Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mitsubishi LN posle ledene kise celu noc i na 0C:

Prilozi

• 20260107_070945.jpg
    20260107_070945.jpg
    203.2 KB · Pregleda: 166
  • 20260107_070942.jpg
    20260107_070942.jpg
    191.6 KB · Pregleda: 102
  • 20260107_070927.jpg
    20260107_070927.jpg
    273.8 KB · Pregleda: 102
  • 20260107_070923.jpg
    20260107_070923.jpg
    259.7 KB · Pregleda: 106
Vivax AEMI 12k mi donela božićni poklon tako što je počela da izbacuje sklopku na prvi kontakt.

Sve u kući isključim osim te klime, i fid sklopka padne čim se podigne, ako je klima povezana u utičnicu.
Pretpostavljam da ja tu ne mogu ništa osim da zovem majstora?

Vivax AEMI 12k mi donela božićni poklon tako što je počela da izbacuje sklopku na prvi kontakt.

Sve u kući isključim osim te klime, i fid sklopka padne čim se podigne, ako je klima povezana u utičnicu.
Ako ti je direktna linija osiguraca samo za klimu onda skini poklopac gdje se napon spaja kod klime. Mozda imas vlage pa napon "curi" prema uzemljenju.

Ja na minimalnoj koju prostor zahteva, tj. sa kojom dostiže i održava zadatu temperaturu.
Ergo, povećaj samo ako ne bude mogla da održi/dostigne istu.
Ili ako greješ još neku prostoriju kroz vrata, tj. ako ti je potreban "domet".

Generalno mora da važi za sve klime, po logici.
Veći protok vazduha više hladi izmenjivač, pa za istu temperaturu izduva mora da digne potrošnju kako bi nadomestila.

U praksi je doduše razlika minimalna, barem koliko sam ja uspeo da primetim na Airy-u i Brizli.
15-40w više na max brzini u odnosu na srednju ("turbo" bi u poređenju kontam izvesno izazvao drastičnije povećanje, no nisam probao) 🙂
Najveća efikasnost je kada ima max protok vazduha na uj, a time i najmanja potrošnja.

Treba ti neki koji se razume u struju. Običan monter može da gleda zajedno sa tobom.

Najveća efikasnost je kada ima max protok vazduha na uj, a time i najmanja potrošnja.

Treba ti neki koji se razume u struju. Običan monter može da gleda zajedno sa tobom.
Zvao sam majstora koji mi je letos ugradio jednu TCL, i generalno poznat kao jedini koji servisira osim što montira, u mom gradu.

Reče da je verovatno kompresor pregoreo, i da ga zovem sledeće nedelje, pa će doći da pogleda.

Što se mene tiče, ako popravka bude skuplja, kupiću još jednu TCL, a ovu u smeće.

Aemi je klima namenjena pre svega hlađenju. Generalno je lošeg kvaliteta i slabih performansi.

Aemi je klima namenjena pre svega hlađenju. Generalno je lošeg kvaliteta i slabih performansi.
Ukućanin je pri kupovini želeo najjeftiniju klimu i montažu. To je i dobio, pa eto kvalitet na delu.
Garanciju verovatno nećemo dobiti jer taj koji ju je montirao je izbegavao da udari pečat.

Zvao sam majstora koji mi je letos ugradio jednu TCL, i generalno poznat kao jedini koji servisira osim što montira, u mom gradu.

Reče da je verovatno kompresor pregoreo, i da ga zovem sledeće nedelje, pa će doći da pogleda.

Što se mene tiče, ako popravka bude skuplja, kupiću još jednu TCL, a ovu u smeće.
Tako je isto bilo i kod nas u firmi sa Fujitcu klimom,prvo je iskakao osigurac ,a onda se ispostavilo da je otisao komoresor isto kao i kod tebe.

I da, i ne.
Veci protok brze hladi izmenjivac uj, i samim tim podstice povecan rad i brze ledjenje sj, sto dovodi do cesceg defrosta. To rezultira boljim grejanjem, ali i znatno vecom potrosnjom (tipa 30-40%+).
To je vise izrazenije sto je klima u tezim uslovima (napr. kod mene 12ica greje 60m2 i bas vidim razliku i na grejanju, i na potrosnji)

Poslednja izmena:
Kod mene se najbolje pokazalo kad je fan na 60%,na 100% kad modulira duva hladnjikavo a i češće ide u DF.

