Šta je novo?

TCL jeftina klima TAC-12CHSD/LFI

Ne modulira onako nisko kao Lukasova, nego se isključuje
i kod mene je ona preniska potrosnja bila kada su temperature bile u finom plusu. Kod mene se isto povremeno ugasi ali nista precesto. Evo trenutno minus 2 a ona trosi 420w a za danas je potrosila 7kw (od ponoci do ajmo zaokruziti 19h) ali je nocna bila -7 a dnevna 2-3 stepena

Koje je boje isparivac?Plave ili zlatne?Treba da bude zlatne.

Da li spoljasnja jedinica ima grejac tacne i kompresora ili samo tacne?
Koliko cesto ide u defrost u tim uslovima i koliko dugo radi isti?
,,Klima uređaj pouzdano radi i u izazovnim vremenskim uslovima: od -25°C do +53°C, zahvaljujući naprednoj spoljašnjoj jedinici sa grejačima i hlađenjem štampanih ploča "

Pa sve je to ok ali na razlicitim sajtovima idu razliciti opisi. Zato pitam coveka jer moze to da nam prenese iz prve ruke samo pogledom u spoljasnju jedinicu.

Pozdrav!
Juče i prekjuče neko curenje u kupatilu pa sam dva dana bio "vodoinstalater" Zato se nisam javljao.
U suštini - utisak je isti kao prvog dana - odličan. Ostalo mi je da uporedim potrošnju sa aplikacije i onog eksternog merača, pa da vidim da li je na aplikaciji precizno izmerena.
Nisam pratio intervale uključivanja defrost funkcije, ali ni jednog trenutka nisam primetio da se u sobi spustila temperatura ispod prijatne ( 22 - 23 C ) što mi je važnije. Mislim da nisu češći od 1h a svakako zavise od temperature i zadatih parametara. Takođe, kada sam u sobi NE ZNAM da li se samo isključuje ili ide u DF jer na displeju se ništa ne menja. Stoji zadata temperatura. Svakako traje kratko ( 5 - 6 min. ) a ja sam je samo dva puta ulovio u tome - jednom snimio.
Primetna je razlika u zavisnosti od spoljašnje temperature ( logično ). Juče u jutro je bilo -3 C i vidljivo je bilo da više troši i postiže manji efekat ( u poređenju sa prvim danom na + 4 C ) .
Jedna stvar je ovde vrlo važna - i treba je imati na umu:
Ja ne testiram klimu u očekivanim, standardnim i najčešćim uslovima kakve ima većina zainteresovanih, pa sve treba gledati kroz tu prizmu.
Evo u čemu je razlika:
1. Testiram je u osnovnom prostoru od 35 m2 što je svakako prilično veliki zalogaj za bilo koju DVANAESTICU.
2. Noću i ujutro to čak širim na sprat sa još dodatnih ( minimum 35 m2 ) ispitujući da li može da stvori dovoljno prijatan ambijent i u spavaćim sobama.
3. Imam osnovno grejanje na drva sa velikim ( čak predimenzionisanim ) kaminom koji ložim po želji i potrebi i tada je klima potpuno van funkcije.
4. Izolacija na kući je prilično dobra ( i spoljašnja i unutrašnja - stiropor 10 cm, iznutra vuna 5 - 10 cm na svim spoljnim zidovima i plafonu, na tavanu 10 cm vune, blok na 25 cm ) ali sa dosta prozora i vrata - drvo - nekad neprikosnoveni Inles )
5. Moje iskustvo sa grejanjem na klimu i samo poznavanje materije je prilično oskudno. Ovo je prva i jedina INVERTER klima koju imam i svakako odskače daleko od starih on/of koje sam koristio - uglavnom za hlađenje,
Iz ovoga samo mogu da izvučem približnu procenu kako bi se ponašala u prosečno izolovanoj sobi ali manje kvadrature ( 15 - 20 ) kakva će joj biti namena u većini slučajeva.
Evo šta smatram DOBRIM pokazateljem:
Tri dana nisam ložio kamin uopšte i sve je spalo na klimu. U danima kada je temp bila +4 C bez po muke je grejala tih 35 m2 u prizemlju i potrošnja je bila oko 350 W/h.
Sa padom ispod nule malo raste potrošnja na 450 - 480 W/h, ali se lako održava zadata temperatura.
Sa otvaranjem vrata u prizemlju i podgrevanjem sprata i stepeništa ( više nego duplirani zahtevi ) potrošnja značajno raste ( oko 1500 W/h a temperatura u prizemlju se jedva održava na 21 - 22 ( opet naravno u zavisnosti od spoljašnje ) ali očekivati od DVANAESTICE da bude efikasna i za tu površinu bilo bi smešno.
Ipak - i u tim uslovima učinak je bio izuzetno dobar, a kad pogledaš da sa 1.5 KW snage zagreješ celu kuću ( bez jedne sobe i jednog kupatila u prizemlju ) od oko 70m2 do nivoa da u njoj može da se prijatno boravi - meni to zvuči izvanredno. Ali svakako - za taj režim bi trebala jača klima.
Evo i par snimaka koje sam napravio ( ako mogu da se otvore ) .
Snimio sam grejač tacne ali oko kompresora nisam mogao da priđem. Probaću kad bude bila isključena.
Čini mi se da je saće žute boje, procenite sami.
Sad vidim da nećedami objavi snimke - preveliki su. Probaću da ih smanjim...

