglavnom koji verovatno nisu ni plaćeni za to, Politikin Zabavnik recimo uopšte ne plaća ljude.

Evo nije me mrzelo pa sam nabrzaka preleteo preko SK brojeva za ovu godinu i jedina stvar koja se spominje a da ima nekog smisla je text o izlasku The Spectrum replike (ZX Spectrum) u izdanju Retro Games kao i recenzija modern retro Sega naslova Shinobi: Art Of Vengeance.

Spomenut je i još neki totalno nebitan NES emulator kao i Amiga Game Selector paket i to je bukvalno SVE. Ako neko misli da je to dovoljno pored svega što postoji i što je izašlo ne znam šta bih rekao.

Kolega Dizastor nije ni napisao da je dovoljno, već da "Ni jedan časopis na jeziku nekad bratskih naroda i narodnosti nije posvetio toliko pažnje retro sceni."

U rat stavova , jos malo pa kao ko je bolji ZX ili C64.........
Kao neko ko je aktivno ucestvovao u skeniranju starih SK , racunara i MM pre 15 godina.....
Skener koji se ubija da izvuce 200dpi , novine vadjene iz podruma i skidane sa tavana , moje i od par drugara - zatim birano sta je u najkorektnijem stanju a od novina stampane na papiru kvaliteta za dnevnu stampu.., pre ADSL brzina svuda dostupnih. Za iole kvalitetnije trebalo je kupiti iole bolji digi fotoaparat koji posebno za to ne bih tada kupio. Na SK forumu smo pokusavali da ubedimo redakciju da ustupi brojeve na skeniranje, da urade "jedan" DVD na kome su skenovi starih brojeva , u vreme kada je uz svaki digital dolazio DVD disk. Pogadjas koji je rezultat bio. Uradili smo sustinski njihov posao bez nadoknade , kako bi eto danas mogli ponekad prelistati te stare brojeve.
Kupujem SK od 89 godine svaki broj, poneke i od pre toga. Novi kupim uvek , nekada prelistam ali obicno zavrse na gomili i cekaju kada nestane struje da pogledam.
Igram stare "retro" igre kada mi se igraju ,a ne zato sto je popularno. I to uglavnom u emulatoru buduci da me mrzi (ili nemam vremena) da vadim retro hardver na svetlo dana. Nove igre su super za retro racunare ali po meni one nisu retro.
Mislio sam za A500 da uzmem Pi storm ali me ta amiga nesto izdala ,pa sad kada je budem sredio videcu dalje.
Malo duzi post ali sam morao.
Pozdrav svima.

U rat stavova , jos malo pa kao ko je bolji ZX ili C64.........
Kao neko ko je aktivno ucestvovao u skeniranju starih SK , racunara i MM pre 15 godina.....
Skener koji se ubija da izvuce 200dpi , novine vadjene iz podruma i skidane sa tavana , moje i od par drugara - zatim birano sta je u najkorektnijem stanju a od novina stampane na papiru kvaliteta za dnevnu stampu.., pre ADSL brzina svuda dostupnih. Za iole kvalitetnije trebalo je kupiti iole bolji digi fotoaparat koji posebno za to ne bih tada kupio. Na SK forumu smo pokusavali da ubedimo redakciju da ustupi brojeve na skeniranje, da urade "jedan" DVD na kome su skenovi starih brojeva , u vreme kada je uz svaki digital dolazio DVD disk. Pogadjas koji je rezultat bio. Uradili smo sustinski njihov posao bez nadoknade , kako bi eto danas mogli ponekad prelistati te stare brojeve.
Kupujem SK od 89 godine svaki broj, poneke i od pre toga. Novi kupim uvek , nekada prelistam ali obicno zavrse na gomili i cekaju kada nestane struje da pogledam.
Igram stare "retro" igre kada mi se igraju ,a ne zato sto je popularno. I to uglavnom u emulatoru buduci da me mrzi (ili nemam vremena) da vadim retro hardver na svetlo dana. Nove igre su super za retro racunare ali po meni one nisu retro.
Mislio sam za A500 da uzmem Pi storm ali me ta amiga nesto izdala ,pa sad kada je budem sredio videcu dalje.
Malo duzi post ali sam morao.
Pozdrav svima.

