Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nema svrhe. Može, ali je manje ulaganje izolacija prvo, nego troškovi grejanja,loš rad, i hladno u objektu.
Ne znam da li sam bio dovoljno jasan...
nije stvar novca i troskova,
vec je po zimskom vremenu i ovim spoljnim temperaturama nemoguce raditi spoljnju izolaciju.

I sada imamo velike troskove grejanja, (greje se sa 3 klime) a mora da se zivi...
da li da guramo sa klimama i borimo se sa budji
ili da ugradimo TP pumpu sada a izolaciju na prolece.

Proleće, izolacija. Veliki gubitci isto bi ,ili slično bilo i sa TP. Sad se grejete kako možete. Ako se ipak odlučite sad za TP, onda samo split. Možda će neko i drugačije reći?

Nema mesta za Split, išli bi na monoblok

Ako misliš da bi troškovi bili isti onda bolje TP jer bi komfor sigurno bio bolji

bakara, ja bih kao i spaad što kaže: na proleće izolaciju, pa onda razišljaj šta dalje. Kad budeš imao izolaciju izračunaj koji su ti toplotni gubici i koja TP ti treba, pa vidi šta ima na tržištu za tu jačinu. Ako ne možeš split, ne vidim zašto ne bi stavio monoblok. Zato je i izmišljen.
Ove zime ti je kako ti je. Vetri češće da izbegneš buđ ili koristi odvlaživače i plaćaj struju koliko god treba. TP ti ne bi puno pomogla oko računa svejedno (a ni kod buđi).
Vidi da li možeš da konkurišeš za subvenciju za energetsku efikasnost. Bilo za izolaciju bilo za toplotnu pumpu.

Ako si već za ugradnju TP sad sračunaj koja ti treba za objekat sa izolacijom i udri do kraja zime u kombinaciji sa klimama da bi se ugrejao i teško da ćeš uštedeti nešta.

Da li ima smisla ugraditi TP na neizolovanu kucu?

Usli smo u zimu i sada je nemoguce raditi izolaciju a u kuci mora da se zivi.
Kuca ima podno grejanje i sve je zavrseno osim spoljnje izolacije, greje se na klimu, gubici su ogromni.

Koristi li neko TP na neizolovonom objektu?
Gas može, TP ne može. Treba ti dosta jača pumpa sada nego kad budeš imao izolaciju, i to jednostavno neće dobro raditi kad se izoluje objekat. Pumoa treba da bude na knap.

bakara, ja bih kao i spaad što kaže: na proleće izolaciju, pa onda razišljaj šta dalje.
Uradio bih ja i sada izolaciju, ali majstori kazu da sada nije moguce izvoditi te radove napolju.

Ima jedna kuca u kraju gde su poceli i nikako ne mogu da je zavrse, lepak se susi 10 dana, pa padne kisa...pa cekaj opet, skela stoji oko kuce vec dva meseca...sve to kosta bespotrebno.

bakara, ja bih kao i spaad TP ti ne bi puno pomogla oko računa svejedno (a ni kod buđi).
Vidi da li možeš da konkurišeš za subvenciju za energetsku efikasnost. Bilo za izolaciju bilo za toplotnu pumpu.
Ne ocekujem ustedu na struji, nego sam mislio na komfor u grejanju, jer bi nam radilo podno grejanje
Velik je prostor i nije ravnomerno grejanje klimom pa ima hladnih zona, a imamo podno grejanje koje sada ne mozemo da koristimo.
Izolaciju je trebalo letos raditi, ali drugi su bili prioriteti, i jednostavno ove godine je zahladnelo ranije i nismo stigli izolaciju da zavrsimo samo smo klime ugradili racunajuci da ako bude moralo i sa njima ce se moci prezimiti.

Sto se tice subvencije ja tu ne vidim nista isplativo, cak sta vise bude 20-30% skuplje sa subvencijom, to ima smisla jedino ko nema pare to da uradi pa da mu bude na rate, ali ce da ga kosta vise.

Inace klime greju dobro, da ne pomisli neko da se zalim na grejanje.