Evo par fotografija.
Juče ( 18. 12. ) je bio izuzetno lep dan, sa temperaturom do 15 C. pa je potrošnja bilaskoro zanemarljiva, a najniža trenutna po meraču je bila 370 W bez da se isključi. Ukupna potrošnja na meraču deluje čak i neznatno manja nego što pokazuje aplikacija, što je odlično.
Do kompresora nisam uspeo da doprem čak ni sa skidanjem gornjeg poklopca jer je unutar kućišta zaštićen limenim oblogama, pa ne znam da li i za njega postoji poseban grejač.

Prilozi

• IMG_20251218_095711.jpg
    IMG_20251218_095711.jpg
    63.7 KB · Pregleda: 122
  • IMG_20251218_091427.jpg
    IMG_20251218_091427.jpg
    395.6 KB · Pregleda: 67
  • IMG_20251218_090335.jpg
    IMG_20251218_090335.jpg
    270 KB · Pregleda: 66
  • IMG_20251218_090404.jpg
    IMG_20251218_090404.jpg
    98.4 KB · Pregleda: 62
  • IMG_20251218_090424.jpg
    IMG_20251218_090424.jpg
    247.8 KB · Pregleda: 70
  • IMG_20251218_091256.jpg
    IMG_20251218_091256.jpg
    83.6 KB · Pregleda: 73
  • IMG_20251218_091427.jpg
    IMG_20251218_091427.jpg
    395.6 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_20251219_081409_com.tcl.tclhome.jpg
    Screenshot_20251219_081409_com.tcl.tclhome.jpg
    60.5 KB · Pregleda: 66
Jeste Gold fin isparivac.Koliko vidim bolje odradjena SJ nego kod modela TPG31.Ne znam samo,da li je i kompresor isti.Ovo je novija serija i bolja,a cena ista.Trenutno najbolja kupovina za cenu.

Poslednja izmena:
Cudno mi da ne spusta ispod 370w,mnogo je to,ova spusta na 230w.
Evo danas u nekoliko navrata je sišla na 250 - 260, ali je izuzetno toplo napolju. 13 - 14 stepeni. Zadao sam joj 21, ona postigne 23 i onda pirka topao vazduh lagano.
Ne znam koliki uticaj ima ali logički ( a i laički ! ) procenjujem da joj je i pozicija na zidu dobra. Nalazi se direktno okrenuta na jug i već od 8h pa do kasnog popodneva direktno je izložena suncu. Zid pored nje bude vruć. Računam da je u danima kada je vedro i sunčano a hladno - bolje da bude na direktnom suncu koje će podići temperaturu površine za par stepeni nego u nekoj mrzloj senci i mraku. Naravno - ako to ima efekta - u letnjim mesecima će on biti suprotan.... Prva slika je to nisko moduliranje, a druga ukupna potrošnja od juče u 10,00h do danasu 15.51 h. Na aplikaciji je približno, čak malo više, ali vremena merenja nisu identična pa verujem da je tu greška.

Prilozi

• IMG_20251219_114536.jpg
    IMG_20251219_114536.jpg
    63.7 KB · Pregleda: 41
  • IMG_20251219_100726.jpg
    IMG_20251219_100726.jpg
    66.1 KB · Pregleda: 82
Gledao si ovu da spusta na 230w kad je bilo 15-20°C,a covek pokazuje trenutno stanje.Spustace i ova kad dodje April.Evo kod mene TPG31 ne spusta ispod 500w u 35m2.Kraci dani i toplije vreme,noci u minusu.

Evo danas u nekoliko navrata je sišla na 250 - 260, ali je izuzetno toplo napolju. 13 - 14 stepeni. Zadao sam joj 21, ona postigne 23 i onda pirka topao vazduh lagano.
Ne znam koliki uticaj ima ali logički ( a i laički ! ) procenjujem da joj je i pozicija na zidu dobra. Nalazi se direktno okrenuta na jug i već od 8h pa do kasnog popodneva direktno je izložena suncu. Zid pored nje bude vruć. Računam da je u danima kada je vedro i sunčano a hladno - bolje da bude na direktnom suncu koje će podići temperaturu površine za par stepeni nego u nekoj mrzloj senci i mraku. Naravno - ako to ima efekta - u letnjim mesecima će on biti suprotan.... Prva slika je to nisko moduliranje, a druga ukupna potrošnja od juče u 10,00h do danasu 15.51 h. Na aplikaciji je približno, čak malo više, ali vremena merenja nisu identična pa verujem da je tu greška.
Na koliko si podesio ventilator ili je na Auto?

