Šta je novo?

Jeftine klime

Pozdrav svima uzeo bih neku klimu sto manji budzet a da se ok pokazala 😀 Treba mi da najvise da hladi i ponekad greje prostoriju od 35 kvadrata .... To je nekada bila velika letnja terasa sada je zatvorena sa izolacijom i sluzi mi kao dnevni boravak.Ili da uzmem neku 18 da pokusam hladim ostale prostorije ali me je strah raspored mi je malo "glup" za klimu ali mora biti na tom mestu.Moze neki savet.....Pogledajte prilog 522694
Sa koje strane je jug? Ja bih stavio jednu veću klimu, i to iznad tih novih ulaznih vrata, onda će da hladi ceo stan.

Da li koristis aplikaciju Tesla Smart Choice?Ova aplikacija je iskopirana Tuya.Povezivanje na WiFi je jednostavno,ako znas sta radis😉 U aplikaciji za moju klimi nema ocitavanja potrosnje.Za to mora neka pametna uticnica ili dr.
Ne znam sta da uradim o tome se radi. Kada dodajem nov uređaj, treba da dobijem kombinacijom tastera klime blinkanje led indikatora kako bih je pronašao. I ne uspeva mi.

Ne znam sta da uradim o tome se radi. Kada dodajem nov uređaj, treba da dobijem kombinacijom tastera klime blinkanje led indikatora kako bih je pronašao. I ne uspeva mi.
Nece ti se na UJ pojaviti nikakva blinkajuca lampica.Resetuj WiFi na klimi.Uperi daljinac u nju i 6 puta pritisni taster ECO.Cuces zvuk da je WiFi resetovan.Kada dodjes do opcije za blinkajucu lampicu,odaberi da si video lampicu i izaberi opciju sporo blinkanje.Dalje prati uputstva.

Pritiskom 6x eko opcija se pali gasi, ali se ne čuje zvuk reseta niti nalazi klimu posle toga u orrtrazu. Ajde probaću u narednim danima da se pozabavim time.

Gledam Inelektronik sajt i dok listam klime primetim da imaju Venting koji pre tamo nisam vidjao. Izmedju ostalih Venting izgleda ima novu seriju koja se zove Nordic i dolazi iz TCL fabrike. Konkretno sam gledao VENTING VAC-09CHSD/TP31 Nordic koja mi izgleda kao poboljsani model nekadasnje Venting PRO serije. Da li neko mozda koristi ovu klimu i ako koristi kakva su iskustva? Cene su mi ok, specifikacije na papiru takodje, a sad ne znam da li je Nordic oznaka samo prazna reklama ili je oznaka kao i u klimama jace klase koje su predvidjene za hladnije krajeve tipa Norveska.

Reply Silja
Pozdrav svima uzeo bih neku klimu sto manji budzet a da se ok pokazala Treba mi da najvise da hladi i ponekad greje prostoriju od 35 kvadrata .... To je nekada bila velika letnja terasa sada je zatvorena sa izolacijom i sluzi mi kao dnevni boravak.Ili da uzmem neku 18 da pokusam hladim ostale prostorije ali me je strah raspored mi je malo "glup" za klimu ali mora biti na tom mestu.Moze neki savet.....

Reply jozza
Sa koje strane je jug? Ja bih stavio jednu veću klimu, i to iznad tih novih ulaznih vrata, onda će da hladi ceo stan.
Zaboravio sam da napisem da je taj zid ustvari od kamena debeo 40-50 cm 😀 Evo jos nekih slika....
Skica kuce.jpg
609533816_1222399153169350_5558605500273722852_n.jpg609495198_741855411865400_5910171968476669142_n.jpg
613117159_1669637390665906_4019164446060212339_n.jpg

Gledam Inelektronik sajt i dok listam klime primetim da imaju Venting koji pre tamo nisam vidjao. Izmedju ostalih Venting izgleda ima novu seriju koja se zove Nordic i dolazi iz TCL fabrike. Konkretno sam gledao VENTING VAC-09CHSD/TP31 Nordic koja mi izgleda kao poboljsani model nekadasnje Venting PRO serije. Da li neko mozda koristi ovu klimu i ako koristi kakva su iskustva? Cene su mi ok, specifikacije na papiru takodje, a sad ne znam da li je Nordic oznaka samo prazna reklama ili je oznaka kao i u klimama jace klase koje su predvidjene za hladnije krajeve tipa Norveska.
Moj cika ima venting klimu oko 3 godine ali nije inverter...Prezadovoljan je.