Ako si već za ugradnju TP sad sračunaj koja ti treba za objekat sa izolacijom i udri do kraja zime u kombinaciji sa klimama da bi se ugrejao i teško da ćeš uštedeti nešta.
Treba TP 8-9kw ide izolacija 12cm a mozda odemo i na 15cm
Svakako ce biti sve dobro izolovano.
I do sada su isle klime, ali sam poceo nesto da se lomim da odmah ugradim TP jer nemam sta drugo da radim do proleca.

Gas može, TP ne može. Treba ti dosta jača pumpa sada nego kad budeš imao izolaciju, i to jednostavno neće dobro raditi kad se izoluje objekat. Pumoa treba da bude na knap.
znam, to me i brine.
Uradjena je i instalacija za gasni kotao, ali taj gas nikako da dodje, tako da mi je TP realniji izbor.

Onda ugradi TP sada. Ima smisla sve što kažeš. Ako već znaš koja će ti jačina trebati kad završiš onda ne vidim problem da uzmeš što pre. I mi smo tako.
Siguran sam da će biti mnogo prijatnije ako radi i TP a ne samo klime.
Samo ne očekuj čuda dok si još bez izolacije.

Mene brine da li ce TP moci da ugreje kucu bez izolacije?

Klima to naduva nekako a TP nemam iskustva nikakva.

koliko kosta ugradnja TP?

Pa nećeš da razmontiraš klime, zar ne? Ako treba, uključi ih da pripomognu. Kupi TP one jačine koja će ti trebati kad budeš imao izolaciju, ne koja ti sad treba. Verovatno neće moći da ugreje u sred zime ako bude jako hladno, ali onda uključi klime.
Ne znam šta te muči i koji drugi izbor imaš?

drugi izbor je da teram klime do prvog sunca i stabilnog vremena i onda stavim izolaciju a zatim i TP

Hteo sam prvo izolaciju pa TP da odradim, ali vreme nije posluzilo.

Ne znam šta da ti kažem... Ja bih na tvom mestu što preciznije izračunao gubitke i odlučio se za jačinu TP. Onda bih gledao šta ima na tržištu, pa ako naleti nešto što ti odgovara, onda bih to i kupio i odmah ugradio.
Ako čekaš izolaciju, onda može lako da se desi da te i sledeća zima zakači bez ugrađene TP. Jedina razlika je što će majstor koji ugrađuje izolaciju morati malo da se pomuči oko spoljne jedinice (ili monobloka) da ušminka fasadu. Ali s druge strane, moći će lepo da zakrpi rupe koje ćeš morati da izbušiš za cevi koje idu u kuću.
Ako ti tri klime lepo greju, onda je najverovatnije da će i TP lepo da greje. Nešto računam, ako su tri 12-tice, trebalo bi da je ukupna jačina oko 10-12kW toplote. Ako, recimo, uzmeš 8kW toplotnu pumpu, to bi praktično značilo da imaš 20kW toplote na raspolaganju koju ti daju 4 nezavisna uređaja. Mislim da se računa na 7°C spoljne, ali logika ostaje: 3 klime + TP > 3 klime.
Kad dođe proleće, najverovatnije je da će samo TP i da radi i imaćeš pun komfor i topao pod pod nogama, a ne klime koje duvaju 🙂 Možda čak i cele zime, ali to ne znamo dok ne izračunaš i dok ne vidimo kakva će zima da bude...

Nego, nisam pratio, kakva je kuća? Koja izolacija u podu? Kakav je krov? Koliko m2 zidova, a koliko prozora? Koja stolarija? Da li si bar okvirno računao toplotne gubitke?

Uradio bih ja i sada izolaciju, ali majstori kazu da sada nije moguce izvoditi te radove napolju.

Ima jedna kuca u kraju gde su poceli i nikako ne mogu da je zavrse, lepak se susi 10 dana, pa padne kisa...pa cekaj opet, skela stoji oko kuce vec dva meseca...sve to kosta bespotrebno.

Ne ocekujem ustedu na struji, nego sam mislio na komfor u grejanju, jer bi nam radilo podno grejanje
Velik je prostor i nije ravnomerno grejanje klimom pa ima hladnih zona, a imamo podno grejanje koje sada ne mozemo da koristimo.
Izolaciju je trebalo letos raditi, ali drugi su bili prioriteti, i jednostavno ove godine je zahladnelo ranije i nismo stigli izolaciju da zavrsimo samo smo klime ugradili racunajuci da ako bude moralo i sa njima ce se moci prezimiti.