Nekoliko brojeva iz '98 koje sam ja radio su urađeni HP skenerom iz 2002 u 150dpi i sve izgleda sasvim korektno, drugar je radio skenove na profi velikom skeneru na poslu u 300dpi. Problem nastaje kada se ljudi uhvate štrokavih, raspalih, požutelih, pocepanih i kojekakvih primeraka pa uzmu to da skeniraju, pa onda još povrh svega sve traljavo odrade.....loše pozicioniranje, obrada, nepostojanje color korekcija, loša kompresija itd.

Za svaki broj ponosob sam utrošio oko 3 sata za skeniranje + još jedno dodatnih 1 sat za obradu. Neke stranice sam skenirao po 3 puta da bi ispale iole dobro i prihvatljivo, isto važi i za Mega Games časopis.

Da sumiram, ako nemaš adekvatan materijal da radiš sa njim i ako pritom ne znaš da obradiš taj isti materijal onda jednostavno ne radiš taj posao nego prepustiš drugom, ne treba ništa raditi na silu i po svaku cenu. To arhiviranje koje je tada rađeno su radili razni umesto da radi najviše dvoje, troje proverenih ljudi.

Ja nisam rekao da su svi brojevi i godine loše skenirani već neki. Ako ljudi žele da imaju lepo odrađenu arhivu to košta i vremena i živaca a i ono najbitnije treba pripremiti kvalitetan i lepo očuvan materijal.

Za mene je SK ono što je bio u 80-tim i 90-im, nema to sada konkretno veze sa retro pričom već je u to vreme za mene lično nešto iole vredeo i imao neki svoj duh iako je i tada bilo raznog tupavog pisanja, gluvih telefona i koječega. Od neke 2003 sam prestao da ga kupujem, moj burazer nekada s vremena na vreme kupi neki broj pa samo preletim.

Svet kompjutera uglavnom citaju stariji nostalgicari pa je logicno da se na nekoliko strana opisuju retro hardver i igre u tom casopisu. Prethodne dve decenije nisu iskoriscene da se casopis prilagodi novim vremenima i citaocima zbog nedostatka konkurencije pa je takav nacin poslovanja uticao na tiraz casopisa i posecenost njihovog foruma. Ja i dalje kupujem nove brojeve casopisa ali ne redovno kao pre nekoliko godina.

A koji to casopis danas ima veci tiraz nego sto je imao pre npr 20 ili 30 godina?....Casopisi u stampanom obliku su danas "mediji" koji polako nestaju ili postoje u sve manjem obliku jer primat preuzima digitalni "format"....skoro svi vise na netu i tamo citaju i nalaze sta ih zanima...

Po meni,SK se u danasnjem vremenu solidno drzi,otprilike imaju neku formu slicnu kakvu su imali i pre 20-30 godina i pokusavaju da pokriju vecinu aktuelnih IT tema,da opisu najnovije i najaktuelnije igre kao sto su uvek i radili.....opisuju najnoviji hardver....ne razumem kako neko misli da bi sve to trebalo drugacije da rade?

Svet kompjutera uglavnom citaju stariji nostalgicari pa je logicno da se na nekoliko strana opisuju retro hardver i igre u tom casopisu. Prethodne dve decenije nisu iskoriscene da se casopis prilagodi novim vremenima i citaocima zbog nedostatka konkurencije pa je takav nacin poslovanja uticao na tiraz casopisa i posecenost njihovog foruma. Ja i dalje kupujem nove brojeve casopisa ali ne redovno kao pre nekoliko godina.

Njih nije mnogo briga dok god radi državna kasa. Da moraju da daju pare iz svog džepa za štampu i sve drugačije bi to bilo danas a ovako neće da se cimaju iako su plaćeni da objektivno izveštavaju a ne da ljude drže u mraku.

Retro gaming se toliko razvio i postao popularan za poslednjih 15-17 godina da se bukvalno polako izjednačava sa modernom gaming pričom u svakom pogledu (mediji i medijski događaji, izdavaštvo, novi hardware) a sve je više velikih izdavača i kompanija koje gledaju da profitiraju na retro popularnosti, tu prvenstveno Nintendo prednjači. Ali sve to ljude u SK redakciji ne dotiče iako dobro znaju stanje stvari što između ostalog govori i o njihovom karakteru.

Ljudi ovde kod nas su zagrebali po toj retro priči u smislu da su ispratili svetski trend igranja starih igara ali mnogi nemaju jasnu i širu sliku o stanju stvari u svetu pa se onda čude kako filmovi o Sonicu i Super Mariu zarađuju milione.