Gledao si ovu da spusta na 230w kad je bilo 15-20°C,a covek pokazuje trenutno stanje.Spustace i ova kad dodje April.Evo kod mene TPG31 ne spusta ispod 500w u 35m2.Kraci dani i toplije vreme,noci u minusu.

Na max je uvek ( pet crtica - preko toga je još turbo ). Sasvim je tiha i ne smeta uopšte.

Pa zato neće niže da modulira...
Spusti na dve ili tri i videćeš

Pa zato neće niže da modulira...
Spusti na dve ili tri i videćeš
Mislis na brzinu ventilatora,da spustim?Kod Tesla(AUX) kada povecam brzinu ventilatora na grejanju,smanjuje se potrosnja.Evo sad i ja prebacio na 5 crtica,a bilo na 4.Polako spustila potrosnju za nekih 40,50W.

Da gledao sam je na plus 15 kao sto je i kod njega sad plus 15…
“Juče ( 18. 12. ) je bio izuzetno lep dan, sa temperaturom do 15 C. pa je potrošnja bilaskoro zanemarljiva, a najniža trenutna po meraču je bila 370 W bez da se isključi”

Hahaha znaci kida Tcl TAC-12CHSD/UG11V3AH 😀
Cudi me da niko drugi nije skontao za nju, jer stvarno za 33k din ispada da nema bolje

Google home i TCL TAC-12CHSD/UG11V3AH podešavanje temperature na pola stepena.

Prilozi

• Screenshot_20260105_185250_com_google_android_apps_chromecast_app_HomeAutomationCo.jpg
    Screenshot_20260105_185250_com_google_android_apps_chromecast_app_HomeAutomationCo.jpg
    40.1 KB · Pregleda: 67
Dodao i ja moju tcl tac-12chsd/tpg31i3ah u google home, isto ima podešavanje temperature u pola stepena i prikazuje unutrašnju temperaturu.

Prilozi

• Screenshot_20260106_145824_Home.jpg
    Screenshot_20260106_145824_Home.jpg
    41.6 KB · Pregleda: 49
Dodao i ja moju tcl tac-12chsd/tpg31i3ah u google home, isto ima podešavanje temperature u pola stepena i prikazuje unutrašnju temperaturu.
Jel se drugacije ponasa klima kad je na taj pola stepen? Jel pokazuje na klimi i jel prima komandu kad se prebacuje na taj .5 stepen?

Pola stepena se vidi u TCL aplikaciji.
Prikazuje unutrašnju ali se pitam ako je podešena na 24,5 a meri 27, na kojoj temperaturi će modulirati naniže ili se ugasiti?

Nameštena na 19, u Google home prikazuje da je u sobi 22 stepena i celo veče modulira na 320 w. Nije se nijednom ugasila.

Nameštena na 19, u Google home prikazuje da je u sobi 22 stepena i celo veče modulira na 320 w. Nije se nijednom ugasila.
To verovatno ako je napolju +5 stepeni i vise. Na spoljasnjoj oko i malo ispod nule ne moze da modulira ispod 550w, na -3,-4 stepena ne ide ispod 650w. Mogu misliti kako ce raditi na vecim minusima. I ako greje mali prostor na minusu precesto se gasi jer brzo postigne zadatu temperaturu a ne moze da spusti modulaciju.

To verovatno ako je napolju +5 stepeni i vise. Na spoljasnjoj oko i malo ispod nule ne moze da modulira ispod 550w, na -3,-4 stepena ne ide ispod 650w. Mogu misliti kako ce raditi na vecim minusima. I ako greje mali prostor na minusu precesto se gasi jer brzo postigne zadatu temperaturu a ne moze da spusti modulaciju.
U pravu si, bilo tačno 5 stepeni. Kod nas u Vranju još nije započela zima, u nedelju bilo 16 stepeni. Od sutra će i kod nas zima vidim.
Najbitnija stvar kod ove klime ali i svake druge je izolacija prostora i da li je u pitanju stan ili kuća. A pošto živim u neizolovanoj kući gde se donji sprat ne greje, ova klima je super za 35.000 koliko je plaćena. Čisto sumnjam da bi neki Daikin, Micubiši ili Fudžicu bolje radio u datim uslovima. Može da modulira nisko, spuštala se i na 250 w. Sve zavisi od toplotnih gubitaka prostora. Ako su veliki toplotni gubici prostora, ona će nadoknađivati to povećanom potrošnjom kao i svaka druga klima. Najbitnije mi je što stalno radi, vrlo retko se pali i gasi.

Kakva je ova klima za hlađenje? Potrebne su mi dve klime za letnje vrućine i možda par dana zagrevanja dok ne počne grejna sezona. Da li ima potrebe ići na nešto skuplje i kvalitenije?

Pola stepena se vidi u TCL aplikaciji.
Prikazuje unutrašnju ali se pitam ako je podešena na 24,5 a meri 27, na kojoj temperaturi će modulirati naniže ili se ugasiti?
Pokazuje u Google Home visu unutrasnju temperaturu jer meri senzor u UJ.A on se brze ugreje nego okolina.Kod mene setovana na 22,a pokazuje 25.

Nazad
Vrh Dno