Sto se tice subvencije ja tu ne vidim nista isplativo, cak sta vise bude 20-30% skuplje sa subvencijom, to ima smisla jedino ko nema pare to da uradi pa da mu bude na rate, ali ce da ga kosta vise.

Inace klime greju dobro, da ne pomisli neko da se zalim na grejanje.

Treba TP 8-9kw ide izolacija 12cm a mozda odemo i na 15cm
Svakako ce biti sve dobro izolovano.
I do sada su isle klime, ali sam poceo nesto da se lomim da odmah ugradim TP jer nemam sta drugo da radim do proleca.

znam, to me i brine.
Uradjena je i instalacija za gasni kotao, ali taj gas nikako da dodje, tako da mi je TP realniji izbor.
Pa onda ugradi TP sada, pa se potpomaži klimama dok god nemaš izolaciju. Kad dođe i izolacija, onda samo na TP.

drugi izbor je da teram klime do prvog sunca i stabilnog vremena i onda stavim izolaciju a zatim i TP

Hteo sam prvo izolaciju pa TP da odradim, ali vreme nije posluzilo.
Ako budeš koristio paralelno klime i TP gledaj da sobni senzor držiš podalje od klime, da ti klimin zapah toplog vazduha ne drži TP stalno ugašenu. Tj idealno je da TP juri neku temperaturu vode polaza (vode) po krivoj koju joj odrediš, a da klime dopunjuju konstantno. Recimo ako ti sada treba 35°C polaz vode da bi bilo 20°C u kući ti staviš TP polaz baš na 35°C a klime na recimo 23°C i to bi bila idealna varijanta. Ako imaš opciju da ugasiš uticaj sobnog termostata, ili da ga staviš van duvanja klima.

Opis kvara i sanacije E8 i E8 kod Midea TP

Pre nekoliko dana došlo je do kvara na sistemu centralnog grejanja. Otišao je sigurnosni ventil na kompletnom sistemu, što je dovelo do isticanja veće količine tečnosti. Kako koristim monoblok pumpu, u sistemu se nalazi mešavina vode i glikola, pa je iscurila upravo ta tečnost.

Zbog toga sam morao da pauziram grejanje preko toplotne pumpe. U tom trenutku nije bilo moguće koristiti ni kotao, pa je grejanje privremeno rešeno pomoću klima uređaja.

Zbog vikenda i praznika radnje nisu radile. Nakon zamene ventila, sistem je dopunjen odgovarajućom mešavinom glikola i vode.

Po pokretanju, toplotna pumpa je prvo prijavila grešku E8, što kod Midea, Vivax i srodnih pumpi znači da nema protoka vode u sistemu. Zatim i greška E0, koja se pojavljuje kada se greška E8 ponovi tri puta i pumpa se blokira.

Razlog za ove greške je senzor protoka u pumpi. U pumpi se nalazi mehanički senzor (štapić) koji se pomera protokom vode. Ako nema protoka ili je u sistemu vazduh, senzor ne registruje kretanje vode i pumpa prijavljuje grešku E8, a zatim E0.

Postupak rešavanja:

1. Pumpa potpuno ugašena iz struje minimum 10 minuta kako bi se resetovale greške
    (ja sam oko 15 minuta).
  2. Nakon resetovanja, sva prethodna podešavanja ostaju sačuvana, nije potrebno novo podešavanje sistema.
  3. Ulazi se u Test Run režim i aktivira se opcija Air Purge (izbacivanje vazduha).
  4. Tokom Air Purge režima pumpa vrti cirkulaciju i izbacuje vazduh kroz automatski ozraku koja se nalazi u samoj toplotnoj pumpi.
  5. Paralelno sa tim izvršeno je ručno ozračivanje sistema po kući (radijatori, sušači i ostale tačke gde je moguće zadržavanje vazduha).
  6. Automatski ozračnik u pumpi funkcioniše tako da dok ima vazduha ostaje otvoren, a kada dođe voda, zatvara se. Mislim da je na princupu plute kao kod vodokotlica.
  7. Nakon što je vazduh izbačen, Air Purge je isključen i pumpa je puštena u normalan rad.

Nakon ovog postupka sistem je proradio normalno.