Одлично се држе у данашњим условима, форма је остала малтене иста јер није ни било разлога да се мења, додате су неке нове секције (пре свега поменути мобилни телефони). Иако број страна није пуно нарастао количина садржаја јесте јер су у старим временима огласи заузимали малтене половину штампаног садржаја, и били значајан извор прихода, тога више нема.
Децембарски број стигао у петак, таман да имам шта за листање викендом уз јутарњу кафу.

A koji to casopis danas ima veci tiraz nego sto je imao pre npr 20 ili 30 godina?
Ja sam samo napisao da su se ljudi iz Sveta kompjutera slabo potrudili da se casopis prilagodi novim vremenima i da je to uticalo na njihov tiraz. Odavno su morali da pisu tekstove na internetu i da osveze njihov sajt ali mislili su da ce na talasu stare slave dugo moci da surfuju.
ne razumem kako neko misli da bi sve to trebalo drugacije da rade?
1. Nisu na vreme napravili novi sajt.
2. Kasno su poceli da snimaju prelistavanje casopisa a unboxing klipove ne postavljaju cesto na youtube kanal.
3. Gomila ljudi je napustila SK forum jer dugo nije osvezen i bagovit je.
4. Desava se da ne opisu poznatu igru ako je ne dobiju besplatno od izdavaca.
5. Casopis se stampa na manje kvalitetnom papiru i ne pakuje se u celofan verovatno zbog sve manjeg tiraza casopisa i povecanja remitende.
6. Kvalaitet stampe nije na zadovoljavajucem nivou pa su slike u casopisu mutne.
7. Kuzma redovno putuje na it sajmove a casopis ne moze da opise neku extra popularnu igru kada je ne dobiju besplatno od izdavaca.
8. Opisuju se igre na dve strane jer verovatno nema dovoljno novinara da se opise vise igara i uradi kvalitetniji posao u delu casopisa namenjenom za igre.
9. U casopisu se opisuju drustvene igre koje nemaju veze sa it casopisom.
10. Svake godine su indie igre sve popularnije a u SK-a nije odvojen jedan deo casopisa za njihovo opisivanje. Deluje da se opisuju igre koje se njima igraju sto se nije desavalo pre nekoliko decenija.
11. Dizajn casopisa je morao da se promeni jer je odavno passe. Tekstovi u stranim casopisima su lepse izgledali pre cetvrt veka a to znam jer sam citao PC gamer.
12. Retro hardver i igre su poceli da opisuju na vise strana jer su im to mesecima ili godinama trazili ljudi na forumu casopisa.

Volim da kupim i procitam Svet kompjutera ali od pozicije trendsetera u it novinarstvu do casopisa cije prelistavanje na youtube-u pogleda samo nekoliko hiljada ljudi su dosli zbog odbijanja da casopis prilagode novim vremenima.

Poslednja izmena:
10. Svake godine su indie igre sve popularnije a u SK-a nije odvojen jedan deo casopisa za njihovo opisivanje. Deluje da se opisuju igre koje se njima igraju sto se nije desavalo pre nekoliko decenija
12. Retro hardver i igre su poceli da opisuju na vise strana jer su im to mesecima ili godinama trazili ljudi na forumu casopisa.

Džaba se trudiš da objašnjavaš pojedincima, ne kapiraju kako stoje stvari jednostavno.

Kao što sam rekao ranije, da nije tih pojedinih ljudi sa strane ni to malo retro hardvera i opisa retro igara ne bi bilo u SK, ostalo bi sve na onoj sirotinjskoj Test Of Time rubrici gde su se stare igre opisivale u par rečenica.

Šta reći o časopisu koji ispljuje domaći studio i autore igre Scorn.

Retro gaming se toliko razvio i postao popularan za poslednjih 15-17 godina da se bukvalno polako izjednačava sa modernom gaming pričom u svakom pogledu (mediji i medijski događaji, izdavaštvo, novi hardware)
I posle se cudis sto dobijas "negativne" komentare...