Suzdržao bih se od ovakvih komentara.

Reply Silja
Pozdrav svima uzeo bih neku klimu sto manji budzet a da se ok pokazala Treba mi da najvise da hladi i ponekad greje prostoriju od 35 kvadrata .... To je nekada bila velika letnja terasa sada je zatvorena sa izolacijom i sluzi mi kao dnevni boravak.Ili da uzmem neku 18 da pokusam hladim ostale prostorije ali me je strah raspored mi je malo "glup" za klimu ali mora biti na tom mestu.Moze neki savet.....

Reply jozza

Zaboravio sam da napisem da je taj zid ustvari od kamena debeo 40-50 cm 😀 Evo jos nekih slika....
Pogledajte prilog 523008
Pogledajte prilog 523005Pogledajte prilog 523006
Pogledajte prilog 523007

Što se tiče hlađenja, hladiće svaka pa i venting neinverter. Od grejanja na jeftinu klimu ovakvog prostora nema ništa. Moraš kupiti neku koja nije baš zalepljena za dno cenovne skale.

Reply Silja

Reply jozza

Pogledajte prilog 523008
Pogledajte prilog 523007

Nema ništa od hlađenja celog stana 18-com, da je ta dnevna 50 kvadrata, pa da se i stavi 18-ca, ovako nije za više od 12-ce. Kolika bude temperatura preko leta bez klime? Nisi mi odgovorio na kojoj strani je jug?

Venting Pro je Midea a ta CHSD/TP31 je TCL.
Reply Silja

Reply jozza

Pogledajte prilog 523008
Pogledajte prilog 523007

Ako je za 35m2 uzmi 12icu, ako ces da probas da hladis sve onda 18ica ali na drugom mestu, npr. u hodniku iznad starih ulaznih vrata ili na suprotnoj strani, izmedju kupatila.

Za povremeno grejanje 35-40kvm (tj duplo toliko ali ne živi se tamo) dovoljna neka inverter 18ka?

Za povremeno grejanje 35-40kvm (tj duplo toliko ali ne živi se tamo) dovoljna neka inverter 18ka?
Za povremeno grejanje je šporet na drva. Klima ne može brzo da zagreje, i troši mnogo struje za takvu akciju. Klima najbolje radi kada radi konstantno, bez promene zadate temperature. Zavisi šta smatraš pod povremeno. Ako je 10-ak dana u godini, može, ali da se upali dva dana pred dolazak preko aplikacije (ili komšija da je upali) da se zagreju zidovi.

Za povremeno grejanje je šporet na drva. Klima ne može brzo da zagreje, i troši mnogo struje za takvu akciju. Klima najbolje radi kada radi konstantno, bez promene zadate temperature. Zavisi šta smatraš pod povremeno. Ako je 10-ak dana u godini, može, ali da se upali dva dana pred dolazak preko aplikacije (ili komšija da je upali) da se zagreju zidovi.
👌 baš ovo me zanimalo, tako i jeste, hvala

Predviđena je za upotrebu na Antarktiku.