Na sigurnosni ide čep, ako postoje alternativni sistemi i radi se dalje.(greje na onaj koji radi). Svaki odvojeni sistem na objektu ima svoj sigurnosni i ventile za zatvaranje određenog dela sistema. Tako bi trebalo da bude ako već postoji bekap varijanta. Da drugi radi ako prvi crkne. Sigurnosni ide na uređaje(ili kod čvrstoh na povratu do kotla, što je isto)Drago mi je da si uspeo da rešiš.

Kotao, crne cevi. Grejanje staro 40+ godina... Tu kod kotla je bio taj čep koji je zakazao posle 40 godina.. Vreme mu je bilo 😊

Povezan monoblok preko hid skretnice. Tako da kada on pusti.. Utice na čeo sistem. Nije to komplikovano da se zameni. Nego zapalo u vreme kada niko ne radi. Pa se odužilo,inace bi za jedno popodne rešili.

Koja interna cirkulacioni pumpa je u toj Midea TP? Ja sam za svoje E0/E8 morao da zamenim kinesko đubre (Shimge APM25-9-130 PWM1) sa Wilowom pumpom (25/9-87/PWM1), ako neko ne može da reši sa AirPurgom.

Nismo je otvarali. Nisam siguran koja je unutra. 1000083728.jpg

Jedino što sam tek kaanije otkrio da prilikom reseta je automatski upalio

C Mode low temp i
H mode High temp.

To je poznati bug koji se javlja preko app kada se nesto radi sa TP i TP ima čudno ponašanje oko polaza temperatura vode.

Kada se ugasi C-Mode low temp. H mode radi po krivi koja je podešena

Koja interna cirkulacioni pumpa je u toj Midea TP? Ja sam za svoje E0/E8 morao da zamenim kinesko đubre (Shimge APM25-9-130 PWM1) sa Wilowom pumpom (25/9-87/PWM1), ako neko ne može da reši sa AirPurgom.
U mojoj split MDV od 8kw je ista ta Shimge APM25-9-130 PWM1 koja radi za sada dobro i jača je od one u Bosch plinskom kotlu.
Sada kada je u minusu temperatura prebacio sam na plin jer brzo cu stići u crvenu zonu sa potrošnjom jer punim i auto skoro svaki dan. Do 4-5C išla je potrošnja oko 900w-1000w, sada je skočila na 2000w. Samo jednu sobu imam podno grejanje, ostalo su radijatorii

Hvala na odgovoru obojici. Verovatno je moj primerak pumpe bio loš, ako nemaš probleme kao ja.

Pozdrav svima. Potreban mi je savet/preporuka. Kuca na 3 nivoa cca 210kvm grejne površine, radijatori. Stolarija prvoklasna troslojna ali kuca jos nije izolovana. Grejem se na drva a imam i električni kotao 24kW kao backup ( ne daj bože da se ukljuci ). Na spoljnim temperaturama do 0c temperatura u kuci je 22c kada je izlazna temperatura iz kotla 45c.
Došlo vreme da se ugradi toplotna pumpa. Izolaciju bih radio naknadno kad se sakupe pare. Ostavio bih kotao na čvrsto gorivo a ovaj električni izbacio.

Gledam, merim, sečem i nekako mi Therma V HU143MA.U33 LG, split, trofazna deluje kao ok rešenje. Za neke 2 godine verovatno ce da se smanji broj kvadrata koji ce da se greju, pa kontam da je modularna pumpa pravo rešenje.

Da li je po vama ovo ok rešenje ili ne ? Takođe, preporuka ko bi u Nišu mogao ovo da odradi korektno a da me ne odere.
Hvala !!!

Pozdrav svima. Potreban mi je savet/preporuka. Kuca na 3 nivoa cca 210kvm grejne površine, radijatori. Stolarija prvoklasna troslojna ali kuca jos nije izolovana. Grejem se na drva a imam i električni kotao 24kW kao backup ( ne daj bože da se ukljuci ). Na spoljnim temperaturama do 0c temperatura u kuci je 22c kada je izlazna temperatura iz kotla 45c.
Došlo vreme da se ugradi toplotna pumpa. Izolaciju bih radio naknadno kad se sakupe pare. Ostavio bih kotao na čvrsto gorivo a ovaj električni izbacio.