Da rascistimo par stvari pre nego sto nastavite:

Svako ko normalno komunicira ima pravo da komentarise na ovom forumu i to u svakoj temi, imala ona 5 ucesnika ili 5000. Zbog toga niko nece biti kaznjavan ili banovan, ma koliko vam se sagovornik ne svidja.
Sovinisticki nastupi, pogotovo vredjanje na licnom nivou vise nece biti tolerisani - zadnje upozorenje.
Ako niste sposobni da trpite oprecno misljenje ili kritiku, nije vam mesto na forumu.
Takodje postoji pravilo u Pravilniku Foruma koje se zove Privatizacija tema, gde je ovde slucaj privatizacija podforuma. To nece biti tolerisano.

Na vama je kako ce biti dalje, hvala na razumevanju

Poslednja izmena:
Džaba se trudiš da objašnjavaš pojedincima, ne kapiraju kako stoje stvari jednostavno.

Pa SIGURNO ne stoje ovako stvari kao u citatu dole 🤣

Retro gaming se toliko razvio i postao popularan za poslednjih 15-17 godina da se bukvalno polako izjednačava sa modernom gaming pričom u svakom pogledu (mediji i medijski događaji, izdavaštvo, novi hardware) a sve je više velikih izdavača i kompanija koje gledaju da profitiraju na retro popularnosti, tu prvenstveno Nintendo prednjači.

To samo neki pojedinci zamisljaju ili bi voleli da je tako...ali nije

Ja sam samo napisao da su se ljudi iz Sveta kompjutera slabo potrudili da se casopis prilagodi novim vremenima i da je to uticalo na njihov tiraz. Odavno su morali da pisu tekstove na internetu i da osveze njihov sajt ali mislili su da ce na talasu stare slave dugo moci da surfuju.

1. Nisu na vreme napravili novi sajt.
2. Kasno su poceli da snimaju prelistavanje casopisa a unboxing klipove ne postavljaju cesto na youtube kanal.
3. Gomila ljudi je napustila SK forum jer dugo nije osvezen i bagovit je.
4. Desava se da ne opisu poznatu igru ako je ne dobiju besplatno od izdavaca.
5. Casopis se stampa na manje kvalitetnom papiru i ne pakuje se u celofan verovatno zbog sve manjeg tiraza casopisa i povecanja remitende.
6. Kvalaitet stampe nije na zadovoljavajucem nivou pa su slike u casopisu mutne.
7. Kuzma redovno putuje na it sajmove a casopis ne moze da opise neku extra popularnu igru kada je ne dobiju besplatno od izdavaca.
8. Opisuju se igre na dve strane jer verovatno nema dovoljno novinara da se opise vise igara i uradi kvalitetniji posao u delu casopisa namenjenom za igre.
9. U casopisu se opisuju drustvene igre koje nemaju veze sa it casopisom.
10. Svake godine su indie igre sve popularnije a u SK-a nije odvojen jedan deo casopisa za njihovo opisivanje. Deluje da se opisuju igre koje se njima igraju sto se nije desavalo pre nekoliko decenija.
11. Dizajn casopisa je morao da se promeni jer je odavno passe. Tekstovi u stranim casopisima su lepse izgledali pre cetvrt veka a to znam jer sam citao PC gamer.

Volim da kupim i procitam Svet kompjutera ali od pozicije trendsetera u it novinarstvu do casopisa cije prelistavanje na youtube-u pogleda samo nekoliko hiljada ljudi su dosli zbog odbijanja da casopis prilagode novim vremenima.

Ali uz sve mane koje SK ima,on je ipak najbolji i najtirazniji IT casopis u Srbiji (mozda i u ex SFRJ)....tome doprinosi to i sto nema ozbiljniju konkurenciju,tj koji drugi casopis IT tematike primenjuje sve te "mere" koje si naveo i koji moze da bude konkurencija SK?

Takodje SK ima definitivno i tu neku dozu nostalgije,kao sto si pomenuo,pa ga verovatno i jedan deo citalaca i zbog toga kupuje i cita...

Tacno je da ljudi napustaju SK forum,mada se to desava i sa drugim klasicnim (i nekada posecenijim) forumima....verovatno zato sto raznorazne drustvene mreze preuzimaju primat

Trziste retro video igara u 2025oj je procenjeno na 5.8 milijardi dolara, ukupno globalno trziste video igara u istoj godini je procenjeno na 189 milijardi dolara. Procena je da ce trziste retro video igara do 2032ge godine dostici vrednost od 11.3 milijarde obzirom da je baza stabilna i rastuca sa nekim prosekom od priblizno 11% godisnje. Daleko je to od izjednacavanja retro i savremene gejming industrije.