Sa 25 kg mase sj, greje do -200 C
E super, bas ti hvala za ovako pametan komentar 🙂

Naravno da nisam mislio da greje do nenormalnih minusa ali pomislio sam da ima mozda grejac tacne koji ide i oko kompresora ili mozda cak i oko saca ne bi li pomogao u sto kracem defrostu ili da do istog ne dolazi toliko cesto. Da si pogledao koja je oznaka u pitanju, video bi da je klima u pitanju od 9000btu,a 25kg tezine spoljne jedinice za jednu devetku je sasvim ok. Koliko ima klima 12.000btu da nemaju ni 23kg pa ovde ljudi na forumu pisu kako su prezadovoljni sa njima, a vidim da vecinu vas ovde na forumu ta tezina opasno lozi i ne gleda se koja klima kako radi, vec koja je koliko teska. Kao da Kinezi ne mogu da nabacaju neke gluposti da dodaju 3-4kg vise koje bukvalno nista ne znace, a vi se ovde onda naprimate kako je to onda kvalitet.

Nema na čemu. Tu sam da pomognem.

Pa ko ti je kriv kada gledaš kapacitete hlađenja i to još izražene u btu.
Jako je bitan grejač tacne, to je nešto što dodaje bar 5 kW na kapacitet grejanja i čuveni Nordic dodatak u imenu.

Masa me jako loži... a još više ne lože bajke ispisane na papiru Aka specifikacije klime.

Imam jedan ozbiljan problem

slozili smo tri klime u nizu onako da bude uredno za stambenu zgradu kako bi se reklo po PS

monteri nisu ni montirali creva na spoljnje jedinice zbog zaledjivanja kondenzata.

I sve je to u pocetku bilo prihvatljivo dok nisu poceli veci minusi, onda su gornje klime pocele da prskaju na donje i to prska na zid pa smo na sve klime postavili creve, i to je radilo dok nisu poceli ovi veci minusi.

sada su sve donje klime zaledjene, jer em im kaplje od gore im su odvodi za kondenzat ozbiljno zaledjeni zbog creva i nemam ideju sta da radim sa njima.

Klime greju, ali su okovane ledom, jer im ledeni kondenzat pada od gore sa druge klime

kako u opste pravilmo i uredno sloziti klima uredjaje da budu estetski prihvatljivi na fasadi i da mogu da vrse svoju funkciju i zimi?

Na prolece cu postaviti grejne kablove, ne znam sta drugo mogu?

Ukratko, nikako bez grejnog kabla.
Trebalo bi razdvojiti creva za letnji i zimski kondenzat u dve vertikale.

Naravno da nisam mislio da greje do nenormalnih minusa ali pomislio sam da ima mozda grejac tacne koji ide i oko kompresora ili mozda cak i oko saca ne bi li pomogao u sto kracem defrostu ili da do istog ne dolazi toliko cesto. Da si pogledao koja je oznaka u pitanju, video bi da je klima u pitanju od 9000btu,a 25kg tezine spoljne jedinice za jednu devetku je sasvim ok. Koliko ima klima 12.000btu da nemaju ni 23kg pa ovde ljudi na forumu pisu kako su prezadovoljni sa njima, a vidim da vecinu vas ovde na forumu ta tezina opasno lozi i ne gleda se koja klima kako radi, vec koja je koliko teska. Kao da Kinezi ne mogu da nabacaju neke gluposti da dodaju 3-4kg vise koje bukvalno nista ne znace, a vi se ovde onda naprimate kako je to onda kvalitet.
Rade bendz sa klimom,ne znam sta je problem🤣

Ako je dupli izmenjivac vece porsine i jaci i tezi kompresor onda je sama klima prilicno teza.

Možda je mislio da treba da ubaci dve cigle u spoljnu jedinicu...

Ne znam na osnovu čega se očekuje da klima dobro greje ako nema masu (za cigle sam se šalio). Nije to grejalica, pa da stavi još jedan grejač od 2 kW i rešen problem.

slozili smo tri klime u nizu onako da bude uredno za stambenu zgradu kako bi se reklo po PS

monteri nisu ni montirali creva na spoljnje jedinice zbog zaledjivanja kondenzata.

I sve je to u pocetku bilo prihvatljivo dok nisu poceli veci minusi, onda su gornje klime pocele da prskaju na donje i to prska na zid pa smo na sve klime postavili creve, i to je radilo dok nisu poceli ovi veci minusi.

sada su sve donje klime zaledjene, jer em im kaplje od gore im su odvodi za kondenzat ozbiljno zaledjeni zbog creva i nemam ideju sta da radim sa njima.