Gledam, merim, sečem i nekako mi Therma V HU143MA.U33 LG, split, trofazna deluje kao ok rešenje. Za neke 2 godine verovatno ce da se smanji broj kvadrata koji ce da se greju, pa kontam da je modularna pumpa pravo rešenje.

Da li je po vama ovo ok rešenje ili ne ? Takođe, preporuka ko bi u Nišu mogao ovo da odradi korektno a da me ne odere.
Hvala !!!
Ako ti je 45c nemoj da ugradjujes pumpu , kad spustis izlaznu na ispod 36c onda pocni da razmisljas o zameni grejanja

Drugari, samostojeca kuca od 80m2. Zidovi od duple cigle pa 10cm stiropor i PVC. Plafon na 2.8m. Plafon ima karatavan pa je podascan i stavljena 10cm vuna. Krov je dobar. Roditelji imaju kotao na drva i radijatore. Da li bi na tu instalaciju mogla za se zakaci toplotna pumpa umesto kotla i koje snage? Bukvalno im treba samo za grejanje, imaju jednu klimu koju retko pale leti za hladjenje.

Hvala Vam na odgovorima. Trenutno je takva situacija da je jedna bebica u kući, da sam ja često odsutan i da nema ko da loži i da će morati prvo pumpa a tek naknadno izolacija, iako je logično da bude onako kako predlažete. Jedan je strujomer u kući a podnet zahtev za još dva. Svestan sam da će račini za struju biti veliki, ali ***, trenutno je tako. Dobiće sve verovatno smisao kada se uradi izolacija i dodaju još dva strujomera.
Obzirom da je tako kako je i da nemam izbora, a iščitao sam značajniji deo teme, u dilemi sam koja bi tp bila idelano rešenje u ovom slučaju. Da li je navedeni LG ok rešenje ili postoji bolji value for money ?

Znam da sam upao u temu ko indijanac ali jednostavno nemam koga da konsultujem i znači mi vaše mišljenje.
Hvala još jednom !

@Voodooser ako si citao prethodne poruke, ja sam slicno pitanje postavio, jedino ne znam kako ce tebi grejati to neizolovano na radijatore kada se ja brinem sa podnim grejanjem kako ce raditi.

Imam i prikljucak za gas pre dve godine uradjen ali evo danas zvao da vidim kada cu biti prikljucen, kazu zovite u aprilu tada ce se znati raspored za 2027 godinu, totalno neozbilno.
Kada ulozim par hiljada u T. pumpu sigurno necu posle njima davati jos para za gas.

Sto se tice modela TP ja se lomim izmedju Midea M-Thermal Arctic i LG THERMA V

LG je malo skuplji a midea ima bolje specifikacije i to je brend kome generalno vise verujem za grejanje.

Sta misle ostali?

Kakva vam je potrosnja zadnjih dana? Juce kod mene 33kw da odrzi 24-24.5C u stanu. Defrost na svakih 50ak minuta, doduse sa onim snegom koji je nanosio konstantno na TP. Nocas na -4C od 00-10h 16kw takodje sa cestim defrostom do nekih 4 jutros, posle se proredilo ... COP na 2.8 na radijatorima. Posto je season 3.4, kapiram da nije lose sve u svemu, ali mnogo bitnije mi je da moze lagano da odrzava zadatu temp, COP na ovim minusima mi nije faktor ni najmanje.

@Voodooser ako si citao prethodne poruke, ja sam slicno pitanje postavio, jedino ne znam kako ce tebi grejati to neizolovano na radijatore kada se ja brinem sa podnim grejanjem kako ce raditi.

Imam i prikljucak za gas pre dve godine uradjen ali evo danas zvao da vidim kada cu biti prikljucen, kazu zovite u aprilu tada ce se znati raspored za 2027 godinu, totalno neozbilno.
Kada ulozim par hiljada u T. pumpu sigurno necu posle njima davati jos para za gas.

Sto se tice modela TP ja se lomim izmedju Midea M-Thermal Arctic i LG THERMA V

LG je malo skuplji a midea ima bolje specifikacije i to je brend kome generalno vise verujem za grejanje.

Sta misle ostali?
Kontam ako mi je na drva bilo ok kada je temp na izlazu na kotlu bila 45c, zašto ne bi bilo ok na tp izlaz da bude 45c. Možda grešim, ne znam, zato sam i došao ovde ..

Nazad
Vrh Dno