Trziste retro video igara u 2025oj je procenjeno na 5.8 milijardi dolara, ukupno globalno trziste video igara u istoj godini je procenjeno na 189 milijardi dolara. Procena je da ce trziste retro video igara do 2032ge godine dostici vrednost od 11.3 milijarde obzirom da je baza stabilna i rastuca sa nekim prosekom od priblizno 11% godisnje. Daleko je to od izjednacavanja retro i savremene gejming industrije.
Ja sam lepo napisao na šta se izjednačavanje odnosi, profit nigde nije spomenut.

Ali uz sve mane koje SK ima,on je ipak najbolji i najtirazniji IT casopis u Srbiji
SK je bio najtirazniji mesecnik (moguce da je i daje tako) ali mi se cini da tog podatka odavno vise nema u novim brojevima.
Da li ti ne smeta sto se sto se decenijama ne trude oko poboljsanja kvaliteta casopisa ili mislis da za 350 dinara ne moze da se napravi kvalitetniji it casopis?
Besmisleno je "raspravljati" se oko ovoga jer su se ljudi na forumu SK-a vec zalili na pad kvaliteta tekstova u casopisu.
koji drugi casopis IT tematike primenjuje sve te "mere" koje si naveo i koji moze da bude konkurencija SK?
U ovoj temi smo vec ustanovili da SK vise nema konkurenciju ali taj podatak nije toliko bitan ako od prodaje casopisa ne mogu da se pokriju troskovi.
Cini mi se da je Kuzma na youtube-u rekao da je tiraz casopisa 12 hiljada a njegov nekadasnji kolega se nasmejao na taj podatak jer je verovatno manji.
Kolika je remitenda?
Sve bi bilo drugacije da im plate zavise od prodaje casopisa ali ocigledno je da sve manji tiraz i povecanje remitende nema uticaja na njihova primanja.
Digitalno izdanje SK-a kasni bar 10ak dana a to je "odlican" nacin da se ljudi odviknu od takvog nacina citanja casopisa iako ce u nekom trenutku SK morati da predje samo na takav nacin prodaje casopisa.
Takodje SK ima definitivno i tu neku dozu nostalgije,kao sto si pomenuo,pa ga verovatno i jedan deo citalaca i zbog toga kupuje i cita...
Desava mi se da kupim novi broj sredinom meseca i procitam samo 10ak strana.
Ovako je izgledao dizajn tekstova u stranom casopisu u drugoj polovini 90ih godina proslog veka.
22.jpg

Jede se kavijar, pije se džin....sve je isto samo njega nema 🥳

Untitled.jpg

@Ga100n

Ne beri brigu takvi slični časopisi su izlazili još i 80-tih i početkom 90-ih poput ZZap!, ACE, Amiga Format, Amiga Action itd.

SK je uvek realno bio đene-đene ili ti lapo-lapo....pola kvalitet pola tuga. Sećam se kada je onaj pokojni Branislav Babović mrtav ladan dao visoku ocenu igri Kang-Fu za Amigu a i dali su veliku ocenu onom domaćem smeću Capital Punishment a kasnije je i taj lik iz ClickBoom priznao da je plaćao druge da pišu hvalospeve o igri 🥳

SK je bio najtirazniji mesecnik (moguce da je i daje tako) ali mi se cini da tog podatka odavno vise nema u novim brojevima.
Da li ti ne smeta sto se sto se decenijama ne trude oko poboljsanja kvaliteta casopisa ili mislis da za 350 dinara ne moze da se napravi kvalitetniji it casopis?
Besmisleno je "raspravljati" se oko ovoga jer su se ljudi na forumu SK-a vec zalili na pad kvaliteta tekstova u casopisu.