Klime greju, ali su okovane ledom, jer im ledeni kondenzat pada od gore sa druge klime

kako u opste pravilmo i uredno sloziti klima uredjaje da budu estetski prihvatljivi na fasadi i da mogu da vrse svoju funkciju i zimi?

Krov za klime?
Ugao krova baca ka spolja sve sto padne na njega.

Prilozi

• 1768148437199.jpeg
    1768148437199.jpeg
    86.3 KB · Pregleda: 70
Nema ništa od hlađenja celog stana 18-com, da je ta dnevna 50 kvadrata, pa da se i stavi 18-ca, ovako nije za više od 12-ce. Kolika bude temperatura preko leta bez klime? Nisi mi odgovorio na kojoj strani je jug?
Sto se tice temperature preko leta ako pricamo o novom dnevnom boravku ne znam jer je sada pre 2 meseca zatvorena "terasa" i napravljen je dnevni boravak. Do sada je bila otvorenog tipa.Inace kuca je sve pod izolacijom cak i na plafonu imamo stiropor.....a u ovom novom dnevnom boravku gipasane table i staklena vuna. na bocnim spoljnim zidovima stiropor a spoljna strana gde su ulazna vrata i prozori tu nemamo nista osim debelog zida od kamena. Skica kuce2.jpg

Poslednja izmena:
Nema na čemu. Tu sam da pomognem.

Pa ko ti je kriv kada gledaš kapacitete hlađenja i to još izražene u btu.
Jako je bitan grejač tacne, to je nešto što dodaje bar 5 kW na kapacitet grejanja i čuveni Nordic dodatak u imenu.

Masa me jako loži... a još više ne lože bajke ispisane na papiru Aka specifikacije klime.
U sta da gledam ako necu u kapacitet, kao i kapacitet grejanja i hladjenja? U pasulj i kilazu spoljne jedinice?
Vidim da te lozi masa, bitno ti je samo sto da je teza spoljna jedinica, a sta je unutra... Koga briga, zar ne?

Ako je dupli izmenjivac vece porsine i jaci i tezi kompresor onda je sama klima prilicno teza.
Sve je to ok ali koliko ovde na forumu imamo klima koje su npr dvanaestke sa tezinom spoljne jedinice 24-28kg sa jednim redom izmenjivaca, a forumasi otkidaju na njih. Pise se kako su kidalice, nema bolje klime od toga, samo ta klima i nista drugo itd itd. Vecina ljudi nije u zivotu ovde ni otvorila te spoljne jedinice koje toliko hvale zbog kilaze, a kamoli da znaju sta je unutra. Ali hej. samo sto teze!
Dzaba nam internet kada smo i dalje zatucani u razmisljanjima 'sto teze to je kvalitetnije i samo neka je Svabo napravio, to je odmah kvalitet'.

To o čemu ti pišeš nije kapacitet klime.
A šta misliš da se nalazi unutar spoljne jedinice?

I da se opet vratimo na temu, ta klima Nordic biti nikada neće sem u reklamnim brošurama.

У дилеми да ли уопште да пишем у овој теми јер је офтопик, али права Нордик 9-а има 36 кг спољну и ради у свим условима. Чисто информативно.

Ipak je neto masa navedene klime (sj) 23 kg... Radnog fluida ima 450 g...
Što je svrstava u red uređaja sa izvanrednim tehničkim sposobnostima...

Eto, rešismo i tu dilemu.

1000084471.jpg1000084472.jpg
Bas kao kod tebe

Tcl TAC-12CHSD/XA73IS

Kako ste zadovoljni ovom klimom na minusima?

Zbam da je dosta ljudi uzelo preko Ananasa.

Ja sam takođe ali jos čeka ugradnju. Čisto da znam sta da očekujem 😊

Функционално јесте, али не личи ни на шта... Насеља нам већ довољно личе на фавеле

Nazad
Vrh Dno