I da, i ne.
Veci protok brze hladi izmenjivac uj, i samim tim podstice povecan rad i brze ledjenje sj, sto dovodi do cesceg defrosta. To rezultira boljim grejanjem, ali i znatno vecom potrosnjom (tipa 30-40%+).
To je vise izrazenije sto je klima u tezim uslovima (napr. kod mene 12ica greje 60m2 i bas vidim razliku i na grejanju, i na potrosnji)
Pa poenta i jeste da maksimalno iskoristiš raspoloživu energiju, a ne da je vraćaš u spoljnu jedinicu gde se dobar deo iste gubi.
Ako ti klima ledi, znači da je nedovoljnog kapaciteta u odnosu na prostor u kome se nalazi.

За ледено Божићно јутро 3(+) у један грејање, климе, подно и пећ на дрва, а и Сунце коначно стидљиво провирује изнад брда. Срећан Божић!
1767779957219.png

Okreni-obrni, sredina je zlatna 🙂

Bitan je i momenat buke i "promaje". Džaba efikasnost uz burgijanje po ušima i "uragan" (pritom često i hladnjikav, kao što reče @pejch) ....

Uglavnom kao i uvek, prostor sve diktira. Uključujući, tj. podrazumevajući odabir koliko-toliko adekvatnog uređaja.
Airy/Amber i sl. u 10m2 ili Vivax "aNemi" u 60 otvorenih m2 - nema priče ni o komforu ni o efikasnosti.

Tako da....uz klimu obavezno kupiti Tapo i digitalne sobne termostate, pa naštelovati da se dobije željena sobna (koja god to bila zadata T).
A što se tiče ventilatora, odabrati sredinu između minimalne kojom postiže i održava sobnu i maksimalne koju "uši tolerišu". Profit! 👍

Ovako izgleda kad te komšijina klima (Hisense expert smart) zaliva 24/7 jer je čovek morao da izvadi lulicu pošto mu mrzne tacna. Kaže mi zaštiti svoju klimu.. Druže moj ne ide to tako🤣

Ovo je još super kako zna da bude, usput mi napuni tacnu al makar imam grejače..

Prilozi

• IMG_5781.jpeg
    IMG_5781.jpeg
    183.8 KB · Pregleda: 155
Где је клима на ветрометини и могуће да буде завејана и сл. најбоља опција је паковање у "кућицу" ако има могућности. Уколико има и грејање тацне може данима/недељама да ради по било каквом кијамету.
1767788397168.png

Sigurno dobra opcija kome je klima na podu ispred fasade(kuca) 🙂
Ima razne vrste i cena laganica 300-500€ (na netu DE)
Npr. ova
61RbgfCnbmL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg
Plan de travail 3.jpg

Jeftinije bonsek, letve, ekseri i udri 😀

Poslednja izmena:
Ovako izgleda kad te komšijina klima (Hisense expert smart) zaliva 24/7 jer je čovek morao da izvadi lulicu pošto mu mrzne tacna. Kaže mi zaštiti svoju klimu.. Druže moj ne ide to tako🤣

Ovo je još super kako zna da bude, usput mi napuni tacnu al makar imam grejače..
Jel tu vrijedi pravilo ko je prije ugradio klimu ili?😂

Meni komsija ljetos 2 sprata ispod mene bas ispod moje klime stavio svoju. A imao mjesta je mrdnuti lijevo desno. Nesto sam napravio da njegovu zaobidje i da mi ne ledi crijevo i stvarno evo uspio sam ne ledi nista. Al opet kad je velika vlaga klima nakupi mimo lule vlagu i vidim kapljice vode koje kapnu na njegovu klimu. Ako bude srao nesto samo cu mu reci kupi mi tacnu i ja cu je ugraditi