Pa dobro,vidi se da je SK nesto moderniji (ili kako da nazovem) sada 2025 nego sto je bio npr 1995 godine...🙂

Slazem se da to nisu neka "revolucionarna" poboljsanja kvaliteta casopisa,tekstova itd......po meni najveca mana SK je kvalitet tekstova,narocito kod opisa igara....secam se nekada da su tekstovi bili ne samo zanimljiviji,nego i komicniji pa sam se i smejao citajuci ih....sada toga nema,opisi deluju nekako "sterilno" kao da je neko to odradio reda radi

Ali uprkos svemu,opet ponavljam SK je mozda najbolji jer nemamo nista drugo bolje sto se tice casopisa i IT-a.....verovatno i ta doza nostalgije igra neku ulogu,pa ja i dalje kupujem i citam SK,mozda ne bas svaki mesec,ali 5-6 brojeva godisnje kupim svakako...i ipak ih nekako bar sa neki "uzivanjem" procitam,na isti nacin kao sto sam ih citao kad sam bio dete 90tih,tj pocnem od nazad i opisa igara 🙂

Ja licno ne ocekujem neko multimedijalno "cudo" od casopisa za 350 din,jednostavno znam sta sam dobijao od SK prethodnih decenija,pa to nekako i dalje dobijam citajuci ga.....slikovito objasnjeno,kao oni ljudi koji voze jedan te isti (pouzdan) auto godinama (da ne kazem decenijama)....nije nesto spektakularan,brz,atraktivan ali navikli su na njega,sluzi ih pouzdano,jeftin je i oni su njime nekako zadovoljni 🙂

Pa dobro,vidi se da je SK nesto moderniji (ili kako da nazovem) sada 2025 nego sto je bio npr 1995 godine...
Mislim da se u periodu od kada su promenili nacin koricenja casopisa do danas nije mnogo truda ulozilo u poboljsavanje kvaliteta casopisa.
Deluje mi da je casopis bio zanimljiviji u drugoj polovini 90ih ali i tada je bilo zanimljivijih igara za opisivanje jer je sve delovalo sveze i originalno.
Bas mi je krivo sto nisam sacuvao stare brojeve iz 90ih a casopis sam kupovao od 1996 ako se dobro secam.
pa ja i dalje kupujem i citam SK,mozda ne bas svaki mesec,ali 5-6 brojeva godisnje kupim svakako...
Ni ja ne kupujem mnogo vise brojeva od tebe a nekada sam redovno kupovao i citao SK na pocetku meseca. Pocnem da citam novi broj od Test of time pa tek onda predjem na opise novih igara.
Cak je i @Martin Mystere spomenuo Svet kompjutera u jednom njegovom novinarskom clanku 🙂
20.jpg10.jpg

I dalje kupujem svaki broj mada je to sada već više iz (višedecenijske) navike nego iz stvarne potrebe.

Све информације су на интернету, СК се купује због традиције, листања папира и ауторских описа који су опет традиција и навика. Све о чему пише СК може се наћи недељама раније прежвакано на 1000 места. Деведесетих и раних двехиљадитих кад смо се преселили и кад сам остао без интернета ми је СК био битан извор информација, али то одавно није случај.

Ne kupujem ga odavno, možda 1-2 broja godišnje. Prvi sam kupio septembra 1987, kratke tekstove koje sam prevodio iz stranih časopisa, uradio nekoliko korak po korak tekstova, visio u redakciji ne znam samo kako su me trpeli tamo. Ne puca me više ta vrsta nostaligije odavno, imam skoro sve svoje brojeve, nešto malo je stradalo prilikom 2-3 selidbe ali imam onaj svoj prvi koji sam kupio na kiosku. Skoro sam pretresao sve, kada sam bezuspešno tražio 98. za ovaj ripkidov projekat, pa sam svašta prelistao. Uvek je taj časopis imao mana, od pogrešno potpisanih ljudi, polutačnih opisa igara, suvoparnih tekstova o programiranju, i meh opisa hardvera ali bilo je i legendarnih tekstova i brojeva.
Ta OG redakcija je bila, bar meni, neverovatno šarmantna, duhovita, spremna da znanjem pomogne klincima.

Ja bih se stvarno neprijatno iznenadio ukoliko SK i bilo koja druga IT publikacija u današnje vreme debelo ne koristi AI da generiše textove (ne znam da li koristi naravno). To je toliko lako, da bi bilo sulodo ne koristiti. Još ako ste SK koji ima ovu dugačku tradiciju onda imate i bazu textova na osnovu koje RAG može da radi skoro pa savršeno, čak do te mere da mu kažete ko je pretpostavljeni autor i da mu da pečat-stil. jednog od autra. Još kako časopis izlazi mesečno ima sasvim dovoljno vremena da se sve utegne.

Inače i ja povremeno kupim SK, uglavnom kad sam na stanici i čeka me duži prevoz, lakše je od drndanja telefona... da prekratim put.

Nazad
Vrh Dno