Pozdrav , na kolikoj brzini drzite sada klime kad je temperatura oko minusa? Meni od pocetka sezone stoje na 22-23 stepena i 2 ili 3 fan. Sad kad krenu jos veci minusi moracemo jos pojacavati , jer mesto nije izolovano nikako a tanki zidovi. Na koliko je najbolje drzati tokom zime za ustedu racuna, da li drzati fan na jos vise da jace duva ili na manje, meni cele zime stoji na 2 ili 3 a ne znam da li klime vise trose kad duva jace ili slabije i sta je bolje kad dodje jaca zima, hvala.
Sa ovim sam baš pre neki dan razgovarao sa robotom (AI). Njegov savet je bio da se pri nižim temperaturama ne pojačava ventilator ako nema potrebe jer to smanjuje temperaturu gasa u sistemu što dodatno opterećuje kompresor. Znači držati na 3 od 5 u režimu održavanja temperature. Ne smanjivati mnogo temperaturu 'da bi klimi bilo lakše', jer tada ulazi u nepovoljan režim rada sa manjim iskorišćenjem, čak ni noću.
Probao sam to umesto onog što sam ranije radio da pojačavam ventilator kada je hladnije i sad verujem da je ovo mnogo bolje.

edit: niža temperatura gasa u sistemu dovodi do lakšeg zaleđivanja saća, tj pre će doći do toga da treba da se radi defrost.

Sa ovim sam baš pre neki dan razgovarao sa robotom (AI). Njegov savet je bio da se pri nižim temperaturama ne pojačava ventilator ako nema potrebe jer to smanjuje temperaturu gasa u sistemu što dodatno opterećuje kompresor. Znači držati na 3 od 5 u režimu održavanja temperature. Ne smanjivati mnogo temperaturu 'da bi klimi bilo lakše', jer tada ulazi u nepovoljan režim rada sa manjim iskorišćenjem, čak ni noću.
Probao sam to umesto onog što sam ranije radio da pojačavam ventilator kada je hladnije i sad verujem da je ovo mnogo bolje.

edit: niža temperatura gasa u sistemu dovodi do lakšeg zaleđivanja saća, tj pre će doći do toga da treba da se radi defrost.
Kako to na vecoj brzini ventilatora AUX trosi manje struje.Konstantno je na 3.Ako prebacim na Auto,u vecini drzi na 2.Teze odrzava temperaturu,a vise trosi struju.

Pa ako na Tbiv -15 ima deklarirani kapacitet od 3.58kW i COP 2.06 onda trosi 3.58/2 06 = 1.74kW/h

Ako na -30 ima kapacitet 3.58kW a COP 1.68 onda 3.58/1.68 trosi 2.13kW/h

Нисам ти баш сигуран у ово. Чим падне испод Tbiv, по дефиницији мора да се пали додатни електрични грејач.
Значи, ако на Tbiv ради на максималних 1,74kW и има COP=2,06 , на -30 °C може да има само мањи COP. Рецимо нека буде 1,5.
И трошиће истих максималних 1,74 kW, али ће давати само 1,74 x 1,5 = 2,6 kW.
А простору ће на -30 сигурно требати више топлоте него на -15. Значи уместо 3.58kW, нека то буде 4,6 kW.
To значи да је на теби да упалиш тих додатних 4,6 - 2,6 = 2 kW грејања са COP=1.
Значи, ако хоћеш да одржиш тај Pd, треба ти 1,74 + 2 = 3,71 kW, за шта jе укупна ефикасност система COP = 4,6/3,71 = 1,24.

Udara klima df na svakih 50 minuta a cista ko suza
-4 vani
Исти случај последњих пар дана. Почело да ме смара, па свратио да видим како је код осталих. Реко да није нешто забаговало код мене 😀

И моја стара клима је тако програмирана, кад је типа испод -5,6 иде у дефрост на 45 мин, код нове нисам приметио да има неке интервале кад дефростује.

Мени се бар чини да ова боље ради кад падне испод -4 °C. Највећи јој је проблем кад је близу нуле и влажност преко 90 %.

Код мене је велики простор и увек је захтевније грејање на дебелим минусима него око 0, без обзира на влагу и падавине.

Pozdrav svima! Sta raditi u ovakvim situacijama? Juce, na temperaturi od -4 prilikom defrosta, klima (HISENSE EnergyPro 12) je pocela da izbacuje vodu kroz unutrasnju jedinicu. Pretpostavljam da se crevo negde pri vrhu ili kod lulice zaledilo, te je protok vode onemogucen. Kako spreciti ovakve situacije?

Prilozi

• klima 2.png
    klima 2.png
    2 MB · Pregleda: 85
Nazad
Vrh Dno